Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-03-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΑΘΗΝΑ
  • [02] ΒΟΥΛΗ ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
  • [03] ΟΗΕ - ΠΑΣΚΟΕ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΑΘΗΝΑ

    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ολοκληρώνει σήμερα την επίσκεψή του στην Ελλάδα και επιστρέφει απόψε στην Κύπρο.

    Το πρωί συζήτησε το Κυπριακό με τον τέως Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Η άριστη σχέση και η στενή συνεργασία μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας επιβεβαιώθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε χθες ο Πρόεδρος με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, κατά την οποία συμφώνησαν να πυκνώσουν την επικοινωνία και τη συνεννόησή τους ενόψει της κινητικότητας που αναμένεται στο Κυπριακό εντός του έτους.

    [02] ΒΟΥΛΗ ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων εκλέγει σήμερα Πέμπτη τον 11ο Πρόεδρο του Σώματος. Από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι σήμερα στις 10 βουλευτικές περιόδους, υπήρξαν οκτώ Πρόεδροι της Βουλής, εκ των οποίων δύο, ο Σπύρος Κυπριανού και ο Δημήτρης Χριστόφιας, διατέλεσαν περισσότερες από μία θητείες στο αξίωμα.

    Η Βουλή συνήλθε για πρώτη φορά στις 16 Αυγούστου του 1960 με Πρόεδρο τον πρεσβύτερο από τους Έλληνες Βουλευτές, Χαρίδημο Χατζηχάρο και Αντιπρόεδρο τον πρεσβύτερο από τους Τούρκους Βουλευτές, Νιαζί Μανιέρα. Πρώτος εκλεγμένος Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ήταν ο Γλαύκος Κληρίδης και Αντιπρόεδρος, ο Ορχάν Μουντερίσογλου. Ο κ. Κληρίδης παρέμεινε στη θέση του Προέδρου καθ όλη τη διάρκεια των δικοινοτικών ταραχών και την περίοδο της εισβολής, μέχρι το 1976, οπότε και παραιτήθηκε.

    Από τις 22 Ιουλίου μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου του 1976 Πρόεδρος της Βουλής διατέλεσε ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Επόμενος Πρόεδρος της Βουλής ήταν ο Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος μετά το θάνατο του Προέδρου της Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στις 3 Αυγούστου του 1977, ανέλαβε χρέη προεδρεύοντος της Δημοκρατίας. Προεδρεύων της Βουλής των Αντιπροσώπων εξελέγη ο Αλέκος Μιχαηλίδης, ο οποίος στις 22 Σεπτεμβρίου του 1977 εξελέγη Πρόεδρος του Σώματος.

    Στις 4 Ιουνίου του 1981 Πρόεδρος της Βουλής εξελέγη ο Γεώργιος Λαδάς, άνευ ανθυποψηφίου. Κατά την πέμπτη βουλευτική περίοδο, Πρόεδρος του Σώματος εξελέγη ο Βάσος Λυσσαρίδης. Ο Αλέξης Γαλανός ήταν ο έκτος Πρόεδρος της Βουλής και εκλέγηκε στις 30 Μαίου του 1991. Για δεύτερη φορά στην Προεδρία της Βουλής εκλέγηκε την έβδομη περίοδο ο Σπύρος Κυπριανού. Οι εκλογές διεξήχθησαν στις 26 Μαίου του 1996 και ο κ. Κυπριανού παρέμεινε στο αξίωμα μέχρι τις 7 Ιουνίου του 2001.

    Τον Σπύρο Κυπριανού διαδέχθηκε ο Δημήτρης Χριστόφιας ο οποίος εξελέγη στη θέση του Προέδρου της Βουλής με 33 ψήφους. Ο κ. Χριστόφιας επανεκλέγηκε Πρόεδρος του Σώματος κατά την 10η βουλευτική περίοδο που άρχισε με τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Μαίου του 2006. Εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων με 35 ψήφους και παρέμεινε μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου οπότε ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [03] ΟΗΕ - ΠΑΣΚΟΕ

    Τη δημιουργία μιας ομάδας έμπειρων διεθνών διπλωματών, οι οποίοι θα αναπτύσσονται ταχύτητα σε περιπτώσεις κρίσεων, αλλά και άλλων διεθνών προβλημάτων και θα βοηθούν στο έργο των Ηνωμένων Εθνών, ανακοίνωσε ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις, Λυν Β. Πάσκοε, σε συνέντευξη Τύπου.

    Πρόκειται για μία κατ αρχήν εξαμελή ομάδα, την οποία επέλεξαν τα Ηνωμένα Εθνη, σε συνεργασία με τη Νορβηγική Επιτροπή Προσφύγων, μεταξύ πολλών υποψηφίων από διάφορες χώρες. Η νορβηγική Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να καλύψει τα έξοδα της διπλωματικής αυτής ομάδας ταχείας ανάπτυξης για ένα χρόνο.

    Επικεφαλής της ομάδας είναι η Αμερικανίδα Τζόις Νιού (Joyce Neu), πρώην σύμβουλος του Προέδρου Κάρτερ για ζητήματα διευθέτησης κρίσεων και στέλεχος πολλών «δεξαμενών σκέψης», που ασχολούνται με παρόμοια θέματα.

    Συμμετέχουν, επίσης, ο Τζέφρι Μαπεντέρε (Jeffrey Mapendere) από τη Ζιμπάμπουε, πρώην στρατιωτικός και ειδικός σε ζητήματα αφοπλισμού, αποστρατικοποίησης, απαγκίστρωσης κ.λπ., ο Αμερικανός Patrick Gavigan, ειδικός για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνούς δικαίου, ο Καναδός John McGarry, ειδικός σε θέματα διανομής εξουσίας και διαφόρων μορφών αυτονομίας κι ο Νεοζηλανδός συνταγματολόγος Andrew Ladley.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 6 March 2008 - 10:29:17 UTC