Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-02-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΕΝΑΡΞΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ
  • [02] ΕΚΛΟΓΕΣ - ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
  • [03] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΕΝΑΡΞΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ

    Αρχισε χωρίς προβλήματα στις 7:00 σήμερα το πρωί η ψηφοφορία σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της ελεύθερης Κύπρου για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, με υποψηφίους τους Ιωάννη Κασουλίδη και Δημήτρη Χριστόφια.

    Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 5:00 το απόγευμα, με διάλειμμα μιας ώρας μεταξύ 12:00 το μεσημέρι και 13:00, ενώ, σε περίπτωση κατά την οποία θα παρατηρηθεί συνεχιζόμενη ροή ψηφοφόρων σε κάποιο κέντρο, ο προεδρεύων θα μπορεί να δώσει παράταση της ώρας ψηφοφορίας μέχρι και τις 9:00 το βράδυ.

    Με βάση τον εκλογικό κατάλογο, θα ψηφίσουν 515.994 συνολικά ψηφοφόροι, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και 390 Τουρκοκύπριοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ το εκλογικό τους δικαίωμα θα ασκήσουν και 361 εγκλωβισμένοι καθώς και οι φυλακισμένοι.

    Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γενικός Εφορος Εκλογών, Λάζαρος Σαββίδης, εάν όλα κυλήσουν ομαλά τότε μέχρι τις 7:30 περίπου το βράδυ αναμένεται να εκδοθεί το τελικό αποτέλεσμα και στις 10:00 περίπου το βράδυ θα γίνει η ανακήρυξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, στο στάδιο ``Ελευθερία`` της Λευκωσίας. Η εγκαθίδρυση του νέου Προέδρου θα γίνει στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 28 Φεβρουαρίου 2008.

    Συνολικά, θα λειτουργήσουν σε όλες τις περιφέρειες 1.159 εκλογικά κέντρα, εκ των οποίων 438 στην επαρχία Λευκωσίας συν δύο ειδικά εκλογικά κέντρα για τους εγκλωβισμένους και για τους φυλακισμένους. Στην επαρχία Λεμεσού θα λειτουργήσουν 340 εκλογικά κέντρα, στην Αμμόχωστο 55, στη Λάρνακα 190 και στην Πάφο 134.

    Την ημέρα των εκλογών αναμένεται ότι θα εργαστούν περίπου 8.000 υπάλληλοι και αστυνομικοί, ενώ η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει επιτόπου στα εκλογικά κέντρα, αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.

    [02] ΕΚΛΟΓΕΣ - ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

    Η Αστυνομία, με βάση τα σχέδια επιχειρήσεων της, βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για να τηρήσει την τάξη τόσο κατά τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας και την καταμέτρηση των ψήφων, όσο και κατά την ανακήρυξη του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της Αστυνομίας, η όλη επιχείρηση συντονίζεται από το Αρχηγείο της Δύναμης. Ανέφερε επίσης ότι πρόκειται για δύσκολο έργο και ότι η Αστυνομία ευελπιστεί ότι δεν θα υπάρξουν οποιαδήποτε "παρατράγουδα ή ενέργειες από μέρους των πολιτών που θα αναγκάσουν την Αστυνομία να επέμβει". Πρόσθεσε ότι οι κάλπες άνοιξαν κανονικά και ότι δεν υπήρξε οποιοδήποτε πρόβλημα μέχρι στιγμής καθώς ο κόσμος προσέρχεται για να ψηφίσει ήσυχα.

    Είπε ακόμα ότι στις πολύ μεμονωμένες περιπτώσεις που ρίφθηκαν κάποια φυλλάδια, συνελέγησαν και μεταφέρθηκαν στην αίθουσα επιχειρήσεων που λειτουργεί στο Αρχηγείο Αστυνομίας, όπου εξετάζεται το περιεχόμενο τους και γίνεται η ενδεικνυόμενη επεξεργασία ώστε να διαπιστωθεί η προέλευσή τους. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Αστυνομίας, τα σχέδια επιχειρήσεων που εφαρμόζονται προβλέπουν μέτρα για τη ρύθμιση της τροχαίας κίνησης προς διευκόλυνση των ψηφοφόρων και μέτρα ασφάλειας στα επιτελεία των δύο υποψηφίων και των κομμάτων.

    Ανέφερε τέλος ότι η Αστυνομία βρίσκεται σε πλήρη επαγρύπνηση με όλο το προσωπικό της, υπάρχουν εφεδρείες που θα εμπλακούν εάν υπάρξουν οποιαδήποτε ανεπιθύμητα προβλήματα και πρόσθεσε ότι και η ΜΜΑΔ βρίσκεται σε επιφυλακή για να επέμβει εφόσον χρειασθεί.

    [03] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

    Τη διαβεβαίωση ότι θα είναι πάντα παρών, δίπλα και μαζί με το λαό, έδωσε ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο Δημοτικό Σχολείο Δευτεράς. Παράλληλα, ανέφερε ότι ελπίζει ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που υπάρχουν για να πετύχουμε ``τη λύση που δικαιούμαστε και που αρμόζει στο λαό μας``.

    Κάλεσε, εξάλλου, όλους να δεχθούν το αποτέλεσμα δημοκρατικά, με γαλήνη και αυτοσυγκράτηση, αποφεύγοντας ακρότητες και φανατισμούς. ``Ολοκληρώνεται σήμερα η εκλογική διαδικασία και ο κυρίαρχος λαός θα επιλέξει τον εκλεκτό του για να διοικήσει τον τόπο για την επόμενη πενταετία``, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος. Πρόσθεσε πως η αυριανή ημέρα πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους στον κοινό αγώνα για τη σωτηρία της πατρίδας μας.

    ``Παραδίδω την Κυπριακή Δημοκρατία περήφανη, αξιοπρεπή, με σεβασμό στη διεθνή σκηνή, στην καρδιά της Ευρώπης, πιο ισχυρή από ποτέ. Παραδίδω την Κυπριακή Δημοκρατία με εύρωστη οικονομία, με δημοσιονομικό πλεόνασμα, με το ευρώ σαν νόμισμα του τόπου μας, με ενισχυμένο το κοινωνικό κράτος, με νέες παρεμβάσεις του κράτους και θεσμούς, που έχουν καταστήσει τη ζωή του κάθε πολίτη πιο εύκολη και πιο ευνοϊκή``, ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Πρόσθεσε πως ``σήμερα έχουμε καλύτερες προοπτικές και ελπίδες για να πετύχουμε τη λύση που μας αξίζει. Ελπίζω ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αξιοποιήσει αυτές τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες για να πετύχουμε τη λύση που δικαιούμαστε και που αρμόζει στο λαό μας. Θα είμαι πάντα παρών, δίπλα και μαζί με το λαό``, κατέληξε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 24 February 2008 - 10:29:18 UTC