Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-02-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΛΟΓΕΣ - ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ
  • [02] ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΚΟΣΣΟΒΟ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ - ΑΥΞΗΣΗ

  • [01] ΕΚΛΟΓΕΣ - ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ

    Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, κατά τον οποίο θα βρεθούν αντιμέτωποι οι Ιωάννης Κασουλίδης και Δημήτρης Χριστόφιας.

    Στον πρώτο γύρο των εκλογών ο κ. Κασουλίδης εξασφάλισε 150.996 ψήφους ή ποσοστό 33,51% και ο κ. Χριστόφιας 150.016 ή ποσοστό 33,29% ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξασφάλισε 143.249 ή ποσοστό 31,79%.

    Τον κ. Κασουλίδη υποστηρίζουν ο ΔΗΣΥ, οι Ελεύθεροι Πολίτες, η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία και το ΛΑΣΟΚ και τον κ. Χριστόφια το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, το ΚΣ ΕΔΕΚ, οι Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές, η Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου, η Πρωτοβουλία Ελεύθεροι Πολίτες και οι ΕΔΗ.

    Το ΕΥΡΩΚΟ αποφάσισε να μην στηρίξει ούτε τον ένα ούτε τον άλλον υποψήφιο ενώ το ΑΔΗΚ κάλεσε τα μέλη και τους οπαδούς του Κινήματος να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

    Στις εκλογές ψηφίζουν 515.994 συνολικά ψηφοφόροι, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και 390 Τουρκοκύπριοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Το εκλογικό τους δικαίωμα θα ασκήσουν και 361 εγκλωβισμένοι καθώς και οι φυλακισμένοι.

    Εκατοντάδες είναι τα άτομα που φθάνουν αυτές τις ημέρες στην Κύπρο για να ψηφίσουν στο β` γύρο των εκλογών

    Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7:00 το πρωί και ολοκληρώνεται στις 5:00 το απόγευμα, με διάλειμμα μιας ώρας, μεταξύ 12:00 το μεσημέρι και 13:00

    [02] ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Παράθυρο ευκαιρίας για προώθηση λύσης στο Κυπριακό θα υπάρξει μετά τις προεδρικές εκλογές της προσεχούς Κυριακής, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας Gunter Gloser, ο οποίος σήμερα συναντήθηκε στο Βερολίνο με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Κασσίμης.

    Στη συνάντηση, διάρκειας μίας ώρας, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο Κυπριακό και τις πιθανές εξελίξεις, μετά την εκλογή νέου Προέδρου στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση, ο κ. Gloser είπε πως με τον Ελληνα Υφυπουργό Εξωτερικών συζήτησαν «για το ζήτημα της Κύπρου, όπου μετά τις εκλογές της Κυριακής θα υπάρξει ένα παράθυρο ευκαιρίας και θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά».

    Πρόσθεσε ότι στη συνάντηση επαναβεβαιώθηκαν οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τόνισε «συζητήσαμε την ενδεχόμενη ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της διάσκεψης κορυφής τον Απρίλιο. Τονίσαμε ότι θα πρέπει να βρεθεί μία διμερής λύση στο θέμα της ονομασίας. Η Γερμανία από την πλευρά της θα κάνει ό,τι μπορεί προς την κατεύθυνση αυτή».

    Ο κ. Gloser ενημέρωσε τον κ. Κασσίμη ότι προτίθεται να επισκεφθεί την Ελλάδα κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κασσίμης είπε πως στη συνάντηση αναφέρθηκαν και στο Κυπριακό, «εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μετά τις εκλογές στην Κύπρο θα μπορέσει να ξαναρχίσει η διαδικασία των συνομιλιών για την εξεύρεση μίας λύσης».

    «Οπως τόνισε και ο κ. Gloser συζητήσαμε τις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Οσον αφορά στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επισήμανα ότι δεν είναι ένα διμερές θέμα, είναι βαθιά πολιτικό και έχει σχέση με τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, όχι σήμερα αλλά και στο μέλλον. Και ως τέτοιο ζητάμε να το αντιμετωπίσει και η Γερμανία, όπως και οι εταίροι και οι σύμμαχοί μας» είπε ο κ. Κασσίμης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να βρεθεί μία λύση.

    [03] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΚΟΣΣΟΒΟ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    «Η κατάσταση στο Κόσσοβο δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου», ξεκαθάρισε από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων, ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Καραμανλής δήλωσε πως «στην Κύπρο υπήρξε έξωθεν εισβολή και υπάρχει συνεχιζόμενη κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας», προσθέτοντας πως «οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι, με μαζικές διαδηλώσεις το 2003, αντέδρασαν στην πολιτική της ηγεσίας τους, σύμφωνα με την οποία η μη λύση αποτελούσε λύση».

    «Οι Ελληνες υποστηρίζουμε την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών για να βρεθεί λειτουργική και βιώσιμη λύση, βασισμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις αρχές της ΕΕ, να επανενωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα της ένταξης τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια όλοι οι κάτοικοι, Ε/κ και Τ/κ», είπε ο κ. Καραμανλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη για τη θέση της Ελλάδας, στο θέμα της μονομερούς ανεξαρτησίας του Κοσσόβου.

    [04] ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ - ΑΥΞΗΣΗ

    Αύξηση 8,9% σημείωσε ο Δείκτης Ογκου Κύκλου Εργασιών Λιανικού Εμπορίου την περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2007, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2006, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία, ο Δείκτης Ογκου Κύκλου Εργασιών Λιανικού Εμπορίου το Δεκέμβριο του 2007 αυξήθηκε, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, κατά 47,5 μονάδες ή 33,2% και έφτασε στις 190,6 μονάδες, σε σύγκριση με 143,1 το Νοέμβριο του 2007.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 22 February 2008 - 18:29:13 UTC