Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-02-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
  • [02] ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΊΑΣ - ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

    Ο Γενικός Εφορος Εκλογών Λάζαρος Σαββίδης δήλωσε ότι τα εκλογικά κέντρα έχουν επαναρχίσει τη λειτουργία τους μετά τη μεσημβρινή διακοπή μεταξύ των ωρών 1200 και 1300.

    Όπως είπε ο κ. Σαββίδης «μέχρι τις 1200 υπήρχε μια αθρόα προσέλευση των ψηφοφόρων και, εκτός από λίγα επεισόδια πολύ μικρά, δεν υπήρχε οποιοδήποτε πρόβλημα στη λειτουργία των εκλογικών κέντρων».

    Πρόσθεσε ότι «ο καιρός στην επαρχία Πάφου δημιούργησε κάποια προβλήματα τα οποία όμως ο Εφορος Εκλογής έλυσε με τη βοήθεια των άλλων υπηρεσιών».

    Ο κ. Σαββίδης είπε ότι «είναι μεγάλη μου χαρά που λέγω ότι μέχρι της στιγμής υπάρχει απόλυτη ηρεμία και τάξη εις την προσέλευση των ψηφοφόρων και ως εκ τούτου νιώθω ότι η όλη διαδικασία θα προχωρήσει με την ίδια ηρεμία και θα ολοκληρωθεί στις 5 το απόγευμα, επομένως με βάση τη νομοθεσία θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία».

    Ο Γενικός Εφορος Εκλογής είπε ότι «μέχρι τις 12 τo αποτέλεσμα της ροής των ψηφοφόρων ήταν 48,06% έναντι 48,5% που ήταν στις προεδρικές εκλογές του 2003».

    Όπως είπε ο κ. Σαββίδης, «η μόνη επαρχία η οποία παρουσιάζει κάποια μείωση και αυτό λόγω του καιρού ήταν η Πάφος».

    Αναλυτικά η Λευκωσία είχε ποσοστό προσέλευσης 49% έναντι 45% το 2003, η Λεμεσός 45,5% με 49% το 2003, η Αμμόχωστος 48% έναντι 51% το 2003, η Λάρνακα 50,6% έναντι 49% το 2003 και η Πάφος 47,6% έναντι 57%.

    Ο κ. Σαββίδης είπε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που του έχει δώσει ο Εφορος Εκλογής της Επαρχίας της Πάφου, και η Πάφος «θα μπορέσει να ανταποκριθεί και να φτάσει τα επίπεδα που σημειώθηκαν το 2003».

    Πρόσθεσε ότι «έχοντας υπόψη και τη ροή των ψηφοφόρων από το εξωτερικό πιθανότατα η αποχή να είναι λιγότερη από οποιαδήποτε άλλη τελευταία εκλογική αναμέτρηση».

    Σε παρατήρηση ότι πολιτικοί που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα παρέβηκαν τον νόμο και έκαναν δηλώσεις εκλογικού περιεχόμενου, ο κ. Σαββίδης είπε ότι «όλοι οι υποψήφιοι και οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων είχαν πάρει από μένα ειδική εξουσιοδότηση ώστε εξερχόμενοι των εκλογικών κέντρων, μετά που θα ψήφιζαν, να είχαν την ευκαιρία και επιτρεπόταν σε εκείνους να κάνουν κάποιες δηλώσεις μέρος των οποίων δυνατό να βρισκόταν εκτός της νομοθεσίας».

    Ο κ. Σαββίδης είπε ότι «καμία άλλη δήλωση από τους ιδίους επιτρεπόταν και επιπρόσθετα οι τηλεοπτικοί σταθμοί οι οποίοι μετέδιδαν ζωντανά και δεν θα μπορούσαν πλέον να διακόψουν για τις δηλώσεις δεν επιτρέπεται να μεταφέρουν στα επόμενα δελτία ή οποιαδήποτε άλλα προγράμματα αυτούσια τις δηλώσεις που ήταν εκτός του πλαισίου της νομοθεσίας».

    Ο κ. Σαββίδης σε διευκρινιστική ερώτηση απάντησε ότι «μου επιτρέπει η νομοθεσία να επιτρέψω κάποιες διαφοροποιήσεις και ως εκ τούτου βλέποντας τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών θώρησα σωστό ότι θα ήταν λίγο δύσκολο για οποιονδήποτε να επιβάλει αυτούσια την νομοθεσία».

    Πρόσθεσε ότι «τον υπόλοιπο χρόνο ουδείς από τους υποψηφίους ή τους αρχηγούς των κομμάτων μπορεί να κάνει οποιαδήποτε δήλωση σε τηλεοπτικούς ή άλλους σταθμούς».

    Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει παράταση του ωραρίου της ψηφοφορίας, αφού αναμένονται ακόμα πτήσεις με ψηφοφόρους από το εξωτερικό, ο κ. Σαββίδης είπε ότι «η νομοθεσία είναι σαφής και δεν μου δίδει οποιαδήποτε ευχέρεια ή διακριτική εξουσία για να διαφοροποιήσω την ώρα κλεισίματος των καλπών που είναι η ώρα 5».

    Ο κ. Σαββίδης είπε ωστόσο ότι σύμφωνα με την νομοθεσία «αν υπάρξει οποιαδήποτε ροή ψηφοφόρων έξω από κάποιο εκλογικό κέντρο τότε ο προεδρεύων του κέντρου είναι εκείνος ο οποίος δικαιούται να παρατείνει την ψηφοφορία».

    Ερωτηθείς σχετικά με μικρά επεισόδια που καταγράφηκαν κατά την ψηφοφορία είπε ότι «με τις δημοσκοπήσεις εξόδου κάποιοι που ανάλαβαν αυτή τη διαδικασία βρίσκονταν πάρα πολύ κοντά στα εκλογικά κέντρα με αποτέλεσμα οι προεδρεύοντες των κέντρων να θέσουν κάποια όρια και να λόγω του γεγονότος ότι ο καιρός ήταν βροχερός υπήρξαν κάποια προβλήματα».

    Πρόσθεσε ότι έδωσε οδηγίες στους εφόρους εκλογής «να αξιολογούν την κάθε περίπτωση και να βοηθούν τα άτομα αυτά μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων και της νομοθεσίας».

    Επίσης υπήρξαν περιπτώσεις που «κάποια άτομα προσπάθησαν να κάνουν χρήση του κινητού τους εντός του εκλογικού κέντρου και τότε οι προεδρεύοντες έλαβαν τα αναγκαία μέτρα για να υπάρχει και να συνεχίσει η μυστική ψηφοφορία που αναφέρεται στη νομοθεσία», κατέληξε ο κ. Σαββίδης.

    [02] ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΊΑΣ - ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

    Μέχρι στιγμής όλα κυλούν ομαλά και δεν έχει αναφερθεί κανένα πρόβλημα σοβαρό, δήλωσε ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ιάκωβος Παπακώστας αναφερόμενος στη σημερινή εκλογική διαδικασία.

    ``Υπάρχουν κάποια πολύ πολύ μικρά προβλήματα, στα οποία ούτε αξίζει καν να αναφερθούμε. Είναι μικροδυστυχήματα, είναι κάποιες δυσκολίες αναφορικά με τον καιρό, αλλά όλα ξεπερνιούνται στα γρήγορα μέσα στα πλαίσια της συνεργασίας που έχουμε ως Αστυνομία και η τοπική επαρχιακή διοίκηση``, πρόσθεσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 17 February 2008 - 12:29:19 UTC