Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-04-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕ

    Η μείωση της στρατιωτικής θητείας είναι εφικτή, διαμηνύει σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο νέος Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας, θέτοντας τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες η μείωση αυτή μπορεί να επιτευχθεί. Ο κ. Παπακώστας δηλώνει ότι έχει ήδη δώσει εντολές στο ΓΕΕΦ για μελέτη του όλου θέματος, και ότι εντός τριών μηνών αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής.

    Ο κ. Παπακώστας εξηγεί επίσης πως οι κληρωτοί εθνοφρουροί μπορούν οι ίδιοι να συνδράμουν στη μείωση της θητείας τους, μετά την απόλυσή τους από τις τάξεις της Εθνικής Φρουράς. Διευκρινίζει παράλληλα ότι η μείωση αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνον σταδιακά και όχι από τη μια ημέρα στην άλλη.

    Ο νέος Υπουργός αναλύει επίσης το όραμα και τις προτεραιότητές του για την Εθνική Φρουρά, αναδεικνύοντας ανάμεσα σε άλλα, την ανάγκη εκσυγχρονισμού του στρατεύματος, την αναδιοργάνωση της εφεδρείας και τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας στο θέμα των κρίσεων, προαγωγών και αφυπηρετήσεων των ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών.

    Ο κ. Παπακώστας δίδει παραδείγματα για το πώς μπορεί να επιτευχθεί η ``αποσυμφόρηση`` της ιεραρχίας της Εθνικής Φρουράς, χωρίς να χρειαστεί να αφυπηρετήσει πρόωρα σημαντικός αριθμός αξιωματικών. Παράλληλα, δηλώνει ότι ένα από τα πρώτα μέτρα που θα εφαρμοστούν είναι η μείωση του αριθμού των παρουσιάσεων των εφέδρων και η μετατροπή των παρουσιάσεων αυτών σε παραγωγικές.

    Ο Υπουργός Αμυνας δίδει, στη συνέντευξη, το στίγμα της δικής του ανθρωποκεντρικής προσέγγισης στα θέματα του Υπουργείου και της Εθνικής Φρουράς. Τονίζει μάλιστα ότι η ανθρωποκεντρική διοίκηση είναι αυτή που θα επιλύσει πολλά από τα προβλήματα, μεταξύ των οποίων, αυτό της αναξιοκρατίας, αλλά και της τάσης των νέων για απαλλαγή από τις στρατιωτικές υποχρεώσεις.

    ΕΡ: Ποιες είναι κ. Υπουργέ οι αρχικές σας προτεραιότητες;

    ΑΠ: Είναι με αίσθημα βαριάς ευθύνης που ανέλαβα αυτό το υψηλό αξίωμα του Υπουργού Αμυνας, και θα αναλώσω όλες μου τις δυνάμεις και θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια να φανώ αντάξιος των προσδοκιών του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού. Τα θέματα της Αμυνας είναι πολύ λεπτά και αγγίζουν όλο τον πληθυσμό. Την ίδια στιγμή δεν κρύβω ότι διακατέχομαι από αίσθημα βαθιάς συγκίνησης γιατί μετά από μια επαγγελματική πορεία 46 ετών επέστρεψα πίσω στις ρίζες μου, ως πολιτικός προϊστάμενος αυτή τη φορά. Οραμά μου είναι μια αξιόλογη, αξιόμαχη ευέλικτη και αποτελεσματική Εθνική Φρουρά, η οποία να στηρίζεται πάνω σε τρεις βασικούς άξονες: την αξιοκρατία, τον εκσυγχρονισμό και την πειθαρχία. Και όταν λέω πειθαρχία εννοώ την καλώς νοούμενη πειθαρχία, η οποία να είναι ενσυνείδητη και η οποία επιτυγχάνεται μόνο με ανθρωποκεντρική διοίκηση. Δεν θεωρώ πειθαρχία, αυτή που πειθαρχεί ο στρατιώτης από φόβο για να μην τιμωρηθεί, αλλά την ενσυνείδητη πειθαρχία που επιτυγχάνεται μόνο με την ανθρωπιά. Δυστυχώς, από την πείρα μου στην Εθνική Φρουρά και στη Βουλή, λαμβάναμε μηνύματα γύρω από τα θέματα της συμπεριφοράς. Φαίνεται ότι οι αξιωματικοί και οι πλείστοι Διοικητές, πολλές φορές αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με παρωπίδες. Πρέπει να φύγει η παρωπίδα, και να τα βλέπουν ανθρωποκεντρικά. Εχει μεγάλη σημασία αυτό, και από τη στιγμή που οι αξιωματικοί θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα με αυτό το φακό, πιστεύω ότι θα μειωθούν κατακόρυφα οι απαλλαγές όσων επικαλούνται τάχατες ψυχολογικά προβλήματα. Αυτοί που επικαλούνται ψυχολογικές αιτίες για απαλλαγή από το στράτευμα θέλουν να ξεφύγουν από το στρατιωτικό ζυγό. Φυσικά δεν πρέπει να φθάσουμε στο άλλο άκρο, να γίνουν φανταροπατέρες, γιατί είναι εξίσου κακό. Αλλά πρέπει να γίνουν πραγματικοί πατέρες. Οι προτεραιότητές μου στο Υπουργείο Αμυνας, όπως απορρέουν και από το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι η αναδόμηση της Εθνικής Φρουράς και του Υπουργείου Αμυνας, η μείωση της θητείας στους 19 μήνες κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, η αναδιοργάνωση της εφεδρείας και ο εκσυγχρονισμός της υφιστάμενης νομοθεσίας που έχει σχέση κύρια με την πειθαρχία αλλά και με διατάξεις που έχουν σχέση με τις κρίσεις, διορισμούς, προαγωγές, αφυπηρετήσεις.Ολα αυτά πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα.

    ΕΡ: Προεκλογικά έχει διεξαχθεί ένας έντονος διάλογος αναφορικά με το θέμα της μείωσης της θητείας. Είχε αναληφθεί από τον Πρόεδρο, η δέσμευση για μελέτη του ενδεχομένου μείωσης της θητείας στους 19 μήνες. Εσείς τοποθετήσατε το θέμα μέσα στις προτεραιότητες σας. Κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα μειωθεί η θητεία;

    ΑΠ: Η μείωση της θητείας είναι ένας σοβαρός παράγοντας που επηρεάζει την αναδόμηση και ανασυγκρότηση της Εθνικής Φρουράς. Οραμά μου είναι μια Ε.Φ ευέλικτη, με μικρές μονάδες, ταχυκίνητες, και στις οποίες θα είναι πιο εύκολη και η Διοίκηση. Θα δώσουμε μεγάλη σημασία στο βαθμό μαχητικής ικανότητας που σημαίνει εκπαίδευση. Η μείωση της θητείας σίγουρα επηρεάζει αυτή την αναδόμηση στο μέγεθος που θα γίνουν οι Μονάδες. Μια προϋπόθεση που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη για να επιτευχθεί μείωση, είναι η ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς με στελέχη, με ΕΠΥ βασικά. Η δυσκολία είναι γνωστή: διαθέτει η αγορά εργασίας προσωπικό που να πληρούν τα κριτήρια; Ενας άλλος παράγοντας ή προϋπόθεση για μείωση της θητείας είναι ο θεσμός του εθελοντή οπλίτη. Εάν υιοθετήσουμε τη μείωση της θητείας στους 19 μήνες, σημαίνει ότι οι κληρωτοί θα απολύονται αρχές Φεβρουαρίου. Οι πλείστοι από αυτούς θα πάνε για σπουδές τον επόμενο Σεπτέμβριο, επομένως σε αυτό το μεσοδιάστημα, αρκετοί θα ψάξουν για εργασία ως ανειδίκευτο προσωπικό. Δεν θα ήταν προτιμότερο να τον εργοδοτήσει το κράτος, δίνοντας του για παράδειγμα 500 λίρες το μήνα ώστε να γίνει Εθελοντής Οπλίτης εξάμηνης θητείας; Πέραν της μισθοδοσίας μπορεί να δοθούν και άλλα κίνητρα, όπως όταν δεν είναι σε υπηρεσία, να πηγαίνουν στο σπίτι τους και να επιστρέφουν την άλλη μέρα. Δεν θα ζει τη στρατιωτική ζωή όπως ήταν στρατιώτης. Ωστόσο, δεν θα προσλαμβάνεται ο οποιοσδήποτε στρατιώτης, αλλά αναλόγως των κρίσιμων ειδικοτήτων και της διαγωγής του. Και ελπίζω, με αυτό το μέτρο, θα πετύχουμε να μειώσουμε τη θητεία με τον πιο ανώδυνο τρόπο. Αλλά δεν ευελπιστώ και ούτε το θέλω, να μειωθεί αυτόματα η θητεία. Θα πρέπει να γίνει κλιμακωτά. Ηδη έδωσα τέσσερις σελίδες όρους εντολής προς τον Αρχηγό του ΓΕΕΦ, να συγκροτήσει επιτροπή, η οποία θα μελετήσει σε βάθος και με πολλή υπευθυνότητα την αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς και τη μείωση της θητείας. Προϋπόθεση, ότι η μείωση θα γίνει κλιμακωτά, σε ένα δύο ή και τρία χρόνια, αναλόγως και των αποτελεσμάτων των εμπειρογνωμόνων. Και αυτό γιατί πρέπει να δούμε επίσης αν υπάρχει ανταπόκριση από εθελοντές. Αν δεν υπάρχει ανταπόκριση, δεν θα ρισκάρω να μειωθεί έξι μήνες η θητεία, αλλά δύο ή τρεις αναλόγως. Στο ΓΕΕΦ έχω δώσει προθεσμία τρεις μήνες για να μου παρουσιάσει τα αποτελέσματα της μελέτης. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να πάει το θέμα στο Υπουργείο Οικονομικών ώστε να εξετασθεί και η οικονομική πτυχή, πριν παρουσιασθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αυτό που θα μπορούσα να πω στα σίγουρα είναι ότι μελετούμε σοβαρά το θέμα της μείωσης της θητείας γιατί είναι εφικτή.

    ΕΡ: Η αναξιοκρατία και το ρουσφέτι αποτελούν σοβαρά και διαχρονικά προβλήματα της Εθνικής Φρουράς. Εχετε κάποια στρατηγική που θα ακολουθήσετε για πάταξη των φαινομένων αυτών;

    ΑΠ: Βεβαίως υπάρχει στρατηγική. Καταρχάς θα πρέπει να ξεχωρίσουμε το ρουσφέτι από την εξυπηρέτηση ανθρωπιστικών προβλημάτων. Δεν είναι ρουσφέτι όταν ένας βουλευτής, η οποιοσδήποτε άλλος θέσει υπόψη ένα πρόβλημα και το οποίο μπορεί να φθάσει στα αυτιά μέχρι και του Αρχηγού της ΕΦ ή του Υπουργού Αμυνας. Εχουμε υποχρέωση να διερευνούμε τέτοια θέματα, και από τη στιγμή που υπάρχει ανθρωπιστικό πρόβλημα πρέπει να το βλέπουμε με πολλή αγάπη και στοργή γιατί όντως υπάρχουν προβλήματα. Ως βουλευτής της Επιτροπής Αμυνας, έρχονταν στα χέρια μας πάρα πολλά τέτοια προβλήματα, εκ των οποίων τα περισσότερα ήταν πράγματι ανθρωπιστικά και δυστυχώς η Υπηρεσία δεν τα αντίκριζε με τον κατάλληλο φακό. Διαπιστώναμε και διαπιστώνω και εγώ ότι υπάρχουν ακόμη παρωπίδες. Η ανθρωποκεντρική διοίκηση είναι αυτή που θα μας κάνει να βγάλουμε τις παρωπίδες αυτές, από τον Αρχηγό της ΕΦ μέχρι τον τελευταίο δεκανέα. Ολοι πρέπει να ασκούν αυτή την ανθρωποκεντρική διοίκηση. Οσον αφορά το θέμα του ρουσφετιού, οφείλω να πω ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στο θέμα των μεταθέσεων των εθνοφρουρών. Εχουν εισαχθεί κριτήρια από την ώρα που κατατάσσεται ένας εθνοφρουρός. Ο στρατιώτης ο οποίος έχει κάποια προβλήματα, έχει περισσότερα μόρια, και με βάση το μηχανογραφημένο σύστημα, τοποθετείται αναλόγως στη Φρουρά των συμφερόντων του. Με αυτό το σύστημα υπάρχει κατά 70% αξιοκρατία στην κατάταξη. Προβλήματα ωστόσο παρουσιάζονται μετά την κατάταξη, και αυτά θα πρέπει να αντικρύσει και να αντιμετωπίσει ο Διοικητής της Μονάδας. Επίσης, ο Υπαρχηγός Προεδρεύει επιτροπής που συνεδριάζει μια φορά το μήνα και εξετάζει επιστολές για μετάθεση. Αυτή η Επιτροπή θα πρέπει να είναι λίγο πιο ελαστική διότι δεν νοείται να αναφέρονται, για παράδειγμα, εκατόν προβλήματα και από αυτά να επιλύονται μόνο τα δύο ή τα τρία. Το ποσοστό ικανοποίησης των αιτημάτων αυτών δεν είναι ικανοποιητικό. Υπάρχουν οι μηχανισμοί, λοιπόν αλλά αυτοί που χειρίζονται αυτά τα προβλήματα πρέπει να τα αντικρίζουν με περισσότερη ανθρωπιά. Σε ό,τι αφορά τις μεταθέσεις και τοποθετήσεις των στελεχών, υπάρχουν οι μηχανισμοί. Ωστόσο, οι μεταθέσεις πρέπει να γίνονται έγκαιρα και όχι να ενημερώνονται τα στελέχη ότι μετατίθενται την τελευταία στιγμή.

    ΕΡ: Πως διασφαλίζεται ότι οι μεταθέσεις αυτές είναι δίκαιες;

    ΑΠ: Καταρχάς, για αυτές τις μεταθέσεις, αποσπάσεις, και προαγωγές στελεχών, την τελική έγκριση έχει ο Υπουργός. Ο Υπουργός ωστόσο δεν μπορεί να γνωρίζει ότι όλα αυτά που προτείνονται είναι δίκαια και προς το συμφέρον της υπηρεσίας.

    Ερ: Πως μπορείτε να εξακριβώσετε ότι οι Επιτροπές που θα σας υποβάλουν εκθέσεις για συγκεκριμένες μεταθέσεις και προαγωγές έχουν κάνει σωστά και δίκαια τη δουλειά του;

    ΑΠ: Εδώ υπάρχει μια αδυναμία. Το θέμα βαραίνει περισσότερο τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς ο οποίος έχει τη δυνατότητα να το διερευνήσει περισσότερο. Θεωρώ δεδομένο, ότι θα υπογράψω αυτές που θα μου στείλει ο Αρχηγός εκτός εάν έχω ιδίαν αντίληψη κάποιων πραγμάτων. Αυτή η διαδικασία έχει ένα μειονέκτημα στους μηχανισμούς ελέγχου, γιατί δεν μπορεί ο Υπουργός να έχει ιδίαν αντίληψη του ακριβοδίκαιου της όλης κατάστασης. Φυσικά, υπάρχει η δυνατότητα, να καλέσω τον ίδιο τον Αρχηγό με τους Επιτελείς του ώστε να εξετάσουμε κάποιες από τις μεταθέσεις. Οταν εργάζονται όλοι με γνώμονα και φάρο το καλώς νοούμενο συμφέρον της υπηρεσίας, σίγουρα η εικόνα θα είναι ξεκάθαρη και δίκαιη.

    ΕΡ: Αναφέρατε προηγουμένως το θεσμό των Εθελοντών Πενταετούς Υπηρεσίας κ. Υπουργέ. Σκέφτεστε να αναβαθμίσετε, ή να τροποποιήσετε το καθεστώς τους, καθώς οι ίδιοι αγωνιούν για το μέλλον τους;

    ΑΠ: Είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο το θέμα των Εθελοντριών Υπαξιωματικών και των Εθελοντών Πενταετούς Υπηρεσίας. Δεν θα ήθελα να επιρρίψω ευθύνες σε προκατόχους μου, διότι τις αποφάσεις πρέπει να τις αξιολογείς με βάση τα δεδομένα της εποχής. Τότε, τα δεδομένα επέβαλλαν να γίνει ο θεσμός των Εθελοντριών και στη συνέχεια ο θεσμός των ΕΠΥ. Η Κυβέρνηση, με την πρόσληψή τους, δεν είχε πρόθεση να προσλάβει μόνιμο προσωπικό, αλλά να προσλάβει με ένα νέο θεσμό κόσμο, όπως έγινε και στην Αστυνομία με τους ειδικούς αστυνομικούς. Οι ΕΠΥ, και οι Εθελόντριες είναι ένα εργατικό δυναμικό, το οποίο έχει δικαιώματα. Ομως από τη στιγμή που θα έρθουμε να μονιμοποιήσουμε τους ΕΠΥ, γιατί να μην ξεσηκωθούν και οι Ειδικοί Αστυνομικοί και οι Εκτακτοι της Δημόσιας Υπηρεσίας και να απαιτήσουν μονιμοποίηση. Μέσα στο ίδιο το κράτος δεν μπορείς να συμπεριφέρεσαι με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Αν μονιμοποιήσουμε από τους 1200 ΕΠΥ, τους 200, δεν μπορούμε να μην το πράξουμε με τους υπόλοιπους. Ολα αυτά συνθέτουν ένα τεράστιο πρόβλημα. Οι ΕΠΥ θέλουν κατοχύρωση, αλλά το ήξεραν ότι εισέρχονταν στο στράτευμα σε εθελοντική βάση. Τώρα, αν η Υπηρεσία έρχεται να τους ανανεώσει το πενταετές συμβόλαιο, είναι γιατί υπάρχει ανάγκη. Εάν, η Κυβέρνηση σκεφτόταν να πάρει μόνιμο προσωπικό, δεν θα μπορούσε να προσλάβει τόσους πολλούς, θα έπαιρνε εκατόν αντί χίλιους. Ωστόσο, έγινε διευθέτηση αντί να αφυπηρετούν στα 50 τους χρόνια, να αφυπηρετούν στα 55, ώστε να μειωθεί το χρονικό διάστημα από τη σύνταξη των Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Αναγνωρίζω πραγματικά ότι προσφέρουν και οι ΕΠΥ και οι Εθελόντριες, αλλά υπάρχει και μια παροιμία που λέει: «να θωρούμε τη γριά και να μοιράζουμε το πάπλωμα». Σαν πολιτικός προϊστάμενος, δεν μπορώ να βλέπω μόνο να εξασφαλίσω την Εθνική Φρουρά χωρίς να με ενδιαφέρει τι θα γίνει η υπόλοιπη κρατική μηχανή. Η οικονομική στρατηγική και η στρατιωτική στρατηγική θα πρέπει να συμβαδίζουν. Διότι αν δεν συμβαδίζουν, αλληλοσυγκρούονται και αλληλοκαταστρέφονται. Το βλέπω το πρόβλημα αλλά δεν μπορούμε να τα θέλουμε όλα. Μακάρι να είχαμε τις οικονομικές δυνατότητες να τους ικανοποιήσουμε.

    ΕΡ: Θέμα κρίσεων, προαγωγών και αποστρατείας. Υπάρχει μια αγωνία αν όχι και μια ανησυχία για το συγκεκριμένο θέμα. Πως σκοπεύετε να το αντιμετωπίσετε;

    ΑΠ: Εχουμε ετοιμάσει μια νομοθεσία, η οποία έλεγε το 2006, για πρόωρες αφυπηρετήσεις. Η νομοθεσία αυτή είχε σκοπό να αποφράξει την πυραμίδα της ιεραρχίας, η οποία είχε καθηλωθεί. Αν δεν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός για το πόσες ανάγκες έχεις και πόσοι αξιωματικοί θα εισρέουν στην ΕΦ, θα φθάσει σε ένα σημείο η πυραμίδα και θα γίνει ανεύρυσμα. Αυτό έπαθε η Εθνική Φρουρά. Γι αυτό εφαρμόστηκε ένα μέτρο πρόωρων αφυπηρετήσεων, και ήταν τότε που αποχώρησαν από την ΕΦ πολύ αξιόλογα και πεπειραμένα στελέχη. Αυτά τα στελέχη, που δεν ευθύνονταν για την αποχώρηση τους, προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο και πέτυχαν την αποζημίωση τους, και το Δημόσιο πλήρωσε πέραν των 6 εκατομμυρίων λιρών τότε. Ηταν ένα μεγάλο κονδύλι, και από την άλλη στερηθήκαμε τις υπηρεσίες αξιόλογων στελεχών. Το πρόβλημα όμως δεν λύθηκε εκεί, και στο τέλος υπήρξε ξανά πρόβλημα με την πυραμίδα της ιεραρχίας. Εμείς, δεν θα επαναλάβουμε το ίδιο λάθος, το οποίο ήταν αναγκαίο κακό τότε. Πρέπει να βρούμε κάποιο τρόπο να πετύχουμε τη μέση λύση.

    ΕΡ: Υπάρχει κάποια φόρμουλα που σκέφτεστε να υιοθετήσετε;

    ΑΠ: Ακριβώς υπάρχει φόρμουλα την οποία θα πρέπει να θεσμοθετήσουμε και ήδη είναι στις προτεραιότητες μας αυτός ο νόμος να τροποποιηθεί. Ενα από τα βασικά μέτρα που θα προτείνω, και θα πρέπει να είναι ο κύριος άξονας, είναι να αυξηθούν τα χρόνια υπηρεσίας στον κατεχόμενο βαθμό που να δικαιούνται κρίση οι αξιωματικοί. Ο υπολοχαγός για παράδειγμα, αντί στα τέσσερα χρόνια που δικαιούται σήμερα κρίσης, να δικαιούται στα έξι ή στα πέντε. Αλλά, το μέτρο αυτό να ξεκινήσει από τον ανθυπολοχαγό και να φθάσει μέχρι πάνω. Για να φθάσει σε μια φάση το Δημόσιο να πληρώνει για ένα ή δύο χρόνια αποζημίωση, και όχι να πληρώνει για δώδεκα χρόνια, όπως έχει τύχει στο παρελθόν. Να αυξηθεί λοιπόν το όριο αυτό ούτως ώστε να μην υπάρχει και η απογοήτευση στους αξιωματικούς που δεν προάγονται τώρα στα τέσσερα ή στα πέντε χρόνια επειδή δεν υπάρχουν θέσεις. Μια απογοήτευση που κτυπά στην καρδιά της πειθαρχίας και της διάθεσης για προσφορά. Επίσης, δεν πρέπει να υπάρχει στη νομοθεσία ποσοστό στον αριθμό των αφυπηρετήσεων. Πρέπει οι αφυπηρετήσεις να γίνονται με βάση τις ανάγκες αλλά και το οικονομικό κόστος που θα μπορεί να αντέξει η Κυβέρνηση. Είναι μια νομοθεσία πολύ σοβαρή που πρέπει να δούμε με πολλή προσοχή.

    ΕΡ: Στις προτεραιότητες σας θέσατε και την αναδιοργάνωση της εφεδρείας. Τι θα πράξετε δηλαδή;

    ΑΠ: Ηδη, το ΓΕΕΦ έχει κάνει μια μελέτη γύρω από το θέμα ώστε να μειωθεί η οροφή της εφεδρείας και να μειωθούν κατά κάποιο τρόπο και οι παρουσιάσεις. Το θέμα της εφεδρείας είναι, θα μπορούσαμε να πούμε, το άλλο σκέλος της μείωσης της θητείας. Με βάση τους όρους εντολής, έχω βάλει όριο σε ό,τι αφορά τη μείωση του αριθμού της εφεδρείας, αλλά και τη μείωση του αριθμού των παρουσιάσεων. Γιατί να παρουσιάζεται για παράδειγμα τέσσερις φορές ο έφεδρος και να μην παρουσιάζεται δύο και αυτές να είναι παραγωγικές; Οταν ο έφεδρος αφήνει τη δουλειά του έχουμε ένα κόστος στην παραγωγικότητα λόγω χαμένων εργατοωρών. Ιδιαίτερα, πρέπει να σεβαστούμε και τους αυτοεργοδοτούμενους. Για αυτό, θα πρέπει να μειωθούν οι παρουσιάσεις με αύξηση ωστόσο του χρόνου παρουσίας τους. Να εκμεταλλεύονται δηλαδή ολόκληρη την ημέρα, αν όχι και τη νύκτα, ούτως ώστε να είναι παραγωγική αυτή η παρουσίαση. Να μην παρουσιάζεται το φαινόμενο να μην κάνουν τίποτα και δίκαια να δυσανασχετούν.

    ΕΡ: Από πότε σκέφτεστε να εφαρμόσετε αυτό το μέτρο;

    AΠ: Επειδή έχει προηγηθεί μια προεργασία, πιστεύω ότι είναι το πιο γρήγορο μέτρο που μπορεί να εφαρμοστεί. Εγώ αναμένω ότι εντός τριών μηνών θα έχουμε ενώπιον μας τις εκθέσεις, όσον αφορά τη μείωση της θητείας αλλά και της εφεδρείας για να δοθούν οι οδηγίες για εφαρμογή αυτών που μπορούν να εφαρμοστούν. Και το θέμα της εφεδρείας μπορεί να εφαρμοστεί από τη μια μέρα στην άλλη, ίσως να είναι το πρώτο που θα εφαρμοστεί με απλή ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου και χωρίς να χρειάζονται νομοθετικές ρυθμίσεις.

    ΕΡ: Ενα άλλο μεγάλο κεφάλαιο κύριε Υπουργέ, είναι τα στρατιωτικά ατυχήματα. Πέρυσι, στην παρουσία του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Μπισμπίκα, και μετά από ένα θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα με όχημα της Εθνικής Φρουράς και στο οποίο έχασε τη ζωή του εθνοφρουρός από τη Λεμεσό, υπήρξε η δέσμευση ότι η οδήγηση μεγάλων στρατιωτικών οχημάτων θα ανατεθεί σε μόνιμους υπαξιωματικούς και ΕΠΥ. Ισχύει αυτό;

    ΑΠ: Μετά το τραγικό εκείνο δυστύχημα, ως βουλευτής της Επιτροπής Αμυνας, είχαμε πάρει τη διαβεβαίωση από τον τέως Υπουργό κ. Χριστόδουλο Πασιαρδή και τον Αρχηγό της ΕΦ, ότι για μεγάλα δρομολόγια σε υπεραστικούς δρόμους, οδηγοί θα ήταν, στο βαθμό που μπορούσε να υλοποιηθεί, είτε ΕΠΥ είτε μόνιμοι υπαξιωματικοί. Είχαμε τονίσει ως Επιτροπή Αμυνας τότε, και τονίζω και τώρα, ότι αυτός που θα ενασκήσει καθήκοντα οδηγού, πρέπει να απαλλάσσεται από την υπηρεσία. Δεν υπάρχει, πρέπει να διευκρινίσω, δυνατότητα όλοι οι οδηγοί να είναι ΕΠΥ. Ωστόσο, το μέτρο έχει εφαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς για όλα τα μεγάλα οχήματα εκτός από του τύπου Στάϊερ που είναι πάρα πολλά, οδηγοί έχουν οριστεί ΕΠΥ. Εχω δώσει επίσης προφορικές οδηγίες προς τον Αρχηγό για να υιοθετηθεί το μέτρο αυτό, σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο βαθμό. Παρόλα αυτά, πρέπει να πω ότι αν συγκρίνουμε την Εθνική Φρουρά με άλλες Υπηρεσίες όπως αυτή της Αστυνομίας, η Εθνική Φρουρά έχει τα λιγότερα οδικά ατυχήματα. Και αυτό γιατί γίνεται πολύ καλή συντήρηση αλλά και γιατί η πάγια διαταγή όσον αφορά την μηχανοδήγηση είναι πάρα πολύ αυστηρή. Σε ότι αφορά την ταχύτητα, θα το διαπιστώσετε και εσείς, όπως το έχω διαπιστώσει και εγώ εδώ και πολλά χρόνια, ότι τα στρατιωτικά οχήματα δεν τρέχουν ανεξέλεγκτα μέσα στους δρόμους, αλλά αντίθετα πηγαίνουν με πολλή προσοχή και αναπτύσσουν χαμηλές ταχύτητες.

    ΕΡ: Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδας Κύπρου κύριε Υπουργέ. Υφίσταται ή υποβαθμίστηκε;

    ΑΠ: Εγώ θα το έλεγα και με πιο σωστή ορολογία, ότι υπάρχει αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Αυτός είναι για μένα ο πιο ορθός ορισμός, και η συμφωνία αυτή υφίσταται. Με τον ορισμό αυτό δίνουμε μεγαλύτερη υπόσταση στην κρατική μας οντότητα. Η ουσία πάντως, του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος και της Αμυντικής Συμφωνίας που δίδω εγώ, είναι η ίδια, και η συμφωνία υπάρχει.

    ΕΡ: Ωστόσο, κύριε Υπουργέ, τα τελευταία χρόνια δεν βλέπουμε τη συμμετοχή που είχαν οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στις ασκήσεις της ΕΦ στο παρελθόν.

    ΑΠ: Δεν θα έλεγα ότι υποβαθμίστηκε αυτή η συνεργασία, αλλά ότι μερικές ασκήσεις γίνονταν με κάποιες επιφυλάξεις σε σχέση πάντοτε και με την κατάσταση που επικρατούσε κατά καιρούς. Για δύο μάλιστα χρονιές, δεν είχε πραγματοποιηθεί η Ασκηση Νικηφόρος, ενώ στη συνέχεια έγινε ο «Νικηφόρος» χωρίς τη συμμετοχή ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών. Ολα αυτά είχαν άμεση σχέση με την περίοδο προσέγγισης και σχέσεων μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας, και είναι μέσα στο πολιτικό παιγνίδι. Ωστόσο, διευκρινίζω ότι υπάρχει αυτή η συνεργασία με την Ελλάδα, και οι σχέσεις αυτές όχι μόνο θα συνεχιστούν αλλά θα ενδυναμωθούν.

    ΕΡ: Θα παραμείνω στη σφαίρα των διεθνών σχέσεων, και συγκεκριμένων της συμμετοχής μας στον πυλώνα της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, αλλά και στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη». Πιστεύετε ότι είναι ελλειμματική η συμμετοχή της Κύπρου στην ΚΕΠΠΑ και κατά πόσον θα έπρεπε να συμμετέχουμε στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη»;

    ΑΠ: Ναι παρουσιάζεται κάποιο κενό όσον αφορά τη συμμετοχή της Κύπρου στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», αλλά αυτό το πράγμα είναι ένα από τα ζητήματα που χρειάζεται να μελετηθεί. Από τις επαφές μου με τις πρεσβείες διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών φαίνεται ότι αυτό το θέμα άρχισε να γίνεται πιο έντονο και πιο πιεστικό σε εισαγωγικά. Ωστόσο, δεν θα ήθελα να σχολιάσω περαιτέρω αυτό το θέμα. Αυτό που θα έλεγα, είναι ότι πρέπει να το μελετήσουμε σε βάθος. Η ίδια η Τουρκία, παρόλα αυτά θα φέρει ένσταση.

    ΕΡ: Δεν θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμα ένα μοχλό πίεσης της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή πορεία της αλλά και στο Κυπριακό?

    ΑΠ: Αυτό είναι συζητήσιμο, κατά πόσο δηλαδή μπορεί να αποτελέσει ένα μοχλό πίεσης για την Τουρκία. Είναι πολλοί οι παράμετροι στο θέμα. Υπάρχουν και τα θετικά και τα αρνητικά. Θα πρέπει να το μελετήσουμε και να επιλέξουμε από τα δύο κακά το μη χείρον. Από την άλλη βλέπω και την αναγκαιότητα που έχει η Ευρωπαϊκή Ενωση για το ΝΑΤΟ, αφού χρησιμοποιεί τις στρατιωτικές του δομές. Εγώ οραματίζομαι έναν καθαρά ευρωπαϊκό στρατό, ο οποίος να μην έχει σχέση με το ΝΑΤΟ. Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να φθάσουμε σε αυτό το σημείο. Θα ήταν ευχής έργο αν η Ευρώπη απαγκιστρωνόταν από το ΝΑΤΟ ολωσδιόλου.

    ΕΡ: Για το θέμα διάνοιξης του οδοφράγματος της οδού Λήδρας, ποιος θα είναι ο ρόλος της ΕΦ στην περιοχή, και αν υπάρχουν φόβοι για την επιτήρηση της περιοχής;

    ΑΠ: Εμείς, καταρχάς, δηλώσαμε από την πρώτη στιγμή και το επαναλαμβάνω και τώρα ότι είμαστε σε θέση και μπορούμε να υποστηρίξουμε την όποια πολιτική απόφαση προκύψει στο θέμα της διάνοιξης του οδοφράγματος της Λήδρας. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, εμείς ως Εθνική Φρουρά, με μια μικρή αναδιάταξη που θα γίνει, να μπορέσουμε μέσα σε ελάχιστο χρόνο, σε λιγότερο από 24 ώρες, να εφαρμόσουμε εκείνο το μέτρο που μας αναλογεί. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, και ούτε αυτή η εφαρμογή του μέτρου θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της γραμμής καταπαύσεως του πυρός. Το άνοιγμα της Λήδρας είναι ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης και το οποίο θα βοηθήσει στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού για σπάσιμο του πάγου. Θα βοηθήσει επίσης στο να πλησιάσει η μια κοινότητα την άλλη καλύτερα, γιατί ο στόχος μας είναι να ενώσουμε την πατρίδα μας. Είναι τόσο μικρή αυτή η πατρίδα που δεν σηκώνει να διχοτομηθεί. Οι ενέργειες του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν πολύ εύστοχες από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του, τόσο προς την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και προς άλλες κατευθύνσεις. Υπάρχει καλή θέληση, θέλουμε λύση, όχι όμως την οποιαδήποτε λύση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 8 April 2008 - 9:29:18 UTC