Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-06-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΕΚΘΕΣΗ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [02] ΡΑΙΣ ΜΠΑΜΠΑΤΖΑΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΥΠΕΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΛΑΘΡΟ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
  • [04] ΥΠΕΞ - ΑΛΒΑΝΙΑ - ΕΠΑΦΕΣ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΕΚΘΕΣΗ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Δύο αλλαγές περιέχει το τελικό κείμενο της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το οποίο δόθηκε τελικά στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα κυκλοφορήσει αργότερα σήμερα στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

    Η πρώτη αλλαγή αφορά στον τομέα «της αποστολής των καλών υπηρεσιών του ΓΓ κι άλλες εξελίξεις».

    Συγκεκριμένα στην παράγραφο για τη συμφωνία της 21ης Μαρτίου, αποκαθίσταται η ορολογία που υπάρχει στο κείμενο της συμφωνίας και η έκθεση αναφέρει τα εξής για τα όσα συμφώνησαν οι δύο ηγέτες:

    «Συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά σε τρεις μήνες για να ανασκοπήσουν το έργο των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών και να χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματά τους, για να αρχίσουν ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

    Η δεύτερη αλλαγή είναι στο κεφάλαιο των δραστηριοτήτων της Ειρηνευτικής Δύναμης και στην ενότητα της «αποτροπής μιας υποτροπής σε εχθροπραξίες και της διατήρησης του στρατιωτικού στάτους κβο». Στην παράγραφο 16, όπου καταγράφονται οι διάφορες τουρκικές παραβιάσεις στα Βαρώσια, προστέθηκε η ακόλουθη πρόταση:

    «Τα Ηνωμένα Εθνη συνεχίζουν να θεωρούν την τουρκική κυβέρνηση υπεύθυνη για το στάτους κβο στα Βαρώσια».

    Οι διαβουλεύσεις των 5 μονίμων μελών πάνω στο σχέδιο ψηφίσματος που θα παρουσιάσει η Βρετανία θα ξεκινήσουν σήμερα το απόγευμα, ενώ οι διαβουλεύσεις στην ολομέλεια του Σ.Α. τη Δευτέρα.

    Το ψήφισμα αναμένεται να υιοθετηθεί σε επίσημη συνεδρία την Παρασκευή 13 Ιουνίου.

    [02] ΡΑΙΣ ΜΠΑΜΠΑΤΖΑΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την αμοιβαία αισιοδοξία τους για τις εξελίξεις στο Κυπριακό εξέφρασαν στη διάρκεια των συνομιλιών τους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι Υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Τουρκίας Κοντολίζα Ράις και Αλί Μπαμπατζάν, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους. Μετά το τέλος της σχεδόν δίωρης συνομιλίας των δύο υπουργών, που κάλυψε μεγάλο εύρος θεμάτων, από τις ευρωτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, και το Κόσοβο, μέχρι το Ιράκ, το Ιράν, τη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν και διμερή θέματα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την κ. Ράις, ανέφερε ότι συζήτησαν και το Κυπριακό.

    «Τώρα υπάρχει μία νέα αίσθηση αισιοδοξίας. Είμαστε ευτυχείς για την ανάμειξη και την υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στη διαδικασία, ώστε να υπάρξει συνολική επίλυση κάποια στιγμή σύντομα», πρόσθεσε.

    Ο κ. Μπαμπατζάν μετά την Ουάσιγκτον θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για επαφές με διάφορες χώρες, προωθώντας την υποψηφιότητα της Τουρκίας για θέση μη μονίμου μέλους του Σ.Α. τη διετία 2009-2010. Αναμένεται επίσης να έχει συνάντηση και με το ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν.

    [03] ΥΠΕΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΛΑΘΡΟ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

    Η παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή αποτρέπει την κυπριακή Κυβέρνηση να ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο σε ολόκληρη την επικράτεια της, με αποτέλεσμα τη μαζική εισροή λαθρομεταναστών από τα κατεχόμενα, επισήμανε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, στο πλαίσιο του Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, το οποίο απασχόλησαν θέματα μετανάστευσης και ασύλου.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου, τα 27 κράτη μέλη υιοθέτησαν την Οδηγία για τις επιστροφές παράνομων διαμενόντων μεταναστών.

    Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή αποτρέπει την κυπριακή Κυβέρνηση να ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο σε ολόκληρη την επικράτεια της, με αποτέλεσμα τη μαζική εισροή λαθρομεταναστών από τα κατεχόμενα.

    Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Συλικιώτης ζήτησε την αλληλεγγύη της ΕΕ και των κρατών μελών, κυρίως, μέσω της ισομερούς κατανομής των βαρών.

    [04] ΥΠΕΞ - ΑΛΒΑΝΙΑ - ΕΠΑΦΕΣ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού βρίσκεται στην Αλβανία για διήμερη επίσκεψη, κατά την οποία θα έχει επίσημες επαφές με την κυβέρνηση.

    Ο κ. Κυπριανού θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Αλβανό Πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα και τον Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας Λουλζίμ Μπάσα, με τον οποίο θα υπογράψει διμερή Συμφωνία για τις Διεθνείς Οδικές Μεταφορές. Αργότερα θα έχει επαφές με την Πρόεδρο του αλβανικού Κοινοβουλίου Τζοζεφίνα Τοπάλι και στη συνέχεια με τον Αλβανό Πρόεδρο Μπαμίρ Τόπι.

    Ο κ. Κυπριανού συμμετάσχει στις εργασίες της συνάντησης του Επιχειρηματικού Φόρουμ Κυπρίων και Αλβανών επιχειρηματιών και επενδυτών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 6 June 2008 - 11:29:45 UTC