Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-03-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΔΗΛΩΣΗ
  • [02] ΗΠΑ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ-ΤΑΛΑΤ
  • [03] ΥΠΕΞ - ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

  • [01] ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΔΗΛΩΣΗ

    Σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση των διαπραγματεύσεων εκτιμά ότι είναι το αποτέλεσμα της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής στην Κύπρο Πίτερ Μίλετ. Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών, ο κ. Μίλετ αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ότι καλωσορίζει το αποτέλεσμα της συνάντησης «και τη συμφωνία τους να αρχίσουν αμέσως τη διαδικασία των Ομάδων Εργασίας και των Τεχνικών Επιτροπών».

    Ο κ. Μίλετ προσθέτει ότι «αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση των διαπραγματεύσεων, οι οποίες ελπίζουμε ότι θα οδηγήσουν στην επανένωση της νήσου» και συμπληρώνει ότι «είναι καθαρή απόδειξη ότι οι δύο ηγέτες έχουν την πολιτική βούληση να επιληφθούν των θεμάτων και να εργαστούν για την επίτευξη λύσης». Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα του οδοφράγματος της οδού Λήδρας, ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής αναφέρει ότι «είναι, επίσης, ένα σημαντικό μέτρο που θα συμβάλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

    Τέλος, ο κ. Μίλετ ανέφερε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να υποστηρίξει αυτή τη διαδικασία, συνεργαζόμενο με τα Ηνωμένα Εθνη και μαζί με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας».

    [02] ΗΠΑ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ-ΤΑΛΑΤ

    Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο καλωσορίζει ως θετικό το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση Τύπου, σε «υποσχόμενες εξελίξεις», δηλώνοντας ετοιμότητα να υποστηρίξει τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, η πρεσβεία των ΗΠΑ αναφέρει, «καλωσορίζουμε το θετικό αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης μεταξύ του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και τους ευχόμαστε μεγάλη επιτυχία στις προσπάθειές τους να καταλήξουν σε περιεκτική διευθέτηση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα του ΓΓ των ΗΕ». «Η συμφωνία των ηγετών να αρχίσουν ομάδες εργασίες και διαπραγματεύσεις των τεχνικών επιτροπών για περίοδο τριών μηνών και η προθυμία των ηγετών να συναντηθούν όταν και όποτε χρειάζεται πριν από την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων είναι υποσχόμενες εξελίξεις», προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Περαιτέρω, η αμερικανική πρεσβεία καλωσορίζει, επίσης, «το επικείμενο άνοιγμα της οδού Λήδρας ως σημαντικό βήμα για αναζωογόνηση των σχέσεων και την προσέγγιση των δύο κοινοτήτων». Τέλος, η πρεσβεία αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι, «όπως πάντα, είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε την πλήρη υποστήριξή μας σε αυτές τις προσπάθειες».

    [03] ΥΠΕΞ - ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

    Η εξυπηρέτηση του Κυπριακού, μέσω της ενεργότερης εμπλοκής της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, περιλαμβάνεται ψηλά στις προτεραιότητες του Υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου, Μάρκος Κυπριανού, ενημερώνοντας την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών για τις προτεραιότητες του Υπουργείου του. Στην πρώτη του συνάντηση με την Επιτροπή, ο κ. Κυπριανού μίλησε για δυσφορία της ΕΕ αναφορικά με τα προβλήματα που δημιουργεί η στάση της Αγκυρας στις σχέσεις ΕΕ - ΝΑΤΟ, όχι μόνο λόγω της Κύπρου αλλά και για την προσπάθεια της Τουρκίας να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής της ΕΕ. Απεκάλυψε ότι η Κύπρος μελετά το ενδεχόμενο να ανοίξει μαζί με τη Μάλτα κοινό γραφείο εκπροσώπησης στη Ραμάλα, στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

    Ενημερώνοντας την Επιτροπή, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στην κοινοβουλευτική διπλωματία και πρόσθεσε ότι κοινοβουλευτικές αποστολές μπορούν να καλύψουν το κενό που υπάρχει σε χώρες όπου η Κύπρος δεν διαθέτει πρεσβείες. Οπως είπε, στις προτεραιότητες του Υπουργείου είναι το κυπριακό πρόβλημα, το οποίο θα εξυπηρετηθεί από την πιο ενεργό εμπλοκή της Κύπρου σε ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. ``Στόχος της εξωτερικής πολιτικής είναι η πιο έντονη δραστηριοποίηση στο ευρωπαϊκό επίπεδο, να μην είμαστε μονοθεματικοί, αλλά πρέπει να είμαστε δραστηριοποιημένοι σε όλα τα ζητήματα``, είπε ο ΥΠΕΞ.

    Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, το ΥΠΕΞ ήδη ξεκίνησε τους σχεδιασμούς ενόψει και της ευρωπαϊκής προεδρίας, την οποία η Κύπρος θα αναλάβει το 2012. Επεσήμανε ότι το θέμα αυτό μπορεί να απέχει τέσσερα χρόνια από τώρα, αλλά το διάστημα αυτό είναι μικρό για τα δεδομένα της ΕΕ. Οσον αφορά τις σχέσεις με τρίτες χώρες, το ΥΠΕΞ, σύμφωνα με τον πολιτικό του προϊστάμενο, κάνει λόγο για τις παραδοσιακά φιλικές χώρες και τις αραβικές και ισλαμικές χώρες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 21 March 2008 - 16:29:17 UTC