Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-05-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΑΡΜΕΝΙΟΙ - ΜΝΗΜΕΙΟ
  • [02] ΥΔΑΤΙΚΟ - ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΝΕΡΟΥ - ΕΛΛΑΔΑ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΑΡΜΕΝΙΟΙ - ΜΝΗΜΕΙΟ

    Με αισθήματα συγκίνησης αλλά και απέραντης ικανοποίησης, όπως ο ίδιος ανέφερε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας παρευρέθηκε στην τελετή αποκαλυπτηρίων μνημείου, στη Λάρνακα, για τα θύματα της αρμενικής γενοκτονίας, στέλνοντας σαφή μηνύματα και όσον αφορά το Κυπριακό.

    «Το Μνημείο αποτελεί έκφραση ευγνωμοσύνης στο λαό της Κύπρου, στους απλούς ανθρώπους αυτού του φιλόξενου τόπου για τη συμπαράσταση και βοήθειά του προς τους Αρμένιους πρόσφυγες. Είναι επίσης αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων εκείνης της καταστροφής και του ξεριζωμού», επεσήμανε.

    Το δίδυμο έγκλημα ενάντια στην Κύπρο και το λαό μας, το φασιστικό πραξικόπημα και η εισβολή και η κατοχή, επηρέασαν και αρκετούς Αρμένιους, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, επισημαίνοντας ότι οι συναντήσεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων τον τελευταίο καιρό έχουν αναπτερώσει τις ελπίδες και έδωσαν μια νέα ελπιδοφόρα ώθηση στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Η ε/κ πλευρά αντιμετωπίζει αυτές τις εξελίξεις με αποφασιστικότητα και ευελιξία, στηριζόμενη πάντα σε αρχές αλλά και με ένα αίσθημα συγκρατημένης αισιοδοξίας, πρόσθεσε. «Στοχεύουμε σε μια διζωνική δικοινοτική ομόσπονδη Κύπρο με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα την οποία θα χαρακτηρίζει η ενότητα των θεσμών της οικονομίας και των ίδιων των ανθρώπων της».

    Είμαστε πρόθυμοι, είπε, «να εργαστούμε με ειλικρίνεια και καλή διάθεση για την εξεύρεση μιας αποδεκτής και από τις δύο πλευρές συμφωνημένης λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, που να στηρίζεται στις Συμφωνίες Κορυφής, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ελπίζουμε πως με την ίδια ειλικρίνεια θα μας συναντήσει και η άλλη πλευρά».

    Παραμένουμε προσηλωμένοι στους στόχους για τη δημιουργία μιας ειρηνικής, ενωμένης και ευημερούσας πατρίδας για όλους τους κατοίκους της, ανεξάρτητα από την εθνοτική τους προέλευση Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους, και Λατίνους, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαβεβαιώνοντας ότι οι προσπάθειες για ένα καλύτερο μέλλον θα συνεχιστούν με επιμονή και καλή θέληση αλλά και διεκδικητικότητα βασισμένη πάνω σε αρχές.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι εμπνευστής της ιδέας για την ανέγερση του Μνημείου ήταν ο πρώην Εκπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο αείμνηστος Πετρός Καλαϊτζιάν. Ταυτόχρονα υπενθύμισε ότι η Κύπρος ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που υιοθέτησε το 1982 ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, μετά από πρωτοβουλία του Εκπροσώπου της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων του αείμνηστου Αράμ Καλαϊτζιάν.

    «Η αποπεράτωση αυτού του ιστορικού έργου είναι επιστέγασμα της στενής συνεργασίας των Κυβερνήσεων της Κύπρου και της Αρμενίας», ανέφερε εκφράζοντας την εκτίμηση και το σεβασμό τόσο του ιδίου όσο και ολόκληρου του κυπριακού λαού προς τους Αρμένιους της Κύπρου. «Ο σεβασμός και η αλληλεγγύη αλλά και τα πολύ δυνατά αισθήματα αγάπης προς τη φιλοπρόοδη αρμενική κοινότητα είναι δεδομένα. Δεσμοί φιλίας πολλών δεκαετιών αλλά και κοινοί αγώνες χαρακτηρίζουν την ιστορική διαδρομή των Ελληνοκυπρίων και των Αρμενίων στον τόπο μας».

    Η κυπριακή κοινωνία και ο λαός της σε μικρό χρονικό διάστημα μετατράπηκαν σε δεύτερη ιδιαίτερη πατρίδα για όλους τους Αρμένιους, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, επισημαίνοντας ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ως αποτέλεσμα των προνοιών των συμφωνιών Ζυρίχης Λονδίνου η αρμενική κοινότητα της Κύπρου με την ελεύθερη βούληση της επέλεξε το 1960 να συμβαδίσει και να συμπορευθεί με την ελληνοκυπριακή κοινότητα.

    Αρμένιοι, κάτοικοι της Κύπρου, είναι διακεκριμένοι ισχυροί οικονομικοί παράγοντες, άνθρωποι της επιστήμης, των γραμμάτων και των τεχνών, «άνθρωποι που μας τιμούν όλους και που όλοι εμείς ανεξαίρετα νοιώθουμε περήφανοι γι` αυτούς».

    «Το έργο υλοποιήθηκε χάρη και στις δικές μας ενέργειες, γεγονός που είμαστε βέβαιοι ότι εκτιμάται τόσο από την Κυβέρνηση της Αρμενίας όσο και από την αρμενική κοινότητα της Κύπρου και τον απανταχού Αρμενισμό» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Το Μνημείο σχεδιάστηκε από τον Αρχιτέκτονα Αγγελο Δημητρίου με τη συμβολή του Μιχαήλ Θράσου και φιλοτεχνήθηκε από τον παγκοσμίως γνωστό γλύπτη Γεώργιο Καλακαλλά. Στοίχισε 200,000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από την κυπριακή Κυβέρνηση.

    Οι πλάκες στη βάση του μνημείου προσφέρθηκαν από την Κυβέρνηση της Αρμενίας. Επίσης, ο χώρος της μικρής πλατείας που δένει το Μνημείο με το παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων χρηματοδοτήθηκε από το Ιδρυμα Καλαϊτζιάν εις μνήμην των Πετρός και Αράμ Καλαϊτζιάν. Η κατάθεση του θεμέλιου λίθου για τη δημιουργία του μνημείου έγινε στις 24 Νοεμβρίου 2006 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αρμενίας Robert Kocharyan.

    [02] ΥΔΑΤΙΚΟ - ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΝΕΡΟΥ - ΕΛΛΑΔΑ

    Τη διαβεβαίωση ότι η διαδικασία μεταφοράς νερού από την Ελλάδα βρίσκεται εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει θέσει το Υπουργείο Γεωργίας, διατύπωσε ο Υπουργός Γεωργίας Μιχάλης Πολυνείκης, σε δηλώσεις μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου. «Οπως κατ επανάληψη έχω δηλώσει, είμαστε μέσα στο χρονοδιάγραμμα μας. Δηλαδή, περί το τέλος Ιουνίου θα έχουμε το πρώτο τάνκερ μεταφοράς νερού στη Λεμεσό», είπε ο Υπουργός.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για διευκρινίσεις σχετικά με την αποστολή στην Ελλάδα ομάδας για επιθεώρηση των τάνκερ που θα μεταφέρουν το νερό ο κ. Πολυνείκης ανέφερε ότι δόθηκαν οδηγίες στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων αλλά και στο Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας να ορίσουν ένα ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα, ο οποίος θα παρακολουθήσει τη διαδικασία η οποία επιβάλλεται για να προετοιμαστούν τα τάνκερ.

    Πρόσθεσε ότι όντως μια αρμόδια Επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους του Κρατικού Χημείου, των Υγειονομικών Υπηρεσιών, της Αρχής Λιμένων και του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, θα μεταβεί στην Ελλάδα για να επιθεωρήσει τα τάνκερ. Ανέφερε ακόμα ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα επισκεφθούν το Ισραήλ τεχνικοί του Υπουργείου Γεωργίας για να επιθεωρήσουν το αγκυροβόλιο «το οποίο ήδη είναι έτοιμο, αλλά προτού ριχτεί στη θάλασσα και ρυμουλκηθεί στη Λεμεσό θα θέλαμε να κάνουμε και εκεί τον έλεγχο για να είμαστε σίγουροι ότι όλα βαίνουν καλώς», όπως είπε.

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Τη σαφή θέση της Κυβέρνησης ότι για να περάσει το Κυπριακό στην υλοποίηση της επόμενης φάσης της διαδικασίας της 21ης Μαρτίου, που είναι απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο ηγετών, θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος στο διάλογο που διεξάγεται στις ομάδες εργασίας και στις τεχνικές επιτροπές, επανέλαβε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    «Μια πρόοδος που να μπορεί να στηρίξει αυτή τη διαπραγμάτευση, να υπάρχουν συγκλίσεις σε ουσιαστικά θέματα στο Κυπριακό αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε», είπε ο κ. Στεφάνου σχολιάζοντας δηλώσεις από τουρκικής και τ/κ πλευράς και πρόσθεσε: «Κι αν δούμε τα πράγματα από τη λογική τους σκοπιά, έχοντας υπόψη τις διαφορές και τα χάσματα απόψεων που υπάρχουν σε ουσιώδη ζητήματα του Κυπριακού και αν κάποιος σκεφτεί ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις χωρίς συγκλίσεις, χωρίς γερή βάση διαπραγμάτευσης, οι διαπραγματεύσεις θα οδηγηθούν σε αποτυχία και το Κυπριακό στη φάση που βρίσκεται, μετά από 34 χρόνια, δεν σηκώνει άλλη αποτυχία».

    Η Κυβέρνηση επικεντρώνει τις προσπάθειές της, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος, στη δουλειά που γίνεται στις ομάδες εργασίας. Προσδοκούμε, συνέχισε, «ότι θα υπάρξει πρόοδος και θέλουμε να υπάρξει πρόοδος για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις. Αυτή η διαδικασία δεν είναι αυτόματη ούτε και προβλέπει μια τέτοια αυτόματη διαδικασία η Συμφωνία της 21ης Μαρτίου».

    Υπενθύμισε την πρόσφατη προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αναφέρεται στην ανάγκη για ύπαρξη προόδου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 29 May 2008 - 20:18:33 UTC