Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-06-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΣΚΟ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΑΛΑΤ
  • [02] ΕΕ - ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ
  • [03] ΥΠΕΞ ΕΕ - ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ
  • [04] EUROSTAT - ΚΥΠΡΟΣ - ΠΛΗΡΩΡΙΣΜΟΣ

  • [01] ΠΑΣΚΟ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΑΛΑΤ

    Χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα έχει την Τρίτη ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Λιν Πάσκο.

    Ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα συναντηθεί στις έντεκα το πρωί με τον κ. Ταλάτ και στις τρεις το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου στη συνάντηση με τους δύο ηγέτες θα ανταλλάξει απόψεις και θα ακούσει τις εκτιμήσεις τους για την παρούσα φάση του Κυπριακού.

    Παράλληλα θα ανασκοπήσει την πορεία των συνομιλιών στο επίπεδο των Ομάδων Εργασίας και Τεχνικών Επιτροπών.

    Ο κ. Πάσκο αναχωρεί από την Κύπρο αύριο.

    [02] ΕΕ - ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ

    Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης υιοθέτησε τη Δευτέρα το νέο τροποποιημένο κανονισμό της Πράσινης Γραμμής. O κανονισμός της Πράσινης Γραμμής προνοεί ειδικούς κανόνες που αφορούν αγαθά, υπηρεσίες και πρόσωπα που διέρχονται τη Γραμμή μεταξύ των περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατία στην οποία η Κυβέρνηση της Κύπρου δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο και σε εκείνες στις οποίες ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο. Oι τροποποιήσεις επικεντρώνονται σε τρία μέτρα που βασίζονται στην εμπειρία που έχει αποκτηθεί και στοχεύουν στην ενίσχυση του εμπορίου και της οικονομικής ολοκλήρωσης του νησιού.

    Ειδικότερα, αίρονται οι δασμοί επί των αγροτικών προϊόντων που προέρχονται από τις περιοχές επί των οποίων δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο η Κυπριακή Δημοκρατία, καταργώντας έτσι πολύπλοκες διαδικασίες. Επιπρόσθετα, η προσωρινή εισαγωγή αγαθών (για περισσότερο από έξι μήνες) από τις περιοχές που δεν ελέγχονται αποτελεσματικά από την Κυπριακή Δημοκρατία στις περιοχές επί των οποίων ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο, ρυθμίζεται με διαφανή τρόπο.

    Οπως επισημαίνει η απόφαση, «Αυτό θα ενθαρρύνει την παροχή υπηρεσιών από εταιρίες εγκατεστημένες στις περιοχές που δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο η Κυπριακή Δημοκρατία». Διευκολύνει τη συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις και άλλες τέτοιες εκδηλώσεις και επιτρέπει επίσης την πραγματοποίηση επισκευών στις περιοχές στις οποίες ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο η Κυπριακή Δημοκρατία. Τέλος, η συνολική αξία των αγαθών που φέρουν στις προσωπικές αποσκευές τους άτομα που διέρχονται τη γραμμή αυξάνεται σημαντικά από 135 σε 260 ευρώ, ώστε να ενθαρρυνθούν οι οικονομικές συναλλαγές στο νησί.

    [03] ΥΠΕΞ ΕΕ - ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ

    Στους Ευρωπαίους ηγέτες παρέπεμψαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ την αναζήτηση λύσης στο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει το «όχι» των Ιρλανδών στη νέα μεταρρυθμιστική συνθήκη της Λισαβόνας. Στη συνεδρία της Δευτέρας, στην οποία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, φάνηκε σαφέστατα ότι η έξοδος από την κρίση απαιτεί πολύ λεπτούς χειρισμούς. Η σοβαρότητα της κατάστασης φαίνεται και από τη δήλωση του Προέδρου της συνεδρίας του Συμβουλίου, Υπουργού Εξωτερικών της Σλοβενίας, Ντιμίτρι Ρούπελ, ο οποίος είπε ευθέως ότι αυτή τη στιγμή είναι παρακινδυνευμένο να πει κανείς ότι θα μπορέσουμε να διασώσουμε τη συνθήκη της Λισαβόνας.

    Ο Ιρλανδός Υπουργός Εξωτερικών, Μάικλ Μάρτιν, δεν είχε να προτείνει καμία λύση στους ομολόγους του. Είπε μόνο ότι η κυβέρνηση της χώρας του χρειάζεται χρόνο προκειμένου να αναλύσει τους λόγους αυτού του αποτελέσματος και στη συνέχεια θα διαβουλευτεί με τα άλλα κράτη μέλη για την αναζήτηση λύσης. Κατέληξε λέγοντας ότι η επιθυμία της Ιρλανδίας είναι να παραμείνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Κυπριανού συνυπόγραψε με την ομόλογό του Υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας Kinga Gonz, Πρωτόκολλο Ενισχυμένης Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Κατά την τελετή υπογραφής του Πρωτοκόλλου, οι δύο Υπουργοί εξέφρασαν την πεποίθηση ότι το Πρωτόκολλο θα ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της ΕΕ.

    [04] EUROSTAT - ΚΥΠΡΟΣ - ΠΛΗΡΩΡΙΣΜΟΣ

    Στο 4,6% διαμορφώθηκε ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Κύπρο το Μάιο, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τον Απρίλιο (4,3%). Την ίδια περίοδο ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό 3,7% από σύστασης της ΟΝΕ. Σε ορισμένες χώρες καταγράφονται ρεκόρ δεκαετιών. Η Εurostat αναθεώρησε τη Δευτέρα προς τα πάνω την προσωρινή εκτίμηση που είχε κάνει στο τέλος Μαϊου, σύμφωνα με την οποία ο πληθωρισμός θα ισοφάριζε το προηγούμενο ρεκόρ του Μαρτίου (3,6%).

    Η εκπρόσωπος του αρμόδιου Επίτροπου, Χοακίν Αλμούνια, αναγνώρισε ότι οι αυξήσεις απειλούν το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας. Χαρακτήρισε «κακή» τη νέα εξέλιξη και την απέδωσε στις μεγάλες αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες, όπως είπε, επηρεάζουν άμεσα μια σειρά προϊόντων. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αύξηση της τιμής πετρελαίου θέρμανσης κατά 47,5% τους τελευταίους 12 μήνες, των υγρών καυσίμων (μεταφορές) κατά 15,2% και μιας σειράς τροφίμων, όπως το γάλα, τα αυγά και το τυρί, όπου οι αυξήσεις ανήλθαν σε 13,6%.

    Η εκπρόσωπος αναγνώρισε επίσης ότι ο πληθωρισμός κινείται σαφώς πάνω από τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, που εκτιμούσαν ότι στο τέλος του χρόνου θα κυμανθεί στο 3,2%, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει αναθεώρηση προς το πάνω στη διάρκεια του δεύτερου εξάμηνου. Θα περιμένουμε να δούμε εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις που είχαμε κάνει στο πλαίσιο της εαρινής έκθεσης (28 Απριλίου) για υποχώρηση του πληθωρισμού το δεύτερο εξάμηνο και αναλόγως θα πράξουμε, ανέφερε, ενώ συνέστησε για μια ακόμη φορά στις κυβερνήσεις μετριοπάθεια στις μισθολογικές αυξήσεις, ώστε να αποφευχθούν οι δευτερογενείς παρενέργειες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 17 June 2008 - 9:29:36 UTC