Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-12-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ - ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΔΩΡΗΤΩΝ - ΠΑΡΙΣΙ

  • [01] ΕΕ - ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ - ΚΥΠΡΟΣ

    Η απουσία του όρου ``διεύρυνση`` και η επιθυμία να μην υπάρξουν προστριβές που θα επισκίαζαν τη χθεσινή πανηγυρική τελετή υπογραφής της Συνθήκης της Λισαβόνας, χαρακτηρίζουν τη Σύνοδο Κορυφής που άρχισε το πρωί στις Βρυξέλλες.

    Ετσι όσον αφορά την Τουρκία, στο Σχέδιο Συμπερασμάτων που τίθεται ενώπιον των ``27`` Ευρωπαίων ηγετών περιλαμβάνονται τα συμπεράσματα που εγκρίθηκαν τη Δευτέρα από το Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων και στα οποία οι δύο παράγραφοι που αναφέρονται στην Κύπρο παραμένουν ανέπαφες.

    Αν πρόκειται στο γεύμα να υπάρξουν διαφωνίες, αυτές αναμένεται ότι θα αφορούν στο πιο καυτό θέμα της Συνόδου Κορυφής, δηλαδή το μέλλον του Κοσσόβου.

    Οπως αναφέρεται στο σχέδιο Συμπερασμάτων ``το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει την πεποίθησή του ότι η επίλυση του εκκρεμούς καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου συνιστά (sui generis) περίπτωση η οποία ουδόλως δημιουργεί προηγούμενο``.

    Καινούργιο στοιχείο αποτελεί η σύσταση της ``ομάδας προβληματισμού`` για το χρονικό ορίζοντα 2020-2030 και όπως αναφέρεται στο Σχέδιο Συμπερασμάτων, στόχος είναι ``η Ενωση να προβλέπει και να ανταποκρίνεται αποτελεσματικότερα στις προκλήσεις μακροπρόθεσμα``.

    Οσον αφορά την Κύπρο, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 6 του Σχεδίου Συμπερασμάτων ``το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λαμβάνει υπό σημείωση την ανακοίνωση της Επιτροπής για τη στρατηγική διεύρυνσης και εγκρίνει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της 10ης Δεκεμβρίου``.

    Στα συμπεράσματα το Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να υποστηρίξει τις προσπάθειες για εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου για το Κυπριακό και εκφράζει λύπη για την μη εφαρμογή του συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου.

    Ειδικότερα, οι δύο παράγραφοι που αναφέρονται στην Κύπρο επισημαίνουν τα εξής:

    ``Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα της 11ης Δεκεμβρίου 2006, το Συμβούλιο σημειώνει με λύπη ότι η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει την υποχρέωσή της για πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης και δεν έχει κάνει πρόοδο προς την κατεύθυνση εξομάλυνσης των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία. Το Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να αξιολογεί την πρόοδο που γίνεται στα θέματα που καλύπτονται από τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών-μελών της στις 21 Σεπτεμβρίου 2005, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της 11ης Δεκεμβρίου 2006. Ταχεία πρόοδος αναμένεται στα θέματα αυτά``, αναφέρεται στα συμπεράσματα.

    Και προστίθεται: ``Υπενθυμίζοντας το διαπραγματευτικό πλαίσιο, το Συμβούλιο αναμένει επίσης από την Τουρκία να υποστηρίξει ενεργώς τις προσπάθειες για εφαρμογή της συμπεφωνημένης διαδικασίας της 8ης Ιουλίου που θα οδηγήσει σε μια συνολική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνη με τις αρχές επί των οποίων έχει θεμελιωθεί η Ενωση, περιλαμβανομένων και συγκεκριμένων βημάτων για να συμβάλει σε ένα ευνοϊκό κλίμα για μια τέτοια συνολική διευθέτηση``.

    Μετά την υιοθέτηση των συμπερασμάτων, αυτά αποτελούν πλέον κοινοτική θέση, η οποία μπορεί να επαναλαμβάνεται σε οποιεσδήποτε άλλες περιπτώσεις.

    [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΔΩΡΗΤΩΝ - ΠΑΡΙΣΙ

    Η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή μεταβαίνει την ερχόμενη Κυριακή στο Παρίσι όπου θα συμμετάσχει στη «Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών για το Παλαιστινιακό Κράτος» που διοργανώνεται από την Κυβέρνηση της Γαλλίας στις 17 Δεκεμβρίου.

    Η Διάσκεψη πραγματοποιείται σε συνέχεια της Διεθνούς Συνάντησης για το Μεσανατολικό που πραγματοποιήθηκε στην Αννάπολη των ΗΠΑ και αποσκοπεί στην υποστήριξη του Προγράμματος Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης της Παλαιστίνης από τη διεθνή κοινότητα.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι στη Διάσκεψη θα λάβουν μέρος Υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομικών και Ανάπτυξης από, περίπου, 60 χώρες καθώς και 20 διεθνείς οργανισμοί. Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης, η κ. Μαρκουλλή θα ανακοινώσει οικονομική συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Παλαιστινιακή Αρχή.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 14 December 2007 - 12:29:13 UTC