Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-06-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΜΠΡΑΟΥΝ
  • [02] ΒΟΥΛΗ - ΑΦΛΑΤΟΞΙΝΕΣ
  • [03] ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [04] TIMEΣ - ΑΥΞΗΣΗ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΜΠΡΑΟΥΝ

    Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να υποστηρίξει μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, δήλωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν ύστερα από συνάντηση και συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο Γραφείο της Ντάουνιγκ Στριτ.

    Ο Βρετανός Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να στηρίξει τη διαδικασία στο Κυπριακό και είπε ότι την Κύπρο θα επισκεφθεί τον Ιούλιο ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Τζιμ Μέρφι.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική για τις σχέσεις Κύπρου Βρετανίας και αναφέρθηκε στο Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη.

    Στο Μνημόνιο αναφέρεται ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κυπριακή Δημοκρατία θα εργαστούν με τα Ηνωμένα Εθνη με σχετική υποστήριξη από την ΕΕ για να διασφαλίσουν την επιτυχή κατάληξη της εν εξελίξει διαδικασίας και την επίτευξη μιας συμφωνημένης λύσης που θα προκύψει από διαπραγματεύσεις μεταξύ τω δύο κοινοτήτων το συντομότερο δυνατό».

    Προστίθεται ότι «οι δύο χώρες δεσμεύονται να εργαστούν από κοινού για επανένωση του νησιού. Στόχος είναι μια συνολική και διαρκής λύση βασισμένη σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και πολιτική ισότητα όπως καθορίστηκε από τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ». ¨

    «Αυτή η λύση πρέπει να βασίζεται σε μια κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Οι δύο χώρες υποστηρίζουν την εξέλιξη της διαδικασίας στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης σε πλήρεις διαπραγματεύσεις σε ημερομηνία που θα συμφωνηθεί από τους δύο ηγέτες».

    Οι δύο χώρες, «επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους στην εκατέρωθεν υποχρεώσεις τους όπως απορρέουν από τις συνθήκες του 1960».

    Σύμφωνα με το Μνημόνιο, «ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου εγκαθιδρύουν πλαίσιο για ανάπτυξη μιας ισχυρότερης σχέσης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    «Μια επανενωμένη Κύπρος θα τερματίσει τη σύγκρουση στο νησί και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ευημερία του λαού της Κύπρου. Η ενωμένη Κύπρος θα μπορεί να συμβάλει περισσότερο στη σταθερότητα της περιοχής και θα ενδυναμώσει την ικανότητα της ΕΕ να ανταποκριθεί στις παγκόσμιες προκλήσεις», αναφέρεται.

    Προστίθεται ότι «ως εκ τούτου, το Ηνωμένο Βασίλειο επιδοκιμάζει τους αρχηγούς των δύο κοινοτήτων για τη διαδικασία που συμφωνήθηκε την 21η Μαρτίου και την 23η Μαίου».

    [02] ΒΟΥΛΗ - ΑΦΛΑΤΟΞΙΝΕΣ

    Εντός της ημέρας ολοκληρώνονται οι έλεγχοι σε όλα τα επίπεδα για το θέμα των αφλατοξινών και αναμένεται να ανακοινωθούν τα ονόματα των εισαγωγέων των μολυσμένων ζωοτροφών.

    Αυτό δήλωσε στην Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής, η οποία συνεχίζει την εξέταση του θέματος, ο Χριστόδουλος Φωτίου, διευθυντής του Τμήματος Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας.

    [03] ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΚΥΠΡΟΣ

    Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών και Οικολογικών Οργανώσεων Κύπρου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος κάνει λόγο για απουσία οράματος και σφαιρικής αντίληψης των περιβαλλοντικών θεμάτων της Κύπρου.

    Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας αναφέρει ότι το τελευταίο κομμάτι της Κύπρου που έμεινε κάπως ανέπαφο είναι η Χερσόνησος του Ακάμα, αλλά και αυτό απειλείται άμεσα από την πολιτική για τη μεμονωμένη κατοικία.

    ``Εάν επιτραπεί η μεμονωμένη κατοικία στις παρθένες πλαγιές και κορυφογραμμές του Ακάμα τότε το έγκλημα θα ολοκληρωθεί``, σημειώνει.

    Η Ομοσπονδία διαφωνεί με την δωρεάν παραχώρηση μέσω της Πολεοδομίας πρόσθετης αξίας στη γη, με τις ειδικές αναπτύξεις και τα γήπεδα γκολφ.

    Επίσης, διαφωνεί με τον ``κατακερματισμό των διαφόρων αρμοδιοτήτων που ρυθμίζουν την ανάπτυξη και η μη ύπαρξη Ενιαίας Αρχής για το Περιβάλλον``.

    ``Συνήθως κάνουμε κάτι μετά από πολύχρονες διαδικασίες και αυτό στο παρά πέντε, απλώς διότι αναγκαζόμαστε από άλλους να το κάνουμε, είτε αυτοί είναι η ΕΕ, είτε είναι εγχώρια οικονομικά συμφέροντα ή ομάδες πίεσης και ψηφοφόρων``, αναφέρει.

    [04] TIMEΣ - ΑΥΞΗΣΗ

    Στο 4,9% αυξήθηκε το Μάιο του 2008 ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή και κατ` επέκταση ο πληθωρισμός, σε σύγκριση με τον πληθωρισμό της τάξης του 4,6% τον Απρίλιο του 2008 και 2,2% το Μάιο του 2007.

    Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία, για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2008, ο Δείκτης σημείωσε αύξηση 4,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007.

    Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή το Μάιο 2008 αυξήθηκε κατά 0,89 μονάδες ή 0,81% και έφτασε στις 110,19 μονάδες σε σύγκριση με 109,30 τον Απρίλιο του 2008. Αυτό οφείλεται κυρίως σε αυξήσεις στις τιμές ορισμένων φρέσκων φρούτων, των πετρελαιοειδών και ορισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης. Μειώσεις σημειώθηκαν στις τιμές ορισμένων φρέσκων λαχανικών και των πατατών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 5 June 2008 - 14:16:09 UTC