Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-03-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΕΝΤΕ ΜΟΝΙΜΑ ΜΕΛΗ ΣΑ
  • [02] ΣΛΟΒΕΝΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΔΕΑ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ
  • [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΕΝΤΕ ΜΟΝΙΜΑ ΜΕΛΗ ΣΑ

    Τη δέσμευσή τους για υποστήριξη της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006 εξέφρασαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια οι πρεσβευτές των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο με τους πέντε πρέσβεις, με σκοπό να τους ενημερώσει για τις προσδοκίες του για τη συνάντηση της Παρασκευής με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής, Πίτερ Μίλετ εξέφρασε τη δέσμευση των πέντε να υποστηρίξουν τις προσπάθειες επίτευξης λύσης του Κυπριακού. «Επαναβεβαιώσαμε», είπε ο κ. Μίλετ, «την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας στην υλοποίηση της συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες στις 8 Ιουλίου 2006».

    «Ακούσαμε», πρόσθεσε, «με μεγάλο ενδιαφέρον τις προσδοκίες και τις εξηγήσεις του Προέδρου, πριν από τη σημαντική συνάντησή του με τον κ. Ταλάτ στις 21 Μαρτίου».

    «Ανυπομονούμε», συνέχισε, «να δούμε πρόοδο, και την οικοδόμηση μιας δυναμικής από την Παρασκευή και έπειτα, και αναμένουμε περαιτέρω συναντήσεις αυτού του είδους με τον Πρόεδρο Χριστόφια στο μέλλον.»

    Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο οι πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ θα συναντηθούν και με τον κ. Ταλάτ πριν τη συνάντηση της Παρασκευής, ο κ. Μίλετ είπε ότι «δεν έχουμε τίποτα το επιβεβαιωμένο».

    [02] ΣΛΟΒΕΝΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η σλοβενική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι έτοιμη να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες και να στηρίξει όσο το δυνατό πιο πολύ τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρεσβευτής της Σλοβενίας στην Κύπρο με έδρα την Αθήνα, Βλαδίμιρ Κόλμανιτς.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Σλοβένος Πρεσβευτής είπε ότι η σλοβενική προεδρία της ΕΕ έχει ψηλές προσδοκίες από τη συνάντηση της Παρασκευής μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου και είπε ότι βάση για τη διαδικασία θεωρείται η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου.

    «Οι προσδοκίες μας είναι ψηλές, αλλά από την άλλη πλευρά θα πρέπει να είμαστε και ρεαλιστές. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ένα είδος συμφωνίας πάνω στα επόμενα και συγκεκριμένα βήματα τα οποία θα ενδυναμώσουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών», είπε.

    Ο κ. Κόλμανιτς, ο οποίος βρέθηκε στην Κύπρο για να παραθέσει το καθιερωμένο μηνιαίο γεύμα προς τιμήν των επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών των χωρών της ΕΕ στην Κύπρο, εξέφρασε την ευχή όπως υπάρξει πρόοδος στο θέμα της διάνοιξης της οδού Λήδρας.

    «Η διάνοιξη της οδού Λήδρας θα ήταν ένα πολύ θετικό βήμα και μήνυμα για περαιτέρω πρόοοδο. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει πρόοδος. Εάν ανοίξει η Λήδρας, αυτό θα είναι ένα πολύ σημαντικό και συμβολικό βήμα και θα είναι προς όφελος όλων», υπογράμμισε ο Σλοβένος διπλωμάτης

    [03] ΔΕΑ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ

    Το σκηνικό είναι λιτό, σχεδόν αφαιρετικό. Ενα σαλονάκι υποδοχής κι ένα μεγάλο δωμάτιο με τραπέζια. Κι είναι να διερωτάται κανείς πώς είναι δυνατόν σ αυτόν εδώ το χώρο να χωρέσει τόση ένταση και τόσος πόνος. Εδώ θα χυθούν πολλά δάκρυα, θα ακουστούν πολλές κραυγές και πολλά οργισμένα «γιατί;» αλλά στο τέλος θα κυριεύσει ένα αίσθημα λύτρωσης, για τους συγγενείς των αγνοουμένων της Κύπρου, το οποίο στερήθηκαν για τόσα πολλά χρόνια.

    Πρόκειται για το κέντρο υποδοχής συγγενών των αγνοουμένων της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους που έγινε με την οικονομική στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης μέσω του UNDP Action for Cooperation and Trust to the Committee - που βρίσκεται στο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας και στο οποίο οι συγγενείς των Ε/κ και Τ/κ αγνοουμένων μπορούν να βλέπουν τους αγαπημένους τους μετά την αναγνώριση των λειψάνων για πρώτη φορά μετά την ημέρα που έχασαν τα ίχνη τους.

    Το κέντρο εγκαινιάστηκε στην παρουσία του ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ, του Αμερικανού Πρεσβευτή Ρόλαντ Σλίκερ, των μελών και των επιστημόνων της ΔΕΑ, εκπροσώπων των πλευρών και των συγγενών των αγνοουμένων.

    [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Θα ήταν λάθος να αναμένονται πολύ μεγάλες προσδοκίες από τη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ την ερχόμενη Παρασκευή σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, αν λάβει κανείς υπόψη το τι δηλώνεται από τουρκικής πλευράς, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, τονίζοντας ότι εξαρτάται από την τουρκική πλευρά κατά πόσον το παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγεται για το Κυπριακό θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για επανένωση της Κύπρου.

    Ο κ. Καρογιάν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Χριστόφια ενόψει της συνάντησης της ερχόμενης Παρασκευής και, όπως ανέφερε στις δηλώσεις του, ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις σκέψεις και τις θέσεις που θα προβάλει στη συνάντηση με τον κ. Ταλάτ.

    ``Συμφωνώ απόλυτα και με την τακτική, αλλά και με τις θέσεις που ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα διατυπώσει κατά τη διάρκεια της συνάντησής του``, είπε ο κ. Καρογιάν, προσθέτοντας πως και ο ίδιος υπέβαλε ``κάποιες σκέψεις και κάποιες εισηγήσεις, που ενδεχομένως να του είναι χρήσιμες κατά τη διάρκεια της συζήτησής του με τον κ. Ταλάτ, η οποία θα είναι καθαρά διερευνητικού χαρακτήρα``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 18 March 2008 - 18:29:19 UTC