Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-03-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
  • [02] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΟΧΟΙ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

    Συναντήσεις με τους ομολόγους του της Σουηδίας και της Βρετανίας με τους οποίους θα συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, έχει την Κυριακή και τη Δευτέρα ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος αναχώρησε το Σάββατο για τις Βρυξέλλες όπου θα παραστεί στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αρχίζουν τη Δευτέρα, 10 Μαρτίου, στη Βελγική πρωτεύουσα.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για την έδρα της ΕΕ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου θα έχει «κάποιες διμερείς επαφές και ιδιαίτερα την Κυριακή το βράδυ με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας και τη Δευτέρα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας. Υπάρχουν διάφορα ζητήματα που θα συζητήσουμε, αλλά σίγουρα το Κυπριακό είναι στις προτεραιότητες», συνέχισε.

    Πρόσθεσε ότι με το Βρετανό συνάδελφό του «θα συζητήσουμε και την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο Λονδίνο».

    Ο κ. Κυπριανού απάντησε αρνητικά σε ερώτηση εάν έχει καθοριστεί η ημερομηνία της επίσκεψης του Προέδρου Χριστόφια στη βρετανική πρωτεύουσα και σημείωσε πως «είναι ακριβώς αυτά που θα συζητήσουμε με τον ομόλογό μου και ενδεχομένως να χρειαστεί να έχουμε και μια δεύτερη συνάντηση».

    Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες θα έχει συναντήσεις με τον επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα και γεύμα εργασίας με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν, ``μια πρώτη συνάντηση η οποία είχε καθοριστεί προτού φύγω από τις Βρυξέλλες, για να δούμε τα διάφορα εκκρεμή θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του κ. ΡΕν», εξήγησε ο Κύπριος ΥΠΕΞ.

    Ο κ. Κυπριανού θα παραμείνει στις Βρυξέλλες μέχρι την Τετάρτη, ημέρα αναχώρησης του Προέδρου της Δημοκρατίας από την Κύπρο για τη βελγική πρωτεύουσα όπου θα παραστεί στις εργασίες του εαρινού Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή, 13 και 14 Μαρτίου.

    «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς Γκερτ Πέτεριγκ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας πως «στα πλαίσια του Συμβουλίου ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα συναντηθεί με διάφορους άλλους ηγέτες.

    Σημείωσε πως οι συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «είναι συναντήσεις προτεραιότητας. Ειδικά η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι και ένα σημαντικό μήνυμα ότι μετά την Αθήνα, η πρώτη επίσημη συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος είναι με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», παρατήρησε ο κ. Κυπριανού.

    [02] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την ανάγκη επίλυσης της κατάστασης στην Κύπρο, τόνισε ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τομ Κέισι, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων την Παρασκευή.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Μάικλ Μόλερ ότι το στάτους κβο στο νησί είναι απαράδεκτο και μία λύση θα είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων, ο κ. Κέισι είπε ότι «η θέση μας για το Κυπριακό παραμένει η ίδια. Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει επίλυση της κατάστασης στην Κύπρο».

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν «ότι είναι πολύ σημαντικό ότι οι ηγέτες, η Κυβέρνηση της Κύπρου, καθώς και οι ηγέτες της τ/κ κοινότητας, εξέφρασαν ενδιαφέρον να συνομιλήσουν και να αρχίσουν ένα διάλογο πάνω στο θέμα. Πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Και σίγουρα, θα υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΟΗΕ για να βοηθήσουμε να φθάσουμε σε μια λύση. Και πάλι, όπως γνωρίζετε, υποστηρίζαμε αυτές τις προσπάθειες. Ελπίζουμε ότι θα φθάσουμε στο σημείο όπου θα οδηγούμαστε σε μία οριστική λύση», είπε.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΟΧΟΙ

    Στην αναβάθμιση της Βουλής και στην επίτευξη μιας κοινής συνιστώσας για να μπορέσει να σταλεί το σωστό μήνυμα προς την κοινωνία και τους θεσμούς, στοχεύει ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, όπως ο ίδιος δήλωσε το Σάββατο.

    Κληθείς να αναφερθεί στις προτεραιότητες του ως Πρόεδρος της Βουλής, ο Μάριος Καρογιάν είπε πως «θα προσπαθήσω να τιμήσω την εντολή και την εμπιστοσύνη που όλες οι πλευρές έχουν επιδείξει προς το πρόσωπο μου, θα εργαστώ με συνέπεια και συναίνεση, προσπαθώντας πάντα να επιτευχθεί η κοινή συνιστώσα, που είναι και το πιο σημαντικό στοιχείο για να μπορέσει πραγματικά να σταλεί και το σωστό μήνυμα και προς την κοινωνία και προς τους θεσμούς».

    Τόνισε ακόμη πως μέσα στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ένα δικό της κομμάτι για να στηρίξει τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυβέρνηση και για την προώθηση του εθνικού μας θέματος στο εξωτερικό, αλλά και για να περαστούν μηνύματα για τη θέληση και τη βούληση μας για επανένωση της πατρίδας μας το συντομότερο δυνατό, στη βάση μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 9 March 2008 - 10:29:12 UTC