Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-05-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Τη σαφή θέση της Κυβέρνησης ότι για να περάσει το Κυπριακό στην υλοποίηση της επόμενης φάσης της διαδικασίας της 21ης Μαρτίου, που είναι απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο ηγετών, θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος στο διάλογο που διεξάγεται στις ομάδες εργασίας και στις τεχνικές επιτροπές, επανέλαβε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    «Μια πρόοδος που να μπορεί να στηρίξει αυτή τη διαπραγμάτευση, να υπάρχουν συγκλίσεις σε ουσιαστικά θέματα στο Κυπριακό αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε», είπε ο κ. Στεφάνου σχολιάζοντας δηλώσεις από τουρκικής και τ/κ πλευράς και πρόσθεσε: «Κι αν δούμε τα πράγματα από τη λογική τους σκοπιά, έχοντας υπόψη τις διαφορές και τα χάσματα απόψεων που υπάρχουν σε ουσιώδη ζητήματα του Κυπριακού και αν κάποιος σκεφτεί ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις χωρίς συγκλίσεις, χωρίς γερή βάση διαπραγμάτευσης, οι διαπραγματεύσεις θα οδηγηθούν σε αποτυχία και το Κυπριακό στη φάση που βρίσκεται, μετά από 34 χρόνια, δεν σηκώνει άλλη αποτυχία».

    Η Κυβέρνηση επικεντρώνει τις προσπάθειές της, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος, στη δουλειά που γίνεται στις ομάδες εργασίας. Προσδοκούμε, συνέχισε, «ότι θα υπάρξει πρόοδος και θέλουμε να υπάρξει πρόοδος για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις. Αυτή η διαδικασία δεν είναι αυτόματη ούτε και προβλέπει μια τέτοια αυτόματη διαδικασία η Συμφωνία της 21ης Μαρτίου».

    Υπενθύμισε την πρόσφατη προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αναφέρεται στην ανάγκη για ύπαρξη προόδου.

    Για τη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν για συνεταιρισμό, είπε ότι η Κυβέρνηση απορρίπτει την παρθενογένεση, τονίζοντας πως και εδώ η θέση είναι σαφέστατη.

    «Εμείς απορρίπτουμε την παρθενογένεση. Η θέση της ε/κ πλευράς αλλά και τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην ουσία μιλούν για μια μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομοσπονδιακή, διζωνική, δικοινοτική Κυπριακή Δημοκρατία με την ύπαρξη δύο πολιτειών και μια Κυπριακή Δημοκρατία, που να έχει μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα».

    Επανέλαβε ότι αυτά τα στοιχεία της Ομοσπονδίας και η ίδια η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία προβλέπεται τόσο από συμφωνίες που οι δύο πλευρές έχουν υπογράψει πριν από καιρό (Συμφωνίες υψηλού επιπέδου), ενώ περιγράφεται, όπως και η πολιτική ισότητα, και στη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006.

    Επεσήμανε δε πως η ε/κ πλευρά επιδιώκει την ύπαρξη της ενωμένης ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από συνομιλίες και μέσα από μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

    Αναφορικά με τις δηλώσεις του Κοινοτικού Επιτρόπου για τη Διεύρυνσης Ολι Ρεν, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η Κυβέρνηση δεν σχολιάζει δημοσιογραφικές πληροφορίες και ερμηνείες και σημείωσε πως η κάθε πλευρά προσπαθεί να ερμηνεύσει τα πράγματα όπως της συμφέρει.

    Οπως ανέφερε η Κυβέρνηση έχει σαφείς στόχους στο Κυπριακό που απορρίπτουν την παρθενογένεση, που μιλούν για συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη μετεξέλιξή της μέσα από μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη βάση των αρχών του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και στο πλαίσιο των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου και δίνει τις δικές της μάχες

    «Ερμηνείες θα δούμε πολλές. Το ζήτημα είναι τι δέχεσαι και ποια πολιτική έχεις», είπε ο κ. Στεφάνου, επισημαίνοντας πως ακόμα και μέσα από τις δηλώσεις αρχηγών κομμάτων φαίνεται η συνέπεια του Προέδρου της Δημοκρατίας όσον αφορά τις αρχές και τις πρωτοβουλίες του.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, υπέδειξε πως δεν είναι καινούργιες οι θέσεις και δηλώσεις της τουρκικής πλευράς για παρθενογένεση και συνίδρυση ενός νέου κράτους και η Κυβέρνηση έχει απαντήσει πολλές φορές και εργάζεται προς την κατεύθυνση μιας λύσης που να στηρίζεται σε αρχές.

    Υπογράμμισε ότι ούτε ο Ολι Ρεν αλλά ούτε και η κοινή δήλωση των δύο ηγετών κάνουν αναφορά σε παρθενογένεση, σημειώνοντας πως η αναφορά για μια διεθνή προσωπικότητα αφορά σε κράτη και εκπηγάζει από μια κυριαρχία και μόνο.

    «Το κοινό ανακοινωθέν είναι ένα βήμα μπροστά», είπε ακόμη ο κ. Στεφάνου, υπενθυμίζοντας ότι η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου αναφερόταν μόνο σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και πολιτική ισότητα έτσι όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση δίνει μάχες με τις θέσεις της.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 28 May 2008 - 13:29:29 UTC