Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-04-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΛΟΝΔΙΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
  • [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΗΔΡΑΣ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΑΣΚΟ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [01] ΛΟΝΔΙΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, που φθάνει την Πέμπτη στο Λονδίνο, θα είναι φιλοξενούμενος, μαζί με άλλους ηγέτες, του Βρετανού πρωθυπουργού, Γκόρντον Μπράουν, σε συνδιάσκεψη υπό το γενικό τίτλο «Η προώθηση της Παγκόσμιας Ευημερίας».

    Οι εργασίες της συνδιάσκεψης θα χωρισθούν σε δυο μέρη: Το πρώτο μέρος με θέμα την προοδευτική διακυβέρνηση, πραγματοποιείται την Παρασκευή και τελεί υπό την αιγίδα του οργανισμού Δεξαμενής Σκέψης Policy Network . Το δεύτερο, που διοργανώνεται από την πρωθυπουργία, πραγματοποιείται το Σάββατο Σάββατο και θα έχει τη μορφή συνάντησης των ηγετών.

    Ο Κύπριος Πρόεδρος θα συμμετάσχει στο δείπνο με το οποίο θα επιστεγασθεί το πρώτο μέρος της συνδιάσκεψης. Αυτό θα παρατεθεί από τον κ. Μπράουν το βράδυ της Παρασκευής στην εξοχική πρωθυπουργική κατοικία στο Τσιέκερς. Το Σάββατο, ο κ. Χριστόφιας θα συμμετάσχει στη σύνοδο των ηγετών που θα πραγματοποιηθεί, όπως και η συνδιάσκεψη της πρώτης μέρας, στην πόλη Watford, σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων βορειότερα του Λονδίνου.

    [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΗΔΡΑΣ

    Η διάνοιξη της οδού Λήδρας στέλλει το αισιόδοξο μήνυμα ότι οι δύο κοινότητες της Κύπρου μπορούν και πρέπει από κοινού να εργαστούν για την επίτευξη λύσης που θα οδηγήσει στον τερματισμό της ντε φάκτο διαίρεσης, την επανένωση της Κύπρου και τη δικαίωση του λαού μας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Σε δήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε πως «η Κυβέρνηση χαιρετίζει τη διάνοιξη της οδού Λήδρας, η οποία επιτεύχθηκε έπειτα από ενέργειες και πρωτοβουλίες που αναλάβαμε χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες, με επιμονή και υπομονή», συμπληρώνοντας πως η διάνοιξη της οδού Λήδρας και γενικά η διάνοιξη της γραμμής αντιπαράταξης δεν αποτελεί τη λύση του Κυπριακού.

    Οπως ανέφερε «για να δικαιωθεί ο λαός μας ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος και θα χρειαστεί σκληρή προσπάθεια», και πρόσθεσε πως η δικαίωση ισοδυναμεί με τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΑΣΚΟ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Πέρα από το θετικό κλίμα, η κάθε πλευρά θα πρέπει να δείξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι μόνο, εάν και εφόσον εργάζεται για τη λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Ο κ. Στεφάνου, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Λιν Πάσκο σχετικά με τον ενθουσιασμό της Τουρκίας όσον αφορά την προώθηση της διαδικασίας του Κυπριακού, είπε ότι «από την μια είναι το θετικό κλίμα που θέλουμε να υπάρχει σε ό,τι αφορά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, στο άλλο μέρος όμως που θα έλεγα ότι είναι και το καθοριστικό είναι η ανάληψη των πρωτοβουλιών να γίνεται πάνω σε θέσεις που να επιτρέπουν λύση του Κυπριακού προβλήματος».

    Αναφερόμενος στις θέσεις της ε/κ πλευράς και του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με τη λύση του κυπριακού προβλήματος, ο κ. Στεφάνου επεσήμανε πως η βάση λύσης είναι οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου 77-79, που προνοούν για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, τα περί Κύπρου ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και οι αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου. Ανέφερε ακόμη πως προσδοκία της Κυβέρνησης είναι ότι η Τουρκία, «στα χέρια της οποίας βρίσκεται το κλειδί της λύσης σε αυτή τη νέα προσπάθεια που αρχίζει θα είναι θετική, θα συνεργαστεί στη βάση των κανόνων της διεθνούς διπλωματίας, στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να έχουμε ανοικτή την προοπτική της λύσης».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 3 April 2008 - 12:29:16 UTC