Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-06-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΔΑΔ - ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΟΛΩΜΟΥ - ΙΣΑΑΚ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
  • [03] ΜΟΝΑΔΑ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ ΔΕΚΕΛΕΙΑΣ ΒΛΑΒΗ
  • [04] ΥΠΕΣ - ΑΘΗΝΑ - ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

  • [01] ΕΔΑΔ - ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΟΛΩΜΟΥ - ΙΣΑΑΚ

    Ενοχη βρήκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) την Τουρκία στις δύο υποθέσεις που αφορούν τις δολοφονίες του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού, τον Αύγουστο 1996.

    Το ΕΔΑΔ έκρινε την Τουρκία ένοχη για παραβίαση του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που αφορά το δικαίωμα στη ζωή καθώς και για παραβίαση του άρθρου 2 σε ό,τι αφορά τη μη διεξαγωγή αποτελεσματικής έρευνας για τις συνθήκες θανάτου των Ισαάκ και Σολωμού.

    Το Δικαστήριο επεδίκασε 80,000 ευρώ ως αποζημίωση στη χήρα του Ισαάκ, άλλες 35,000 ευρώ στη χήρα του Ισαάκ, τους γονείς του Ισαάκ και στον πατέρα του Σολωμού, ενώ η Αγκυρα θα πρέπει να καταβάλει επίσης το ποσό των 15,000 ευρώ σε κάθε ένα από τα αδέλφια των Ισαάκ και του Σολωμού. Επιπλέον η Τουρκία θα πληρώσει 12,000 ευρώ δικαστικά έξοδα.

    Οι προσφυγές κατατέθηκαν από τις οικογένειες των δολοφονηθέντων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού εναντίον Τουρκίας.

    Το ΕΔΑΔ, με προηγούμενη απόφασή του, έκανε αποδεκτή την προσφυγή που καταχωρήθηκε από την οικογένεια του Τάσου Ισαάκ το 1998. Ο Ισαάκ δολοφονήθηκε το 1996 στη νεκρή ζώνη στην περιοχή της Δερύνειας κατά τη διάρκεια αντικατοχικής εκδήλωσης μοτοσικλετιστών.

    Το 1999, το ΕΔΑΔ, αποδέχτηκε την προσφυγή της οικογένειας του Σολωμού Σολωμού, ο οποίος δολοφονήθηκε μετά την κηδεία του Τάσου Ισαάκ, όταν άοπλος, προσπάθησε να σκαρφαλώσει στον ιστό της τουρκικής σημαίας στο φυλάκιο των στρατευμάτων κατοχής της Δερύνειας για να την κατεβάσει.

    Η προσφυγή των δύο οικογενειών στηρίχθηκε στα άρθρα 2 (δικαίωμα στη ζωή), 8 (δικαίωμα στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής) και 14 (απαγόρευση στη διάκριση), της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι οικογένειες καταγγέλλουν την παράνομη δολοφονία των συγγενών τους από πράκτορες της τουρκικής Κυβέρνησης και την αδυναμία των τουρκικών Αρχών να διεξάγουν έρευνα για τις δολοφονίες.

    Η υπόθεση του Σολωμού στηρίχθηκε επίσης στο άρθρο 1 (υποχρέωση στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων) και 3 (απαγόρευση απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης).

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

    Η Κυβέρνηση θα μειώσει το συνολικό αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων κατά τη διάρκεια της πενταετίας, επανέλαβε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, κληθείς να σχολιάσει τη δυσαρέσκεια που υπάρχει στον υπόλοιπο πληθυσμό για τις αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων.

    Μιλώντας στο περιθώριο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Δημοσίων Εταιρειών Κύπρου και ερωτηθείς από πού θα βρεθούν τα 94 εκατομμύρια ευρώ για τις αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Σταυράκης είπε ότι «αυτά τα λεφτά έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2008 και του 2009».

    Πρόσθεσε ότι «όντως είναι ένα μεγάλο βάρος διότι υπάρχει η ΑΤΑ, επιπρόσθετα απ αυτές τις αυξήσεις», σημειώνοντας παράλληλα ότι «τα δημόσια οικονομικά πηγαίνουν αρκετά καλά και προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα υλοποίησης αυτής της συμφωνίας».

    Κληθείς να σχολιάσει το χάσμα που δημιουργείται μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα, είπε ότι «το θέμα της αυξανόμενης διαφοράς μισθών και εισοδημάτων μεταξύ κρατικών λειτουργών και του υπόλοιπου ιδιωτικού τομέα είναι ένα μεγάλο θέμα», επισημαίνοντας ότι «εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι η καλύτερη λύση είναι να αυξηθούν τα εισοδήματα και οι μισθοί του υπόλοιπου ιδιωτικού τομέα και όχι να συρρικνωθούν αυτά του κρατικού τομέα».

    [03] ΜΟΝΑΔΑ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ ΔΕΚΕΛΕΙΑΣ ΒΛΑΒΗ

    Οι τεχνικοί της Μονάδας Αφαλάτωσης στη Δεκέλεια αναμένουν να φτάσουν στην Κύπρο τα εξαρτήματα από το Παρίσι και τη Βαρκελώνη, προκειμένου να επιδιορθωθεί η βλάβη που παρουσιάστηκε στη Μονάδα τα ξημερώματα της Κυριακής και είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή της λειτουργίας της και τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί, ιδιαίτερα στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, η οποία υποφέρει λόγω της περιορισμένης παροχής νερού στους καταναλωτές.

    Ο Γενικός Διευθυντής της Μονάδας Αφαλάτωσης Δεκέλειας Γεράσιμος Καραμοντάνης δήλωσε ότι «η εταιρεία έχει ήδη εξασφαλίσει δύο κινητήρες από τη Βαρκελώνη και ειδικός της εταιρείας που εργάζεται με την αντιπροσωπεία έχει μεταβεί στο Παρίσι ώστε να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες κάρτες για να διορθωθεί η βλάβη που έχει παρουσιαστεί στη Μονάδα».

    Πρόσθεσε ότι «τα εξαρτήματα αναμένονται στην Κύπρο το απόγευμα (της Τρίτης) και η παραγωγή νερού θα αρχίσει αύριο (την Τετάρτη). Με την αλλαγή των εξαρτημάτων η παραγωγή θα ανέλθει στις 20 χιλιάδες τόνους νερού, που είναι το 50% της παραγωγής ενώ μέχρι αύριο το βράδυ αναμένεται να φτάσει στο 100% της παραγωγής που είναι 40 χιλιάδες τόνοι», είπε.

    [04] ΥΠΕΣ - ΑΘΗΝΑ - ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης αναχωρεί την Τετάρτη για την Αθήνα όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη, αποδεχόμενος πρόσκληση του ομολόγου του καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλου.

    Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην ελληνική πρωτεύουσα ο Υπουργός Εσωτερικών, μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τον Ελληνα ομόλογο του με τον οποίο θα ανταλλάξουν απόψεις για μια σειρά θεμάτων που αφορούν τις αρμοδιότητες των δύο Υπουργείων.

    Ο κ. Συλικιώτης θα επισκεφθεί επίσης εργοστάσιο επεξεργασίας αδρανών υλικών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 24 June 2008 - 13:29:22 UTC