Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-04-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΣΚΟ - ΡΑΙΣ
  • [02] Ε/Κ ΚΑΙ Τ/Κ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [03] ΕΕ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΣΚΟ - ΡΑΙΣ

    Ευχή και προσδοκία της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να γίνει καλή δουλειά στις ομάδες εργασίας και τις τεχνικές επιτροπές, δήλωσε την Τετάρτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας ότι η ε/κ πλευρά πάει με όλη την καλή θέληση στη διαδικασία αυτή, και θα δώσει όλες της τις δυνάμεις για να έχουν αποτελέσματα οι ομάδες εργασίας και οι τεχνικές επιτροπές, ώστε να υπάρξουν εξελίξεις και να μπούμε στη δεύτερη φάση της διαδικασίας για λύση του Κυπριακού.

    Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Στεφάνου είπε ότι είναι «γνωστό ότι η διαδικασία της έναρξης διαλόγου σε επίπεδο ομάδων εργασίας και τεχνικών επιτροπών έχει καθοριστεί από τη συμφωνία της 21ης Μαρτίου και κάτι που προβλεπόταν και από τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου».

    «Η προσδοκία μας είναι και αυτή που αναφέρεται στη Συμφωνία της 21ης Μαρτίου, δηλαδή οι ομάδες εργασίας και οι τεχνικές επιτροπές θα παράγουν αποτελέσματα, θα προετοιμάσουν το έδαφος για να δοθεί η δυνατότητα και η ευκαιρία στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, αφού αξιολογήσουν τα πιθανά αποτελέσματα που θα παράγουν οι ομάδες εργασίας και οι τεχνικές επιτροπές να μπορούν να ξεκινήσουν διαπραγμάτευση τέλος Ιουνίου αρχές Ιουλίου», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Ο κ. Στεφάνου επανέλαβε ότι αυτός είναι ο στόχος αυτής της διαδικασίας, να προετοιμαστεί το έδαφος, να γεφυρωθούν οι διαφορές, ακόμη και χάσματα που είναι γνωστό, είναι πασιφανές ότι υπάρχουν σε ζητήματα ουσίας του Κυπριακού.

    «Η ευχή μας και η προσδοκία μας είναι ότι θα γίνει καλή δουλειά στις ομάδες εργασίας και τις τεχνικές επιτροπές», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η ε/κ πλευρά πάει με όλη την καλή θέληση στη διαδικασία αυτή, και θα δώσει όλες τις δυνάμεις της να έχουν αποτελέσματα αυτές οι ομάδες εργασίας και τεχνικές επιτροπές, για να μπορέσουμε να έχουμε και εξελίξεις και να μπούμε στη δεύτερη φάση της διαδικασίας.

    Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί πριν από το Πάσχα με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο κ. Στεφάνου είπε «η δυνατότητα είναι εκεί. Πρέπει να υπενθυμίσω ότι στη συμφωνία υπάρχει και η πρόνοια, όποτε κρίνουν απαραίτητο οι δύο ηγέτες, να συναντηθούν. Υπάρχει ενώπιον του Προέδρου, όποτε το κρίνει απαραίτητο, να έχει αυτή τη συνάντηση με τον κ. Ταλάτ».

    Κληθείς να σχολιάσει την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας από το Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Λιν Πάσκο την Τρίτη, ο κ. Στεφάνου είπε ότι μετέφερε τη συγκρατημένη του αισιοδοξία όσον αφορά τη διαδικασία που αρχίζει στην Κύπρο. Επεσήμανε ότι «ο κ. Πάσκο επεσήμανε τη σημασία που έχει η έναρξη της διαδικασίας διαλόγου στο επίπεδο των ομάδων εργασίας και τεχνικών επιτροπών και να επισημάνω επίσης την ευχή όπως αυτή η διαδικασία αποδώσει αποτελέσματα για να μπορέσουμε να μπούμε στη δεύτερη φάση, δηλαδή στη διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο ηγετών».

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι είναι ξεκάθαρο ότι για να μπορέσει να υπάρξει εφ όλης της ύλης διαπραγμάτευση στο Κυπριακό, πρέπει να υπάρξουν αποτελέσματα σε αυτήν τη διαδικασία που μπαίνουμε την Παρασκευή ουσιαστικά, για να υπάρχει και μια προοπτική για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία. Αλλιώς, αν δεν υπάρξει αυτή η προετοιμασία, δεν θα υπάρξει γεφύρωση των διαφορών τουλάχιστον σε κάποια σημεία, δεν θα μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία, γιατί και αν ακόμη μπούμε σε διαπραγμάτευση, το πιο πιθανό είναι να καταλήξουμε σε αποτυχία».

    Επεσήμανε ότι «θέλουμε αυτήν τη φορά η προσπάθεια να πετύχει και να καταλήξουμε σε μια λύση του κυπριακού προβλήματος για μια λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα επανενώνει την Κύπρο στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που είναι αυτήν τη μορφή λύσης που έχουν συμφωνήσει οι δύο κοινότητες από το 1977 στη συμφωνία υψηλού επιπέδου μεταξύ Μακαρίου και Ντενκτάς, μια συμφωνία που επαναβεβαιώθηκε δύο χρόνια αργότερα στη συμφωνία μεταξύ του Σπύρου Κυπριανού και κ. Ντενκτάς καθώς επίσης και στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου πριν από δύο χρόνια».

    «Αρα ο στόχος για τη λύση του Κυπριακού είναι δεδομένος, είναι γνωστές και πάγιες οι θέσεις μας σε ό,τι αφορά τη βάση λύσης του Κυπριακού και σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο και τις προδιαγραφές της λύσης. Δεν θέλουμε μια όποια λύση, θέλουμε μια λύση η οποία θα έχει τέτοιες προδιαγραφές που θα επανενώνει την Κύπρο και που θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα και βιωσιμότητα της λύσης», πρόσθεσε.

    Παρατήρησε ότι ο κ. Πάσκο κάνει αναφορά στη συμφωνία για επίτευξη λύσης στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, προσθέτοντας ότι «θεωρούμε σημαντική την αναφορά του κ. Πάσκο στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ γιατί σε αυτά τα ψηφίσματα εκφράζεται, στην ουσία και η συμφωνία των δύο κοινοτήτων για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία αλλά και μια σειρά από άλλα πράγματα που αποτελούν προδιαγραφές της επιδιωκόμενης λύσης. Από εκεί και πέρα», συνέχισε, «αντιλαμβάνεστε τώρα μπαίνουμε σε μια διαδικασία, θα περιμένουμε αργότερα να έχουμε και τη δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας».

    Κληθείς να σχολιάσει τέλος τις αναφορές της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις στην δήθεν απομόνωση των Τ/κ και την υπόνοια για επαναφορά του Σχεδίου Ανάν, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «είναι πάγια η θέση μας ότι το Σχέδιο Ανάν αποτελεί παρελθόν και δεν μπορεί να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό».

    Υπενθύμισε ότι και το ίδιο το Σχέδιο Ανάν προέβλεπε ότι σε περίπτωση μη αποδοχής του στα δημοψηφίσματα, αυτό θα αποτελούσε παρελθόν.

    [02] Ε/Κ ΚΑΙ Τ/Κ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Την υποστήριξη τους στη συμφωνία της 21ης Μαρτίου μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, εξέφρασαν την Τετάρτη οι αρχηγοί και εκπρόσωποι των ε/κ και τ/κ κομμάτων, στην καθιερωμένη συνάντηση τους στο Λήδρα Πάλας.

    Διαβάζοντας το κοινό ανακοινωθέν, η Πρέσβης της Σλοβακίας στην Κύπρο Αννα Τουρενίκοβα, είπε ότι «οι αρχηγοί και εκπρόσωποι των ελληνοκυπριακών και των τουρκοκυπριακών κομμάτων εξέφρασαν σήμερα απόψεις πάνω στο θέμα «Ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών και η σημασία των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

    Μετά από μια έντονη, όπως την χαρακτήρισε, συζήτηση, οι εκπρόσωποι εξέφρασαν απόψεις πάνω στα θέματα της αποστρατικοποίησης, της αντιμετώπισης των αντιπαραθέσεων, και της επανεγκατάστασης, κατά τη διάρκεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

    Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, οι εκπρόσωποι των ε/κ και τ/κ κομμάτων εξέφρασαν τέλος την υποστήριξη τους στην υιοθέτηση, από τους δύο ηγέτες, μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

    [03] ΕΕ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

    Στο 4,4% διαμορφώθηκε ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Κύπρο το Μάρτιο, παρουσιάζοντας κάμψη σε σχέση με το Φεβρουάριο (4,7%). Η Κύπρος, η Ελλάδα και το Λουξεμβούργο ήταν οι μόνες χώρες της ευρωζώνης, στις οποίες καταγράφηκε μείωση του πληθωρισμού το Μάρτιο.

    Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα η Eurostat, ο πληθωρισμός συνεχίζει την ανοδική πορεία του στην ευρωζώνη για έβδομο συνεχόμενο μήνα, καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ. Το 3,6% το Μάρτιο αποτελεί ρεκόρ δεκαετίας, δηλαδή από τη σύσταση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ).

    Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι και το γεγονός ότι με εξαίρεση την Ολλανδία, οι άλλες 14 χώρες της ευρωζώνης εμφανίζουν πληθωρισμό άνω του 3,1%, ενώ το θεωρητικό ανώτατο αποδεκτό όριο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι 2%. Στο σύνολο της ΕΕ η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, δεδομένου ότι η Λετονία κατέγραψε πληθωρισμό 16,6%, η Βουλγαρία 12,3% και η Λιθουανία 11,4%. Ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός στην ΕΕ των «27» ήταν 3,8%.

    Η εκπρόσωπος του αρμόδιου Επίτροπου Χοακίν Αλμούνια, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της Κομισιόν για τη νέα αύξηση, η οποία οφείλεται, όπως είπε, στις τιμές του πετρελαίου και των τροφίμων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 16 April 2008 - 17:29:22 UTC