Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-03-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΛΙΝ ΠΑΣΚΟΕ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [02] ΛΗΔΡΑΣ - ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
  • [03] WWF - ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ
  • [04] ΘΕΡΙΝΗ ΩΡΑ - ΕΝΑΡΞΗ

  • [01] ΛΙΝ ΠΑΣΚΟΕ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ - ΚΥΠΡΟΣ

    Ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Λιν Πάσκοε φθάνει το βράδυ της Κυριακής στην Κύπρο στο πλαίσιο μιας περιοδείας στην περιοχή που θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, εξ αιτίας αντικειμενικών δυσκολιών που προκύπτουν λόγω της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Συγκεκριμένα, ο κ. Πάσκοε, που στη Δαμασκό, ξεκινά τη Δευτέρα τις επαφές του στις ελεύθερες περιοχές και την Τρίτη στα κατεχόμενα. Την Τετάρτη, πριν αναχωρήσει θα έχει συναντήσεις και με τις δύο πλευρές και ακολούθως θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη.

    Το δεύτερο σκέλος της επίσκεψής του, σε Ελλάδα και Τουρκία θα πραγματοποιηθεί από τις 6-8 Απριλίου. Τη Δευτέρα 7 Απριλίου θα έχει συναντήσεις στην Αθήνα με την ελληνική Κυβέρνηση και την Τρίτη στην Αγκυρα. Λόγω της πολιτικής κατάστασης στην Τουρκία, δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί αν θα συναντηθεί και με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.

    Μετά την πρόοδο που τα Ηνωμένα Εθνη εκτιμούν ότι σημειώθηκε στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις 21 Μαρτίου και την επιβεβαίωση της βούλησης των πλευρών να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος, ο κ. Πάσκοε τροποποίησε ελαφρώς τους στόχους της επίσκεψής του, η οποία αρχικά ήταν «διερευνητική», με στόχο της αποτίμηση της κατάστασης.

    Σήμερα με δεδομένη τη σύσταση των ομάδων εργασίας και των επιτροπών εμπειρογνωμόνων, ο κεντρικός στόχος της περιοδείας είναι να δουν τα Ηνωμένα Εθνη πώς πρακτικά θα μπορέσουν να βοηθήσουν την πορεία που άρχισαν με τη συνάντησή τους ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο κ. Ταλάτ, ώστε να διασφαλιστεί ότι στο τέλος του τρίμηνου θα έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος.

    Αξιωματούχος του ΟΗΕ ανέφερε ότι «στις συναντήσεις που θα έχει με τις δύο πλευρές, ο κ. Πάσκοε θα ακούσει τις διάφορες ιδέες που θα του εκθέσουν ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο κ. Ταλάτ, πριν εισηγηθεί κάτι συγκεκριμένο``.

    Τα Ηνωμένα Εθνη προσπαθούν να κρατήσουν όσο πιο πολύ γίνεται χαμηλά τις προσδοκίες, αποφεύγοντας να εκδηλώσουν υπέρμετρη αισιοδοξία ότι το κλίμα έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Οπως ανέφερε αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού, υπάρχει έκδηλη ικανοποίηση που ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο κ. Ταλάτ αποφεύγουν να επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας στον άλλον.

    [02] ΛΗΔΡΑΣ - ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Κύπρος Χρυσοστομίδης και ο Αντιδήμαρχος Λευκωσίας Στέλιος Ιερωνυμίδης επιθεώρησαν τις εργασίες που πραγματοποιούνται στο τέρμα της οδού Λήδρας προκειμένου να καταστεί ασφαλής η δίοδος, μετά τη διάνοιξή της η οποία τοποθετείται χρονικά για τις πρώτες μέρες του Απρίλη.

    Σε δηλώσεις του ο Αντιδήμαρχος Λευκωσίας είπε ότι «διαφαίνεται πως προχωρούμε κανονικά», προσθέτοντας ότι «στόχος μας είναι να τελειώσουμε γύρω στις 2 του Απρίλη».

    Oπως είπε ο κ. Ιερονυμίδης, «δεν μπορούμε να είμαστε και απόλυτα σίγουροι όσον αφορά το άνοιγμα τη συγκεκριμένη ημερομηνία αλλά εμείς θα κάνουμε κάθε προσπάθεια να είμαστε μέσα στα πλαίσια των προθεσμιών που έχουν ανακοινωθεί από τον Δήμο Λευκωσίας». Εντός της νεκρής ζώνης, όπου τα κτίρια έχουν αφεθεί στη φθορά του χρόνου, τοποθετήθηκαν σκαλωσιές και γίνονται εργασίες υποστύλωσης των υποστατικών από ομάδες εργασίας Ε/κ και Τ/κ τεχνικών.

    [03] WWF - ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

    Η Κύπρος συμμετέχει στην παγκόσμια εκστρατεία της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης World Wild Life Fund for Nature (WWF) «Η Ωρα της Γης», για ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για την ανάγκη ανάληψης άμεσης δράσης ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Το Σάββατο από τις 20.00 μέχρι τις 21.00 θα σβήσουν τα φώτα σε διάφορα δημόσια κτίρια, περιλαμβανομένου του Προεδρικού Μεγάρου, του Μεγάρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, των Υπουργείων, των Δημοτικών Μεγάρων Λευκωσίας, Λεμεσού και άλλων κτιρίων όπου στεγάζονται φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών αναφέρει ότι ο σκοπός της εκστρατείας είναι διττός: στοχεύει αφενός να κινητοποιήσει τον κόσμο να δείξει την ευαισθητοποίηση του για το καυτό θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, και αφετέρου να καλλιεργήσει ανάλογη στάση ζωής στην καθημερινότητα των συμμετεχόντων. Την παγκόσμια εκστρατεία ανέλαβε η περιβαλλοντική οργάνωση WWF. Στην Κύπρο την πρωτοβουλία για μια επιτυχημένη ημέρα δράσης ανέλαβε το Κίνημα Οικολόγων.

    Στο πλαίσιο της εκστρατείας κυβερνήσεις, φορείς, άτομα και επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο θα σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα το Σάββατο, 29 Μαρτίου 2008, μεταξύ 20.00 και 21.00. Αναμένεται ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε μερικές από τις πιο μεγάλες πόλεις του κόσμου θα ενωθούν και θα σβήσουν τα φώτα για μια ώρα. Η Ωρα της Γης ξεκίνησε ως πρωτοβουλία του WWF Αυστραλίας σε συνεργασία με το Δήμο του Σίδνεϋ. Η διεθνής οργάνωση WWF (World Wide Fund for Nature) απαρτίζεται από 50 εθνικές οργανώσεις και αγωνίζεται για την προστασία του περιβάλλοντος σε περισσότερες από 100 χώρες.

    [04] ΘΕΡΙΝΗ ΩΡΑ - ΕΝΑΡΞΗ

    Την Κυριακή 30 Μαρτίου αρχίζει η εφαρμογή της θερινής ώρας. Οπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, η περίοδος της θερινής ώρας θα αρχίσει η ώρα 3 το πρωί της Κυριακής 30 Μαρτίου. Κατά την ώρα αυτή, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν κατά μία ώρα μπροστά.

    Σχετικό Διάταγμα δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 13 Ιουλίου 2007. Η περίοδος της θερινής ώρας θα τερματιστεί την Κυριακή 26 Οκτωβρίου.

    Ο θεσμός της θερινής ώρας, αναφέρει το Υπουργείο Εμπορίου, εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 29 March 2008 - 12:29:13 UTC