Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 3 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-04-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΡΑΙΑΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΕΕ - ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2007 - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ
  • [03] ΙΑΚΩΒΟΥ - ΝΑΜΙ - ΣΠΕΧΑΡ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΡΑΙΑΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Πολύ θετική και εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Επίτροπο Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου η Ειδική Αντιπρόσωπος του Πρωθυπουργού της Βρετανίας για την Κύπρο Τζόαν Ράιαν. Μιλώντας μετά τη συνάντηση η κ. Ράιαν εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την ευκαιρία που είχε να συναντηθεί ξανά με τον Πρόεδρο Χριστόφια και χαρακτήρισε το κλίμα σημαντικά διαφοροποιημένο από την τελευταία της επίσκεψης στο νησί τον περασμένο Οκτώβριο.

    «Υπάρχει ένα πολύ πιο θετικό αίσθημα και συγχαίρω τον κ. Χριστόφια, τόσο για την εκλογή του στην Προεδρία όσο και για την πολύ θετική του προσέγγιση, τις συνομιλίες για ειρήνη και τις προσπάθειες που καταβάλλει μαζί με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας για την επανένωση του νησιού». Η κ. Ράιαν εξήγησε ότι ήρθε στην Κύπρο για δύο λόγους. Πρωτίστως για να συναντηθεί με όλους τους συνομιλητές και να εξετάσει την κατάσταση στην Κύπρο, τη διαδικασία που έχει αρχίσει, καθώς και τη μελλοντική πρόοδο αυτής της διαδικασίας. Από την άλλη η κ. Ράιαν ανέφερε ότι επισκέπτεται την Κύπρο για να συζητήσει τι μπορεί να κάνει η Βρετανία, ως εγγυήτρια δύναμη, για να υποστηρίξει και να ενθαρρύνει αυτή τη διαδικασία.

    «Είμαστε πολύ πρόθυμοι να κάνουμε ότι μπορούμε, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μας ως εγγυήτρια δύναμη, ώστε να συμβάλουμε στην υποστήριξη και στην ενθάρρυνση αυτής της διαδικασίας, διότι όπως και οι Κύπριοι θέλουμε να δούμε μια επανενωμένη Κύπρο στη βάση μια διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, βασισμένης στην πολιτική ισότητα», ανέφερε.

    Η Ειδική Αντιπρόσωπος του Πρωθυπουργού της Βρετανίας εξέφρασε τη δέσμευσή της να υπάρξει συνεργασία με όλους όσοι στην Κύπρο, και όχι μόνο, επιθυμούν να επιτευχθεί η επανένωση της Κύπρου, για την Κύπρο. Ωστόσο, ανέφερε ότι η λύση πρέπει να τύχει διαπραγμάτευσης και να βρεθεί από τους Κύπριους για τους Κύπριους.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε πως αναμένει συνέπεια στις αρχές λύσεις του Κυπριακού από τη Βρετανία και πρόσθεσε: ``ελπίζω να υπάρξει συνέπεια από όλους, τόσο από την πλευρά μας όσο και από τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και την Τουρκία``.

    Ερωτηθείς για το κατά πόσο είναι ικανοποιημένος από τη σημερινή συνάντησή, ανέφερε ότι πάντα οι συναντήσεις του με την κ. Ryan, με την οποία γνωρίζεται, όπως σημείωσε, για πάνω από δεκαπέντε χρόνια, είναι καλές και εγκάρδιες. «Από εκεί και πέρα, αναμένουμε ότι η Βρετανία θα διαδραματίσει εκείνον τον θετικό ρόλο που θέλουμε να διαδραματίσει», σημείωσε ο κ. Χριστόφιας.

    Κληθείς να σχολιάσει την παρατήρηση της κ. Ryan ότι στη σημερινή συνάντηση βρήκε πιο θετικό το κλίμα από ότι κατά την τελευταία επίσκεψή της τον Οκτώβριο, είπε ότι φαίνεται πως παίζει ρόλο και η διαπροσωπική σχέση. «Η κ. Ryan είναι Βουλευτίνα του εργατικού κόμματος με μεγάλη διαχρονική σχέση με την παροικία. Εγώ είχα μαζί της πάρα πολλές επαφές και στη Βρετανία και στην Κύπρο και σε εκδηλώσεις που ήταν παρούσα. Πιθανόν να διαδραματίζει αυτό ρόλο», κατέληξε ο κ. Χριστόφιας.

    [02] ΕΕ - ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2007 - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

    Πλεόνασμα της τάξης των 1,529 δις ευρώ εμφάνισε ο κοινοτικός προϋπολογισμός το 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οπως προβλέπεται από την κοινοτική νομοθεσία, το παραπάνω ποσό θα επιστραφεί στα κράτη μέλη αναλογικά με τη συνεισφορά τους στους ιδίους πόρους της Κοινότητας. Στην Κύπρο θα επιστραφούν 2 εκατ. ευρώ και στην Ελλάδα 26 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με την Κομισιόν, πρόκειται για το χαμηλότερο ιστορικά ποσό πλεονάσματος για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, γεγονός που επιβεβαιώνει, όπως τονίζει, τη σωστή υλοποίηση του κοινοτικού προϋπολογισμού. Σε σχέση με το 2000 το πλεόνασμα μειώθηκε κατά 90%, ενώ σε σχέση με το 2006 η μείωση φτάνει στο 17%. Τη «μερίδα του λέοντος» από τις επιστροφές θα πάρει η χώρα με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον προϋπολογισμο της ΕΕ, η Γερμανία με 300 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο με 258 εκατ. ευρώ και η Γαλλία με 234 εκατ. ευρώ.

    Το ποσό της επιστροφής που αναλογεί σε κάθε κράτος μέλος από τα αδιάθετα κονδύλια του 2007 είναι το εξής (σε εκατ. ευρώ): Βέλγιο 42, Βουλγαρία 2, Τσεχία 15, Δανία 29, Γερμανία 300, Εσθονία 2, Ελλάδα 26, Ισπανία 131, Γαλλία 234, Ιρλανδία 21, Ιταλία 191, Κύπρος 2, Λετονία 3, Λιθουανία 3, Λουξεμβούργο 4, Ουγγαρία 12, Μάλτα 1, Ολλανδία 70, Αυστρία 33, Πολωνία 38, Πορτογαλία 19, Ρουμανία 16, Σλοβενία 4, Σλοβακία 7, Φινλανδία 22, Σουηδία 42, Ηνωμένο Βασίλειο 258.

    [03] ΙΑΚΩΒΟΥ - ΝΑΜΙ - ΣΠΕΧΑΡ

    Την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινώσουν τα ΗΕ την ημερομηνία έναρξης των εργασιών των τεχνικών επιτροπών και των ομάδων εργασίας, ανακοίνωσε ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος συναντήθηκε για μιάμιση περίπου ώρα στο αεροδρόμιο Λευκωσίας με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και το σύμβουλο του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Οζντίλ Ναμί.

    ``Συζητήσαμε θέματα υποδομής, διοικητικής μέριμνας και άλλα οργανωτικά ζητήματα``, ανέφερε ο κ. Ιακώβου σε δηλώσεις του επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο. ``Επισημάναμε προβλήματα τεχνικής και οργανωτικής φύσεως και τα ΗΕ θα αποφασίσουν πότε ακριβώς θα αρχίσουν οι συναντήσεις των επιτροπών``, πρόσθεσε, εκφράζοντας βεβαιότητα ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα.

    ``Επιθυμία όλων μας είναι εντός της εβδομάδας`` να αρχίσουν οι εργασίες, ανέφερε υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για 13 τεχνικές επιτροπές και ομάδες εργασίας. ``Μιλούμε για 150 άτομα από τις δύο πλευρές και τα ΗΕ, τα οποία θα συναντώνται συχνά. Δεν μπορούμε να αφήσουμε στην τύχη οργανωτικά θέματα και μετά να αντιμετωπίζουμε προβλήματα», είπε. Ερωτηθείς ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ο Προεδρικός Επίτροπος ανέφερε ως παράδειγμα: ``Να έχει νερό για να μπορούν με τη ζέστη αυτή να πιουν ένα ποτήρι νερό ή δεν μπορείς να δουλεύεις 4 ώρες χωρίς έναν καφέ``. Οργανωτικής και τεχνικής φύσεως είναι, σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου, και η ανάγκη ύπαρξης ηλεκτρονικού υπολογιστή και εκτυπωτή σε περίπτωση που χρειασθούν, ενώ ζητήθηκε να υπάρχει και ανά τρεις επιτροπές μία γραμματέας, που θα παρέχει γραμματειακή υποστήριξη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 15 April 2008 - 15:29:27 UTC