Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-07-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΣΥΝΕΔΡΙΑ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΚΙΝΑ
  • [03] ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ-ΤΑΛΑΤ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΣΥΝΕΔΡΙΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας προέβη σε μια ενδελεχή ενημέρωση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία διήρκεσε δύο ώρες, θα συνεχιστεί την ερχόμενη Παρασκευή το απόγευμα.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου διάβασε στους δημοσιογράφους μια σύντομη ανακοίνωση μετά τη λήξη της συνεδρίας του Σώματος, στην οποία αναφέρεται ότι ``η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου θα συνεχιστεί την ερχόμενη Παρασκευή στις 4.30 το απόγευμα και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου θα εκφράσουν τις απόψεις και τις εκτιμήσεις τους επί των εξελίξεων``.

    Ερωτηθείς κατά πόσον η Κυβέρνηση θεωρεί ότι θα πρέπει να εξηγήσει στον κόσμο το χθεσινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, ο κ. Στεφάνου συνέστησε υπομονή, λέγοντας ότι ``ενόσω δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στο Εθνικό Συμβούλιο ας κάνουμε όλοι υπομονή``.

    Σε ερώτηση κατά πόσον οι πολιτικοί ηγέτες έλαβαν έγγραφα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να τα επεξεργαστούν μέχρι την Παρασκευή, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ``τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ενημερώθηκαν ενδελεχώς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ας μείνουμε μέχρι εδώ και ας περιμένουμε την Παρασκευή όταν θα συνεχιστεί η συνεδρία».

    Εξήγησε ότι η συνεδρία διακόπηκε γιατί μέλη του Εθνικού Συμβουλίου έχουν και άλλες υποχρεώσεις και «επειδή ακριβώς ήταν και ενδελεχής η ενημέρωση συμφωνήθηκε να συνεχιστεί την ερχόμενη Παρασκευή``.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΚΙΝΑ

    Τις πάγιες θέσεις αρχών της Κίνας στο Κυπριακό επανέλαβε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Κυπριανού που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών, Γιανγκ Τζιεσί.

    Ο κ. Γιανγκ ανέφερε ότι η Κίνα υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία και ανεξαρτησία της Κύπρου, ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι προϊόν διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ότι η λύση θα πρέπει να είναι δίκαιη και λειτουργική και να βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Τόνισε ακόμη ότι η Κίνα στηρίζει τη νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, εκτιμά τις προσπάθειες της κυπριακής Κυβέρνησης και θα συνεχίσει ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να διαδραματίζει θετικό ρόλο στην τελική επίλυση του προβλήματος.

    Από την πλευρά του ο κ. Κυπριανού, αφού εξέφρασε εκ νέου τη συμπαράσταση της Κύπρου προς τον κινεζικό λαό για τους καταστροφικούς σεισμούς της 12ης Μαΐου 2008, τόνισε την ιδιαίτερη ικανοποίηση του για την πορεία υλοποίησης των προετοιμασιών των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου παρά τις αντιξοότητες που οι θεομηνίες προκάλεσαν και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι Αγώνες θα στεφθούν με πλήρη επιτυχία όπως και η Σύνοδος Κορυφής της Συνάντησης Ασίας-Ευρώπης που θα γίνει στο Πεκίνο τον ερχόμενο Οκτώβριο.

    Επανέλαβε, επίσης, την αντίθεση της Κύπρου στην επιχειρούμενη προσπάθεια πολιτικοποίησης των Ολυμπιακών Αγώνων και ότι στα δύο πιο πάνω κορυφαία γεγονότα η Κύπρος θα εκπροσωπηθεί στο ανώτατο επίπεδο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    [03] ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ-ΤΑΛΑΤ

    Την ικανοποίηση του Λονδίνου για τη τρίτη συνάντηση Χριστόφια Ταλάτ εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στη Λευκωσία Πολ Λέικιν.

    Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει το αποτέλεσμα της συνάντησης, ο κ. Λέικιν ανέφερε πως είναι σημαντικό που οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να ξανασυναντηθούν για να προβούν σε μια τελική ανασκόπηση των εργασιών των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών.

    «Είναι σημαντικό που οι ηγέτες διατηρούν την πολιτική τους βούληση και το θάρρος που έχουν επιδείξει», ανέφερε.

    «Ελπίζουμε», πρόσθεσε, «ότι θα αδράξουν την ευκαιρία και θα προχωρήσουν σε πλήρεις διαπραγματεύσεις».

    «Είμαστε ικανοποιημένοι που οι δυο ηγέτες έχουν συναντηθεί και που τα πράγματα συνεχίζουν να προχωρούν και να εξελίσσονται», κατέληξε.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Η Κύπρος συνεχίζει να είναι μια υγιής, ευέλικτη και εύρωστη οικονομία της αγοράς στην οποία οι διεθνείς επιχειρήσεις μπορούν να εγκατασταθούν κάνοντας δραστηριότητες στην περιοχή και στον κόσμο ολόκληρο.

    Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης σε ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Διεθνών Επιχειρήσεων Κύπρου.

    Ο Υπουργός ανέφερε ότι τα τελευταία τριάντα χρόνια η Κύπρος πέτυχε να μετατραπεί ένα καλής φήμης διεθνές επιχειρηματικό κέντρο.

    Αυτή η επιτυχία έγινε δυνατή γιατί εσείς επιλέξατε την Κύπρο για τις δραστηριότητές σας και εκμεταλλευτήκατε σωστά τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα», είπε ο κ. Σταυράκης..

    Αναφερόμενος στην υιοθέτηση του ευρώ είπε ότι αναμένεται να ενδυναμώσει την οικονομική ανάπτυξη και τις ξένες επενδύσεις.

    Η Κύπρος παραμένει μια υγιής, εύρωστη και ευέλικτη οικονομία αγοράς στην οποία η διεθνής επιχειρηματικότητα μπορεί να επεκταθεί και να διεξάγει επιχειρήσεις αποτελεσματικά στην περιοχή και στον κόσμο, απολαμβάνοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει το νησί ως περιφερειακό και διεθνές κέντρο επιχειρήσεων, είπε.

    Αναφερόμενος στα οικονομικά δεδομένα για το 2007 είπε ότι η Κύπρος πέτυχε ένα υψηλό ποσοστό ανάπτυξης και ισχυρή απόδοση στην απασχόληση.

    Την ίδια ώρα, υπήρξε μια αποφασιστική βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και μια ενδυνάμωση των συνθηκών μακροοικονομικής σταθερότητας της κυπριακής οικονομίας.

    Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι το υψηλό ποσοστό οικονομικής ανάπτυξης υπό συνθήκες μακροοικονομικής σταθερότητας διευκόλυνε την πραγματική σύγκλιση με την οικονομία της ΕΕ.

    Αναφερόμενος στις προοπτικές για το 2008, είπε ότι φαίνεται πως θα είναι γενικώς θετικές παρά το αρνητικό εξωτερικό περιβάλλον και τα αυξημένα ρίσκα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 2 July 2008 - 17:29:14 UTC