Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-01-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
  • [02] ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ - SEPA
  • [03] ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ - ΑΡΙΣΤΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ

    Η Κύπρος συγκρίνεται ευνοϊκά με οποιαδήποτε άλλη χώρα της ευρωζώνης σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις που δημιούργησε για την ομαλή ένταξή της στη ζώνη του ευρώ, εκτιμά ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

    Σε ομιλία του σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου, στο Λονδίνο, ο κ. Σαρρής χαρακτήρισε εντυπωσιακή την πρόοδο της κυπριακής οικονομίας αναφέροντας σαν ενδεικτικά δεδομένα την αύξηση του Ακαθαρίστου Εθνικού Εισοδήματος κατά 4-4.5% τον περασμένο χρόνο και τη μετατροπή της δημοσιονομικής κατάστασης από ελλειμματική, της τάξης του 6.5%, σε πλεονασματική με το τέλος του 2007. Θεώρησε «αξιοζήλευτο» το ύψος της ανεργίας στο 3.8% και υπολογίζει ότι η συμβολή των μεταναστών στην Κύπρο βρίσκεται στο 15-20% της παραγωγής.

    Είπε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αποτελούν το κυριότερο άμεσο πρόβλημα λόγω του γενικού εισαγόμενου πληθωρισμού, του κόστους των καυσίμων και της αύξησης τιμών των κινεζικών προϊόντων που για μακρό χρονικό διάστημα κρατούντο σε χαμηλά επίπεδα. Δεδομένου ότι το γενικότερο πλαίσιο της αντιπληθωριστικής πολιτικής βρίσκεται τώρα στην ευρωζώνη, η Κύπρος θα μπορεί να χρησιμοποιήσει μερικά επιμέρους μέτρα, κυρίως μέσω της Κεντρικής Τράπεζας.

    Η πλεονασματική δημοσιονομική κατάσταση, είπε, θα είναι βοηθητικός παράγοντας στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των κοινωνικών ασφαλίσεων που πηγάζει από το γεγονός ότι χρειάζονται μεγαλύτερες εισφορές για να καλυφθούν οι μεγαλύτερες ανάγκες από το γηρασκόμενο πληθυσμό.

    Ο κ. Σαρρής θεωρεί τη δημοσιονομική πολιτική της Ευρώπης υγιή έναντι της υπονοούμενης σύγκρισης με εκείνη των ΗΠΑ. Δεν έχει , είπε, δημοσιονομικά και εμπορικά ελλείμματα και έχει κανόνες που τηρούνται από όλους. Συνεπώς, δεν θα επηρεασθεί από την τωρινή κρίση στο βαθμό που επηρεαζόταν προηγουμένως, ανέφερε.

    Στο χαιρετισμό του, υποδεχόμενος τον Υπουργό Οικονομικών, ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, Πίτερ Δρουσιώτης, συνεχάρη το φιλοξενούμενο για την επιτυχή, γενικά, μετάβαση στο ευρώ και ευχαρίστησε για τη δυνατότητα που προσέφερε η επίσκεψη του κ. Σαρρή για ενημέρωση της παροικίας γύρω από τα γενικότερα θέματα της κυπριακής οικονομίας.

    [02] ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ - SEPA

    Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, το Υπουργείο Οικονομικών και ο Σύνδεσμος Εμπορικών Τραπεζών Κύπρου ανακοινώνουν ότι από τη Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2008 αρχίζει η μετάβαση στον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών σε Ευρώ (Single Euro Payments Area) (SEPA), με την παροχή της δυνατότητας διενέργειας και αποδοχής ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω εμβασμάτων (credit transfers) συμβατών με το SEPA. Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο SEPA καλύπτει τις πληρωμές σε ευρώ σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και στην Ελβετία, Νορβηγία, Λιχτενστάιν και Ισλανδία.

    Τα προϊόντα SEPA καλύπτουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων με διενέργεια εμβασμάτων (credit transfers), άμεσων χρεώσεων (direct debits) και πληρωμών με κάρτες (card framework). Για τεχνικούς και νομικούς λόγους η δυνατότητα διενέργειας άμεσων χρεώσεων (direct debits) συμβατών με το SEPA θα είναι δυνατή αργότερα και συγκεκριμένα πριν την 1η Νοεμβρίου 2009. Τα εμβάσματα SEPA, τα οποία θα είναι διαθέσιμα από τις 28 Ιανουαρίου 2008, αποτελούν την ενεργοποίηση πληρωμής από τον εντολέα με εντολή πληρωμής προς την τράπεζα του και τη μεταφορά του ποσού της εντολής στην τράπεζα του δικαιούχου.

    Ο SEPA αποτελεί ένα χώρο στον οποίο οι καταναλωτές, οι επιχειρήσεις και οι λοιποί οικονομικοί παράγοντες θα είναι σε θέση να διενεργούν και να δέχονται εγχώριες και διασυνοριακές πληρωμές σε ευρώ με τους ίδιους βασικούς όρους και τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις, ανεξαρτήτως της γεωγραφικής τους θέσης. Αυτό αναμένεται να ενισχύσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζικών ιδρυμάτων αλλά και να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες, κάτι που θα αποβεί προς όφελος τόσο των καταναλωτών και των επιχειρήσεων όσο και των άλλων εμπλεκομένων.

    [03] ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ - ΑΡΙΣΤΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ

    Το παράδειγμα του Μάρκου Παγδατή, ο οποίος αποτελεί σήμερα τον καλύτερο πρεσβευτή του κυπριακού αθλητισμού, αλλά και γενικότερα της μαρτυρικής μας πατρίδας Κύπρου στο εξωτερικό, καθοδηγεί σήμερα τα βήματα όσων ασχολούνται με το τένις, είπε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ακης Κλεάνθους. Σε χαιρετισμό του στην τελετή βράβευσης των αρίστων αθλητών του τένις 2007, στη Λευκωσία, ο Υπουργός είπε πως ο Μάρκος έχει ήδη καταγραφεί στην ιστορία του κυπριακού αθλητισμού ως ο πρώτος Κύπριος αθλητής που κατάφερε με τις επιτυχίες του στο τένις να βάλει την Κύπρο στον παγκόσμιο αθλητικό χάρτη, με ιδιαίτερες αξιώσεις και πολύ ευνοϊκά σχόλια.

    ``Οι παλαιότερες και οι πρόσφατες επιτυχίες του σε διάφορες αθλητικές διοργανώσεις ανά τον κόσμο, καθιστούν τον Μάρκο Παγδατή έναν αθλητή πρότυπο για τα παιδιά και τους νέους μας, για τις επιτυχίες του οποίου όλοι μας μπορούμε να νιώθουμε περήφανοι. Το κυπριακό τένις διέρχεται σήμερα, χάρη στον Μάρκο Παγδατή, αλλά και στους άλλους αθλητές μας, την πιο λαμπρή περίοδο της ακμής του και αγκαλιάζεται ήδη από μεγάλο αριθμό παιδιών και νέων``, πρόσθεσε.

    ``Τιμώνται σήμερα και βραβεύονται οι άριστοι αθλητές του τένις που σημείωσαν μεγάλες επιτυχίες και διακρίσεις στη διάρκεια του 2007, στις τέσσερις κατηγορίες πρωταθλημάτων: ανδρών, γυναικών, βετεράνων και εφήβων-νεανίδων ηλικίας 12-18 ετών. Αξίζουν σε όλους θερμά συγχαρητήρια, γιατί με τη σκληρή δουλειά, την εντατική προπόνηση και την επίμονη προσπάθεια πετυχαίνουν τη διάκριση, η οποία σταδιακά ξεφεύγει από τα στενά και περιορισμένα σύνορα της μικρής μας πατρίδας και αγκαλιάζει τον ευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο χώρο``, είπε ο κ. Κλεάνθους.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 26 January 2008 - 12:29:13 UTC