Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-01-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΓ ΟΠΕΚ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [02] ΔΕΑ - ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
  • [03] ΥΠΕΞ - ΚΟΥΒΕΙΤ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

  • [01] ΓΓ ΟΠΕΚ - ΚΥΠΡΟΣ

    Η τιμή του πετρελαίου, η ζήτηση και η προσφορά του μαύρου χρυσού, είναι τα θέματα που θα συζητήσει κατά τις επαφές του στην Κύπρο ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) Αμπντάλα Σαλέμ Ελ Μπαντρί, όπως ο ίδιος δήλωσε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

    Σε σύντομες δηλώσεις του εξέφρασε την ελπίδα η Κύπρος να εντοπίσει κοιτάσματα πετρελαίου, σημειώνοντας πως δεν πρέπει να αποκλείεται οτιδήποτε.

    Είπε πως ο ΟΠΕΚ επιθυμεί τη συνεργασία τόσο με μεγάλες όσο και με μικρές χώρες, όπως η Κύπρος, προσθέτοντας πως πριν δύο μήνες είχε επισκεφθεί την Κίνα για επαφές.

    Ανέφερε ακόμα πως η πρόσκληση από το ΕΒΕΛ του είχε διαβιβαστεί πριν ένα χρόνο και εξέφρασε ικανοποίηση που αύριο θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους Υπουργούς Εξωτερικών και Εμπορίου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε πως βρίσκεται στο νησί για να γνωρίσει τον κόσμο και τις αρχές της χώρας και «φυσικά να συζητήσω τις δραστηριότητες που αφορούν το πετρέλαιο, τις τιμές, τη ζήτηση και την προσφορά».

    «Επιπλέον η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ και είμαι σίγουρος ότι θα ήθελαν να ενημερωθούν για το τι γίνεται στον τομέα του πετρελαίου», πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση κατά πόσο η Κύπρος θα καταστεί σύντομα μέλος του ΟΠΕΚ, απάντησε: «Ελπίζω να υπάρξει κάποια δραστηριότητα και να εντοπίσετε κοιτάσματα πετρελαίου» ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο παράδειγμα της δικής του χώρας, της Λιβύης, λέγοντας πως πριν 50 χρόνια η εκτίμηση ήταν πως η Λιβύη δεν έχει πετρέλαιο.

    «Μετά από λίγα χρόνια, η Λιβύη ήταν μια από τις πιο μεγάλες σε παραγωγή πετρελαίου χώρα του ΟΠΕΚ. Ετσι, τίποτε δεν αποκλείεται», κατέληξε.

    Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης καλωσόρισε τον ΓΓ του ΟΠΕΚ ως φιλοξενούμενο του Επιμελητηρίου Λευκωσίας και σημείωσε ότι αύριο θα είναι ο κύριος ομιλητής σε επιχειρηματικό δείπνο που παραθέτει το ΕΒΕΛ, στην παρουσία πολλών προσωπικοτήτων και επιχειρηματιών.

    Ανέφερε ακόμα πως αύριο ο κ. Αμπντάλα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και θα συναντηθεί με την ΥΠΕΞ και τον Υπουργό Εμπορίου.

    [02] ΔΕΑ - ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

    Πριν από το τέλος του Ιανουαρίου αναμένεται να ταυτοποιηθούν και άλλα λείψανα, που πιστεύεται ότι ανήκουν σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους αγνοούμενους, αναφέρει ανακοίνωση της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ). Στη σχετική ανακοίνωση, η ΔΕΑ αναφέρει ότι θα συνεχίσει και το 2008 το έργο της για την εκταφή, αναγνώριση και επιστροφή των λειψάνων των αγνοουμένων, χάρη στις γενναιόδωρες εισφορές που έλαβε μέχρι σήμερα από τους δωρητές της.

    ``Εκταφές διεξάγονται σε ολόκληρη την Κύπρο από Κύπριους επιστήμονες της δικοινοτικής ομάδας της ΔΕΑ. Οι επιστήμονες της ΔΕΑ, σε συνεργασία με την Ανθρωπολογική Εγκληματολογική Ομάδα Αργεντινής, έχουν συναντηθεί με τη δικοινοτική ομάδα γενετιστών που εργάζονται στο Εργαστήριο Εγκληματολογικής Γενετικής του Κυπριακού Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής``, προσθέτει.

    Η ΔΕΑ ανακοινώνει ότι ``μια νέα σειρά αναγνωρίσεων αναμένεται πριν το τέλος του μήνα`` και ακολούθως η Επιτροπή θα προχωρήσει στην επιστροφή των λειψάνων αυτών των αγνοουμένων ατόμων στις αντίστοιχες οικογένειές τους, σύμφωνα με τις επιθυμίες τους. Ο προϋπολογισμός του έργου της ΔΕΑ για το 2008 είναι 3,5 εκατομμύρια δολάρια Αμερικής/ 2,4 εκατομμύρια ευρώ, γράφει η ανακοίνωση, σημειώνοντας πως ένα σημαντικό μέρος του ολικού ποσού είναι ήδη καλυμμένο από προηγούμενη δωρεάν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλες δωρεές.

    [03] ΥΠΕΞ - ΚΟΥΒΕΙΤ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

    Την πλήρη ικανοποίησή της από την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Κουβέιτ εξέφρασε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, επιστρέφοντας από τη χώρα αυτή.

    «Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένη από όλες τις επαφές που είχα στην επίσημη επίσκεψη μου στο Κουβέϊτ. Εχουν μπει κάποια γερά θεμέλια για την προώθηση των συμφερόντων μας σε αυτό το σημαντικό χώρο του Περσικού Κόλπου», είπε σε δηλώσεις της στο αεροδρόμιο Λάρνακας και ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη θα γίνει διαπίστευση πρεσβευτή της Κύπρου στο Κουβέιτ και θα λειτουργήσει πρεσβεία στη χώρα αυτή, το 2009. Η Υπουργός Εξωτερικών εκτιμά ότι «υπάρχουν μεγάλες προοπτικές για αμοιβαίες επενδύσεις μεταξύ Κύπρου και Κουβέιτ αλλά και συνεργασία σε θέματα τουρισμού και εμπορίου» ενώ ανέφερε ότι θα προωθηθεί και το θέμα της υπογραφής συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών.

    «Ολα αυτά», συνέχισε «δίνουν πολύ γερές βάσεις για μια καλή συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Κουβέιτ, μια σημαντική χώρα, μικρή μεν στο αραβικό κόσμο, αλλά μία χώρα που έχει υποστεί παρόμοια προβλήματα με τα δικά μας, δηλαδή εισβολή και κατοχή». Η κ. Μαρκουλλή ανέφερε ακόμα ότι όλοι οι συνομιλητές της την ευχαρίστησαν για την υποστήριξη που παρείχε στο Κουβέιτ η Κυπριακή Δημοκρατία, «όταν η χώρα αυτή δέχτηκε το πλήγμα της εισβολής και της κατοχής από το Ιράκ».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 15 January 2008 - 18:29:11 UTC