Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-05-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΑΡΟΙΚΙΑ ΛΟΝΔΙΝΟΥ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΠΕΡΟΥ
  • [03] ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΚΙΝΑΣ - ΒΙΒΛΙΟ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΩΝ
  • [04] ΡΑΛΙ - ΚΥΠΡΟΣ - ΚΥΠΡΙΟΣ - ΝΙΚΗΤΗΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΑΡΟΙΚΙΑ ΛΟΝΔΙΝΟΥ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο ηγετών για να έχουν ελπίδα επιτυχίας πρέπει να στηριχθούν σε πραγματική και όχι σε πλασματική πρόοδο, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε ομιλία σε συγκέντρωση της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, στο Λονδίνο.

    Οπως είπε, αυτό προβλέπει η συμφωνία της 21ης Μαρτίου, προετοιμασία του εδάφους και δημιουργία προϋποθέσεων για έναρξη διαπραγματεύσεων μέσα από την πρόοδο που προσδοκούμε ότι θα υπάρξει στις ομάδες εργασίας. Εχοντας υπόψη τις θέσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας στο Κυπριακό, η επίτευξη προόδου δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ούτε και η επιτυχία της διαδικασίας είναι εκ των προτέρων εξασφαλισμένη, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    «Εμείς», τόνισε, «εργαζόμαστε με επιμονή και υπομονή για να υπάρχει πρόοδος στις ομάδες εργασίας. Τα αποτελέσματα από τη μέχρι τώρα λειτουργία των ομάδων εργασίας δεν είναι, κατά την άποψή μας, ικανοποιητικά. Είναι γι αυτό που ζήτησα από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ταλάτ να συναντηθούμε για να ανασκοπήσουμε την εργασία που έχει γίνει, να εντοπίσουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα που, ομολογουμένως, υπάρχουν και να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε έτσι ώστε να προχωρήσουμε. Είναι γνωστό ότι αυτή η συνάντηση έχει διευθετηθεί για τις 23 Μαΐου».

    Οι θέσεις μας για τη λύση του Κυπριακού, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είναι ξεκάθαρες και σαφείς. Είναι αυτές τις ξεκάθαρες θέσεις που καταθέτουμε στο διεθνή παράγοντα όταν συνομιλούμε μαζί του. Στοχεύουμε σε λύση και επανένωση στη βάση που καθορίζουν οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979 που προνοούν για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Λύση που υιοθετήθηκε σε δεκάδες ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006. Ακόμα και πρόσφατα, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε δήλωσή του αναφορικά με το Κυπριακό υπογράμμισε την ανάγκη της επανένωσης της Κύπρου στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, στο πλαίσιο της οποίας θα υπάρχει πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, σημείωσε ο Κύπριος Πρόεδρος.

    Παραμένουμε, συνέχισε, συνεπείς και δεσμευμένοι να αγωνιστούμε για να υπάρχει συναντίληψη με την τουρκοκυπριακή κοινότητα πάνω σ αυτή τη βάση. Αυτή τη βάση έχουμε συναποφασίσει με την τουρκοκυπριακή κοινότητα το 1977 και έχουμε επαναβεβαιώσει το 1979, το 2006 και το 2008.

    «Η θέση για ύπαρξη δύο λαών και δύο κρατών στην Κύπρο, που δυστυχώς συχνά εκφράζεται από τουρκικής πλευράς, συγκρούεται και με τα συμφωνηθέντα, αλλά και με την ιστορική πραγματικότητα που υπάρχει στην Κύπρο. Η αναζήτηση άλλης βάσης καταστρέφει όλα όσα έχουμε συμφωνήσει έως τώρα. Τέτοια πολιτική δεν οδηγεί πουθενά, παρά στη συντήρηση του αδιεξόδου», υπέδειξε ο κ. Χριστόφιας.

    Στην Κύπρο, τόνισε, υπάρχει μόνο ένας λαός, ο κυπριακός λαός, που αποτελείται από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι συνυπάρχουν και συμβιώνουν στο νησί για αιώνες. Το ζήτημα της ύπαρξης ενός λαού στην Κύπρο έχει κλείσει από το 1960 με τις συμφωνίες ΖυρίχηςΛονδίνου στη βάση των οποίων η Κύπρος ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος, με συνεταίρους τις δύο κυπριακές κοινότητες.

    Στηριγμένα σ αυτό το γεγονός, τα Ηνωμένα Εθνη σε δεκάδες ψηφίσματα και αποφάσεις τους μιλούν για ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Είναι γι αυτό που αποκλείουν, όπως κι εμείς αποκλείουμε, την ένωση, τη διχοτόμηση και την απόσχιση μέρους της Κύπρου. Θέλουμε να διακηρύξουμε και ενώπιον της παροικίας ότι είμαστε και θα παραμείνουμε συνεπείς σ αυτές τις θέσεις. Υπογραμμίζουμε, παράλληλα, την ανάγκη όπως και η άλλη πλευρά σεβαστεί αυτή τη βάση ούτως ώστε ο συνεταιρισμός των δύο κοινοτήτων του 1960 στο πλαίσιο του ενιαίου κράτους να μετεξελιχθεί στο πλαίσιο ενός διζωνικού, δικοινοτικού ομοσπονδιακού κράτους. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να φτάσουμε σε συμφωνημένη λύση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, με τη βοήθεια και τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Εννοείται, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ότι στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι απαραίτητο να διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, να γίνεται σεβαστό το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Ο αμετάθετος στόχος είναι στο πλαίσιο μιας αποστρατιωτικοποιημένης ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι να είναι πραγματικοί αφέντες στον τόπο τους, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και διαιρετικά συρματοπλέγματα και να οικοδομούν το μέλλον τους σε συνθήκες μόνιμης ειρήνης και ασφάλειας.

    Διεθνής εκστρατεία ------------------ Οπως είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «με την ανάληψη της προεδρίας, αρχίσαμε πολύ εντατικά να υλοποιούμε την πολιτική μας για τη λύση του Κυπριακού. Πρώτα απ όλα αναλάβαμε διεθνή εκστρατεία για να πείσουμε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει καλή θέληση και επιθυμεί λύση στο Κυπριακό το συντομότερο. Ζητήσαμε από τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει την επιρροή της στην Τουρκία για να διαφοροποιήσει τη στάση της και να συνεργαστεί στην επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

    Παράλληλα, πρόσθεσε, με συγκροτημένο τρόπο απευθυνθήκαμε προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα ζητώντας από την ηγεσία της να αναλάβουμε, από κοινού, την πρωτοβουλία των κινήσεων για να τερματίσουμε τη στασιμότητα και να προετοιμάσουμε το έδαφος για διαπραγματεύσεις.

    «Ως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών μας, πετύχαμε να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα για την ειλικρινή βούληση που διαθέτουμε για λύση και επανένωση. Η αποφασιστικότητά μας να διαρρήξουμε τη στασιμότητα, ενεθάρρυνε τη διεθνή κοινότητα και το ενδιαφέρον της για λύση του Κυπριακού αναζωογονήθηκε. Πετύχαμε, στη συνάντηση της 21ης Μαρτίου μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, τη συμφωνία για έναρξη διαλόγου στο επίπεδο ομάδων εργασίας και τεχνικών επιτροπών. Ουσιαστικά, αυτή η συμφωνία αποτέλεσε υλοποίηση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006 που εκκρεμούσε για είκοσι, περίπου, μήνες. Στόχος του διαλόγου είναι η γεφύρωση του χάσματος στις απόψεις των δύο κοινοτήτων, η επίτευξη συγκλίσεων σε θέματα ουσίας του Κυπριακού, αλλά και η προώθηση θεμάτων καθημερινότητας».

    Με τις συνεχείς προσπάθειές μας, είπε στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστόφιας, πετύχαμε τη διάνοιξη της οδού Λήδρας για την ενίσχυση της επικοινωνίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που συμβάλλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ τους. Εργαζόμαστε για τη διάνοιξη και άλλων οδοφραγμάτων, όπως καταγράφεται και στη συμφωνία της 21ης Μαρτίου, με προτεραιότητα το οδόφραγμα του Λιμνίτη που θα εξυπηρετήσει τόσο τους Ελληνοκύπριους όσο και τους Τουρκοκύπριους της περιοχής.

    Ολες αυτές οι εξελίξεις έχουν, πραγματικά, αναζωογονήσει την ελπίδα και τις προσδοκίες του λαού μας για την επίτευξη λύσης. Αυτό καταγράφεται τόσο από τις διάφορες μετρήσεις που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα όσο και από τα μηνύματα που φτάνουν κοντά μας από την κοινωνία. Νιώθουμε την υποστήριξη που τυγχάνουμε από τον κόσμο, τον ευχαριστούμε και του υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε αδιάλειπτα τις προσπάθειές μας για να πετύχουμε αυτό που όλοι ποθούμε. Τη λύση του Κυπριακού.

    Βρετανία -------- Για τις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Βρετανία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι στοχεύει σε ανάπτυξη συχνής επαφής με το Βρετανό Πρωθυπουργό και άλλους επισήμους της χώρας, «έτσι ώστε να υπάρχει διάλογος, στο πλαίσιο του οποίου με παρρησία να λέμε την άποψή μας και να καταθέτουμε τις θέσεις μας. Για να εκφράζουμε, επίσης, με ειλικρίνεια τις απόψεις μας για το ρόλο που διαδραματίζει και που μπορεί να διαδραματίσει η Βρετανία στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο της συλλογικής δράσης του Συμβουλίου Ασφαλείας».

    Η ιστορία των σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Βρετανίας είναι αντιφατική και πέρασε μέσα από συμπληγάδες και προβλήματα, παρατήρησε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και πρόσθεσε, «πολλές είναι οι περιπτώσεις, στα 48 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, στάσεων και πολιτικών χειρισμών Κυβερνήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου που δημιούργησαν αισθήματα απογοήτευσης και δικαιολογημένες αντιδράσεις των Κυπρίων. Τώρα βέβαια δεν είναι η ώρα της κατανομής ευθυνών για την πορεία των σχέσεων με τη Βρετανία. Εμείς καταθέτουμε τη θέλησή μας για το ξεπέρασμα αυτών των προβλημάτων και τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε με ειλικρίνεια».

    Ανακοίνωσε στους απόδημους ότι θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο και θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν. «Θα είναι η δεύτερή μου συνάντηση με τον κ. Μπράουν σε μικρό χρονικό διάστημα, έπειτα από τη συνάντηση που είχαμε στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Προσδοκώ και ελπίζω ότι αυτές οι συναντήσεις θα γίνουν κανόνας και δεν θα είναι η εξαίρεση».

    Δίκαιη κοινωνία --------------- Αναφερόμενος στην προεκλογική του δέσμευση για πιο δίκαιη κοινωνία, είπε ότι αυτή αρχίζει με τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου κράτους το οποίο να προωθεί έμπρακτα την κοινωνική αλληλεγγύη. Για τη διακυβέρνησή μας ο άνθρωπος αποτελεί το επίκεντρο της προσοχής μας. Πολύ περισσότερο, ο εργαζόμενος, του οποίου τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις θα φροντίσουμε με ιδιαίτερη προσοχή. Την οικονομική ανάπτυξη θα φροντίσουμε ως Κυβέρνηση να διατηρήσουμε σε ψηλά επίπεδα ενισχύοντας και προωθώντας την επιχειρηματικότητα και επενδύοντας στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας.

    Εχουμε αναλάβει τη διακυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημείωσε, μέσα σε δύσκολες διεθνείς οικονομικές συνθήκες, με τη συνεχή άνοδο της τιμής του πετρελαίου που, αναπόφευκτα, επηρεάζουν και την οικονομία της Κύπρου. Παρά ταύτα, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε το κοινωνικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης και ήδη έχουμε αρχίσει να το εφαρμόζουμε.

    «Η κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη και, συνακόλουθα, η ανταπόκριση στον ανθρώπινο πόνο, θα αποτελούν τα πλέον έντονα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της προεδρίας μας. Η όλη προσωπική μου πορεία, αλλά και η ιστορία του χώρου από τον οποίο προέρχομαι, εκτιμώ ότι συνιστούν εγγύηση για μια ανθρωποκεντρική πολιτική, που στοχεύει στη σταδιακή εξάλειψη της φτώχειας και στη συνεχή βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της φτώχειας, συνέχισε, αποτελεί η παραχώρηση του πασχαλινού επιδόματος στους συνταξιούχους υλοποιώντας προεκλογική μας δέσμευση.

    «Η κοινωνικο-οικονομική πολιτική της διακυβέρνησής μας στοχεύει στην αναβάθμιση του μοντέλου της μικτής οικονομίας. Μοντέλο που εφαρμόζεται στην Κύπρο από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει δώσει πολλά στον τόπο μας. Είναι πεποίθησή μας ότι αυτό το μοντέλο δεν έχει εξαντλήσει τα όρια του. Πιστεύουμε ότι ακόμα έχει να προσφέρει πολλά, φτάνει να το αναβαθμίσουμε, να το ενισχύσουμε και να το εκσυγχρονίσουμε. Το μοντέλο της μικτής οικονομίας στηρίζεται στη συνεργασία μεταξύ της ιδιωτικής, της δημόσιας και της συνεργατικής πρωτοβουλίας. Στηρίζεται στο συνδυασμό της επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής συνοχής. Στην ύπαρξη ισχυρής οικονομίας και ψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Στην ύπαρξη ανεπτυγμένου κοινωνικού κράτους, που θα στηρίζει τους εργαζόμενους και θα ικανοποιεί τις εύλογες ανάγκες του πολίτη.

    «Φιλοδοξία και στόχος μου», τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «είναι, μέσα από το γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο με την κοινωνία, να υλοποιήσουμε το κοινό όραμα όλων μας για την Κύπρο του μέλλοντος. Ενα μέλλον που θα χαρακτηρίζεται από την ειρήνη και τη σταθερότητα. Την ασφάλεια και την απασχόληση για όλους. Την ευημερία και την πρόοδο για το σύνολο της κοινωνίας, την ισονομία, την ανανέωση της πολιτικής ζωής και τον εκσυγχρονισμό της κυπριακής κοινωνίας, της οικονομίας και του κράτους».

    Εργαζόμαστε για να εκσυγχρονίσουμε τις διαδικασίες και τους μηχανισμούς άσκησης εξουσίας, έτσι ώστε να είναι περισσότερο φιλική και προσιτή στον πολίτη. Ο σεβασμός προς τα δικαιώματα του πολίτη και τις αρχές της δημοκρατίας, της ισοπολιτείας, της αξιοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης μας καθοδηγεί στην άσκηση της διακυβέρνησής μας. Επιδιώκουμε σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων το διάλογο και τη συλλογικότητα και ο πολίτης να έχει λόγο σε όσα θέματα τον αφορούν και τον επηρεάζουν. Επιδιώκουμε απλούστευση των διαδικασιών του Δημοσίου, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και βελτίωση των υποδομών και κάθε παραμέτρου που επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής κάθε πολίτη αυτού του τόπου. Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία και προσοχή στον τομέα της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών. Στον τομέα της πληροφορικής, που αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες των σύγχρονων αναπτυγμένων κοινωνιών, θα κάνουμε τομές και θα επενδύσουμε σ αυτό. Μαζί με τους πολίτες θα εργαστούμε για να δώσουμε νέα πνοή και προοπτική στον τομέα αυτό, που είναι σύμφυτος με την πρόοδο.

    Η Κύπρος, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μπορεί με σιγουριά να βαδίσει μπροστά στον 21ο αιώνα. Εμείς θα φροντίσουμε έτσι ώστε με την πολιτική μας για δίκαιη λύση και δίκαιη κοινωνία, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ο λαός μας, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, να μπορούν να ζουν και να οικοδομούν ένα ευτυχισμένο μέλλον γι αυτούς και για τις επόμενες γενιές.

    Απόδημοι -------- Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έδωσε τη διαβεβαίωση ότι και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει να έχει τη στενή επαφή και την αμφίδρομη σχέση που είχε μέχρι τώρα με την κυπριακή παροικία.

    Υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να αφουγκράζεται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και τα αιτήματα που έχουν οι απόδημοι. Θα συνεχίσει, πρόσθεσε, «με θαλπωρή και αγάπη να αγκαλιάζω τους απόδημους και τα οργανωμένα τους σύνολα. Οι απόδημοι προσφέρουν σημαντική βοήθεια στην πατρίδα μας με τη δράση τους στις χώρες όπου ζουν και εργάζονται. Γι αυτή τη βοήθεια και συμπαράσταση, τους ευχαριστούμε θερμά».

    Ανέφερε ότι η αναβάθμιση του ρόλου των αποδήμων, μέσα από τα οργανωμένα τους σύνολα, «είναι ένας από τους πρώτους στόχους της Κυβέρνησής μας. Ειδικά, για το κίνημα των αποδήμων μας στη Μεγάλη Βρετανία, αυτός είναι στόχος πρώτης προτεραιότητας, έχοντας υπόψη το γνωστό ρόλο που η χώρα αυτή διαδραματίζει στο Κυπριακό ως εγγυήτρια δύναμη, αλλά και ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας».

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά την ομιλία του σε παμπαροικιακή συγκέντρωση στο Λονδίνο χθες το απόγευμα, ο κ. Χριστόφιας ευχήθηκε να βρουν κοινή γλώσσα με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και να μιλήσουν την κυπριακή γλώσσα.

    Σε ερώτηση για το αν είναι ικανοποιημένος από τη διεθνή αντίδραση στην κυπριακή θέση γι άσκηση επιρροής στην Αγκυρα προς διαφοροποίηση της στάσης της στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας έδωσε το παράδειγμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να τονίσει ότι αυτοί όπως και αρχηγοί κρατών και πρέσβεις των χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας παίρνουν ορθές θέσεις.

    Το ερώτημα , συνέχισε, «είναι σε ποιο βαθμό, πόσο και πότε θα καμφθεί η αδιαλλαξία της τουρκικής ηγεσίας και για λόγους συζήτησης διαχωρίζω και τη σημερινή τουρκική κυβέρνηση διότι δεν είμαι σίγουρος αν αυτή υιοθετεί πραγματικά και ηθελημένα, συνειδητά ,τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας».

    Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τη θέση ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δυο ηγετών πρέπει ν αρχίσουν ανεξάρτητα από το αν σημειωθεί ή όχι πρόοδος στις Ομάδες Εργασίας και τις Τεχνικές Επιτροπές, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ζήτησε συνάντηση με τον κ. Ταλάτ.

    «Δεν είναι η ώρα σ αυτή τη συγκέντρωση να συζητήσουμε σε ποιό βαθμό δεν έχει δίκαιο ο κ. Ταλάτ. Εύχομαι και ελπίζω να βρούμε κοινή γλώσσα. Να μιλήσουμε κυπριακή γλώσσα. Θ αναλώσουμε τον εαυτό μας σ αυτή την προσπάθεια να επιτύχουμε. Δεν βιάζομαι να πω θ αποτύχουμε. Χρειάζεται πολλή υπομονή``, πρόσθεσε.

    Κληθείς να σχολιάσει τη θέση ότι «ο Πρόεδρος δεν είναι υπό την κηδεμονία κανενός ούτε του ΑΚΕΛ» και για το αν θα υποστηρίξει ψήφιση της Συνθήκης της Λισαβόνας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε ότι «το ΑΚΕΛ εν τη σοφία του στηρίζει απόλυτα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά θέλει να του δώσει την ευχέρεια δράσης διότι δεν διακηρύξαμε τη σοσιαλιστική αλλαγή και να τσακίσουμε τους μηχανισμούς όπως έγινε κάποτε, για να ξεκινήσουμε ένα εντελώς καινούργιο δρόμο, και αυτό το άκουσε πολύ καθαρά ο κυπριακός λαός όχι μετεκλογικά, προεκλογικά, και έδωσε τη συγκατάθεση του και τον ευχαριστώ θερμά», είπε.

    Υπενθύμισε προεκλογική δήλωσή του ότι θα τιμήσει την υπογραφή της προηγούμενης Κυβέρνησης σε διάφορες συμφωνίες και ότι θα τηρήσει αυτό το πράγμα αλλά και η Βουλή έχει το δικό της λόγο.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την ανάγκη κατάργησης των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις, δυστυχώς η μητέρα πατρίδα επί χούντας , έδωσε το έναυσμα και όλα τα επιχειρήματα ή τις προφάσεις να κάμει η Τουρκία την εισβολή κατοχή. Θα δώσουμε μεγάλη μάχη θεωρώντας ότι ο κυπριακός λαός δεν είναι ανώριμος λαός που χρειάζεται εγγυητές και οδηγητές . Είναι ένας λαός ώριμος ιδιαίτερα μέσα από τις τόσες συμπληγάδες και τα βάσανα που έχει περάσει ώστε ένα τέτοιο δικαίωμα να μην επαναληφθεί στα πλαίσια της λύσης. Είναι κόκκινη γραμμή , λέει η Τουρκία. Εχουμε και οι δυο τις κόκκινες μας γραμμές. Τώρα να δούμε που θα μας οδηγήσει η ζωή», ανέφερε.

    Διαβεβαίωσε πως «εμείς θα δώσουμε τη μάχη να υπερασπισθούμε βασικές αρχές τις οποίες απολαμβάνουν όλοι οι λαοί που είναι πραγματικά ανεξάρτητοι διότι το όλοι οι λαοί είναι υπερβολή. Το δικαίωμα αυτό των λαών υπονομεύεται από πολλούς στο σημερινό κόσμο και ιδιαίτερα από τους ισχυρότερους του πλανήτη``.

    Κατά την προσφώνηση του, ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, Πίτερ Δρουσιώτης, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι θα ενταθούν περισσότερο οι προσπάθειες για την καλύτερη πιο αποτελεσματική προβολή της κυπριακής υπόθεσης στο βρετανικό κοινοβούλιο, την κοινή γνώμη και τα κέντρα αποφάσεων της χώρας.

    Απευθυνόμενος στους Τουρκοκυπρίους που παρευρίσκονταν στην εκδήλωση, είπε ότι το όραμα της οργάνωσης του είναι για μια επανενωμένη , πραγματικά ανεξάρτητη Κύπρο όπου όλοι οι πολίτες θα μπορούν να ζήσουν, να εργασθούν και να ευημερήσουν σε συνθήκες ελευθερίας και ειρήνης.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΠΕΡΟΥ

    Οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι σαφείς όσον αφορά την έναρξη απ ευθείας διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού προσθέτοντας πως σύμφωνα και με τη Προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να υπάρξει απ ευθείας διαπραγμάτευση θα πρέπει να υπάρξουν αποτελέσματα στις Ομάδες Εργασίας και τις Τεχνικές Επιτροπές.

    Χαρακτήρισε επίσης ιδιαίτερα σημαντική τη συνάντηση που θα έχουν στις 23 Μαΐου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Τ/κ ηγέτης, αφού όπως είπε θα δοθεί η ευκαιρία να ξεκαθαρίσει το θέμα αυτό.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από το Περού, όπου συμμετείχε στην Υπουργική Σύνοδο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, ο ΥΠΕΞ κλήθηκε να σχολιάσει την εμμονή του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο χρονοδιάγραμμα των τριών μηνών για την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων, ασχέτως της επίτευξης ή μη προόδου στις Τεχνικές Επιτροπές και τις Ομάδες Εργασίας.

    «Είναι σαφείς οι θέσεις μας και αυτό βγαίνει και από την Προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι δηλαδή για να μπορέσει να υπάρξει απ ευθείας διαπραγμάτευση θα πρέπει να υπάρξουν αποτελέσματα στις Τεχνικές Επιτροπές και τις Ομάδες Εργασίας», είπε ο κ. Κυπριανού.

    Ταυτόχρονα χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντική τη συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος Χριστόφιας με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ την Παρασκευή ακριβώς για να ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα» και σημείωσε πως «δεν είναι θέμα εμμονής ή μη σε μια συγκεκριμένη θέση αλλά πρέπει να το δει κανείς και από την πρακτική άποψη, από την άποψη ουσίας.

    Αναφερόμενος στο ταξίδι του στο Περού ο κ. Κυπριανού είπε ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου δόθηκε η ευκαιρία να γίνουν διμερείς επαφές τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια όσο και του ιδίου με ομολόγους του των χωρών της Λατινικής Αμερικής.

    [03] ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΚΙΝΑΣ - ΒΙΒΛΙΟ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΩΝ

    Η Πρεσβεία της Κίνας στην Κύπρο έχει ανοίξει βιβλίο συλλυπητηρίων για το θάνατο δεκάδων χιλιάδων Κινέζων κατά τον σεισμό που έπληξε την Επαρχία Σιχουάν στις 12 Μαΐου.

    Σε ανακοίνωσή της, η Πρεσβεία επαναλαμβάνει προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλες τις διπλωματικές αποστολές και τους διεθνείς οργανισμούς που είναι διαπιστευμένοι στην Κυπριακή Δημοκρατία, «διαβεβαιώσεις της υψίστης εκτίμησής της».

    ``Η Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κυπριακή Δημοκρατία παρουσιάζει τις φιλοφρονήσεις της στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλες τις διπλωματικές αποστολές και τους διεθνείς οργανισμούς που είναι διαπιστευμένοι στην Κυπριακή Δημοκρατία, και έχει την τιμή να ενημερώσει ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κηρύξει εθνικό πένθος στο έδαφος της Κίνας από τις 19 μέχρι τις 21 Μαΐου 2008, για τον τραγικό θάνατο δεκάδων χιλιάδων Κινέζων στον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό της 12ης Μαΐου στην Επαρχία Σιχουάν στην Κίνα``, αναφέρει.

    Το βιβλίο συλλυπητηρίων θα είναι ανοικτό από τις 19 μέχρι τις 21 Μαΐου.

    [04] ΡΑΛΙ - ΚΥΠΡΟΣ - ΚΥΠΡΙΟΣ - ΝΙΚΗΤΗΣ

    Ο 20χρονος Νίκος Θωμά, με συνοδηγό τον Σπύρο Γεωργίου «Chips», έγινε ένας από τους νεαρότερους οδηγούς που έχουν κερδίσει αγώνα υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, ο νεαρότερος νικητής στην ιστορία του Μεσανατολικού Πρωταθλήματος και ο πιο μικρός νικητής του Ράλι Κύπρος, από το 1971 που διεξάγεται.

    Επιδεικνύοντας ταχύτητα, αλλά κυρίως πρωτοφανή για την ηλικία του οδηγική ωριμότητα, ο γιος του πρώην πρωταθλητή Χριστάκη Θωμά θριάμβευσε στο δεύτερο γύρο του Πρωταθλήματος Μέσης Ανατολής, δείχνοντας την πλάτη του σε οδηγούς πολύ πιο έμπειρους.

    Ανάμεσα τους ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Αυτοκινήτων Παραγωγής (P-WRC) το 2006, μόνιμος πρωταθλητής Μέσης Ανατολής Νάσερ Αλ-Ατίγια από το Κατάρ, που έχοντας να αντιμετωπίσει προβλήματα με τα ηλεκτρονικά του ολοκαίνουριου Subaru Impreza Ν14 στην πρώτη μέρα του Ράλι, έμεινε τρίτος. Δεύτερος, σε άλλη μια μεγάλη επιτυχία για τα κυπριακά χρώματα, ο Σάββας Σάββα με συνοδηγό τον περσινό νικητή του Ράλι Κύπρος Πάμπο Λαό, στο Mitsubishi Lancer Evo 8.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 19 May 2008 - 11:29:24 UTC