Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-03-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Β` - ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
  • [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΜΠΑΡΟΖΟ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Β` - ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

    Την ανώτατη διάκριση της Εκκλησίας της Κύπρου, το χρυσούν παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα απένειμε στον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου.

    «Είναι ένδειξη τιμής και αγάπης προς το πρόσωπο σας, αλλά και βαθιάς εκτίμησης προς την μεγάλη και ιστορική Εκκλησία της Αλεξανδρείας. Δεχθείτε αυτή τη διάκριση και να θυμάστε ότι ο τάφος του Αποστόλου Βαρνάβα, η μορφή του οποίο εικονίζεται στο παράσημο, βρίσκεται υπό κατοχήν. Είναι απροσπέλαστος σ όσους, ελεύθερα και χωρίς να προσκυνήσουν την κατοχήν, θέλουν να τον επισκεφθούν. «Κύνες πολλοί» και παραβολικά και ουσιαστικά τον κυκλώνουν. Ευχηθείτε και σεις, Μακαριώτατε, και προσευχηθείτε στο Θεό να μην αργήσει η ώρα της απελευθέρωσης. Για να μπορέσουμε έτσι, σε μια νέα επίσκεψη σας να σας ξεναγήσουμε και στον Απ. Βαρνάβα, και στον Απ. Ανδρέα, και στην Κερύνεια, την Αμμόχωστο, την Μόρφου και σε όλη τη σκλαβωμένη σήμερα γη μας», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομο Β, απονέμοντας κατά τη διάρκεια αρχιερατικού συλλείτουργου το χρυσούν παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα, στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας.

    Προσφωνώντας τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, κατά το συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελιστρίας Παλουριωτίσσης, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε: «Οι μεγάλες υποχρεώσεις μας, ως προκαθημένων δύο αρχαιοτάτων Εκκλησιών, για την καθ όλου Εκκλησία, δεν μας απαλλάσσουν και της ευθύνης των προβλημάτων των Εκκλησιών μας. Γνωρίζουμε ότι και το παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αντιμετωπίζει σήμερα προβλήματα, κυρίως λόγω της συρρίκνωσης του ελληνικού πληθυσμού στην Αφρικανική ήπειρο. Ομως εμείς εδώ στην Κύπρο, αντιμετωπίζουμε μεγαλύτερες δυσκολίες. Βρισκόμαστε μπροστά στη δυσκολότερη φάση της ιστορίας μας».

    «Εδώ και 34 χρόνια το 1/3 του λαού μας ζει μακριά από τις εστίες του, διωγμένο με τη δύναμη των όπλων. Αντίθετα με οποιαδήποτε έννοια δικαιοσύνης ο λαός μας στερείται του δικαιώματος της ιδιοκτησίας, της ελεύθερης διακίνησης και της εγκατάστασης στο κατεχόμενο μέρος της πατρίδας μας. Πέραν των 500 ναών μας, και πολύ περισσότερα εξωκκλήσια μας, λεηλατήθηκαν, βεβηλώθηκαν, έγιναν στάβλοι ζώων, μουσουλμανικά τεμένη, άλλοι παραδόθηκαν στη φθορά του χρόνου. Η μονή του Αποστόλου Ανδρέα, στο ανατολικότερο άκρο της Κύπρου, που έγινε σύμβολο της κατεχόμενης γης μας, καταρρέει. Οι εγκλωβισμένοι μας, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εξαναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια και τις περιουσίες τους, Μένουν εκεί σήμερα ελάχιστοι, σχεδόν ισάριθμοι των προασπιστών των αρχαίων Θερμοπυλών, για να θυμίζουν σ όλους το χρέος για φύλαξη εθνικών και πνευματικών επάλξεων», πρόσθεσε.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε ότι ο λαός μας, όμως, παρά τη μακροχρόνια ταλαιπωρία του δεν λιποψυχεί.

    «Δεν παραδίδεται και δεν αποδέχεται τα τετελεσμένα της βίας και της κατοχής. Απέρριψε πριν τέσσερα, περίπου, χρόνια μια νόθα λύση που στόχευε στην κατάλυση του κράτους μας και την άνευ όρων παράδοση μας στη μεγαλοψυχία του κατακτητή. Και σήμερα είμαστε αποφασισμένοι, ενωμένοι, σαν ένας άνθρωπος, να θωρακίσουμε την Κυβέρνηση μας, ώστε έχοντας τη στήριξη όλων, να διαχειρισθεί από θέσεως ισχύος το εθνικό μας θέμα. Και έχουμε την ακράδαντη πεποίθηση πως ο Θεός, ο οποίος «δικαιοσύνας ηγάπησε», θα έλθει αρωγός», υπογράμμισε.

    Στην αντιφώνηση του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας είπε: «Είμεθα σίγουροι ότι αι φωναί, αι παρακλήσεις, αι ικεσίαι και οι αγώνες όλων ημών δεν αντιπαρέρχονται ενώπιον του θρόνου της μεγαλωσύνης του Δεσπότου Χριστού και ότι διά τους εκλεκτούς Του κολωβοθήσονται αι ημέραι της διαιρέσεως και της διαταράξεως της ενότητος σύμπαντος του Κυπριακού Λαού».

    «Την ώρα δε ταύτην απευθύνομεν έκκλησιν προς πάντα δυνάμενον να βοηθήσει εις την επίτευξιν του στόχου της ενότητος εν τω πλαισίω του δικαίου και των εν τω συγχρόνω κόσμω αποδεκτών εν συναρτήσει μεά του λεγομένου ευρωπαικού κεκτημένου, όπως καταθέση τον λίθον της προσφοράς του διά την επανοικοδόμησιν της διασαλευθείσης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο Κοινοτήτων της Νήσου», υπογράμμισε.

    «Ας ευχηθωμεν τω Κυρίω της Εκκλησίας να αξιώση όλους ημας να ειδωμεν αποκαθισταμένην την αδικίαν, όπως αι ψυχαί των αδίκως απολεσθέντων αδελφων ημων εις τους πολλαπλούς του κυπριακού λαού αγωνας ευρωσιν ειρήνην και ελεος και τα δάκρυα των αδικηθέντων μεταβληθωσιν εις χαράν και αγαλλίασιν», πρόσθεσε.

    Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας πρόσφερε στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου δύο δικηροτρίκηρα, λέγοντας: «Να τοποθετούνται καθαρά κεριά και εσείς θα υψώνεται την προσευχή σας ώστε ο Κύριος να επιβλέψει εξ ουρανού στην κυπριακή Εκκλησία και εγώ θα φορώ στις επίσημες εορτές το παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα και θα παρακαλώ ταπεινά το Χριστό να πορευθείτε ως άλλος Μωϋσής προς τη γη της Επαγγελίας. Αρεται τη ράβδο σας και τα δικηροτρίκηρα για να φτάσετε την Εκκλησία και το μοναστήρι του Αγίου Βαρνάβας και να σας αξιώσει ο Θεός να λειτουργήσετε σε αυτό».

    Μετά το πέρας του Συλλείτουργου ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και μέλη της Ιερά Συνόδου μετέβησαν στο παλαιό Κοιμητήριο Αγίου Σπυρίδωνος όπου τέλεσαν τρισάγιο στον τάφο του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου και θα καταθέσει στεφάνι.

    [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΜΠΑΡΟΖΟ

    Tη διαβεβαίωση ότι η ΕΕ θα στηρίξει μιαν ανανεωμένη προσπάθεια για λύση του Κυπριακού, έδωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, σημειώνοντας ότι η έλλειψη πραγματικής προόδου ήταν επιζήμια τόσο για την Κύπρο όσο και για την ΕΕ.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε την ελπίδα ότι η τ/κ πλευρά θα προσέλθει σε συνομιλίες για λύση του Κυπριακού με πνεύμα καλής θέλησης.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε ότι θα κάνει το παν για να επιτευχθεί η επανένωση της Κύπρου υπό την ομπρέλα μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, και ότι θα τιμήσει την υπογραφή του Τάσσου Παπαδόπουλου στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, εκφράζοντας την ελπίδα να τιμήσει και ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ τη δική του υπογραφή.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Κύρια και βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της προσπάθειας και του αγώνα μας είναι η ομοψυχία και η ενότητα του λαού μας, oμοψυχία και ενότητα γύρω από σωστούς στόχους, σωστή τακτική και στρατηγική και σωστές διεκδικήσεις, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας, μιλώντας στο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ 1955-59 Χρίστου Τσιάρτα, το οποίο τελέστηκε στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία στα Αγρίδια.

    ``Ομοψυχία και ενότητα, που στην πράξη να σημαίνουν κοινή συστράτευση για την επίτευξη μιας λύσης που θα εγγυάται το καλύτερο μέλλον της Κύπρου. Αυτή την ενότητα διακηρύττει καθημερινά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας``, ανέφερε ο κ. Παπακώστας.

    Σημειώνοντας πως «όπως ήδη έχει διαφανεί, θα ακολουθήσουν σύντομα πολλές διεργασίες και εξελίξεις στο Κυπριακό``, ο Υπουργός Αμυνας είπε πως ``ευχή όλων μας είναι να καμφθεί η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς, ώστε να αρθεί η κατοχή, να επανενωθεί η πατρίδα μας και ολόκληρος ο λαός μας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, μέσα σε συνθήκες ασφάλειας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών, να χτίσει το μέλλον του με σιγουριά και αισιοδοξία``.

    ``Μόνο έτσι θα δικαιωθεί η θυσία του ήρωα που τιμούμε σήμερα αλλά και όλων των πεσόντων υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας παλικαριών μας», πρόσθεσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 16 March 2008 - 12:29:13 UTC