Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-12-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΥΠΕΞ ΡΩΣΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΡΩΣΙΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΑ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ 8ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ
  • [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΥΠΕΞ ΡΩΣΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Οταν μιλούμε για το Κυπριακό, πρέπει να μιλάμε για πραγματικά γεγονότα, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, μετά από συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, και κάλεσε τις δύο πλευρές στην Κύπρο να δραστηριοποιηθούν προς την κατεύθυνση εξεύρεσης αποδεκτής λύσης, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

    Ο Ρώστος Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε έκπληξη για το ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, στην πρόσφατη έκθεσή του για το Κυπριακό, δεν έκανε σαφή αναφορά στην πρωτοβουλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για προώθηση της εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι στη συνάντηση, η οποία διεξήχθη στο θετικό πνεύμα που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες, συζήτησαν τρόπους για ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών. Εξέφρασε παράλληλα την ευγνωμοσύνη της Κύπρου προς τη Ρωσία για τη συνεχή υποστήριξη και τη στάση αρχών που τηρεί.

    Συζήτησαν, πρόσθεσε, τρόπους και μεθόδους για ανάπτυξη των σχέσεων στους τομείς του εμπορίου, έρευνας, παιδείας και άλλους τομείς.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Λαβρόφ επανέλαβε την ικανοποίηση της Ρωσίας για τις σχέσεις της με την Κύπρο. Ανέφερε ότι οι συνομιλίες κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, που περιλαμβάνει τον τουρισμό, πολιτιστικά θέματα, τη συνεργασία στον τεχνικό και το στρατιωτικό τομέα, την παιδεία και σημείωσε πως εξετάστηκαν τρόποι προώθησής τους.

    Ο κ. Λαβρόφ είπε ότι συζήτησαν το Κυπριακό και επανέλαβε ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται για την εξεύρεση μιας «λύσης η οποία να βασίζεται πάνω στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και η οποία θα είναι το αποτέλεσμα μιας συμφωνίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων, θα είναι δίκαιη και θα τυγχάνει της υποστήριξης του κυπριακού λαού».

    «Καλωσορίζουμε την πρόσφατη πρωτοβουλία οκτώ σημείων του Προέδρου Παπαδόπουλου, η οποία απευθυνόταν προς τον ΓΓ του ΟΗΕ και πιστεύουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι μια κίνηση, ένας πολύ καλός μηχανισμός για να αρχίσει η εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, η οποία υποστηρίχθηκε από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και υποστηρίχθηκε από τον ΟΗΕ», είπε ο κ. Λαβρόφ.

    Πρόσθεσε ότι «στις συζητήσεις μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κυπριακό, θα προτείνουμε να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις προτάσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου και ευελπιστώ ότι αυτό θα φέρει αποτελέσματα».

    Ερωτηθείς γιατί δεν πρόκειται να έχει συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο κ. Λαβρόφ είπε ότι κατά τη διάρκεια της εδώ επίσκεψής του έχουν προγραμματισθεί τέσσερις συναντήσεις και δεν μπορούσε «να επισκεφθεί την υπόλοιπη Κύπρο», όπως ανέφερε ο ίδιος μιλώντας στην Αγγλική.

    Σε παρατήρηση ότι γίνεται λόγος για την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/κ ενώ ολιγότερος λόγος για την κατοχή της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα και ποια είναι η θέση του και σε σχέση με την έκθεση του ΓΓ, ο κ. Λαβρόφ είπε «σχετικά με το Κυπριακό πρέπει να μιλάμε, να χρησιμοποιούμε τα συγκεκριμένα στοιχεία. Μιλάμε για πραγματικά γεγονότα, διότι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας κάνει πολλές προσπάθειες προς υποστήριξη της τ/κ κοινότητας, τις οικονομικές σχέσεις, η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων γίνεται πιο στενή», είπε μιλώντας μέσω διερμηνέα.

    Πρόσθεσε ότι υπάρχει συγκεκριμένη στατιστική στις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα αυτό και ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος «επιβεβαίωσε την επιθυμία του να συνεχίσουν προς αυτήν την κατεύθυνση, προς την επανένωση της χώρας. Εκφράζω την ελπίδα ότι στο μέλλον οι εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ θα περιγράψουν τα πραγματικά γεγονότα».

    Ο κ. Λαβρόφ είπε ότι του «προκαλεί έκπληξη που ο ΓΓ του ΟΗΕ στην τελευταία του έκθεση δεν έκανε σαφή αναφορά στην πρωτοβουλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επιστολή που εστάλη στον κ. Μπαν».

    «Η πρωτοβουλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στοχεύει στην υλοποίηση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, που υπογράφηκε με τη συμβολή του ΟΗΕ. Καλούμε και τις δύο πλευρές να δραστηριοποιούνται προς την κατεύθυνση εξεύρεσης, από κοινού, αποδεκτής λύσης βασισμένης στις προηγούμενες συμφωνίες και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο», επεσήμανε.

    Σε ερώτηση ποια θα είναι η αντίδραση της Ρωσίας στην περίπτωση μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και αναγνώρισης από κάποια κράτη, ο κ. Λαβρόφ σημείωσε ότι «σε αυτήν την περίπτωση εκείνες οι χώρες θα παραβιάσουν το διεθνές Δίκαιο. Εμείς δεν θα υποστηρίξουμε την παραβίαση του διεθνές Δικαίου».

    Τόνισε ότι «η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και αναγνώριση αυτής της ανεξαρτησίας δεν θα μείνει χωρίς αποτελέσματα. Θα προκύψει αλυσιδωτή αντίδραση και στα Βαλκάνια και σε άλλες περιοχές του κόσμου και εκείνοι που έχουν τέτοια σχέδια θα πρέπει να σκεφτούν πολύ σοβαρά τα αποτελέσματα».

    Πριν την αναχώρησή του από το Προεδρικό, ο κ. Λαβρόφ υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΡΩΣΙΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ

    Η κυπριακή Κυβέρνηση χαιρετίζει τη στήριξη και την υποστήριξη την οποία έχει από τη Ρωσία, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας, προσθέτοντας ότι οι δηλώσεις και τοποθετήσεις του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είναι υποβοηθητικές και στηρικτικές στον αγώνα της Κύπρου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Πάλμας είπε ότι είναι καλά γνωστό πως οι τοποθετήσεις πολιτικών παραγόντων που διαδραματίζουν ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο στα διεθνή προβλήματα τίθενται με τέτοιο διπλωματικό τρόπο, ούτως ώστε να τηρούνται κάποιες ισορροπίες και να δημιουργούνται δεδομένα και προοπτικές επίτευξης προόδου που είναι και το ζητούμενο σε ό,τι αφορά στη συγκεκριμένη περίπτωση το κυπριακό πρόβλημα.

    Από την άλλη, σημείωσε, ο κ. Λαβρόφ τοποθετείται με σαφήνεια σε άλλα ζητήματα τα οποία είναι ζητήματα αρχών και τα οποία υιοθετεί και η διεθνής κοινότητα και βεβαίως εναρμονίζονται με τις δικές μας θέσεις. Ως προς τούτο, έφερε παράδειγμα την προσήλωση προς τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, τη διαφωνία με τη θέση και τη στάση που τήρησε ο ΓΓ του ΟΗΕ σε ό,τι αφορά το ζήτημα της λεγόμενης άρσης της απομόνωσης των Τ/κ--το οποίο, επανέλαβε, ότι για την Κυπριακή Δημοκρατία είναι κόκκινη γραμμή-- ``και βεβαίως άλλα επιμέρους ζητήματα``.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΑ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ 8ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ

    Την πρόθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας να ενισχύσει τη θέση του Γενικού Γραμματέα και του Ειδικού του Αντιπροσώπου στην Κύπρο, ενθαρρύνοντας τα μέλη να εμπλακούν στη διαδικασία και να προχωρήσουν με την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και σειράς μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, εξέφρασε ο Ιταλός πρόεδρος του συμβουλίου, πρέσβης Marcello Spatafora, σε δηλώσεις του μετά το τέλος των άτυπων διαβουλεύσεων για την έκθεση Μπαν.

    Μιλώντας στους ανταποκριτές στην έδρα του ΟΗΕ, ο κ. Σπαταφόρα είπε ότι ο κ. Μόλερ ενημέρωσε τα μέλη "για την έκθεση του ΓΓ και πού βρισκόμαστε στο θέμα της εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, τις συζητήσεις για τα διαδικαστικά θέματα" και τις διάφορες εξελίξεις, μεταξύ άλλων και τις εκλογές του Φεβρουαρίου.

    [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

    Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Χρίστος Αρτεμίδης πιστεύει ότι επείγουν οι θεσμικές αλλαγές στην κυπριακή Δικαιοσύνη, ώστε οι διαδικασίες να καταστούν πιο σύντομες αλλά και προσφορότερες, προκειμένου η δικαστική εξουσία να διεκπεραιώνει τις χιλιάδες των υποθέσεων που εκκρεμούν και καταχωρούνται στα κυπριακά Δικαστήρια.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Αρτεμίδης ανέφερε πως ομάδα αποτελούμενη από τρεις Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου και ένα Επαρχιακό Δικαστή έχει διαμορφώσει τους θεσμούς πολιτικής δικονομίας και το κείμενο έχει ήδη δοθεί στους εμπλεκόμενους φορείς για διατύπωση απόψεων. Οπως διευκρίνισε ο κ. Αρτεμίδης οι σχετικές τροποποιήσεις δεν επιφέρουν πλήρη αναδιάρθρωση των θεσμών, αποτελούν όμως ``μια σοβαρή βελτίωση`` στις θεσμοποιημένες διαδικασίες. Ο ίδιος δεν θα εισηγηθεί χρονοδιάγραμμα για τη διατύπωση των απόψεων όλων των εμπλεκομένων, ώστε να υλοποιηθεί το έργο, αν εγκριθεί βεβαίως, το συντομότερο δυνατό.

    Το πρόβλημα της κυπριακής Δικαιοσύνης, εδώ και αρκετά χρόνια, εντοπίζεται στον τεράστιο αριθμό των υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον των Δικαστηρίων. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στο τέλος του 2006 εκκρεμούσαν συνολικά 121.497 υποθέσεις παγκύπρια (ποινικές και πολιτικές), ένας αριθμός που, κατά τον κ. Αρτεμίδη, δεν δικαιολογείται από το μικρό πληθυσμό της Κύπρου.

    Ωστόσο, πάλιν σύμφωνα με τον κ. Αρτεμίδη, οι αριθμοί αυτοί, όσο και αν είναι τεράστιοι, για την ελεύθερη Κύπρο των 750.000 περίπου κατοίκων, δεν εκφράζουν από μόνοι τους το πρόβλημα των καθυστερήσεων, μια και τα ίδια στοιχεία καταδεικνύουν για το 2006 ένα αριθμό εκδικασθέντων αστικών υποθέσεων που ανέρχεται σε 132.400 (απόσυρση/συμβιβασμός, μερική και πλήρης ακρόαση). Οι καθυστερήσεις παρατηρούνται σε μικρό αριθμό συγκεκριμένων πολιτικών υποθέσεων, ενώ οι ποινικές υποθέσεις εκδικάζονται γρήγορα, διότι σε αυτές δίνεται προτεραιότητα από τα δικαστήρια, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Ανωτάτου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 10 December 2007 - 12:29:23 UTC