Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-12-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΠΟΥΤΙΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΠΟΥΤΙΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Tριήμερη επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί στη Μόσχα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, συνοδευόμενος από τους Υπουργούς, Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, Επικρατείας Θόδωρο Ρουσόπουλο και Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσόφωνο περιοδικό «Ελλάδα», που εκδίδεται στη Μόσχα, ο Πρωθυπουργός είπε ότι σκοπεύει να συζητήσει με τον Πρόεδρο Πούτιν και τη ρωσική ηγεσία τόσο τη διμερή οικονομική και ενεργειακή συνεργασία όσο και «τα σημαντικότερα θέματα της διεθνούς επικαιρότητας, όπως οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν, τις σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ, αλλά και θέματα ειδικότερου ελληνικού ενδιαφέροντος όπου υπάρχει θετική συμβολή της Ρωσίας, όπως είναι το Κυπριακό».

    Σε άλλη συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ και ερωτηθείς για το Κυπριακό, ο Ελληνας Πρωθυπουργός είπε: «Για την Ελλάδα, το κυπριακό πρόβλημα αποτελεί μείζον εθνικό θέμα. Παραμένουμε αμετακίνητοι υπέρ μιας δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής και συμφωνημένης, μεταξύ των δύο κοινοτήτων, λύσης στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Εκτιμούμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Ρωσία, στο πλαίσιο της προσήλωσής της στη διεθνή νομιμότητα, υποστηρίζει σταθερά τις θέσεις αυτές και συμβάλλει δημιουργικά στις προσπάθειες για την επανένωση της νήσου, προς όφελος όλων των νομίμων κατοίκων της».

    Στις συνεντεύξεις του ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε αναλυτικά στην ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία και τα υπό συζήτηση ή κατασκευή έργα αγωγών, μέσω των οποίων «η Ελλάδα μετατρέπεται σε σημαντική δίοδο μεταφοράς ενέργειας, σε ουσιαστικό ενεργειακό κόμβο και συμβάλλει στην ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης», αλλά και τη διαφοροποίησή της εξάρτησής της από πηγές και οδούς διέλευσης.

    Γενικότερα, δε, παρατήρησε ότι «οι ελληνορωσικές σχέσεις βρίσκονται πλέον σε μια νέα, δυναμική τροχιά. Η πρόοδος είναι ιδιαίτερα αισθητή τα τελευταία χρόνια. Το επίπεδό τους είναι άριστο, και το αποδίδω τόσο στις ιστορικά καλές σχέσεις των δύο χωρών και λαών μας, όσο και στη συνεχώς εξελισσόμενη προοπτική τους», για να σημειώσει ιδιαιτέρως τις «εξαιρετικές σχέσεις που έχουμε με το Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν».

    Αναφερόμενος στην επέτειο των 180 χρόνων διμερών διπλωματικών σχέσεων, που συμπληρώνονται το 2008, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «κατά το παρελθόν η Ρωσία υπήρξε αρωγός της Ελλάδος σε δύσκολες στιγμές της ελληνικής ιστορίας και στη σύγχρονη εποχή η καλή αυτή επικοινωνία συνεχίζεται, με τη συνεργασία μας στα διεθνή φόρα, τη συχνή ανταλλαγή απόψεων και τη συγγένεια απόψεων που έχουμε σε ορισμένα διεθνή προβλήματα» και τόνισε ότι «οι οικονομικές μας σχέσεις παρουσιάζουν εξαιρετικές προοπτικές λόγω αφενός της ραγδαίας ανάπτυξης της ρωσικής οικονομίας και αφετέρου του δυναμισμού της ελληνικής οικονομίας».

    Ο Πρωθυπουργός ανέδειξε τις ευκαιρίες επενδυτικής και οικονομικής συνεργασίας Ελλήνων και Ρώσων επιχειρηματιών, κάνοντας ιδιαίτερα λόγο για συμπράξεις μεταξύ ελληνο-ρωσικών εταιρειών με εταιρείες της ΝΑ Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής και τάχθηκε υπέρ της σύντομης επίλυσης των τελευταίων εκκρεμοτήτων ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για νέα Συμφωνία ΕΕ-Ρωσίας, καθώς και υπέρ της ενίσχυσης των διαβουλεύσεων Ρωσίας-ΝΑΤΟ, ώστε να εμπεδώνεται η ασφάλεια στον ευρω-ατλαντικό χώρο, αλλά και να προωθείται η εμπιστοσύνη εκεί όπου υπάρχουν διαφωνίες.

    Σχετικά με την προμήθεια από την Ελλάδα ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «γνώμονας της εξωτερικής πολιτικής μας, αλλά και της εθνικής μας πολιτικής ασφάλειας είναι η διατήρηση της ειρήνης και της διεθνούς σταθερότητας, με πρώτη προτεραιότητα τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο» και αναφέρθηκε στην «ανάγκη της διαρκούς ενίσχυσης των ενόπλων μας δυνάμεων, ώστε να εμπεδώνουν την αίσθηση της ασφάλειας στο κοινωνικό σύνολο και να λειτουργούν επιτυχώς, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του σύνθετου γεωπολιτικού περιβάλλοντος».

    Σε ό,τι αφορά στο Κοσσυφοπέδιο ο κ. Καραμανλής συνεχάρη τη ρωσική εκπροσώπηση στην επίπονη μεσολαβητική προσπάθεια της «τρόικα» και υποστήριξε την αναζήτηση της ευρύτερης δυνατής διεθνούς νομιμοποίησης, ώστε να υπάρξει ενιαία ευρωπαϊκή στάση και να υιοθετηθεί μια απόφαση κοινά αποδεκτή από τις δύο πλευρές.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 17 December 2007 - 16:29:45 UTC