Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-12-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΕ - Τ/Κ
  • [02] ΣΑΡΡΗΣ - ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ - ΕΥΡΩ
  • [03] ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΚΥΠΡΟΣ - ΜΑΛΤΑ
  • [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΕΥΧΕΣ - ΕΛΛΑΔΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΕ - Τ/Κ

    Δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα διαπραγμάτευσης κεφαλαίων με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας, σχολιάζοντας δημοσιεύματα που αναφέρονταν στο «άνοιγμα» από την Ευρωπαϊκή Ενωση 12 κεφαλαίων εναρμόνισης με την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    «Είναι αστείο να θεωρείται πως οι συζητήσεις αυτές συνιστούν διαπραγματεύσεις και μάλιστα ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η μόνη βάση των συζητήσεων που υπάρχει είναι η προώθηση επέκτασης του ευρωπαϊκού κεκτημένου μέσω της λύσης και ασφαλώς της επανένωσης», δήλωσε ο κ. Πάλμας.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη συνέχεια στο θέμα της βοήθειας από την ΕΕ προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα, λέγοντας ότι «υπάρχει ένας συμφωνημένος στόχος στην ΕΕ ότι πρέπει να υποβοηθηθεί η τ/κ κοινότητα. Η ΕΕ, δηλαδή, και ασφαλώς και η Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης θεωρούν πως μέσω του κανονισμού, στόχος πρέπει να είναι η οικονομική ανάπτυξη της τ/κ κοινότητας, ώστε να διευκολυνθεί η επανένωση της Κύπρου και κατ επέκταση η ολοκλήρωση της ΕΕ. Ενας από τους στόχους της βοήθειας προς τους Τουρκοκυπρίους είναι η προετοιμασία για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και η πλήρης άρση αναστολής του, όταν θα υπάρξει λύση του Κυπριακού. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κινείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση, πρόσθεσε, κινείται πάντα στην αρχή του κράτους δικαίου και συμπλήρωσε ότι «αυτή είναι θέση αρχής και κατά συνέπεια η ΕΕ δεν μπορεί παρά να κινηθεί μέσα στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας, η οποία καθορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 541 και 550 και βεβαίως το εφαρμοστέο κοινοτικό κεκτημένο, κοινοτικό δίκαιο».

    Οι συζητήσεις που μπορούν να γίνουν μεταξύ της Επιτροπής και της τ/κ κοινότητας, διευκρίνισε στη συνέχεια ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «αποσκοπούν αποκλειστικά στη διευκόλυνση της λύσης του Κυπριακού και βεβαίως την επανένωση της Κύπρου, με την προετοιμασία της τ/κ κοινότητας για εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου και με τη βοήθεια Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων μέσω της χρηματοδότησης του προγράμματος βοήθειας προς τους Τ/κ (259 εκ. ευρώ, τα οποία απελευθερώθηκαν), θα κινηθούμε ώστε να μπορεί η τ/κ κοινότητα όταν και εφόσον υπάρξουν οι προϋποθέσεις συνολικής λύσης του Κυπριακού, να ανταποκριθεί στα δεδομένα τα οποία θα υπάρχουν, δηλαδή στην πλήρη ολοκλήρωση και βεβαίως στην εφαρμογή του κεκτημένου που έχει ανασταλεί στα κατεχόμενα».

    Απαντώντας σε ερώτηση ως προς πώς θα γίνει η προετοιμασία και κληθείς να σχολιάσει την αναφορά της Γενικής Διεύθυνσης Διεύρυνσης της ΕΕ, σε γραπτή απάντηση προς το ΚΥΠΕ μέσω της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με το θέμα των δηλώσεων του λεγόμενου πρωθυπουργού ότι η ΕΕ πρότεινε στην τ/κ πλευρά «να αρχίσουν συζητήσεις για την εναρμόνιση 12 κεφαλαίων», στο άνοιγμα κεφαλαίων, ο κ. Πάλμας επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα κεφαλαίων και ότι ενδεχομένως να είναι λανθασμένη η ορολογία, η οποία χρησιμοποιήθηκε από τις δηλώσεις του συγκεκριμένου Ευρωπαίου αξιωματούχου.

    Σε συμπέρασμα δημοσιογράφου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ρώτησε την Κυπριακή Δημοκρατία για το θέμα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι ο στόχος για βοήθεια προς την τ/κ κοινότητα είναι συμφωνημένος στόχος. «Ολες αυτές οι προσπάθειες που γίνονται για να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ της τ/κ κοινότητας και της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι για να διευκολυνθούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης», πρόσθεσε.

    Μέσα από την οικονομική ενίσχυση που δίνεται από την ΕΕ νόμιμα στην τ/κ κοινότητα, είπε ο κ. Πάλμας, θα γίνουν τέτοιες ενέργειες ούτως ώστε η τουρκοκυπριακή κοινότητα να είναι πιο κοντά και να ανταποκρίνεται στα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απέρριψε το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχώρησε όντως σε άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων με τα κατεχόμενα εν αγνοία της κυπριακής Κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι όλα όσα ανέφερε «δεν είναι μονομερής προσέγγιση θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας εν αγνοία της ΕΕ», αλλά «είναι οι θέσεις της ΕΕ σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα».

    Ερωτηθείς κατά πόσον υπήρξε επαφή με τις Βρυξέλλες μετά τα σχετικά δημοσιεύματα και τις δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού του κατοχικού καθεστώτος περί έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο κ. Πάλμας δήλωσε ότι «υπήρξε μια συνεννόηση με αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, οι οποίες επιλαμβάνονται ζητημάτων που αφορούν την ΕΕ» και ότι οι τοποθετήσεις «που κάνω είναι σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση».

    Τέλος, ο κ. Πάλμας δήλωσε, «απορρίπτω οποιοδήποτε θέμα αφορά κεφάλαια».

    [02] ΣΑΡΡΗΣ - ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ - ΕΥΡΩ

    Η προοπτική εισόδου της Κύπρου στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ) έχει βοηθήσει την κυπριακή οικονομία να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, οι οποίοι θα ενδυναμωθούν μετά την ένταξη στην ευρωζώνη, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ενόψει της ένταξης της Κύπρου στην ΟΝΕ την 1η Ιανουαρίου του 2008, ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος διαβεβαιώνει παράλληλα ότι τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας είναι έτοιμοι να υποδεχθούν το ευρώ.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Σαρρής επισημαίνει ότι η ένταξη στην ευρωζώνη θα δώσει την ευκαιρία εμπέδωσης της δημοσιονομικής πολιτικής και περαιτέρω μείωσης του δημόσιου χρέους, ``ώστε να απελευθερωθούν πόροι, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για κοινωνικούς σκοπούς``, ενώ συστήνει προσοχή για αποφυγή του ενδεχόμενου να επηρεαστεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και σημειώνει πως θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες επενδύσεις και οι μισθολογικές αυξήσεις να μείνουν στα όρια της παραγωγικότητας έτσι ώστε να μην επηρεαστεί ο πληθωρισμός, η αγοραστική δύναμη των μισθών και η ανταγωνιστικότητα των κυπριακών προϊόντων.

    Από την πλευρά του, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Αθανάσιος Ορφανίδης, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, χαρακτηρίζει την εισαγωγή του ευρώ ως ορόσημο στην οικονομική ιστορία της Κύπρου, με πολλαπλά σημαντικά οφέλη από οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής σκοπιάς, σημειώνοντας, ωστόσο, πως ``το μέγεθος της επιτυχίας θα εξαρτηθεί από τις επιλογές μας``. Παράλληλα, ο κ. Ορφανίδης επισημαίνει πως πρωταρχικοί στόχοι οικονομικής πολιτικής αποτελούν πλέον η αύξηση της παραγωγικότητας και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και διαβεβαιώνει πως η ένταξη στην ΟΝΕ διασφαλίζει χαμηλό πληθωρισμό, τα πραγματικά εισοδήματα των εργαζομένων και την αγοραστική τους δύναμη καθώς και τη διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα.

    [03] ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΚΥΠΡΟΣ - ΜΑΛΤΑ

    Η Κύπρος και η Μάλτα είναι έτοιμες να υποδεχθούν σε 10 μέρες το ευρώ, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ανακοίνωση που εξέδωσε την τελική προετοιμασία στις δύο χώρες. Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι πρακτικές προετοιμασίες βρίσκονται στην τελική ευθεία και οι τράπεζες, οι έμποροι λιανικής και οι καταναλωτές φαίνεται να είναι έτοιμοι για τη μετάβαση στο ενιαίο νόμισμα. Οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να εφοδιάζονται με χαρτονομίσματα και κέρματα ευρώ για να είναι σε θέση να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές σε ευρώ από την 1η Ιανουαρίου. Επίσης από τις αρχές του Δεκεμβρίου διατίθενται για το ευρύ κοινό μικρές συσκευασίες κερμάτων ευρώ, έτσι ώστε οι πολίτες να εξοικειωθούν με το νέο νόμισμα πριν από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του.

    Η Κύπρος και η Μάλτα θα υιοθετήσουν το ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2008 με συναλλαγματική ισοτιμία 0,585274 κυπριακών λιρών και 0,429300 λιρών Μάλτας για ένα ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μία κυπριακή λίρα θα αντιστοιχεί σε 1,71 ευρώ και μία λίρα Μάλτας σε 2,33 ευρώ. Από τον Ιανουάριο, η ζώνη του ευρώ θα περιλαμβάνει 15 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και ο πληθυσμός της θα φθάσει τα 320 εκατομμύρια κατοίκους από πληθυσμό 495 εκατομμυρίων κατοίκων για το σύνολο της ΕΕ. Το 2008 θα είναι το έτος της δεύτερης διεύρυνσης της ζώνης του ευρώ από το 2002, καθώς η Σλοβενία υιοθέτησε ήδη το ενιαίο νόμισμα την 1η Ιανουαρίου 2007.

    Για την Κύπρο, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι οι εμπορικές τράπεζες άρχισαν να παραλαμβάνουν κέρματα ευρώ από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου στις 22 Οκτωβρίου και τραπεζογραμμάτια ευρώ στις 19 Νοεμβρίου. Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου εκτιμά ότι ο τραπεζικός τομέας θα έχει εφοδιαστεί με περίπου το 80% (με βάση την αξία και όχι τον όγκο) όλων των τραπεζογραμματίων ευρώ που απαιτούνται για την εθνική οικονομία πριν την 1η Ιανουαρίου, και με το 64% των απαραίτητων κερμάτων.

    [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΕΥΧΕΣ - ΕΛΛΑΔΑ

    Την ευχή το 2008 να δικαιώσει τους κοινούς αγώνες Κύπρου Ελλάδας και να δει την υλοποίηση των κοινών οραματισμών εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας σε ευχετήριο μήνυμά του που απέστειλε σήμερα, με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους, ευχετήριο μήνυμα προς την Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη.

    «Εύχομαι ιδιαίτερα το 2008 να δικαιώσει τους κοινούς μας αγώνες και να δει την υλοποίηση των κοινών μας οραματισμών για την Ελλάδα και την Κύπρο, ώστε οι δύο Λαοί μας να γνωρίσουν και να γευτούν τα οφέλη και τις χαρές μιας ομαλότερης και λιγότερο ακανθώδους πορείας στο χώρο και το χρόνο των διεθνών και ευρωπαϊκών εξελίξεων. Ευελπιστώ δε ότι και η άλλη πλευρά θα επιδείξει πνεύμα κατανόησης, συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού», γράφει στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Σε ευχετήριο μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρη Σιούφα, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων γράφει: Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνω, τόσο προς εσάς όσο και προς όλα τα Μέλη της Βουλής των Ελλήνων, τις θερμότερες ευχές των Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και εμού προσωπικά, για κάθε καλό με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Eτους.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 21 December 2007 - 14:29:16 UTC