Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-04-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΔΗΛΩΣΗ
  • [02] ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
  • [03] ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΗ

  • [01] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΔΗΛΩΣΗ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε στη διάρκεια ανοιχτής συνεδρίασης προεδρική δήλωση, με την οποία καλωσορίζει τις τελευταίες θετικές εξελίξεις στο Kυπριακό, μετά την συμφωνία της 21ης Μαρτίου, ενώ παράλληλα επαναβεβαιώνει με ξεκάθαρο τρόπο τις παραμέτρους της λύσης του Κυπριακού.

    Οπως τονίζει χαρακτηριστικά η προεδρική δήλωση, που ανέγνωσε ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος του Σ.Α. Dumisani Kumalo, το Συμβούλιο «επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του στην επανένωση της Κύπρου στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και πολιτικής ισότητας, όπως τίθενται στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ και την προθυμία του να υποστηρίξει τις προσπάθειες του ΓΓ προς αυτή την κατεύθυνση».

    Ικανοποίηση για την προεδρική δήλωση εξέφρασε εκ μέρους της Κυβέρνησης ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης, Ανδρέας Μαυρογιάννης, μιλώντας μετά το τέλος της συνεδρίας στους ανταποκριτές του ΟΗΕ.

    «Η κυπριακή Κυβέρνηση της Κύπρου καλωσορίζει την υιοθέτηση προεδρικής δήλωσης μετά την ενημέρωση (του Σ.Α.) από τον βοηθό ΓΓ Λιν Πάσκο για την επίσκεψή του στην Κύπρο και στην περιοχή.

    Το Σ.Α. εξέφρασε την πλήρη του υποστήριξη στις προσπάθειες προς την κατεύθυνση μιας δίκαιης και ανθεκτικής διευθέτησης στην Κύπρο, όπως προκύπτουν από το παρόν μομέντουμ στην παρούσα συγκυρία. Είμαστε ευτυχείς, συνέχισε, γιατί το Σ.Α. εξέθεσε με σαφήνεια τις παραμέτρους της λύσης που επιζητείται και τις προσδοκίες του Συμβουλίου από την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, όπως και την ετοιμότητά του να βοηθήσει και να συνδράμει τον ΓΓ και την αποστολή των καλών του υπηρεσιών. Καλωσορίζουμε αυτή τη δέσμευση του Συμβουλίου Ασφαλείας», κατέληξε ο κ. Μαυρογιάννης.

    Διπλωματική πηγή μίλησε για θετικό κλίμα μεταξύ των μελών του Σ.Α., μετά την ενημέρωση Πάσκο, το οποίο επέδρασε θετικά στις ανεπίσημες διαβουλεύσεις των πέντε για το σχέδιο προεδρικής δήλωσης. Χάρη σε παρεμβάσεις φιλικών προς την Κύπρο μονίμων μελών, στη δήλωση καταγράφηκαν μόνο οι επικυρωμένες από το Σ.Α. παράμετροι της λύσης του Κυπριακού, αντί των αναφορών του κ. Πάσκο στην ενημέρωση και των αντίστοιχων του ΓΓ στην έκθεσή του, για σχέδια του παρελθόντος.

    Επισημαίνεται ιδιαίτερα και η σύνδεση του διορισμού του προσωπικού απεσταλμένου του ΓΓ με την πρόοδο στο έργο των επιτροπών, η οποία ξεκαθαρίζει ότι ο ρόλος στη διαπραγματευτική διαδικασία θα σχετίζεται με τις ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν αργότερα.

    Ο Βρετανός μόνιμος αντιπρόσωπος Sir John Sawers, μιλώντας μετά τη λήξη της συνεδρίας ανέφερε ότι «ολόκληρο το Συμβούλιο έχει ενθαρρυνθεί από τις πρόσφατες εξελίξεις και την έκθεση που έλαβε εκ μέρους του βοηθού Γενικού Γραμματέα Λιν Πασκο για την επίσκεψή του στην περιοχή, τη συμφωνία της 21ης Μαρτίου και το μέτρο της διάνοιξης του οδοφράγματος της Λήδρας που ακολούθησε και ενίσχυσε την εμπιστοσύνη σε όλες τις πλευρές».

    Ο κ. Sawers, χαρακτήρισε το άνοιγμα της Λήδρας «μέτρο πολιτικής βούλησης των δύο ηγετών», για το οποίο και τους συνεχάρη.

    «Ασφαλώς, συνέχισε, υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει. Η λύση στη διαίρεση της Κύπρου μας διαφεύγει για τέσσερις δεκαετίες, αλλά υπάρχει τώρα πραγματική ευκαιρία να την προχωρήσουμε. Ολοι εμείς, στο Σ.Α., τη Γραμματεία του ΟΗΕ και ο ΓΓ θα πράξουμε κάθε τι που μπορούμε για να προχωρήσουμε και θα αδράξουμε αυτή τη συγκεκριμένη ευκαιρία».

    Σε ερώτηση για το ρόλο της χώρας του ως εγγυήτρια δύναμη, ο Βρετανός Πρέσβης αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη της ειδικής αντιπροσώπου του Βρετανού πρωθυπουργού, Τζόαν Ράιαν, στην Κύπρο και στις «ευνοϊκές εξελίξεις» που διαπίστωσε.

    «Θα παραμείνει αναμιγμένη ως εθνική αντιπρόσωπος, ενώ ο Πρέσβης μας στη νήσο και γενικά οι Υπουργοί μας θα υποστηρίζουν τη διαδικασία», είπε.

    Σε ό,τι αφορά τον ίδιο, ως αντιπρόσωπο της Βρετανίας στον ΟΗΕ, ανέφερε ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει έναν ενεργό ρόλο του ΓΓ του ΟΗΕ και της αποστολής των καλών του υπηρεσιών.

    «Πιστεύω οι ενδείξεις είναι θετικές και κατ ακρίβεια, μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο. Θα πράξουμε οτιδήποτε για να το επιτύχουμε».

    [02] ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    Οι Τεχνικές Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας, που καθόρισαν οι δύο πλευρές στα πλαίσια της συμφωνίας της 21ης Μαρτίου, αρχίζουν δουλειά.

    Οι εκπρόσωποι των δύο ηγετών κατέληξαν στη θεματολογία των έξι ομάδων και των επτά επιτροπών και την Παρασκευή 18 Απριλίου οι επικεφαλής των επιτροπών και των ομάδων θα αρχίσουν δουλειά μετά από σύντομη τελετή, που θα γίνει γύρω στις 11 το πρωί στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας.

    Την εκδήλωση θα φιλοξενήσει η προσωρινή αντικαταστάτρια του ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

    Στην εκδήλωση θα γίνουν και σύντομες δηλώσεις από τον Επίτροπο Προεδρίας Γιώργο Ιακώβου και το σύμβουλο του Τ/κ ηγέτη, Οζντίλ Ναμί.

    [03] ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΗ

    Την ανάγκη να προχωρήσει τάχιστα η εφαρμογή της συμφωνίας Χριστόφια-Ταλάτ της 21ης Μαρτίου, τόνισε η Ειδική Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό, Τζόαν Ράιν, καλώντας παράλληλα τους Κύπριους να εργαστούν με στόχο την επίλυση του προβλήματος και μέσω συνομιλιών να υπερπηδήσουν τα όποια προβλήματα τυχόν παρουσιαστούν.

    Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, στην οικία του Βρετανού Υπατου Αρμοστή, η κ. Ράιαν είπε ακόμα πως το Λονδίνο δεν θα κάνει οτιδήποτε που θα σταματήσει τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει για λύση του Κυπριακού και χαρακτήρισε το περιουσιακό, το θέμα της ασφάλειας και τη λειτουργικότητα και βιωσιμότητα της λύσης, ως ζητήματα προτεραιότητας που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

    Χαρακτηρίζοντας την επίσκεψή της «ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα», η κ. Ράιαν είπε πως διαπίστωσε μια σημαντική αλλαγή στο κλίμα που επικρατεί, θεωρώντας ότι υπάρχει ένα αισιόδοξο αίσθημα και μια εκτίμηση ότι τώρα παρουσιάζεται μια πραγματική ευκαιρία για λύση.

    Αναφερόμενη στη διάνοιξη του οδοφράγματος της Λήδρας, είπε πως το μάθημα από αυτή την εξέλιξη είναι ότι «όταν υπάρχουν δυσκολίες, μπορούν να υπερπηδηθούν, μην αφήνετε τις δυσκολίες να γίνονται εμπόδια και μην αφήνετε τα εμπόδια να γίνονται τείχη».

    «Εκεί όπου υπάρχει η θέληση, υπάρχει και ο τρόπος», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως στην Κύπρο υπάρχει και η θέληση εκ μέρους των Ε/κ και των Τ/κ αλλά και η δέσμευση των δύο ηγετών, κάτι που δημιουργεί ελπίδες για προώθηση της διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 18 April 2008 - 9:29:17 UTC