Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-05-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΙΟΥΦΑΣ ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΑΘΗΝΑ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΣΙΟΥΦΑΣ ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΑΘΗΝΑ

    Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες του αδελφού κυπριακού λαού για να επιτευχθεί μια λειτουργική και βιώσιμη λύση για την επανένωση της Μεγαλονήσου, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Λύση που να διασφαλίζει τα δικαιώματα των πολιτών της Κύπρου, αλλά και την αρμονική συμβίωση των κοινοτήτων».

    Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρης Σιούφας καλωσορίζοντας στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη τον Πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Μάριο Καρογιάν. «Ελλάδα και Κύπρος», τόνισε ο κ. Σιούφας, «συνεργαζόμαστε στενά σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς".

    Στο πλαίσιο σύντομης τελετής υποδοχής στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ο κ. Σιούφας καλωσόρισε θερμά τον Κύπριο ομόλογό του και τον ευχαρίστησε για την ανταπόκριση στην πρόσκληση που του απηύθυνε να επισκεφθεί την Ελλάδα και το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

    Ο κ. Σιούφας είπε ότι τη Δευτέρα θα υποδεχθούν τον κ. Καρογιάν στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων, επισημαίνοντας ότι «οι σχέσεις των δύο κοινοβουλίων είναι διαχρονικά πολύ στενές».

    Ανέφερε ότι «υπάρχει και στα δύο κοινοβούλια η βούληση για περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών, αλλά και εξεύρεση νέων πεδίων συνεργασίας», σημειώνοντας ότι «άλλωστε και με τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και σήμερα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Δημήτρη Χριστόφια, είχαμε μια εξαιρετικά εποικοδομητική συνεργασία».

    «Συνεργασία», όπως είπε, «η οποία οδήγησε σε κοινές πρωτοβουλίες τις οποίες θα κληθούμε το επόμενο διάστημα μαζί με τον κ. Καρογιάν να τις θέσουμε σε εφαρμογή».

    Ο κ. Καρογιάν ευχαρίστησε τον κ. Σιούφα για τη θερμή υποδοχή και για την πρόσκληση που του απηύθυνε να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

    Οπως σημείωσε ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, «ο κ. Σιούφας είναι ένας σταθερός και ειλικρινής φίλος της Κύπρου», προσθέτοντας ότι «πολλές είναι οι φορές που κλήθηκε από διάφορα μετερίζια να συμβάλει στις προσπάθειες του κυπριακού λαού για την επίτευξη της επανένωσης της πατρίδας και του λαού μας».

    «Πολλές είναι οι προσπάθειες που κατέβαλε σε πολλά κοινοβούλια και σε πολλά διεθνή φόρα για να ενισχύσει τον αγώνα του κυπριακού Ελληνισμού. Πραγματικά τον ευχαριστούμε και τον ευγνωμονούμε», συμπλήρωσε ο κ. Καρογιάν.

    Ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής σημείωσε ότι «με την Ελλάδα, το ελληνικό κοινοβούλιο είχαμε ανέκαθεν, στενές αλλά και πολύ δημιουργικές, παραγωγικές και ειλικρινείς σχέσεις».

    «Δεν είναι τυχαίο», πρόσθεσε, «που η Ελλάδα αποτελούσε και αποτελεί το κύριο στήριγμα του κυπριακού Ελληνισμού στις προσπάθειες για την αποκατάσταση των δικαίων και δικαιωμάτων του», επισημαίνοντας ότι «στην Ελλάδα οφείλουμε την ένταξή μας στην ΕΕ».

    «Είναι γι΄ αυτό το λόγο», συνέχισε, «που εκφράζουμε και επαναλαμβάνουμε για ακόμη μια φορά τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη και τις μεγάλες μας ευχαριστίες προς το ελληνικό κοινοβούλιο, τις πολιτικές δυνάμεις, την Κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό».

    Οπως είπε ο κ. Καρογιάν, «θα κληθούμε να εφαρμόσουμε τα συμφωνηθέντα ανάμεσα στον κ. Σιούφα και τον Πρόεδρο Χριστόφια» και πρόσθεσε ότι «έχουμε αρκετή δουλειά να κάνουμε και είμαι βέβαιος ότι τα αποτελέσματα πολύ σύντομα θα διαφανούν».

    «Θα αναζητήσουμε από κοινού άλλους τρόπους καλύτερης συνεργασίας και ανάληψης πρωτοβουλιών και σε σχέση με την κοινοβουλευτική διπλωματία, σε σχέση με τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών και των δράσεων των δύο κοινοβουλίων στο ευρύτερο διεθνές περιβάλλον αλλά και στους διάφορους διεθνείς οργανισμούς και βέβαια μπορούμε από κοινού να συνεργαστούμε έτσι ώστε να προβάλουμε τον πολιτισμό μας και τα κοινά επιτεύγματά μας, αλλά ταυτόχρονα να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία των δύο κοινοβουλίων», ανέφερε ο κ. Καρογιάν.

    «Προσδοκώ», συνέχισε, «ότι κατά τις αυριανές συναντήσεις με τον κ. Σιούφα θα θέσουμε επί τάπητος τα διάφορα ζητήματα και θα είμαστε σε θέση, ίσως την Τρίτη, να πούμε πού καταλήξαμε και με ποιους τρόπους προχωρούμε».

    Καταλήγοντας, ο κ. Καρογιάν επαναβεβαίωσε στον κ. Σιούφα «την αμέριστη εκτίμηση, το σεβασμό αλλά και την ευγνωμοσύνη μας για τα όσα σημαντικά πετύχατε ως ελληνικό κοινοβούλιο, ως ελληνικός λαός και ως ελληνική Κυβέρνηση αλλά και σε σας γιατί χάρη στις δικές σας άοκνες προσπάθειες καταφέραμε σε διάφορα επίπεδα να προωθήσουμε το εθνικό μας θέμα».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Μήνυμα με κύριο αποδέκτη την Τουρκία ότι η ε/κ πλευρά δεν ανέλαβε δέσμευση για έναρξη διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, χωρίς πρώτα να υπάρξει πρόοδος στις εργασίες των τεχνικών επιτροπών και των ομάδων εργασίας, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες που είχε με το Γάλλο Πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος τόνισε στις δικές του δηλώσεις πως η χώρα του δεν μπορεί να δεχθεί στην ΕΕ μια χώρα που διαθέτει στρατό κατοχής σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

    Οι κ. Χριστόφιας και Φιγιόν αντάλλαξαν απόψεις για τις θέσεις της γαλλικής Προεδρίας, το ερχόμενο εξάμηνο, τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και την κατάσταση στο Λίβανο, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε το Γάλλο Πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    [03] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Καταδικασμένη θα είναι να αποτύχει σε σύντομο χρονικό διάστημα και η παρούσα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, σε περίπτωση έναρξης απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, χωρίς την παραγωγή πραγματικού και όχι τεχνητού έργου στις ομάδες εργασίας και στις επιτροπές, όπως δήλωσε ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ταυτοχρόνως τους κινδύνους, που για τη δική μας πλευρά μπορεί να έχει μια τέτοια εξέλιξη.

    Σε δηλώσεις του στο ξενοδοχείο ``Χίλτον Παρκ``, στη Λευκωσία, μετά την ειδική εκδήλωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 32 χρόνων από την ίδρυση του ΔΗΚΟ, ο κ. Παπαδόπουλος κληθείς να σχολιάσει τη νέα διαδικασία που έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται στο Κυπριακό, δήλωσε ότι ``είναι πολύ πρόωρο ακόμα να πούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα``.

    ``Από ό,τι εγώ γνωρίζω και ασφαλώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε όλα``, είπε, ``παραμένει η Κυβέρνηση σταθερή και συνεπής στις διακηρυγμένες αρχές, που άλλωστε ήσαν και αρχές που διακήρυξε και το Δημοκρατικό Κόμμα και εγώ προεκλογικά``.

    [04] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας έστειλε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, καλώντας όλους να στηρίξουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στη διαπραγμάτευση του Κυπριακού, η οποία θεωρεί πως είναι και η τελευταία ευκαιρία για λύση.

    Σε ομιλία του σε εκδήλωση που οργάνωσαν τα Εθνικόφρονα Σωματεία της Περιοχής Πιτσιλιάς προς τιμή του, ο Γλαύκος Κληρίδης ανέφερε πως «η πατρίδα μας διέρχεται μια πολύ δύσκολη καμπή» και ότι «τα κομματικά συμφέροντα παραμερίζονται και το συμφέρον της πατρίδας τίθεται υπεράνω όλων».

    «Ολοι μας έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε τον Πρόεδρο Χριστόφια, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, εις το να διαπραγματευθεί μια βιώσιμη, λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος, διότι είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουμε», συμπλήρωσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 12 May 2008 - 9:29:28 UTC