Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-05-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Μήνυμα με κύριο αποδέκτη την Τουρκία ότι η ε/κ πλευρά δεν ανέλαβε δέσμευση για έναρξη διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, χωρίς πρώτα να υπάρξει πρόοδος στις εργασίες των τεχνικών επιτροπών και των ομάδων εργασίας, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες που είχε με το Γάλλο Πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος τόνισε στις δικές του δηλώσεις πως η χώρα του δεν μπορεί να δεχθεί στην ΕΕ μια χώρα που διαθέτει στρατό κατοχής σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

    Οι κ. Χριστόφιας και Φιγιόν αντάλλαξαν απόψεις για τις θέσεις της γαλλικής Προεδρίας, το ερχόμενο εξάμηνο, τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και την κατάσταση στο Λίβανο, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε το Γάλλο Πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    ``Ως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών που αναλάβαμε, υπάρχει μια κινητικότητα, η οποία ελπίζουμε ότι τελικά θα οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις για τη συνολική λύση του Κυπριακού, είπε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Χριστόφιας και τόνισε: ``Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχουμε αναλάβει καμιά δέσμευση για έναρξη διαπραγματεύσεων χωρίς πρόοδο στη δουλειά των ομάδων εργασίας``.

    Σημειώνοντας ότι ``κοινός στόχος και των δύο κοινοτήτων πρέπει να είναι η επίτευξη λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των Συμφωνιών Κορυφής του 1977 και 1979``, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι ``η πρόοδος στο Κυπριακό εξαρτάται από τη στάση που θα τηρήσει η Τουρκία``.

    ``Παροτρύνουμε τους εταίρους μας στην Ενωση να ενθαρρύνουν την Τουρκία να επιδείξει επιτέλους θετική στάση, αφού τα μηνύματα που παίρνουμε τον τελευταίο καιρό από την Αγκυρα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά``, τόνισε.

    Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κύπρος δεν απορρίπτει την προοπτική ένταξη της Τουρκίας στην Ενωση, αλλά αντίθετα είναι θετική. ``Ωστόσο, η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει στο έπακρο τις υποχρεώσεις της έναντι στην Ενωση, περιλαμβανομένων των υποχρεώσεων έναντι της Κύπρου``, είπε.

    ``Δεν θα αποδεχθούμε εκπτώσεις και είμαι σίγουρος ότι η Γαλλία είναι στο πλευρό μας``, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας μίλησε για ``στρατηγική σχέση και φιλία``, μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας και πρόσθεσε πως η χώρα του θα συνεργαστεί στενά με τη Γαλλία κατά τη διάρκεια της επερχόμενης γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ και ότι στηρίζει και συμφωνεί με τις προτεραιότητες που έχει θέσει το Παρίσι για το δεύτερο εξάμηνο του 2008.

    ``Η Κύπρος με τις μικρές της δυνάμεις και με το μπόι της, αλλά και ως χώρα που έχει ισότιμη ψήφο στην Ενωση θα συμβάλει για μια όσο γίνεται πιο επιτυχή γαλλική Προεδρία``, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος καταλήγοντας διατύπωσε την υποστήριξη και την ενεργό συμμετοχή της Κύπρου, ως ενός μεσογειακού κράτους, στις προετοιμασίες για τη σύσταση της Ενωσης για τη Μεσόγειο.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Φιγιόν, μιλώντας μέσω μεταφραστή, αναφέρθηκε στο στενό διάλογο μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας για ευρωπαϊκά θέματα στις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Χριστόφια για τις προτεραιότητες της γαλλικής Προεδρίας, όπως το προτεινόμενο ευρωπαϊκό σύμφωνο για το άσυλο, το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, τις κλιματικές αλλαγές, την ενέργεια, την αειφόρο ανάπτυξη και την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, για την οποία, όπως είπε οι θέσεις της Κύπρου και της Γαλλίας συγκλίνουν.

    Εξέφρασε τη χαρά του γιατί, όπως είπε, βρίσκεται στην Κύπρο ``σε μια πολύ σημαντική στιγμή για την ιστορία της χώρας αυτής`` και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο άνοιγμα της οδού Λήδρας και στην έναρξη των εργασιών των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών.

    Εκφράζοντας την ελπίδα του, η οποία, όπως σημείωσε είναι ελπίδα όλης της διεθνούς κοινότητας όπως προχωρήσει αυτή η προσπάθεια, ο Γάλλος Πρωθυπουργός είπε ότι ``πιστεύουμε ότι αυτές οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν ώστε να βρεθεί μια λύση, η οποία να είναι βιώσιμη, δίκαιη και η οποία να δώσει ένα τέλος στο διαχωρισμού του νησιού, ο οποίος έχει διαρκέσει πάρα πολύ``.

    ``Η Γαλλία θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για να βοηθήσει την Κύπρο``, τόνισε.

    Σε ερώτηση ποια θα είναι η στάση της γαλλικής Προεδρίας για τις υποχρεώσεις που η Τουρκία ανέλαβε έναντι της ΕΕ και της Κύπρου από το 2004 και τις οποίες δεν έχει ακόμη εκπληρώσει, ο κ. Φιγιόν αναφέρθηκε στην ``καθαρή``, όπως την χαρακτήρισε, στάση της χώρας του.

    ``Πιστεύουμε ότι η λύση, η καλή λύση δεν είναι η προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ, ότι υπάρχουν ακόμη πολλά εμπόδια σε αυτή την ένταξη και προτείνουμε μια εταιρική σχέση, προνομιούχα, μεταξύ της μεγάλης αυτής χώρας, που είναι η Τουρκία, και της ΕΕ``, είπε και εξήγησε ότι ``για αυτό και ζητήσαμε να ανοίξουν στις διαπραγματεύσεις τα κεφάλαια αυτά που δεν οδηγούν στην ένταξη``.

    ``Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Τουρκία, αλλά θα ήθελα να σας πω πολύ απλά ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε στην ΕΕ μια χώρα, η οποία έχει στρατεύματα κατοχής σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα``, υπογράμμισε.

    Σε ερώτηση ποια επιρροή θα ασκήσει η Γαλλία προς την Τουρκία, προκειμένου η τελευταία να μεταβάλει τη στάση της στο Κυπριακό, ο κ. Φιγιόν επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας του για μια λύση η οποία θα είναι δίκαιη και στη βάση του διεθνούς δικαίου.

    ``Αυτή είναι θα είναι η κύρια προσπάθεια της Γαλλίας``, είπε εξηγώντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνει στα πλαίσια του ΟΗΕ και υπό την αιγίδα του ΓΓ του Διεθνούς Οργανισμού και ότι ``η ΕΕ δεν μπορεί παρά μόνο να στηρίξει τις προσπάθειες αυτές διότι δεν έχουμε εντολή για να κάνουμε τίποτα παραπάνω``.

    Επανέλαβε, ωστόσο, ότι ``η Γαλλία ως μόνιμο μέλος του ΣΑ θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει ο Πρόεδρος Χριστόφιας``.

    [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Η κυπριακή Κυβέρνηση αναμένει από την ενωμένη Ευρώπη ``να ασκήσει στο μέγιστο βαθμό την επιρροή της προς την πλευρά της Τουρκίας`` για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό ούτως ώστε το σύνολο του κυπριακού λαού περιλαμβανομένων και των Τ/κ να συμμετέχει ενεργά στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε χαιρετισμό στη δεξίωση για την Ημέρα της Ευρώπης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αυτήν, παρά τις θυσίες που επωμίστηκε ο κυπριακός λαός για την επίτευξη της, συνεπάγεται και σημαντικά οφέλη.

    ``Τα οφέλη αυτά, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και άλλα αντανακλούν στο σύνολο του κυπριακού λαού συμπεριλαμβανομένων και των Τ/κ συμπατριωτών μας``, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνοντας πως ``ευχή, δέσμευση και προσπάθεια μας είναι η επίτευξη λύσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό ούτως ώστε οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας να συμμετέχουν ενεργά στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι βιώνοντας από κοινού με τους Ελληνοκύπριους συμπατριώτες τους το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που θα φέρει ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία στην πατρίδα μας``.

    Κατά τον Πρόεδρο Χριστόφια, η σημερινή ημέρα, που μνημονεύει τη συμφιλίωση των λαών της Ευρώπης, ``δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε και εμείς, το δρόμο της αλληλοκατανόησης, του σεβασμού στη διαφορετικότητα και της συναίνεσης``.

    ``Ευελπιστούμε ότι με τη ουσιαστική συνδρομή της ΕΕ και έχοντας υπόψη τις αρχές που διέπουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού θα στεφθεί με επιτυχία και ο λαός μας θα γιορτάσει ενωμένος τη σημαντική αυτή ημέρα``, τόνισε και συνέχισε: ``Αναμένουμε από την ενωμένη Ευρώπη να ασκήσει στο μέγιστο βαθμό την επιρροή της προς την πλευρά της Τουρκίας για την πραγμάτωση των πιο πάνω στόχων``.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

    Η αύξηση του πληθωρισμού στην Κύπρο έχει επηρεαστεί κατά 80% από εξωγενείς παράγοντες και κυρίως από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης

    Ερωτηθείς σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη για το υψηλό επίπεδο πληθωρισμού, ο κ. Σταυράκης είπε ότι ``εισάγουμε πετρέλαιο σε μεγάλο βαθμό και είμαστε όμηροι αυτών των πληθωριστικών πιέσεων, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη``, προσθέτοντας ότι ``το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού προσπαθεί με όλα τα μέτρα που είναι δυνατό να μειώσει τις πληθωριστικές πιέσεις, ελέγχοντας καλύτερα τον ανταγωνισμό στην ελεύθερη αγορά των καυσίμων``.

    Ο κ. Σταυράκης διαβεβαίωσε ότι ``το Υπουργείο Οικονομικών είναι πρόθυμο και δεσμευμένο να στηρίξει κάθε προσπάθεια του Υπουργείου Εμπορίου, ενισχύοντας το και με κονδύλια, αν χρειαστεί, και με προσωπικό``.

    Αναφερόμενος στους λόγους της συνεχής αύξησης της τιμής του πετρελαίου, ο κ. Σταυράκης είπε ότι αυτή αυξάνεται, καθώς ``υπάρχει αυξημένη ζήτηση από χώρες όπως την Κίνα και την Ινδία και υπάρχει μια συνεχώς μειωμένη προσφορά``.

    Επιπρόσθετα, συνέχισε, για πολλούς και διάφορους λόγους, υπήρξε και μια επίθεση από κερδοσκόπους, οι οποίοι ανέβασαν υψηλότερα την τιμή του πετρελαίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 9 May 2008 - 17:29:16 UTC