Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-05-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΣΙΟΥΦΑΣ ΔΕΙΠΝΟ
  • [02] ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

  • [01] ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΣΙΟΥΦΑΣ ΔΕΙΠΝΟ

    Την ευχή να πέσει το τελευταίο τείχος που υπάρχει στην Ευρώπη που χωρίζει στα δύο τη Μεγαλόνησο, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρης Σιούφας, κατά την χθεσινοβραδινή του ομιλία στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάριου Καρογιάν, και της κυπριακής αντιπροσωπείας που το συνοδεύει στην Αθήνα.

    Ο κ. Σιούφας επανέλαβε τη στήριξη του Ελληνικού Κοινοβουλίου στις προσπάθειες που γίνονται για την εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στη βάση δικοινοτικής, διζωνικής, ομοσπονδίας, με στόχο, όπως είπε, «την επανένωση της Μεγαλονήσου, στα πλαίσια των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

    «Μιας λύσης», πρόσθεσε, «που να επιτρέπει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους του νησιού να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και στις δύο κοινότητες να μπορούν να ζουν με ειρήνη και ευημερία», εκφράζοντας παράλληλα την ευχή «να πέσει το τελευταίο τείχος που υπάρχει σε ολόκληρη την Ευρώπη και χωρίζει στα δύο τη Μεγαλόνησο».

    Ο κ. Καρογιάν είπε ότι «η Κύπρος δεν θα πάψει ποτέ να ευχαριστεί την Ελλάδα για τη διαχρονική και συνεπή της στήριξη στο Κυπριακό», προσθέτοντας ότι «δεν κουραζόμαστε να εκφράζουμε την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη μας προς την Ελληνική Κυβέρνηση, τη Βουλή των Ελλήνων, την πολιτική ηγεσία της χώρας και τον αδελφό λαό της Ελλάδος για όσα έκανε και για όσα κάνει για την υπόθεση της Κύπρου».

    Σημείωσε ότι «τα μηνύματα από την Κύπρο μπορούν να χαρακτηριστούν συγκρατημένα αισιόδοξα» και ανέφερε πως «η ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει ότι μπορεί με καλή πίστη και καλή θέληση, εμμένοντας όμως σε αρχές, που πρέπει να διέπουν τη λύση, αν αυτή θα είναι δίκαιη και βιώσιμη και άρα διαρκείας» .

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής επεσήμανε ότι « δεν μπορεί η οποιαδήποτε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας να μην συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές και να μην ικανοποιεί τα νόμιμα συμφέροντα και να μη διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των νόμιμων πολιτών της Κύπρου».

    «Δεν μπορεί η λύση», συμπλήρωσε, «να μη βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και στη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 καθώς και τη Συμφωνία Χριστόφια-Ταλάτ της 21ης Μαρτίου 2008».

    Ανέφερε επίσης ότι «δεν μπορεί η λύση να μη συνάδει με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο, να μην συνάδει εν γένει με ένα κράτος δικαίου», σημειώνοντας ότι «για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει η τουρκική πλευρά, η τουρκοκυπριακή ηγεσία και κυρίως η Τουρκία, να επιδείξουν ανάλογη καλή θέληση».

    Οπως είπε, «μέχρι σήμερα, και ενώ άρχισαν τη λειτουργία τους οι τεχνικές επιτροπές και οι ομάδες εργασίες, τα μηνύματα της τουρκικής πλευράς εκφράζουν εμμονή σε θέσεις αδιαλλαξίας», επισημαίνοντας ότι «κατ επανάληψη αναφέρονται η επαναφορά του Σχεδίου Ανάν, η παρθενογένεση και η λύση δύο κρατών, γνωρίζοντας ότι αυτές οι απαιτήσεις είναι απαράδεκτες για την ελληνοκυπριακή πλευρά».

    Ο κ. Καρογιάν τόνισε ότι «η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ασκήσει ουσιαστικές πιέσεις προς την Τουρκία», ενώ επεσήμανε πως «συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας, όντας βέβαιοι για την αδιάλειπτη και αδιάπτωτη συμπαράσταση της Ελλάδας».

    Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης του με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τόνισε ότι «βρισκόμαστε στη διαδικασία υλοποίησης των δεσμεύσεων μας για προβολή των δραστηριοτήτων της Κυπριακής Βουλής από το κανάλι της Βουλής των Ελλήνων, για μετάδοση προγραμμάτων γλώσσας και πολιτισμού από τον LGR, το ραδιοσταθμό της Διασποράς στο Λονδίνο και για τη συνεργασία μεταξύ των Βιβλιοθηκών των Κοινοβουλίων μας».

    [02] ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

    Ο δικηγορικός κόσμος τίμησε την προσφορά και το έργο του πρώην Γενικού Εισαγγγελέα, Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη, σε φιλολογικό μνημόσυνο το οποίο διοργάνωσε ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, με τη συμμετοχή και των Ελλαδιτών Βουλευτών και καθηγητών Συνταγματικού Δικαίου Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιώργου Παπαδημητρίου.

    Την Ομάδα Πρωτοβουλίας των εκδηλώσεων προς τιμή του Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη η οποία διοργάνωσε και το μνημόσυνο στην αίθουσα εκδηλώσεων της Τράπεζας Κύπρου, αποτελούν ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Πέτρος Μιχαηλίδης, η Επίτροπος Διοικήσεως Ηλιάνα Νικολάου και ο Πρόεδρος του Οικογενειακού Δικαστηρίου Γιώργος Σεργίδης.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, Κύπριοι Ευρωβουλευτές και Βουλευτές.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 13 May 2008 - 9:29:18 UTC