Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-12-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΣΡΑΗΛ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΣΑΡΡΗΣ - ΕΥΡΩ - ΜΠΑΡΟΖΟ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ECOFIN -ΚΥΠΡΟΣ - ΦΠΑ - ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΣΡΑΗΛ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Την ελπίδα όπως εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, ο οποίος δέχθηκε την Υπουργό Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί η κ. Μαρκουλλή στο Ισραήλ.

    Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του Ισραήλ είπε, επίσης, ότι τα χρονοδιαγράμματα δεν βοηθούν στην εξεύρεση λύσης στα προβλήματα, τα οποία πρέπει να τυγχάνουν διαπραγμάτευσης.

    Η Κύπρια Υπουργός Εξωτερικών είχε στο Ισραήλ σειρά επαφών τόσο με την ομόλογό της Τζίπι Λίβνι όσο και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλους Ισραηλινούς βουλευτές τους οποίους ενημέρωσε για τις θέσεις της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό. Ο Πρόεδρος του Ισραήλ αναφέρθηκε στα οικονομικά επιτεύγματα της Κύπρου, η οποία, όπως είπε, παρά τις διάφορες αντιξοότητες κατάφερε να γίνει από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς.

    Από την πλευρά της, η κ. Μαρκουλλή μίλησε για τους κοινούς ιστορικούς δεσμούς και τις παραδόσεις των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι στόχος της επίσκεψής της είναι η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου Ισραήλ.

    Η κ. Μαρκουλλή ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Ισραήλ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την άρνηση της τουρκικής πλευράς να εφαρμόσει τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου.

    Πρόσθεσε ότι η Τουρκία εντείνει τις προκλήσεις της, αφού τώρα δημόσια και επίσημα αναφέρεται με δηλώσεις αξιωματούχων της χώρας σε δημιουργία δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο.

    Είπε, εξάλλου, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία τάσσεται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, νοουμένου ότι η Τουρκία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου κάτι που μέχρι τώρα αρνείται να πράξει.

    Η κ. Μαρκουλλή ενημερώθηκε, επίσης, από τον Πρόεδρο Πέρες για τη διεθνή συνάντηση της Αννάπολης για το Μεσανατολικό.

    Ενωρίτερα, η κ. Μαρκουλλή συναντήθηκε με την Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι με την οποία ανασκόπησαν τις διμερείς σχέσεις και τους τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυσή τους, ενώ συζήτησαν και το θέμα υπογραφής διμερών συμφωνιών μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.

    Η κ. Λίβνι αναφέρθηκε στη συνάντηση της Αννάπολης και η κ. Μαρκουλλή από πλευράς της ενημέρωσε την ομόλογό της για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Η Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, εξάλλου, στο σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, τονίζοντας ακόμη ότι ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που διαμένουν στα κατεχόμενα μειώνεται συνεχώς λόγω και του συνεχιζόμενου εποικισμού από την Τουρκία.

    Αναφερόμενη στις προσπάθειες της κυπριακής Κυβέρνησης, που έχουν ως στόχο την άνοδο του βιοτικού επιπέδου της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η κ. Μαρκουλλή επεσήμανε τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας για την οικονομική στήριξη των Τουρκοκυπρίων.

    Τέλος, οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών αντάλλαξαν απόψεις για διάφορα περιφερειακά και διεθνή θέματα.

    Η Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ισραήλ Μπέντζιαμιν Νετανιάχου τον οποίον και ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Κατά τη συνάντηση, η κ. Μαρκουλλή επεσήμανε ότι η ε/κ πλευρά επιδιώκει λύση με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και μέσα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στην πολύ καλή κατάσταση της οικονομίας της Κύπρου, αλλά και στα οφέλη που αποκόμισε η Κύπρος από την ένταξή της στην ΕΕ, από την οποία επωφελούνται και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας.

    Στο πλαίσιο των επαφών της, η κ. Μαρκουλλή συναντήθηκε με τα μέλη της Ομάδας Φιλίας Κύπρου Ισραήλ στη Κνέσετ, με τους οποίους συζήτησε το Κυπριακό και το Μεσανατολικό.

    Η κ. Μαρκουλλή επισκέφθηκε και το μουσείο του ολοκαυτώματος και κατέθεσε στεφάνι στην αίθουσα μνήμης.

    [02] ΣΑΡΡΗΣ - ΕΥΡΩ - ΜΠΑΡΟΖΟ - ΚΥΠΡΟΣ

    Σε ενημέρωση των ομολόγων του για την προετοιμασία εισαγωγής του ευρώ στην Κύπρο, την 1η Ιανουαρίου 2008, προέβη ο Υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, στη διάρκεια της συνεδρίας των Υπουργών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΚΥΠΕ στις Βρυξέλλες, στην πανηγυρική τελετή που θα γίνει στην Κύπρο στις 18 Ιανουαρίου για την εισαγωγή του ευρώ, θα παρευρεθούν σημαίνοντες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προεξάρχοντος του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Οπως ανέφερε ο κ. Σαρρής, όλα πάνε καλά, η εξοικείωση των καταναλωτών βελτιώνεται συνεχώς, ενώ υποχωρεί και ο σκεπτικισμός που υπάρχει σχετικα με τους κινδύνους για αυξήσεις των τιμών.

    Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, η διπλή αναγραφή των τιμών έχει φέρει αποτελέσματα και ο Κύπριος καταναλωτής εμφανίζεται πλήρως ενημερωμένος σχετικά με την σχέση λίρας-ευρώ. Ο κ. Σαρρής αναφέρθηκε επίσης στον κώδικα τιμολόγησης που έχει υπογραφεί από 1.500 και πλέον επιχειρήσεις και στις συμφωνίες με τις οργανώσεις καταναλωτών.

    Στην πανηγυρική τελετή που θα γίνει στην Κύπρο στις 18 Ιανουαρίου για την εισαγωγή του ευρώ, θα παρευρεθούν μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Πρόεδρος του άτυπου συμβουλίου των των χωρών της Ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Νομισματικές και Οικονομικές Υποθέσεις, Χοακίν Αλμούνια, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, και πολλοί Υπουργοί οικονομικών, χωρών της ευρωζώνης.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αυτή την ώρα μια πρέπει να είναι η ιδεολογία μας, η Κύπρος και η σωτηρία της, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας, στην συνάντηση που διοργάνωσε η ομάδα της Ενωμένης Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην παρουσία και άλλων Ευρωβουλευτών από άλλες πολιτικές ομάδες.

    Ο κ. Χριστόφιας έκανε εκτενή αναφορά στο Κυπριακό και απάντησε σε ερωτήσεις Ευρωβουλευτών που επέδειξαν ενδιαφέρον για το εθνικό μας πρόβλημα.

    Τόνισε την ανάγκη όπως «βρούμε κοινή γλώσσα Ε/Κ και Τ/Κ να επιλύσουμε τις διάφορες πτυχές ενός απλού προβλήματος που έγινε πολυσύνθετο ένεκα των ξένων επεμβάσεων στα εσωτερικά της Κυπριακής Δημοκρατίας και της εξώθησης σωβινιστικών στοιχείων και στις δύο κοινότητες».

    Ανέφερε ότι «η ουσία του Κυπριακού είναι η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων, είναι η κατοχή, είναι η παραβίαση των αρχών του ευρωπαϊκού δικαίου».

    Αναφερόμενος στην «απομόνωση» των Τ/Κ, σημείωσε, ότι «οι Τ/Κ στον βαθμό που νιώθουν απομόνωση οφείλεται στην κατοχή». Σημείωσε ότι μέχρι το 2003 ο τέως Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δεν επέτρεπε καμία διακίνηση μεταξύ ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών. Η λεγόμενη απομόνωση, σημείωσε, δεν προήλθε από τα μέτρα που πήραν οι εκάστοτε κυβερνήσεις ειδικά για να απομονώσουν τους Τ/Κ συμπατριώτες μας.

    [04] ECOFIN -ΚΥΠΡΟΣ - ΦΠΑ - ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ

    Το Συμβούλιο Υπουργών ECO-FIN αποδέχθηκε το αίτημα της κυπριακής Κυβέρνησης για παράταση μέχρι το τέλος του 2009 της εξαίρεσης που έχει σήμερα στην επιβολή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας , στα φάρμακα, τα τρόφιμα και τις υπηρεσίες εστιατορίων.

    Η απόφαση λήφθηκε ομόφωνα από τα 27 κράτη μέλη, μετά από διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετείχε ο Υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος είχε τη στήριξη τόσο του αρμόδιου Επίτροπου για θέματα φορολογίας, Λάζλο Κόβατς, όσο και του Πορτογάλου Προέδρου του Συμβουλίου.

    Με βάση τη συμφωνία ένταξης στην ΕΕ, η Κύπρος είχε πάρει εξαίρεση στην επιβολή ΦΠΑ στα φάρμακα, τα τρόφιμα και τις υπηρεσίες εστιατορίων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2007, που σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2008 όφειλε να προχωρήσει σε επιβολή του φόρου, ο οποίος θα οδηγούσε σε ανάλογες αυξήσεις των τιμών των παραπάνω αγαθών και υπηρεσιών.

    Το επιχείρημα που επικαλέστηκε ο κ. Σαρρής ήταν ότι η Κοινότητα θα προχωρήσει σε αναθεώρηση του σημερινού συστήματος ΦΠΑ το 2010, οπότε θα μπορούσαν να τεθούν την ίδια στιγμή για συζήτηση και όλες οι εξαιρέσεις, δεδεμένου ότι εκτός της Κύπρου, εξαιρέσεις είχαν πάρει και άλλες χώρες μέλη της πρώην Ανατολικής Ευρώπης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 4 December 2007 - 20:29:13 UTC