Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-03-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΕΠΑΦΕΣ
  • [02] ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΙΟΡΔΑΝΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΕΠΑΦΕΣ

    Επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στο περιθώριο του διήμερου Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ξεκινά στις Βρυξέλλες, αξιοποιώντας έτσι την παρουσία του στη βελγική πρωτεύουσα με τους Ευρωπαίους εταίρους.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πολ Ρασμούσεν και τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην ΕΕ Βλαντιμίρ Τσιζόφ.

    Αργότερα θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, με πρωτοβουλία του Βρετανού Πρωθυπουργού. Επίσης, θα έχει συναντήσεις σήμερα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς Γκερτ Πέτερινγκ και τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτζ, και αύριο θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Οπως ανέφερε καλά ενημερωμένη πηγή, οι συναντήσεις που είχε μέχρι στιγμής ο Πρόεδρος Χριστόφιας έγιναν σε ``εγκάρδια και πολύ φιλική ατμόσφαιρα``.

    Πρόσθεσε ότι ένας από τους στόχους του Προέδρου Χριστόφια είναι ``να αναπτύξει και να εμβαθύνει τις διεθνείς σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, ειδικά με χώρες και κυβερνήσεις με τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί διαχρονικές σχέσεις``, ιδιαίτερα το Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι σημαντικός οικονομικός και εμπορικός εταίρος, καθώς και εγγυήτρια δύναμη.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, επιδίωξη του Προέδρου Χριστόφια είναι, στο περιθώριο του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να έχει επαφές με διάφορους Ευρωπαίους αξιωματούχους και παράγοντες, τόσο για σκοπούς γνωριμίας όσο και για ενημέρωση των Ευρωπαίων για το όραμά του για τη λύση του Κυπριακού και τις τρέχουσες εξελίξεις, καθώς και για την κοινωνική πολιτική.

    Ανέφερε, επίσης, ότι το συγκεκριμένο Εαρινό Συμβούλιο έχει κοινωνική διάσταση και, δεδομένου ότι το σύνθημα του Προέδρου Χριστόφια προεκλογικά ήταν ``Δίκαιη Λύση, Δίκαιη Κοινωνία``, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μοιραστεί με τους συνομιλητές του το όραμά του για το πώς μπορεί η Κύπρος να έχει μιαν πιο δίκαιη κοινωνία, στα πλαίσια της συμμετοχής της στην ΕΕ.

    Οπως είπε η ίδια πηγή, το ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα και της ΕΕ έχει αναθερμανθεί μετά την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια στην προεδρία της Δημοκρατίας όσον αφορά τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.

    Οσον αφορά τη χθεσινή συνάντηση του Επιτρόπου Προεδρίας και Συμβούλου για το Κυπριακό Γιώργου Ιακώβου με τον Οζντίλ Ναμί, Σύμβουλο του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, είπε ότι η συνάντηση ``έχει προετοιμάσει τη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις 21 Μαρτίου στις 10:00``.

    Πρόσθεσε ότι η συνάντηση θα είναι ``διερευνητικού χαρακτήρα, με την έννοια ότι εκεί θα προσπαθήσουμε να διαπιστώσουμε ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις και διαθέσεις της τ/κ πλευράς αναφορικά με τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, στο φόντο των δηλώσεων που κάνουν τόσο η Αγκυρα όσο και η τ/κ πλευρά αναφορικά με το Κυπριακό, δηλώσεις που δεν είναι και οι καλύτερες και δεν δημιουργούν και το καλύτερο κλίμα``.

    Αφού επανέλαβε τις θέσεις της ε/κ πλευράς για λύση του Κυπριακού στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η πηγή είπε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα τιμήσει την υπογραφή του προκατόχου του, Τάσσου Παπαδόπουλου, στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006, και αναμένει να πράξει το ίδιο και η τ/κ πλευρά.

    ``Οταν στέλλει η τουρκική πλευρά τα μηνύματα της, στέλλουμε και εμείς τα δικά μας τα μηνύματα``, είπε, προσθέτοντας ότι ``ο Πρόεδρος, στις συναντήσεις που κάνει, μεταφέρει τις θέσεις μας όσον αφορά τη λύση και για το πώς συμπεριφερόμαστε για να βοηθήσουμε και να είμαστε παραγωγικοί``.

    [02] ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΙΟΡΔΑΝΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η υποστήριξη της Ιορδανίας προς την Κύπρο θα συνεχιστεί, διαβεβαίωσε ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπτουλάχ Β το νέο Πρεσβευτή της Κύπρου στην Ιορδανία, με έδρα τη Δαμασκό, Ευστάθιο Ορφανίδη.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, «σε ολιγόλεπτη συνομιλία που είχε ο κ. Ορφανίδης με το Βασιλιά της Ιορδανίας διαβίβασε την ευγνωμοσύνη και εκτίμηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, της κυπριακής Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου για την υποστήριξη που προσφέρει ο ίδιος ο Βασιλιάς, η Κυβέρνηση της Ιορδανίας και ο λαός της χώρας προς την Κύπρο και ειδικά για το κυπριακό πρόβλημα σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 13 March 2008 - 16:29:26 UTC