Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-01-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΜΑΡΙΝΑ ΛΕΜΕΣΟΥ

  • [01] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

    Ο τερματισμός ενεργειών που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο ή προκαλούν εντάσεις, είαι προϋπόθεση για πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δήλωσε την Παρασκευή από την Κωνσταντινούπολη ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής.

    ``Οι προοπτικές της ελληνοτουρκικής συνεργασίας είναι θετικές και τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα σημαντικά, όμως οι σχέσεις ανάμεσα στα κράτη προχωρούν ουσιαστικά μόνο μέσα από ένα σταθερό και φιλικό πολιτικό πλαίσιο», είπε.

    Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι «σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας είναι πάντα η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και για να προχωρήσουν ουσιαστικά οι σχέσεις μας θα πρέπει να σταματήσουν ενέργειες που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο ή προκαλούν εντάσεις. Βάση των σχέσεών μας θα πρέπει να είναι οι ευρωπαϊκές αξίες, οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης``.

    Ο κ. Καραμανλής μιλούσε στο τουρκοελληνικό επιχειρηματικό φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Τσιραχάν της Κωνσταντινούπολης, με τη συμμετοχή δεκάδων Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών. Από ελληνική πλευράς συμμετέχουν πάνω από 80 επιχειρηματίες.

    ``Θεωρώ ότι οι οικονομικές μας συνεργασίες ανοίγουν το δρόμο για μεγαλύτερη προσέγγιση μεταξύ μας και καταδεικνύουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο το διαφυγόν κέρδος, που μας στοιχίζουν οι εντάσεις και οι τριβές. Υπό αυτή την έννοια προετοιμάζουν το έδαφος για τη συνεχή εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων``, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

    Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα την τριήμερη επίσκεψή του στην Τουρκία, επεσήμανε απευθυνόμενους προς τους επιχειρηματίες, ότι τέτοιες συναντήσεις ξεπερνούν το καθαρά οικονομικό επίπεδο, ενώ τόνισε ότι η προώθηση των επενδύσεων είναι η βάση για ευρύτερες συνεργασίες μεταξύ των δυο λαών

    Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την ελπίδα να επεκταθούν οι τομείς επιχειρηματικού ενδιαφέροντος και παράλληλα να μην υπάρχει ασάφεια στο νομικό καθεστώς που διέπει τις οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών.

    Περαιτέρω, αναφέρθηκε στην πρόταση της ελληνικής πλευράς να πραγματοποιηθεί η 11ης σύνοδος της ελληνοτουρκικής ομάδας συνεργασίας για το εμπόριο και την οικονομική συνεργασία στην Αθήνα στις αρχές Φεβρουαρίου και πρόσθεσε ότι αναμένεται η πραγματοποίηση της 4ης συνόδου της μικτής διυπουργικής οικονομικής επιτροπής στην Τουρκία, μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2008.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη θεαματική αύξηση του όγκου εμπορίου ανάμεσα στις δυο χώρες που έχει φθάσει σχεδόν τα 3 δισεκ. δολάρια, ενώ το ελληνικό επενδυμένο κεφάλαιο στην Τουρκία ανέρχεται στα 5,5 δισεκ. δολάρια.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε, επίσης, ότι η τουρκική τράπεζα Ziraat Bankasi σκοπεύει να ανοίξει υποκαταστήματα στην Ελλάδα και επεσήμανε ότι υπάρχει συνεργασία ελληνικών και τουρκικών κατασκευαστικών εταιρειών στο Αμάν.

    Ο Ελληνα Πρωθυπουργός ευχήθηκε να αυξηθεί η τουριστική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών και έκανε ειδική αναφορά στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας τόσο για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου όσο και για την επικείμενη ολοκλήρωση των ηλεκτρικών δικτύων των δύο χωρών.

    Στον τομέα των μεταφορών αναφέρθηκε στη διμερή συμφωνία για κατασκευή δεύτερης γέφυρας στη μεθοριακή διάβαση Κήποι- Υψαλα, αλλά και στην ανάγκη για επιπλέον αερομεταφορές από τις δύο χώρες.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΜΑΡΙΝΑ ΛΕΜΕΣΟΥ

    Σε τρία χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της πρώτης μεγάλης μαρίνας στην Κύπρο, η οποία θα βρίσκεται στη Λεμεσό, θα είναι χωρητικότητας χιλίων σκαφών και θα στοιχίσει περίπου 170 εκατομμύρια ευρώ.

    Την Παρασκευή, υπεγράφη η σύμβαση μίσθωσης της μαρίνας Λεμεσού μεταξύ της Κυβέρνησης και του διαχειριστή του έργου. Το έργο, το οποίο προωθήθηκε με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης, (ΒΟΤ), θα παρέχει τη δυνατότητα ελλιμενισμού χιλίων σκαφών στο θαλάσσιο και χερσαίο χώρο. Θα δημιουργηθεί, επίσης, χώρος συντήρησης και επισκευής σκαφών.

    Το κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί στα 170 εκατομμύρια ευρώ και προβλέπεται ειδική πρόνοια στη Σύμβαση για την ολοκλήρωση όλων των λιμενικών και υποχρεωτικών χερσαίων εγκαταστάσεων μέσα σε τρία χρόνια από σήμερα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 25 January 2008 - 12:29:13 UTC