Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-04-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΗΕ - ΠΑΣΚΟ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ

  • [01] ΟΗΕ - ΠΑΣΚΟ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ

    Θετικό πνεύμα διαπίστωσε κατά τις επαφές του στην Κύπρο ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Λιν Πάσκο καθώς και τη διαμόρφωση ενός πιθανού μομέντουμ, που θα διαβιβάσει στο Γενικό Γραμματέα και το Συμβούλιο Ασφαλείας κατά την επιστροφή του στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Λευκωσία μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με τις δύο πλευρές στο Κυπριακό, ο κ. Πάσκο εξέφρασε την ελπίδα ότι η σκληρή δουλειά που αναμένει ότι θα γίνει στους επόμενους τρεις μήνες θα οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις με στόχο τη διευθέτηση του προβλήματος.

    Είπε ακόμη ότι από τους συνομιλητές του με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη του Κυπριακού, την Αγκυρα, την Αθήνα και την ΕΕ αυτή τη στιγμή διαπιστώνει ενθουσιασμό και καλή θέληση για πρόοδο στη διαδικασία.

    Ο κ. Πάσκο χαρακτήρισε την επίσκεψή του πολύ καλή, σημειώνοντας πως είχε εξαιρετικά καλές διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ «καθώς και με τους πολιτικούς ηγέτες και τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών» στις δύο πλευρές, σημειώνοντας πως όταν θα επιστρέψει θα διαβιβάσει τις εντυπώσεις στο ΓΓ και στο ΣΑ και το μήνυμά του «θα είναι θετικό και ελπιδοφόρο».

    «Οι δύο ηγέτες έχουν εστιάσει το βλέμμα στην εξεύρεση δίκαιης και διαρκούς λύσης και πιστεύω ότι οι Κύπριοι δίκαια έχουν υψηλές προσδοκίες. Είμαι ενθαρρυμένος και θα το διαβιβάσω στο ΓΓ όταν θα του μιλήσω», είπε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι ήρθε στην Κύπρο για να διαπιστώσει με ποιο τρόπο μπορούν να βοηθήσουν τα ΗΕ τη διαδικασία.

    Οπως ανέφερε ήρθε στο νησί κυρίως για να διαπιστώσει με ποιο τρόπο μπορούν τα ΗΕ να βοηθήσουν καλύτερα τη διαδικασία που άρχισε με τη συμφωνία των δύο ηγετών στις 21 Μαρτίου, προσθέτοντας πως τις τελευταίες δύο μέρες συζήτησε με πάρα πολλούς ανθρώπους για το πώς βλέπουν το μέλλον τους μαζί και αισθάνεται πολύ ενθαρρυμένος απ όσα άκουσε.

    Οσον αφορά τη διαδικασία, υπογράμμισε πως τα ΗΕ θέλουν να κινηθούν με πρακτικό τρόπο και εξήγησε πως θα γίνει σκληρή δουλειά εδώ τους πρώτους τρεις μήνες, η οποία θα συνεχιστεί εάν υπάρξει συμφωνία. «Είναι ειλικρινής μας ελπίδα και προσδοκία ότι η περίοδος των επόμενων τριών μηνών θα μας οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις με στόχο τη διευθέτηση», είπε.

    Ο κ. Πάσκο αναγνωρίζει πως δεν θα είναι εύκολη η επίτευξη λύσης και πως υπάρχουν πολλά ζητήματα εδώ και πολύ καιρό, «ότι έγιναν πολλές συζητήσεις, από τις οποίες κάποιες ήταν παραγωγικές και κάποιες δεν οδήγησαν πουθενά», σημείωσε πως τα ΗΕ θα εργαστούν, υπογραμμίζοντας πως είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί από τις δύο ηγεσίες με τη στήριξη των δύο κοινοτήτων και τη βοήθεια του διεθνούς οργανισμού.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως τα ΗΕ εργάζονται πολύ στενά με την ΕΕ και άλλους που ενδιαφέρονται για την υπόθεση της Κύπρου.

    Ερωτηθείς εάν μπόρεσε να καθορίσει τις παραμέτρους της ενδεχόμενης λύσης, ο κ. Πάσκο είπε πως οι πολλές διαπραγματεύσεις και προηγούμενες προσπάθειες έχουν καταστήσει ξεκάθαρο ποια είναι τα κύρια θέμα στα οποία πρέπει να επικεντρωθεί η εργασία.

    Εγινε πολλή δουλειά, κατά καιρούς υπήρξε και συμφωνία επί διαφόρων θεμάτων όμως «ασφαλώς δεν έχει τελική συμφωνία μέχρι να συμφωνηθούν όλα».

    «Ως εκ τούτου υπάρχουν πολλά για να εργαστούμε, υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε, και σίγουρα οι δύο ηγέτες γνωρίζουν τις παραμέτρους, πού μπορούμε να πάμε και τι μπορούμε να πετύχουμε», είπε ο Βοηθός ΓΓ και πρόσθεσε: «Το ζητούμενο είναι πάντα να κλείσεις το χάσμα, να βρεις τα κατάλληλα ανταλλάγματα και να καταλήξεις σε ένα πακέτο που μπορούν να υποστηρίξουν και οι δύο πλευρές. Αυτός είναι ο στόχος που θέλουμε να δουλέψουμε και θα συνεχίσουμε σε αυτή τη διαδικασία».

    Σε ερώτηση πότε αναμένεται ο διορισμός νέου ειδικού αντιπροσώπου για το Κυπριακό, ο κ. Πάσκο είπε ότι οι δύο πλευρές έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τους πρώτους τρεις μήνες στο επίπεδο των ομάδων εργασίας για να αναπτύξουν τις κατάλληλες περιοχές και θέματα στα οποία θα επικεντρωθούν οι ηγέτες στις διαπραγματεύσεις.

    Στο σημείο αυτό παρουσίασε στους δημοσιογράφους την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ την αναπληρώτρια ειδική αντιπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για τον επόμενο μήνα, σημειώνοντας πως το έργο που έχει να επιτελέσουν τα ΗΕ αυτή την περίοδο θα είναι υποστηρικτικό του έργου των επιτροπών. «Και εάν διαπιστωθεί ουσιαστική πρόοδος εκεί και ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση», τότε ο ΓΓ θα αποφασίσει κατά πόσο θα προχωρήσει στο διορισμό διότι «θέλουμε να είμαστε εκεί όταν αρχίσουν οι κύριες συνομιλίες».

    Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το άνοιγμα της οδού Λήδρας, είπε ότι το θέμα έχει προχωρήσει, σημειώνοντας πως το θέμα δεν είναι πολιτικό, όπως κάποιοι επιχειρούν να το εμφανίσουν, αλλά το κύριο εμπόδιο έχει να κάνει με την ασφάλεια της διόδου λόγω των επικίνδυνων κτιρίων.

    Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με τις προσπάθειες του προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, ο κ. Πάσκο είπε ότι έχει συνομιλήσει με όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες και όλες είναι ενθουσιώδεις για την πρόοδο στη διαδικασία και πως διαπιστώνει καλή θέληση.

    Κατέληξε πως θα ταξιδέψει σε Αθήνα, Αγκυρα, Ευρώπη και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προωθήσει τη διευθέτηση του Κυπριακού. «Αυτή τη στιγμή όλοι είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικοί για να προχωρήσει η διαδικασία», είπε ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 2 April 2008 - 12:29:20 UTC