Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 26 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-12-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΡΩΣΙΑΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΥΠΕ
  • [02] ΣΑ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ
  • [03] ΚΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΡΩΣΙΑΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΥΠΕ

    Την υποστήριξη της Μόσχας στη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου για το Κυπριακό, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επανέναρξη διαλόγου εφ όλης της ύλης για τη διευθέτηση του προβλήματος, διατύπωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος εξέφρασε λύπη για την έλλειψη προόδου στο θέμα αυτό και κάλεσε για περισσότερο εποικοδομητική στάση όσους αμφιβάλλουν ως προς την ανάγκη βημάτων προόδου στο πλαίσιο της συμφωνίας Γκαμπάρι.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Λαβρόφ είπε ακόμη πως ο κεντρικός ρόλος στη διαδικασία διευθέτησης του Κυπριακού παραμένει στον ΟΗΕ, και ως εκ τούτου η Ρωσία προσβλέπει σε θετικά αποτελέσματα της συνεργασίας στο σχήμα της «πεντάδας» των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Είπε ακόμα πως κατά την παραμονή του στην Κύπρο, όπου φτάνει την Κυριακή για διήμερη επίσημη επίσκεψη, θα συζητηθεί το Κυπριακό, η περαιτέρω προώθηση των άριστων διμερών σχέσεων, ενώ θα συντονιστούν οι προσεγγίσεις των δύο χωρών ως προς την επίλυση κρίσιμων προβλημάτων της ευρύτερης περιοχής.

    Υπογράμμισε ότι οι σχέσεις Ρωσίας Κύπρου αποκτούν νέο περιεχόμενο, δεδομένης της ένταξης του νησιού στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ η συνεργασία καθίσταται ολοένα και πιο ουσιαστική, ενώ αναφερόμενος στο θέμα του Κοσσόβου εξέφρασε ανησυχία για την απειλή της υπονόμευσης του διεθνούς δικαίου, σημειώνοντας πως μια μονομερής απόφαση απόσχισης αναπόφευκτα θα αποτελέσει τετελεσμένο και θα προεκταθεί σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις.

    Διέψευσε τα σενάρια περί «εκκλησιαστικής επέκτασης», διερωτήθηκε πώς προκλήθηκε το θέμα στον Τύπο, τόνισε ότι η ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία παραδοσιακά υποστηρίζει αδερφικές σχέσεις με όλες τις τοπικές ορθόδοξες εκκλησίες και κατέληξε πως οι κοινές ορθόδοξες αξίες αποτελούν ενεργό ενοποιητικό παράγοντα και πως έξωθεν προσπάθειες για δημιουργία διαφωνιών μεταξύ των δύο χωρών είναι καταδικασμένες σε αποτυχία.

    Ερ: Πως αποτιμάτε το επίπεδο των διμερών σχέσεων Ρωσίας και Κύπρου και ποιοι οι στόχοι των διαβουλεύσεων σας στη Λευκωσία;

    Απ: Οι παραδοσιακά φιλικές σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία βασίζονται σε σταθερούς ιστορικούς και πνευματικούς δεσμούς. Στις σύγχρονες συνθήκες οι ρωσο-κυπριακές σχέσεις αποκτούν νέο περιεχόμενο, ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ. Μεταξύ μας αναπτύσσονται δυναμικά ευρείες επαφές σε υψηλό και ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Ολο και πιο ουσιαστική και εμπιστευτική καθίσταται η συνεργασία μας, συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικο-τεχνικής. Αναπτύσσονται οι οικονομικές σχέσεις. Η Κύπρος, ως γνωστόν, έγινε το σπίτι χιλιάδων Ρώσων που διαμένουν εκεί και αγαπημένος τόπος διακοπών για εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες από τη Ρωσία. Η ανάπτυξη των υποδομών του Νότου της Ρωσίας και η δημιουργία του πλέον σύγχρονου αθλητικο-τουριστικού συγκροτήματος για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 στο Σότσι αποτελεί τομέα καταβολής κοινών προσπαθειών, που έχει μεγάλη προοπτική. Για όλα αυτά θα συζητήσουμε στις συνομιλίες μου στη Λευκωσία. Παράλληλα θα συντονίσουμε τις προσεγγίσεις μας ως προς την επίλυση κρίσιμων προβλημάτων, από το Κόσοβο ως το Ιράκ και τη Μέση Ανατολή. Στο επίκεντρο της προσοχής θα είναι φυσικά οι προοπτικές λύσης του Κυπριακού. Μας φέρνει πιο κοντά η κοινή κατανόηση της ανάγκης να οδηγούμαστε στις διεθνείς σχέσεις από αρχές και νομικούς κανόνες γενικές εφαρμογής.

    Ερ: Πως βλέπετε την εξέλιξη του Κυπριακού και το ρόλο της Ρωσίας σε αυτό; Πώς αποτιμάτε τα πρόσφατα βήματα, αλλά και τις νέες καθυστερήσεις, που σχετίζονται με την υλοποίηση των «συμφωνιών της 8ης Ιουλίου;

    Απ: Η καταρχήν μας θέση είναι γνωστή. Τασσόμαστε υπέρ της επίτευξης δίκαιης, βιώσιμης και συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων, τόσο των Ελλήνων, όσο και των Τούρκων, βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ και της οικειοθελούς, χωρίς έξωθεν πίεση, συμφωνίας των ίδιων των μερών. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του ΟΗΕ, θεωρούμε ότι οι προτάσεις Γκαμπάρι της 8ης Ιουλίου 2006, οι οποίες συμφωνήθηκαν με τους ηγέτες και των δύο κοινοτήτων, δημιουργούν προϋποθέσεις για την επανέναρξη διαλόγου εφ όλης της ύλης για τη λύση. Με λύπη διαπιστώνουμε ότι οι πλευρές μόνο ελάχιστα κινήθηκαν προς αυτήν την κατεύθυνση. Καλούμε προς περισσότερο εποικοδομητική στάση όσους αμφιβάλλουν ως προς την ανάγκη βημάτων προόδου στο πλαίσιο του «σχεδίου Ι. Γκαμπάρι». Ο μηχανισμός αυτός εγκρίθηκε από τις αντιπαρατιθέμενες πλευρές και τη διεθνή κοινότητα. Οι δυνατότητές του κάθε άλλο παρά έχουν εξαντληθεί. Οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν στο παρελθόν προκειμένου να επιβληθούν στη διαδικασία της διευθέτησης αυστηρά χρονικά πλαίσια δεν οδήγησαν σε επιθυμητό αποτέλεσμα. Πρέπει να συνεχιστεί η εργασία για την προσέγγιση των θέσεων και των δύο κοινοτήτων βάσει σταδιακών, αλλά αποτελεσματικών βημάτων, μέτρων εμπιστοσύνης, πρέπει να διευκολυνθεί η σύσφιγξη του διακοινοτικού διαλόγου σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών. Λόγω του ότι ο κεντρικός ρόλος στη διαδικασία της διευθέτησης του Κυπριακού παραμένει στον ΟΗΕ, προσβλέπουμε σε θετικά αποτελέσματα της συνεργασίας στο σχήμα της «πεντάδας» των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ερ: Σε πρόσφατους ισχυρισμούς του ο πρόεδρος της Γεωργίας Μ.Σαακασβίλι δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήθεν «απείλησε» ότι θα προκαλέσει μια «δεύτερη Κύπρο» στη Γεωργία. Πώς το σχολιάζετε;

    Απ: Και τί δε λέει ο Μ. Σαακασβίλι. Για παράδειγμα κατηγόρησε δημοσίως τη Ρωσία για διοργάνωση μαζικών διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης στην Τιφλίδα, ενώ στις 25 Νοεμβρίου σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο «Ρουστάβι-2» αυτοδιαψεύστηκε, αναγνωρίζοντας, ότι «δεν ήταν η Ρωσία βασικός υποκινητής των ταραχών». Η αλήθεια είναι ότι δεν ακούσαμε όμως ποτέ καμία συγγνώμη για τη συκοφαντία και την απέλαση τριών διπλωματών μας με κατασκευασμένο πρόσχημα. Γι αυτό δεν θα σχολιάσω την εκδοχή περί «δεύτερης Κύπρου». Θα πω μόνο ότι ο Πρόεδρος Πούτιν ποτέ δεν προέβη σε παρόμοια απειλή. Ας δώσουμε στον Σαακασβίλι την ευκαιρία να διαψεύσει μόνος του και αυτόν τον ισχυρισμό.

    Ερ: Ορισμένοι Ρώσοι παράγοντες μερικές φορές παραλληλίζουν το Κυπριακό με τη διευθέτηση στο Κόσσοβο. Θεωρείτε βάσιμο κάτι τέτοιο; Πώς θα εκτιμούσε η Ρωσία τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσόβου;

    Απ: Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι απευθείας διαπραγματεύσεις για το καθεστώς του Κοσόβου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, οι οποίες διεξήχθησαν υπό την αιγίδα της «τρόικας» μεσολαβητών από τη Ρωσία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Ακόμη δεν πετύχαμε το στόχο της εξεύρεσης μιας αμοιβαία αποδεκτής επίλυσης. Παρόλα αυτά θεωρούμε ότι οι δυνατότητες αναζήτησης ενός συμβιβασμού δεν εξαντλήθηκαν, αλλά χρειάζονται προσπάθειες και από τις δύο πλευρές. Το Βελιγράδι κινήθηκε προς την κατεύθυνση της Πρίστινα, προώθησε και ανέπτυξε συμβιβαστικές προτάσεις στο πλαίσιο της αρχής μιας ουσιαστικής αυτονομίας. Οι Σέρβοι έδειξαν ετοιμότητα να εγγυηθούν στους Αλβανούς του Κοσόβου πρακτικά απεριόριστες αρμοδιότητες για την οργάνωση της ζωής στην επαρχία, τη σύναψη από μέρους τους ορισμένων εξωτερικών σχέσεων χωρίς βλάβη για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας. Ως βάση προτάθηκε να εφαρμοστούν τα γνωστά μοντέλα ευρείας αυτοδιοίκησης, όπως του Χονγκ-Κονγκ και οι νήσοι Αλάντ. Το Βελιγράδι υποστήριξε τις επιδιώξεις ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της Πρίστινα και πρότεινε να κινηθούν από κοινού σ αυτό το δρόμο. Πρέπει να σημειωθεί ότι, εφόσον η ΕΕ θεωρεί το πρόβλημα «ευρωπαϊκό», γεννάται το ερώτημα, γιατί χάθηκε τόσος χρόνος σχετικά με την ενσωμάτωση της Σερβίας στην ΕΕ με τα σημερινά της σύνορα; Από πλευράς της Πρίστινα δεν διαπιστώσαμε ούτε καν την ελάχιστη ετοιμότητα, να λάβει έστω σε κάτι τα νόμιμα συμφέροντα του Βελιγραδίου. Δυστυχώς, επαναλαμβάνοντας διαρκώς τη θέση της προκαθορισμένης ανεξαρτησίας του Κοσόβου, οι Αλβανοί ακολουθούσαν τα μηνύματα σειράς δυτικών χωρών, ως προς την ετοιμότητά τους να υποστηρίξουν τη μονομερή ανεξαρτητοποίηση, παρά τις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι και του ψηφίσματος 1244 του ΣΑ του ΟΗΕ, ως βασικού εγγράφου της διευθέτησης. Σε αυτό το κλίμα στην Πρίστινα άρχισαν να μιλούν για την επιδίωξη να ανακηρυχθεί η ανεξαρτησία του Κοσσόβου μονομερώς στο άμεσο ήδη μέλλον. Κατά τη συζήτηση της τελικής έκθεσης της «τρόικας» στο ΣΑ του ΟΗΕ θα επισημάνουμε τις προβλέψιμες αρνητικές επιπτώσεις της αυτοανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου. Η υλοποίηση αυτού του σεναρίου εγκυμονεί την όξυνση των διεθνικών αντιπαραθέσεων στην περιοχή και την επιστροφή της βίας. Στο φόντο των εξελίξεων στο Κόσσοβο ήδη σήμερα οξύνεται σημαντικά η κατάσταση σε άλλες χώρες της περιοχής, κυρίως στην ΠΓΔΜ. καθώς και τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Ιδιαίτερη ανησυχία μας προκαλεί η απειλή της υπονόμευσης του διεθνούς Δικαίου ως βάσης της σταθερότητας των διακρατικών σχέσεων στο σύνολό τους. Η περίπτωση του Κοσσόβου δεν είναι καθόλου μοναδική. Η μονομερής απόφαση αναπόφευκτα θα αποτελέσει τετελεσμένο και θα προεκταθεί σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις. Το θέμα εδώ δεν είναι κάποιοι παραλληλισμοί, παρ ότι εμφανείς. Οι περιπτώσεις, όπου θίγεται ζήτημα να επιτραπεί η απόσχιση από ένα κράτος, χωρίς την αποδοχή του, ενός τμήματος του εδάφους του με αφορμή τις διεθνικές αντιθέσεις, είναι αρκετά πολυάριθμες και απαντώνται σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Αρκεί να θυμηθούμε την Κύπρο. Παρόμοιες συγκρούσεις ή οι εστίες τους παραμένουν σήμερα υπό έλεγχο πρωτίστως χάρη στην αποδοτικότητα των θεμελιωδών κανόνων του διεθνούς Δικαίου. Το να τους αποδυναμώσουμε με απερίσκεπτες ενέργειες που θα εφαρμόζονταν στο Κόσοβο θα ήταν απλώς ανεύθυνο. Ελπίζουμε ότι οι εταίροι μας στη Δύση θα κατορθώσουν να κάνουν τη σωστή επιλογή και το πρόβλημα του Κοσόβου θα παραμείνει υπό συλλογικό έλεγχο της διεθνούς κοινότητας εκπροσωπούμενη από το ΣΑ του ΟΗΕ. Δεν βλέπουμε άλλη λογική εναλλακτική λύση εκτός από τη συνέχιση της αναζήτησης διαπραγματευτικής λύσης μέχρι να εξευρεθεί η διέξοδος.

    Ερ: Πώς σχολιάζετε εκτιμήσεις κάποιων Ευρωπαίων ότι «η Ρωσία δεν επιλύει τόσο τα διεθνή προβλήματα, όσο τα εκμεταλλεύεται»; Ποιες, θεωρείτε είναι οι βασικές αιτίες των «τριβών» στις σχέσεις σας με ΕΕ-ΝΑΤΟ; Τί είναι οι «κόκκινες γραμμές»;

    Απ: Ο ισχυρισμός ότι η Ρωσία «δεν επιλύει τόσο τα διεθνή προβλήματα, όσο τα εκμεταλλεύεται», δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Και ως απόδειξη θα επικαλεστώ τη συνεργασία μας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Μου φαίνεται ότι μία από τις βασικές αιτίες των σημερινών «αγκαθιών» στις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ είναι η απροθυμία τμήματος της πολιτικής ελίτ της ΕΕ να αντιμετωπίσει τη Ρωσία ως ισότιμο παίκτη στο διεθνή στίβο. Για μας είναι ολοφάνερο ότι ορισμένες δυνάμεις στην ΕΕ προσπαθούν να προεκτείνουν στις σχέσεις μας τις αρχές της λεγόμενης «ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας», που θεμελιώνεται στην αναπτυξιακή βοήθεια προς τις γειτονικές στην ΕΕ χώρες. Μάλιστα η ΕΕ μιλά από θέσεις «Μεγάλου αδελφού», που διαπαιδαγωγεί και παροτρύνει, και εν ανάγκη και κατευθύνει στο «σωστό δρόμο» τις νεαρές δημοκρατίες. Ως βασικό πολιτικό εργαλείο χρησιμοποιούνται ειδικά προγράμματα δραστηριοτήτων ανά χώρα ή περιφέρεια, που προϋποθέτουν σαφή χρονικό προσδιορισμό των υποχρεώσεων της χώρας-εταίρου κατά τα στάδια της ουσιαστικής υιοθέτησης των νομικών κανόνων της ΕΕ και της εφαρμογής των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, εμείς με την ΕΕ είμαστε ισότιμοι στρατηγικοί εταίροι, που διαμορφώνουμε τις σχέσεις μας βάσει της Συμφωνίας συνεταιρισμού και συνεργασίας. Η κατεύθυνση της ανάπτυξης της συνεργασίας μας προσδιορίστηκε από την απόφαση της Διάσκεψης Κορυφής της Αγίας Πετρούπολης το 2003, σχετικά με την υιοθέτηση «κοινών χώρων» Ρωσίας-ΕΕ στους τομείς της οικονομίας, της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας, της επιστήμης, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Με άλλα λόγια διαθέτουμε μια σοβαρή και σταθερή βάση για την οικοδόμηση ισότιμων μακροπρόθεσμων σχέσεων με την ΕΕ, η οποία δεν μπορεί απλώς να χωρέσει στην «ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας». Στη βάση των αρχών αυτής της ισότιμης εταιρικής σχέσης επεξεργαστήκαμε από κοινού και άλλα νομικά πλαίσια, ειδικότερα για να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές συνέπειες της διεύρυνσης της ΕΕ για τις ευρω-ρωσικές σχέσεις. Εννοώ τις κοινές δηλώσεις για τη διεύρυνση της ΕΕ και τις σχέσεις Ρωσίας ΕΕ από 27 Απριλίου 2004 και από 23 Απριλίου 2007. Αντιμετωπίζουμε αυτές τις συμφωνίες ως το βασικότερο συντελεστή του νομικού και θεσμικού πλαισίου. Η απαρέγκλιτη και πλήρης εκπλήρωσή τους αποτελεί εγγύηση του ανοδικού διαλόγου, χωρίς συγκρούσεις. Εχουμε επανειλημμένως δηλώσει ότι έχουμε εκπληρώσει το δικό μας μέρος των υποχρεώσεων. Δυστυχώς αυτό προς το παρόν δεν μπορεί να ειπωθεί για τους εταίρους μας. Εάν μάλιστα κοιτάξουμε τη διεύρυνση της ΕΕ σε πιο γενικό πλαίσιο, τότε είναι εμφανείς σήμερα οι προσπάθειες που καταβάλλονται από σειρά νέων μελών, τα οποία ακόμη δεν ξεπέρασαν τα «ιστορικά συμπλέγματα» και έχουν εγκλωβιστεί στην προώθηση των δικών τους συμφερόντων σε βάρος των συλλογικών. Προσπάθειες να δημιουργηθεί στις σχέσεις μας αρνητική ατμόσφαιρα και να κλονιστεί η εμπιστοσύνη. Δυστυχώς τα παλαιά μέλη της ΕΕ συχνά παρασύρονται από τους «νεαρούς», μετατρέποντας τις αβάσιμες απαιτήσεις τους προς τη Ρωσία σε στοιχείο κοινής πολιτικής, την οποία διαμορφώνουν βάσει του ελάχιστου κοινού παρανομαστή. Θεωρούμε ότι μια εναλλακτική λύση, αντί της διολίσθησης των σχέσεών μας σε ανταλλαγή αμοιβαίων απαιτήσεων, είναι η αναζήτηση όλων αυτών που ενώνουν τη Ρωσία και την ΕΕ, η υποστήριξη των πρωτοβουλιών, που αποβλέπουν σε καλύτερη ενημέρωση της κοινής γνώμης για τη σημασία της στρατηγικής προσέγγισης και της πραγματικής μετάβασης σε αρχές ισοτιμίας. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουμε επίσης στις σχέσεις με το ΝΑΤΟ. Η Συμμαχία παραμένει σημαντικός γεωπολιτικός παράγοντας στον κόσμο. Η δραστηριότητα του ΝΑΤΟ θίγει άμεσα τα ρωσικά συμφέροντα στον τομέα της ασφάλειας. Συνεργαζόμαστε ενεργώς σε σειρά στρατηγικών τομέων, πρωτίστως σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων και απειλών κατά της ασφάλειας, αναπτύσσουμε πολιτικό διάλογο. Ταυτοχρόνως, μια σειρά ενεργειών του ΝΑΤΟ μας προκαλεί ανησυχία. Αυτό αφορά τις διεθνείς νομικές επιπτώσεις της πολιτικής μετεξέλιξης της Συμμαχίας και της ανακοπής αυτής της διαδικασίας τελευταία, την προσέγγιση των στρατιωτικών της υποδομών προς τα σύνορά μας, την κατάσταση γύρω από τη Συνθήκη περιορισμού των συμβατικών δυνάμεων στην Ευρώπη, τα σχέδια ανάπτυξης στην Ευρώπη του τρίτου σημείου εγκατάστασης της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ. Ενα από τα πιο ευαίσθητα για μας θέματα είναι η περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Αποτελεί, μάλλον, το βασικό αίτιο που προκαλεί προβλήματα στις σχέσεις μας. Είμαστε βέβαιοι ότι η διεύρυνση της Συμμαχίας αποτελεί σχέδιο του πολιτικού παρελθόντος. Αμεση στρατιωτική απειλή για την ασφάλεια των χωρών που μετέχουν σ αυτήν δεν υπάρχει. Σε ό,τι αφορά, δε, τις «κόκκινες γραμμές» στις σχέσεις με τους Δυτικούς μας εταίρους, πρόκειται για τις περιπτώσεις, που οι έννομες ανησυχίες μας αγνοούνται επιμόνως. Οταν βλάπτεται η ασφάλειά μας, αλλά και όλη η διεθνής ισχύουσα έννομη τάξη. Οι τριβές μας με το ΝΑΤΟ συνδέονται άμεσα με αυτό το θέμα. Θα ήθελα άλλη μια φορά να υπενθυμίσω ότι συμφωνήσαμε να καθοδηγούμαστε, εργαζόμενοι στο σχήμα του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ, ότι κανένα από τα μέλη του Συμβουλίου δεν θα προβαίνει στον τομέα στρατηγικής ασφάλειας σε βήματα, τα οποία θα υπονόμευαν ή θα απειλούσαν την ασφάλεια οποιουδήποτε των μετεχόντων. Παρόμοια βήματα θα σήμαιναν την παράβαση αυτών των «κόκκινων γραμμών». Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσουμε να δείξουμε ανεκτικότητα γι αυτό και σε περίπτωση ανάγκης θα αντιδράσουμε.

    Ερ: Πως εξελίσσεται η ενεργειακή σας συνεργασία με τη ΝΑ Ευρώπη, υπό το πρίσμα των προειδοποιήσεων για «ενεργειακή εξάρτησή» της από τη Ρωσία;

    Απ: Η Ρωσία αναπτύσσει συνεργασία στον ενεργειακό τομέα με τους εταίρους της, μεταξύ άλλων και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Είναι μια αντικειμενική διαδικασία, αφού δεν αντιμετωπίζουμε την περιοχή μόνο ως σημαντική αγορά ενεργειακών πόρων, αλλά και ως μία από τις κρίσιμης σημασίας για τους «διαδρόμους μεταφοράς». Σε ό,τι αφορά τις προειδοποιήσεις περί «ενεργειακής εξάρτησης», εμείς εξαρτώμεθα στον ίδιο βαθμό από τους καταναλωτές των ενεργειακών πόρων, όσο εκείνοι από τον εφοδιασμό μας. Οι βασικές δυσκολίες σε αυτήν την περίπτωση δεν συνδέονται με την ασφάλεια του ίδιου του ανεφοδιασμού, την οποία παρεμπιπτόντως δεν αμφισβήτησε κανείς, αλλά με προβλήματα που γεννώνται κατά τη διέλευση από άλλες χώρες. Η βέλτιστη απόφαση συνίσταται στη διαφοροποίηση των οδών διέλευσης των ενεργειακών πόρων. Ακριβώς γι αυτό αναλάβαμε την πρωτοβουλία της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη και του αγωγού φυσικού αερίου «Νότιο Ρεύμα». Αυτό εγγυάται στους καταναλωτές την αδιάκοπη προμήθεια πετρελαίου και αερίου.

    Ερ: Τελευταία στον ελληνόφωνο Τύπο έγινε λόγος για ρωσικά σχέδια «εκκλησιαστικής επέκτασης». Πως θα το σχολιάζατε;

    Απ: Η πνευματική σχέση του ρωσικού και του ελληνικού λαού, όπως διαμορφώθηκε ιστορικά, αποτελεί ισχυρό παράγοντα, που ασκεί και σήμερα καθοριστική επίδραση στο φιλικό χαρακτήρα των ρωσο-ελληνικών σχέσεων. Περισσότερο από χίλια χρόνια πριν ιεραπόστολοι από το Βυζάντιο έφεραν στη Ρωσία το Χριστιανισμό, χωρίς τον οποίον είναι αδιανόητη η ίδια η ιστορία της Ρωσίας. Οι ορθόδοξες αρχές διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό τις βάσεις του ρωσικού πολιτισμού και του πολιτικού συστήματος. Η ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία παραδοσιακά υποστηρίζει αδερφικές σχέσεις με όλες τις τοπικές ορθόδοξες εκκλησίες. Γι αυτό και για να είμαστε ειλικρινείς δεν κατανοούμε από τί προκλήθηκε το διακινούμενο σε ορισμένα ελληνικά και κυπριακά ΜΜΕ ζήτημα της «εκκλησιαστικής επέκτασης» της Μόσχας στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και της Ελλαδικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Σήμερα στην Ελλάδα και την Κύπρο δεν υπάρχουν ναοί, που να ανήκουν στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας. Και ούτε τίθεται τέτοιο ζήτημα. Προκαλούν απορία οι ισχυρισμοί γύρω από σχέδια κατασκευής στο νησί της Κέρκυρας παρεκκλησίου προς τιμήν του αγίου Θ. Ουσακόφ, οι προσπάθειες να διακρίνουν εδώ «δάκτυλο της Μόσχας». Πρόκειται για ιδιωτική πρωτοβουλία ομάδας πιστών, των οποίων οι επιδιώξεις είμαι βέβαιος ότι αξίζουν σεβασμού και υποστήριξης. Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ιστορικές σχέσεις της Κέρκυρας και της Ρωσίας η ανέγερση στο νησί εκκλησίας ή παρεκκλησίου ως προσφορά μνήμης προς τον ένδοξο και Αγιο ναύαρχο θα ήταν ιδιαίτερα συμβολική. Και είναι αυτονόητο ότι θα υπαγόταν στην κανονική δικαιοδοσία της Ελλαδικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αλλη μια ομάδα θρησκευόμενων με την ευλογία της Ιεράς Συνόδου της Κυπριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας επιδιώκει να αναγείρει δική της εκκλησία στην Κύπρο. Εννοείται, ότι και αυτή θα υπάγεται στη δικαιοδοσία της Κυπριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών και η ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία βοηθούν τη ρωσική διασπορά του εξωτερικού και υπερασπίζονται τα δικαιώματα όσων Ρώσων βρέθηκαν μακριά από την πατρίδα. Είμαστε σύμμαχοι στην απόκρουση κάθε εκδήλωσης ρατσισμού και ξενοφοβίας, προσπάθειες να χωριστεί ο κόσμος με θρησκευτικά, εθνικά ή πολιτιστικά χαρακτηριστικά. Μας ενώνει η κοινή κατανόηση της σημασίας του διαθρησκευτικού και διαπολιτισμικού διαλόγου στη βάση των κοινών για όλες τις παγκόσμιες θρησκείες ηθικές αρχές. Προσβλέπουμε ότι προς την επίτευξη αυτού του στόχου θα κατευθυνθεί η δραστηριότητα της «Συμμαχίας των πολιτισμών», η πρώτη διάσκεψη της οποίας διοργανώνεται τον ερχόμενο Ιανουάριο στην Ισπανία. Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ «Διάλογος Πολιτισμών», που πραγματοποιείται ετησίως στο νησί της Ρόδου με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ρωσικού ΥΠΕΞ. Επίσης, γνωρίζουμε την πρόταση του Επισκόπου Κύκκου Νικηφόρου να διεξαχθούν στην Κύπρο τακτικές συναντήσεις εκπροσώπων του Ισλάμ και του Χριστιανισμού. Ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει πραγματικότητα. Να πω και μερικά λόγια για τις επινοήσεις ότι δήθεν έχουμε διεκδικήσεις ως προς το Αγιο Ορος. Ο Αθως και η Ρωσία συνδέονται με προαιώνιους πνευματικούς δεσμούς. Αυτός ο ιερός τόπος συμμετείχε στη διαμόρφωση των ρωσικών ορθοδόξων παραδόσεων, καθώς θεωρείται ότι ο μοναχισμός στη Ρωσία ήλθε ακριβώς από εκεί, από τον Αθω. Αυτή η ιστορική κληρονομιά έχει ιδιαίτερη σημασία στις ημέρες μας, όπου η Ρωσία αναγεννάται πνευματικά, επιστρέφει στις πνευματικές της αρχές και τα ιερά της. Ακριβώς υπ αυτό το πρίσμα χρειάζεται να αντιμετωπίζεται η επίσκεψη του Προέδρου Πούτιν στο Αγιο Ορος το Σεπτέμβριο του 2005. Για όλους εμάς έχει μεγάλη σημασία η διατήρηση του ιστορικού καθεστώτος του Αγίου Ορους ως πολυεθνικού κέντρου ολόκληρου του ορθόδοξου κόσμου. Με τη σειρά της η Ρωσία αναπτύσσει τις σχέσεις της με το Αγιο Ορος. Κατά παράδοση αυτές θεμελιώνονται στην απόλυτη και αμοιβαία εμπιστοσύνη, τα ενιαία πνευματικά ιδανικά. Οι κοινές ορθόδοξες αξίες αποτελούν ενεργό ενοποιητικό παράγοντα για τις χώρες της ανατολικής χριστιανικής παράδοσης. Είναι εμφανές ότι η πνευματική εγγύτητα των λαών μας μπορεί να διοχετευθεί επιτυχώς σε πρακτικές ενέργειες, που αποβλέπουν στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας και τη διεύρυνση της αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας. Οι έξωθεν προσπάθειες να εισαγάγουν στις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας τεχνητές διαφωνίες είναι καταδικασμένες σε αποτυχία.

    [02] ΣΑ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ

    Ολοκληρώθηκαν οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφορικά με την έκθεση του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ για την ειρηνευτική δύναμη του διεθνούς οργανισμού στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ). Τα μέλη ενημέρωσε ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ.

    Στη διάρκεια της συζήτησης που επακολούθησε, τα μέλη εκφράστηκαν θετικά για την ανάγκη εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και των εισηγήσεων για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

    Τα μέλη εκφράστηκαν θετικά στη συνέχιση της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με τη σημερινή της σύνθεση.

    Σε σχέση με το Κυπριακό, μετά τη σχετική ενημέρωση του κ. Μόλερ, η εκτίμηση των μελών του ΣΑ είναι πως διαφαίνονται εξελίξεις στο Κυπριακό, μέσα στο 2008.

    [03] ΚΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

    Το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) των Κυπριακών Αερογραμμών (ΚΑ) εκφράζει τη λύπη του προς το ταξιδιωτικό κοινό για την ταλαιπωρία που ενδέχεται να υποστεί, σε περίπτωση υλοποίησης των εξαγγελθέντων απεργιών και διαβεβαιώνει ότι θα κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την καλύτερη εξυπηρέτησή του υπό τις περιστάσεις.

    Ταυτόχρονα καλεί τις συντεχνίες να άρουν τα απεργιακά μέτρα.

    Σε ανακοίνωση τους, οι Κυπριακές Αερογραμμές ενημερώσουν το ταξιδιωτικό κοινό ότι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να γίνουν οι πτήσεις που θα επηρεαστούν από τυχόν υλοποίηση της 24ωρης απεργίας την προσεχή Τετάρτη και της 48ωρης που απειλείται να ακολουθήσει στις 17 και 18 Δεκεμβρίου.

    Προσθέτουν, επίσης, ότι η απεργία στις Κυπριακές Αερογραμμές δεν είναι καθολική, αλλά περιορίζεται στα τμήματα επίγειας εξυπηρέτησης υπαλλήλων της στα δύο αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 7 December 2007 - 20:29:13 UTC