Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-02-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΕΣΘΟΝΙΑ
  • [02] ΥΠΑΜ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΛΕΙΨΑΝΩΝ
  • [03] ΕΔΑΔ ΚΥΠΡΙΟΙ
  • [04] ΔΣ ΧΑΚ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

  • [01] ΥΠΕΞ ΕΣΘΟΝΙΑ

    Την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για άμεση εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, μετέφερε στον Πρόεδρο της Εσθνονίας Τόομας Χέντρικ Ιλβες η Υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή, τονίζοντας ταυτόχρονα πως η τουρκική πλευρά όχι μόνο αρνείται να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, αλλά εντείνει την προκλητικη της στάση στο Κυπριακό, προσπαθώντας να εφαρμόσει την πολιτική της περί δύο χωριστών κρατών στη βάση δύο λαών και δύο θρησκειών.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ιλβες, η κ. Μαρκουλλή, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Εσθονία, αναφέρθηκε και στη θέση αρχής της Κυπριακής Δημοκρατίας για μη αναγνώριση της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, εφόσον η αναγνώριση δημιουργεί προηγούμενο στις διεθνείς σχέσεις και παραγνωρίζει το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, όπως εξήγησε.

    Η Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε, επίσης, με τον Πρωθυπουργό της χώρας Αντρους Ανσιπ, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό, το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, τις διμερείς σχέσεις και ευρωπαϊκά θέματα.

    Και στις δύο χωριστές συναντήσεις της, με τον Πρόεδρο και με τον Πρωθυπουργό της Εσθονίας, η κ. Μαρκουλλή τόνισε, μεταξύ άλλων, τη σημασία της άμεσης εφαρμογής της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου καθώς και της διαδικασίας Γκαμπάρι, σημειώνοντας ότι η τουρκική πλευρά αρνείται να προχωρήσει και να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα.

    Αντιθέτως, τόνισε, η Τουρκία προωθεί νέα πολιτική στο Κυπριακό που αφορά στη βάση δύο χωριστών κρατών, λαών και θρησκειών, υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα της θρησκείας ποτέ δεν αποτέλεσε πρόβλημα μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί.

    Σχετικά με το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, η ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στη σταθερή θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για μη αναγνώριση μιας μονομερούς ανακήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, τονίζοντας ότι είναι θέμα αρχής για την Κύπρο, εφόσον θα δημιουργούσε προηγούμενο στις διεθνείς σχέσεις και θα παραγνώριζε το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών.

    Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις των δύο χωρών, η κ. Μαρκουλλή αναφέρθηκε στον αριθμό διμερών συμφωνιών μεταξύ Κύπρου και Εσθονίας, προσθέτοντας ότι αποτελούν το σωστό πλαίσιο για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, όπως είναι ο τουρισμός.

    Ανέφερε ακόμη ότι η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί από την εμπειρία της Εσθονίας για τη ζώνη Σένγκεν και η Εσθονία από τις εμπειρίες της Κύπρου σε ό,τι αφορά στην ένταξη στην ευρωζώνη.

    Νωρίτερα, η κ. Μαρκουλλή συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μάρκο Μίχκελσον, τον οποίον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα που αφορούν στη δημογραφική αλλαγή και στην παρουσία ξένων στρατευμάτων στα κατεχόμενα, επισημαίνοντας το μεγάλο ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων στην Κύπρο.

    Η ΥΠΕΞ ανέφερε ακόμη ότι τα Κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών μπορούν να διαδραματίσουν το δικό τους ρόλο με στόχο η τουρκική πλευρά να προχωρήσει με την εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

    Η Τουρκία, είπε, όπως στοιχειοθετείται και από αριθμό αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συνεχίζει τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο και, ταυτόχρονα, εντείνει τη σκληρή της στάση έναντι του Κυπριακού.

    Στη συνέχεια, η κ. Μαρκουλλή επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Εσθονίας, Στέφανο. Στη συνάντηση, η Υπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της καταστροφής της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα από το κατοχικό καθεστώς.

    Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Στέφανος ενημέρωσε την κ. Μαρκουλλή για τις προσπάθειες που κατέβαλε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας ώστε να επιβιώσει και να βοηθήσει το ποίμνιό της και ευχαρίστησε την κυπριακή Κυβέρνηση για τη βοήθεια που προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει προς αυτή την κατεύθυνση.

    [02] ΥΠΑΜ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΛΕΙΨΑΝΩΝ

    Τα λείψανα δέκα Ελλαδιτών αξιωματικών και οπλιτών, πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή και αναγνωρισμένων με τη μέθοδο του DNA, θα παραδοθούν στους οικείους τους κατά τη διάρκεια τελετής στις 5 Φεβρουαρίου, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας, η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 5 Φεβρουαρίου στις 10:00, στο προαύλιο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς.

    Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας θα παραστεί ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Κωνσταντίνος Τασούλας.

    [03] ΕΔΑΔ ΚΥΠΡΙΟΙ

    Τιμητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2008, στο Στρασβούργο για τον απερχόμενο (Λ. Λουκαΐδη) και για τον νέο Κύπριο Δικαστή (Γ. Νικολάου) του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Μιχάλης Σταυρινός, παρέθεσε τη δεξίωση στην πρεσβευτική κατοικία προς τιμήν των δύο Κυπρίων Δικαστών και σε αυτήν παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος και οι Αντιπρόεδροι του ΕΔΑΔ, η πλειοψηφία των υπολοίπων Δικαστών, ο Αρχιπρωτοκολλητής, η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Γενικός και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣτΕ και Κύπριοι που εργάζονται στη Γραμματεία του ΕΔΑΔ.

    Στην προσφώνησή του, ο κ. Σταυρινός, αφού εξήρε την πολύχρονη προσφορά του κ. Λουκαΐδη στο μοναδικό -όπως είπε- σύστημα προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει εδραιωθεί στην παγκόσμια συνείδηση, με κύριο όργανο το ΕΔΑΔ, επεσήμανε ότι, για την Κυβέρνηση και το λαό της Κύπρου, το Δικαστήριο αποτέλεσε και θα συνεχίσει να αποτελεί πηγή ελπίδας για δικαίωση και για θεραπεία από τις πολλαπλές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει προκαλέσει η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή σημαντικού τμήματος του νησιού.

    Καλωσορίζοντας δε τον νέο Κύπριο Δικαστή, ο κ. Σταυρινός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κ. Νικολάου, με τα εξαίρετα προσόντα του, θα είναι άξιος συνεχιστής της λαμπρής παράδοσης των Κυπρίων Δικαστών στο ΕΔΑΔ και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στα υψηλά καθήκοντα που αναλαμβάνει, προς όφελος της ευρωπαϊκής Δικαιοσύνης και της ευημερίας των Ευρωπαίων πολιτών.

    [04] ΔΣ ΧΑΚ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

    Σειρά αποφάσεων με στόχο την ενίσχυση της λειτουργικότητας του και αύξηση της ανταγωνιστικότητας του, έλαβε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΣ του ΧΑΚ.

    Σύμφωνα με το ΧΑΚ, μέσα στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδιασμού/προγραμματισμού του Συμβουλίου του ΧΑΚ για το προσεχές χρονικό διάστημα, προωθείται η απλοποίηση των διαδικασιών του, προκειμένου το ΧΑΚ να εξυπηρετεί αποτελεσματικότερα τις εισηγμένες εταιρείες και το επενδυτικό κοινό, αλλά και να ανταποκρίνεται με ταχύτητα και ευελιξία στα νέα δεδομένα που επικρατούν στις χρηματιστηριακές αγορές.

    Το ΧΑΚ αναφέρει ότι το Συμβούλιο του έχει κατ αρχήν αποφασίσει την υιοθέτηση απλοποιημένων σχετικών ερωτηματολογίων που αφορούν τόσο στην εισαγωγή εταιρειών στο ΧΑΚ όσο και στην έκδοση επιπρόσθετων αξιών από εισηγμένους εκδότες, μέσα στα πλαίσια και των απαιτήσεων της νομοθεσίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 1 February 2008 - 20:29:13 UTC