Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-04-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ - ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΟΜΑΔΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ - ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΟΜΑΔΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

    Κατευθυντήριες γραμμές προς τους επικεφαλής των έξι ομάδων εργασίας και των επτά τεχνικών επιτροπών δόθηκαν από τον Επίτροπο Προεδρίας Γιώργο Ιακώβου, ενόψει της επίσημης πρώτης συνάντησης που θα έχουν οι ομάδες των δύο πλευρών τη Μεγάλη Τρίτη.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Ιακώβου απέρριψε τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από πολιτικά πρόσωπα σε σχέση με τη σύνθεση των ομάδων και των επιτροπών και τη στάση που κάποιοι από αυτούς τήρησαν στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν.

    Ανέφερε επίσης ότι κατά τις ξεχωριστές συναντήσεις που είχε με τους επικεφαλής των ομάδων και των επιτροπών έγινε μια ανταλλαγή απόψεων σε ό,τι αφορά την προσέγγιση των διαφόρων θεμάτων αλλά και το πρόγραμμα των συζητήσεων.

    Παρόμοιας φύσης συναντήσεις θα πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα, είπε ο κ. Ιακώβου, για λόγους επίβλεψης και προγραμματισμού.

    Λόγω αργιών τόσο τις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές, την επόμενη εβδομάδα, πρώτη εβδομάδα των εργασιών, θα γίνουν δύο συναντήσεις για τις ομάδες εργασίας και δύο για τις τεχνικές επιτροπές.

    «Η πρώτη συνάντηση θα γίνει τη Μεγάλη Τρίτη και θα ακολουθήσει μια δεύτερη μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Δύο συναντήσεις για τις ομάδες εργασίας και δύο για τις τεχνικές επιτροπές. Η Τετάρτη είναι δημόσια αργία στα κατεχόμενα, πάρα ταύτα θα γίνει την Πέμπτη η συνάντηση και όπως ξέρετε Παρασκευή και Δευτέρα είναι δημόσιες αργίες και θα ξαναρχίσουμε την Τρίτη», είπε.

    Σε ό,τι αφορά τις επικρίσεις που εκφράστηκαν σχετικά με τα μέλη των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών και τη στάση τους στο σχέδιο Ανάν, ο κ. Ιακώβου διευκρίνισε ότι η εργασία των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών θα βρίσκεται υπό την άμεση επίβλεψή του και «κανένας δεν θα εκφράζει προσωπικές απόψεις».

    «Υπάρχει το θεματολόγιο και οι κατευθυντήριες γραμμές οι οποίες δόθηκαν. Εξάλλου, ο ρόλος των επιτροπών και των ομάδων εργασίας είναι καθαρά προπαρασκευαστικός, δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης κατά την οποία ο καθένας θα εκφράζει προσωπικές απόψεις. Τα πράγματα είναι κάτω από πολύ καλή μεθόδευση και έλεγχο», συνέχισε.

    Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι υπάρχουν θέματα για τα οποία υπάρχουν καλές προοπτικές να υπάρξει σύγκλιση στις συζητήσεις.

    «Ο ρόλος των ομάδων και των επιτροπών είναι προπαρασκευαστικός, ειδικά για τις ομάδες εργασίας. Ομως, υπάρχουν θέματα για τα οποία κατά την κρίση μου υπάρχουν καλές προοπτικές, είτε να υπάρξει συναίνεση, που υποθέτω ότι θα είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει συναίνεση, αλλά μπορεί να υπάρξει σύγκλιση», είπε.

    Ο κ. Ιακώβου πρόσθεσε ότι υπάρχουν και άλλα θέματα τα οποία είναι για διάφορους λόγους «ακανθώδη» και για τα οποία κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπάρχει σύγκλιση και είναι δυνατό να υπάρχει μια διαφωνία.

    Ανέφερε επίσης ότι «υπάρχουν και στο ενδιάμεσο άλλες ομάδες εργασίας, στις οποίες σε μερικά σημεία θα έχουμε σύγκλιση, σε άλλα σημεία μπορεί να έχουμε κάποια κατανόηση και σε άλλα σημεία του ιδίου θέματος να διαφωνούμε. Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει από την αρχή. Μια εκτίμηση κάνω θα το δούμε στην πορεία», ανέφερε.

    Σε σχέση με τη συμμετοχή Τούρκων έποικων στις ομάδες της τ/κ πλευράς, ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι η τ/κ πλευρά ανέκαθεν είχε σύμβουλους από την Τουρκία.

    «Η τ/κ πλευρά, και αυτό υπήρχε πάντα και ανέκαθεν σε όλη την πορεία των δικοινοτικών συνομιλιών, επικαλούμενη έλλειψη στελεχών είχε συμβούλους και από την Τουρκία. Αυτή τη στιγμή δεν διαφοροποιείται το θέμα», είπε.

    Η κάθε πλευρά, είπε, «μπορεί να φέρει και Ρώσους και Βρετανούς και όποιους συμβούλους θέλει στη δική της πλευρά».

    Ο κ. Ιακώβου κατέληξε λέγοντας ότι «από κοινού μπορούμε να φέρουμε κοινούς συμβούλους και αυτό θα γίνει και με τα ΗΕ και την ΕΕ».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 19 April 2008 - 13:29:18 UTC