Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 3 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-04-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΑΒΑΖΟΓΛΟΥ - ΜΙΣΙΑΟΥΛΗΣ - ΟΜΙΛΙΑ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΠΟΡΕΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΑΒΑΖΟΓΛΟΥ - ΜΙΣΙΑΟΥΛΗΣ - ΟΜΙΛΙΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε το διεθνή παράγοντα, τον ΟΗΕ, τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και την Ευρωπαϊκή Ενωση, να στρέψουν την προσοχή και την επιρροή τους προς την Αγκυρα για να αλλάξει πολιτική στο Κυπριακό.

    Σε ομιλία του στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και τον Κώστα Μισιαούλη, έξω από το οίκημα των Λαϊκών Οργανώσεων Δαλιού, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι αν και οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής των δύο πραγματοποιούνται μέσα σε ένα διαφορετικό κλίμα απ ότι άλλες χρονιές, εντούτοις «γνωρίζουμε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα», αφού δεν είναι καθόλου εύκολο να ανατραπούν τα δεδομένα που δημιούργησε η εισβολή, η πολύχρονη κατοχή και η διαίρεση της πατρίδας μας.

    Τόνισε ότι αν η Αγκυρα δεν διαφοροποιήσει την πολιτική της στο Κυπριακό, δεν είναι δυνατό να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση. Παράλληλα εξέφρασε ανησυχία για τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στο Κυπριακό.

    Αναφερόμενος στην σημερινή εκδήλωση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η 11η Απρίλη 1965 «είναι αποφράδα μέρα για την Κύπρο. Είναι η μέρα κατά την οποία δυο αγωνιστές της ειρήνης και της φιλίας ένας Τουρκοκύπριος και ένας Ελληνοκύπριος ο Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και ο Κώστας Μισιαούλης έπεσαν την ώρα του καθήκοντος κτυπημένοι από τα βόλια της τρομοκρατικής ΤΜΤ».

    Στα ανήσυχα εκείνα χρόνια των διακοινοτικών συγκρούσεων, που στάθηκαν το προμήνυμα για την τραγωδία του 1974, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο Ντερβίς Αλί Καβάζογλου, μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, ανέλαβε το βαρύ καθήκον να μεταφέρει όπου μπορούσε μήνυμα ειρήνης, φιλίας και συναδέλφωσης των δυο κοινοτήτων.

    Στο δρόμο του καθήκοντος ωστόσο, τον βρήκε ο θάνατος. «Τον συνόδευε εκείνη την μέρα ο φίλος, σύντροφος και συναγωνιστής του Κώστας Μισιαούλης, στέλεχος του ΑΚΕΛ και της ΠΕΟ. Μοιράστηκαν την ίδια τραγική τύχη. Και μαζί πέρασαν στην αθανασία», πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η θυσία των δύο έγινε σύμβολο αγώνα. «Τα ιδανικά για τα οποία έπεσαν στάθηκαν πιο δυνατά από τα όποια κηρύγματα φανατισμού και μισαλλοδοξίας. Και όσο περνά ο καιρός και όσο δυναμώνει η πάλη για επαναπροσέγγιση, όσο εντείνεται η πάλη για τη σωτηρία της κοινής μας πατρίδας τόσο πιο πολύ αισθανόμαστε ζωντανή την παρουσία των ηρωομαρτύρων συντρόφων μας ανάμεσα μας. Να βαδίζουν πρωτοπόροι και σημαιοφόροι σ αυτόν τον ευγενή αγώνα», ανέφερε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής Καβάζογλου-Μισιαούλη, πραγματοποιούνται μέσα σε ένα διαφορετικό κλίμα απ ότι άλλες χρονιές. «Με αφετηρία τις προεδρικές εκλογές και ως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει, σήμερα υπάρχει κινητικότητα στο Κυπριακό. Η συνάντηση μας με τον κ. (Μεχμέτ Αλί) Ταλάτ, το συναινετικό κλίμα μέσα στο οποίο διέρρευσε και τα συμφωνηθέντα σε εκείνη τη συνάντηση, το άνοιγμα της διόδου στη Λήδρας, η διαμόρφωση των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών που εντός της βδομάδας αρχίζουν δουλειά, καθώς και η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος του διεθνούς παράγοντα, στέλλουν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα. Εγινε μια καλή αρχή», σημείωσε.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει μια «εξίσου καλή συνέχεια. Θα στηρίξουμε τις ομάδες εργασίας και τις τεχνικές επιτροπές ώστε στους επόμενους μήνες να παράξουν έργο, όπως ακριβώς αναμένεται και μέσα από τα συμφωνηθέντα της 21ης Μαρτίου. Οπως προβλέπεται και μέσα από τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου».

    Σημειώνοντας ότι «εκτιμούμε και καταγράφουμε αυτό που έχει επιτευχθεί ως σήμερα μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «από εκεί και πέρα δεν έχουμε αυταπάτες. Γνωρίζουμε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Συνειδητοποιούμε ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να ανατραπούν τα δεδομένα που δημιούργησε η εισβολή, η πολύχρονη κατοχή και η διαίρεση της πατρίδας μας. Γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας».

    Σημείωσε ότι η πλευρά μας είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα και ευελιξία, καλή θέληση και πολιτική βούληση τις αντιξοότητες, δυσκολίες, ενδεχομένως και πισωγυρίσματα, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει μια συνεχής θετική ανταπόκριση και από την πλευρά της τουρκοκυπριακής ηγεσίας.

    Η Κύπρος, είπε, «ανήκει στο λαό της και η λύση του Κυπριακού πρέπει να υπηρετεί πρώτα και κύρια τον κυπριακό λαό».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρόσθεσε ότι το πλαίσιο της λύσης είναι δεδομένο, είναι τα περί Κύπρου ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, οι συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου που προνοούν για λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

    Η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, συνέχισε, είναι ο ιστορικός συμβιβασμός πάνω στον οποίο μπορούμε και πρέπει να οικοδομήσουμε το ειρηνικό μέλλον της Κύπρου και του λαού μας και ασφαλώς προϋποθέτει την πολιτική ισότητα. Ωστόσο τα ψηφίσματα των ΗΕ δίδουν σαφή ερμηνεία της πολιτικής ισότητας και «δεν μπορεί παρά να στηριχθούμε σε αυτή την ερμηνεία».

    Η λύση, συνέχισε, πρέπει να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και να προνοεί την αποστρατικοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων περιλαμβανομένου του δικαιώματος επιστροφής και περιουσίας των προσφύγων, να επανενώνει το κράτος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία. «Αυτές είναι βασικές αρχές της λύσης του Κυπριακού στις οποίες θα επιμείνουμε γιατί χωρίς τη διασφάλιση αυτών των αρχών δεν θα έχουμε δίκαιη, υπό τις περιστάσεις, βιώσιμη και λειτουργική λύση», επεσήμανε.

    Επανέλαβε ότι η λύση πρέπει να προέλθει από «τους Κυπρίους, να συμφωνηθεί από τις ηγεσίες των δυο κοινοτήτων και να εγκριθεί από τις δυο κοινότητες. Λύσεις δοτές από τρίτους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές και να οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι η ανάγκη η λύση να προέλθει από τους Κυπρίους, δεν σημαίνει ότι αρνούμαστε ρόλο στο διεθνή παράγοντα ιδιαίτερα στα ΗΕ. Πρόσθεσε ότι το Κυπριακό ήταν πάντα ένα διεθνές πρόβλημα. «Εχουμε ανάγκη από τη στήριξη του διεθνούς παράγοντα προκειμένου να φτάσουμε σε λύση στη βάση των αρχών», είπε.

    «Έχουμε ιδιαίτερα ανάγκη το διεθνή παράγοντα σε ό,τι αφορά την άσκηση επιρροής πάνω στην Τουρκία. Γιατί επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι αν η Άγκυρα δεν διαφοροποιήσει την πολιτική της στο Κυπριακό, δεν είναι δυνατό να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση όση καλή θέληση και αν επιδείξουμε. Καλούμε λοιπόν το διεθνή παράγοντα, τον ΟΗΕ, τα πέντε κράτη Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, την Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας η Κύπρος είναι μέλος και η Τουρκία φιλοδοξεί να γίνει μέλος, να στρέψουν την προσοχή, την επιρροή τους προς την Αγκυρα για να αλλάξει πολιτική στο Κυπριακό», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε «αισθάνομαι την ανάγκη να πω ότι μας ανησυχούν οι εκεί εξελίξεις. Ευχόμαστε και ελπίζουμε να μην πληρώσει η Κύπρος το λογαριασμό των εσωτερικών αντιπαλοτήτων στην Τουρκία. Μια σταθερή, ομαλή, δημοκρατική κατά το δυνατόν εξέλιξη των πραγμάτων στην Τουρκία, θα αποβεί σε όφελος πρώτα απ΄όλα του λαού της χώρας αλλά και σε όφελος του αγώνα για επίλυση του Κυπριακού».

    Εξέφρασε την άποψη ότι ο λαϊκός παράγοντας και στις δυο κοινότητες έχει να διαδραματίσει το δικό του σημαντικό ρόλο, προσθέτοντας ότι «αναμένουμε να έχουμε τη στήριξη του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και αισθάνομαι ότι έχουμε αυτή τη στήριξη». Διαβεβαίωσε επίσης ότι η Κυβέρνηση θα στηρίζει τις προσπάθειες επαναπροσέγγισης.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε επίσης ότι σημαντικό ρόλο έχουν να διαδραματίσουν και οι πολιτικές δυνάμεις και εξέφρασε «ευαρέσκεια για το κλίμα συναίνεσης που επικρατεί στο εσωτερικό μας μέτωπο», προσθέτοντας ότι το κλίμα φάνηκε και στην πρόσφατη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, του θεσμού συλλογικής διαχείρισης του Κυπριακού. «Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καταβάλω κάθε προσπάθεια για την προώθηση της ενότητας στο εσωτερικό μας μέτωπο..Η εύρυθμη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου, η αναβάθμιση του κύρους και της αποτελεσματικότητας του είναι δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβα προεκλογικά και τις οποίες θα τιμήσω. Υπογραμμίζω, ταυτόχρονα, την ευθύνη όλων όσοι συμμετέχουμε στο Εθνικό Συμβούλιο να στηρίξουμε έμπρακτα το θεσμό», πρόσθεσε.

    Τέλος ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «ζούμε για εκείνη την πολυπόθητη ημέρα που θαρθούμε και πάλι στους τάφους του Καβάζογλου και του Μισιαούλη για να τους φέρουμε το χαρμόσυνο μήνυμα ότι η Κύπρος λυτρώθηκε. Οτι ο λαός μας ελεύθερος και αδελφωμένος μπορεί να προσβλέπει με αισιοδοξία σε ένα φωτεινό μέλλον. Θα παλέψουμε σκληρά, θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα ώστε εκείνη η μέρα του συμφιλιωτικού προσκυνήματος να έρθει όσο πιο γρήγορα γίνεται».

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριακού δήλωσε σήμερα ότι στις συζητήσεις του Προεδρικού Επιτρόπου Γιώργου Ιακώβου και του Οζντίλ Ναμί, συμβούλου του Τ/κ ηγέτη, υπήρξε θέμα εμπλοκής σε μια συγκεκριμένη Τεχνική Επιτροπή, προσθέτοντας ότι αυτό είναι αναμενόμενο και ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η καλή θέληση μεταξύ των δύο πλευρών.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι η διαδικασία που έχει ξεκινήσει για λύση του Κυπριακού είναι δύσκολη και πολύπλοκη, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει εάν υπάρχουν κάποια προβλήματα στην εξέλιξή της και σημείωσε πως εκείνο που έχει σημασία είναι να παραμένει η καλή θέληση και από τις δύο πλευρές «για να μπορούν να εξευρίσκονται οι αναγκαίες λύσεις».

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τη Χάγη, ο Υπουργός κλήθηκε να σχολιάσει και την αναμενόμενη επίσκεψη στην Κύπρο της Τζοαν Ράιαν, που έχει οριστεί από τον Βρετανό Πρωθυπουργό ειδική αντιπρόσωπός του για την Κύπρο.

    «Ο στόχος της επίσκεψής της είναι να ενημερωθεί και να παρακολουθήσει πως εξελίσσονται τα πράγματα όσον αφορά το Κυπριακό», είπε και πρόσθεσε πως την Κύπρο θα επισκεφθεί επίσης και για τον ίδιο σκοπό ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τιτόφ.

    Ανέφερε ακόμα ότι «οι ξένοι αξιωματούχοι και οι πολιτικοί που έχουν επιφορτιστεί με την παρακολούθηση του Κυπριακού, θα θέλουν να έρθουν εδώ γιατί έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δουν που βρισκόμαστε μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την κινητικότητα του κυπριακού προβλήματος».

    Σε ερώτηση κατά πόσον θα αλλάξει η πολιτική της Ρωσίας στο Κυπριακό δεδομένης και της νέας κυβέρνησης που έχει εκλεγεί στη χώρα αυτή, ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως «δεν αναμένουμε να αλλάξει η πολιτική της Ρωσίας στο Κυπριακό η οποία ήταν πάντα σταθερή στα θέματα αρχών που αφορούν το κυπριακό πρόβλημα. Μόλις σχηματιστεί νέα κυβέρνηση και αναλάβει ο νέος Πρόεδρος σκοπεύω να μεταβώ και εγώ στη Μόσχα για να έχω συναντήσεις με τη νέα κυβέρνηση», σημείωσε.

    [03] ΠΟΡΕΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Τη διαβεβαίωση ότι η Πολιτεία θα συνεχίσει να στηρίζει το έργο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου, έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας ότι «στις προτεραιότητές στον τομέα της υγείας είναι η δημιουργία του ογκολογικού στη Λεμεσό, αλλά και η ενδυνάμωση των υπηρεσιών που προσφέρουμε γενικότερα στους καρκινοπαθείς στον τόπο μας».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας προσφώνησε την τελετή στο ανακουφιστικό κέντρο Αροδαφνούσα στη Λευκωσία, απ` όπου ξεκίνησε η 33η πορεία Χριστοδούλας.

    Σε ομιλία του στην τελετή, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Ευδόκιμος Ξενοφώντος ζήτησε ``σημαντική οικονομική αύξηση``, της κυβερνητικής χορηγίας, προκειμένου ο Σύνδεσμος να είναι σε θέση να παρέχει τις δωρεάν του υπηρεσίες.

    ``Ο καρκίνος παραμένει ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας της ανθρωπότητας και η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση. Για αυτό το κοινό χρειάζεται να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί για να μπορέσουμε όλοι μαζί να τον αντιμετωπίσουμε και να τον νικήσουμε``, είπε ο κ. Ξενοφώντος.

    Όπως είπε, το 2007 ο Σύνδεσμος δαπάνησε πέραν των 1,5 εκατομμυρίων λιρών για τις υπηρεσίες που προσφέρει. Ειδικότερα, στο κέντρο ανακουφιστικής φροντίδας Αροδαφνούσα φιλοξενήθηκαν 213 ασθενείς, στηρίχθηκαν 912 ασθενείς από την υπηρεσία κατ` οίκον φροντίδας, βοηθήθηκαν 805 ασθενείς μέσω των υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης, άλλοι 818 από την υπηρεσία φυσιοθεραπείας, ενώ προσφέρθηκε οικονομική βοήθεια σε 484 ασθενείς.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 13 April 2008 - 9:29:14 UTC