Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-05-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣTΟΦΙΑ-ΤΑΛΑΤ - ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΤΚΑ - ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣTΟΦΙΑ-ΤΑΛΑΤ - ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται από τα Ηνωμένα Εθνη.

    Σε κοινή δήλωση, που ανέγνωσε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ-Μπρουκ Ζεριχούν, μετα τη συνάντηση τους στην οικία του κ.Ζεριχούν, αναφέρεται ότι ``οι ηγέτες είχαν σήμερα γνήσιες και παραγωγικές συζητήσεις, και προέβησαν σε ανασκόπηση των αποτελεσμάτων που επιτεύχθηκαν στη βάση της συμφωνίας της 21ης Μαρτίου``.

    ``Επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται σε σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτός ο συνεταιρισμός θα έχει μία Ομόσπονδη Κυβέρνηση με μία διεθνή προσωπικότητα, καθώς και ένα Τουρκοκυπριακό Συνιστών Κράτος και ένα Ελληνοκυπριακό Συνιστών Κράτος, ίσου καθεστώτος``, σημειώνεται στη δήλωση.

    Προστίθεται ότι οι ηγέτες ``έδωσαν εντολές στους Εκπροσώπους τους να εξετάσουν, εντός 15 ημερών, τα αποτελέσματα των τεχνικών επιτροπών``.

    ``Οι Εκπρόσωποι θα μελετήσουν πολιτικά και στρατιωτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Θα προωθήσουν το άνοιγμα του οδοφράγματος του Λιμνίτη Γεσιλιρμάκ και άλλων σημείων διέλευσης``, αναφέρεται.

    Τέλος, σημειώνεται ότι ``οι ηγέτες αποφάσισαν να ξανασυναντηθούν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου για να προβούν σε νέα αξιολόγηση``.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Τη σταθερή δέσμευση και την καλή θέληση της ελληνοκυπριακής πλευράς να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να δοθεί ώθηση στην ανανεωμένη διαδικασία, ώστε να ετοιμαστεί το έδαφος για διαπραγματεύσεις οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια αμοιβαία συμφωνημένη λύση του Κυπριακού, επανέλαβε στο Στρασβούργο ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν.

    Ο κ. Καρογιάν, ο οποίος μιλούσε στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων, στο Στρασβούργο, με θέμα, «Τα εθνικά κοινοβούλια και το Συμβούλιο της Ευρώπης: Προωθώντας τις θεμελιώδεις αξίες της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου», τόνισε, ωστόσο, ότι η δέσμευση αυτή δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί εσφαλμένα ως ανοχή.

    «Δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί λανθασμένα ως ανοχή σε ατυχείς προσπάθειες να παρεκκλίνουμε από το συμφωνημένο πλαίσιο για τη δημιουργία μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομόσπονδης Κύπρου, με ενιαία κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και υπηκοότητα, στη βάση των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979, του διεθνούς δικαίου, των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών στις οποίες εδράζονται η ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Μια λύση που να διασφαλίζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες για ολόκληρο το λαό της Κύπρου», είπε.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΤΚΑ - ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

    Πρόταση μέτρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων παρέδωσε την Παρασκευή η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους στους κοινωνικούς εταίρους.

    Η Υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι η πρόταση είναι αποτέλεσμα του διαλόγου που είχε διεξαχθεί για αρκετό καιρό στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

    «Η θέση του Υπουργείου είναι ότι η πρόταση είναι ισοζυγισμένη, αγγίζει όλα τα σημεία τα οποία είχαν τεθεί στο διάλογο. Και τα ζητήματα τα οποία αφορούν το σκέλος των εσόδων του Ταμείου και τα ζητήματα που αφορούν το σκέλος των εξόδων και των παροχών, τα θέματα της επενδυτικής πολιτικής. Γι αυτό και πιστεύουμε ότι η πρόταση μπορεί να τύχει ευρείας αποδοχής από τους κοινωνικούς εταίρους», δήλωσε η κ. Χαραλάμπους.

    Είπε επίσης ότι συμφωνήθηκε, οι κοινωνικοί εταίροι να καταλήξουν επί της πρότασης του Υπουργείου το συντομότερο δυνατό, με στόχο μέχρι το τέλος Ιουνίου, να μπορούν να κατατεθούν τα τροποποιητικά νομοσχέδια που θα εισαγάγουν αυτές τις αλλαγές, ώστε και η Βουλή των Αντιπροσώπων να προχωρήσει στη συζήτηση των νομοσχεδίων.

    Η Υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι με την πρόταση μέτρων διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων μέχρι το 2050 και ότι το κόστος των αλλαγών, οι οποίες προτείνονται, επιμερίζεται με ένα δίκαιο τρόπο σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Πρόσθεσε ότι τα ωφελήματα από τις εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων διατηρούνται όπως είναι σήμερα και ιδιαίτερα στο θέμα των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 23 May 2008 - 13:29:26 UTC