Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-12-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΕΠΙΤΡΟΠΗ - Τ/Κ - ΠΡΟΪΟΝΤΑ
  • [03] ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
  • [04] ΠΑΤΣΑΛΙΔΗΣ - ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για Πολιτικές Υποθέσεις Λιν Πάσκοε εργάζεται για την έκθεση που θα υποβάλει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εντός των ημερών και βεβαίως στη σύνταξη της εκθέσεως συνεργάζεται με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και με όλους τους παράγοντες που στην Κύπρο εμπλέκονται στο Κυπριακό, διευκρινίζοντας πως δεν γνωρίζει εάν έχει άμεση επαφή με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος προέβη στη δήλωση στο περιθώριο της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης για τον αθλητισμό που διοργάνωσε το ΚΣ ΕΔΕΚ, σχολιάζοντας πληροφορίες για κινητικότητα του κ. Πάσκοε σε συντονισμό με Λονδίνο και Ουάσινγκτον και την ΕΕ διά του κ. Ρεν, ώστε να υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό εντός του 2008.

    Ακολούθως, σχολιάζοντας πληροφορίες ότι η Σουηδία πιέζει για το απευθείας εμπόριο, είπε πως διαχωρίζει τις θέσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ από τη Σουηδία επειδή, όπως εξήγησε, μίλησε για το θέμα με τον Πρωθυπουργό της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελντ.

    Οι θέσεις του κ. Μπιλντ ότι το απευθείας εμπόριο πρόκειται να ενισχύσει οικονομικά τους Τ/κ ώστε να καταστεί η επανένωση πιο εύκολη είναι γνωστές από παλιά, συνέχισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως όσοι ξέρουν τα γεγονότα, γνωρίζουν ότι η συνολική παραγωγή των Τ/κ, που είναι δυνατό να εξαχθεί, ανέρχεται περίπου σε 8 εκατομμύρια ευρώ.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως εάν εκτιμάται ότι με αυτά τα 8 εκ. ευρώ και με το απευθείας εμπόριο θα επέλθει η οικονομική ανόρθωση των Τ/κ, είναι λανθασμένη η εκτίμηση των δεδομένων και της ανόδου στο βιοτικό επίπεδο των Τ/κ, που στο μεταξύ επήλθε και με την κρατική ενίσχυση και τις διευκολύνσεις που παρέχει η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σχολιάζοντας εκτιμήσεις ότι το 2008 θα είναι χρονιά Κυπριακού, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ο χαρακτηρισμός χρονιά Κυπριακού του θυμίζει την Εβδομάδα του Παιδιού, επισημαίνοντας πως ενόσω το Κυπριακό παραμένει άλυτο, πρέπει να συνεχίζει να απασχολεί τη διεθνή κοινή γνώμη, «και εμείς να προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις και κάθε πρωτοβουλία που μας παρέχεται ώστε να αποτελέσει απαρχή ουσιαστικών συνομιλιών για λύση του Κυπριακού».

    [02] ΕΠΙΤΡΟΠΗ - Τ/Κ - ΠΡΟΪΟΝΤΑ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδιαφέρεται έντονα για την απρόσκοπτη διέλευση προσώπων και αγαθών μέσω της Πράσινης Γραμμής, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Θέμης Θεμιστοκλέους.

    Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του κατοχικού καθεστώτος να επιβάλει φορολογία 30% σε αγαθά που αγοράζουν οι Τ/Κ από τις ελεύθερες περιοχές και υπερβαίνουν τα 135 ευρώ, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι τα εμπόδια και οι περιορισμοί στη συνεργασία των πολιτών και των κοινοτήτων στην Κύπρο θα πρέπει να εξαλειφθούν.

    Οπως διευκρίνισε, κανόνες του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής ισχύουν μόνο για τα εμπορεύματα που εισέρχονται από τον βορρά στις περιοχές που τελούν υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Οποιοιδήποτε κανόνες που έχουν σχέση με τη διέλευση αγαθών στην αντίθετη κατεύθυνση είναι μονομερείς κανόνες των τουρκοκυπριακών αρχών και εμπίπτουν κάτω από τη δική τους ευθύνη», σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

    [03] ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Σοφοκλής Σοφοκλέους, αναφερόμενος στη σύλληψη εποίκου που φέρεται να εμπλέκεται σε κύκλωμα μεταφοράς λαθρομεταναστών από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, είπε πως είναι φανερό και αποδεικνύεται καθημερινά ότι η λαθρομετανάστευση ενισχύεται και υποθάλπεται από την Τουρκία και το ψευδοκράτος.

    Πρόσθεσε πως αναμφίβολα η τακτική Τουρκίας και ψευδοκράτους βρίσκει στα πλοκάμια της συνεργασία από κυκλώματα και συμμορίες που στόχο έχουν να δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στον τόπο.

    «Θα συνεχίσουμε κάθε προσπάθεια, προληπτικά και κατασταλτικά, ώστε να περιορίσουμε αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο, το οποίο ταλαιπωρεί την κοινωνία μας και θα αποτελέσει τα επόμενα χρόνια ίσως το μεγαλύτερο κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα στον τόπο», είπε τέλος ο κ. Σοφοκλέους.

    [04] ΠΑΤΣΑΛΙΔΗΣ - ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

    Η ολική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει ξεκινήσει και "δεν κάνουμε πίσω``, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Χρίστος Πατσαλίδης στο περιθώριο του συνεδρίου για την αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πραγματοποιείται σήμερα με τη στήριξη του Υπουργείου Εσωτερικών της Ελλάδας, πανεπιστημιακών και άλλων εμπειρογνωμόνων.

    Ο κ. Πατσαλίδης είπε ακόμα πως η ημέρα αυτή αποτελεί ορόσημο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προσθέτοντας ότι αρχίζει η προετοιμασία συγκεκριμένου σχεδίου για αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε έξι μήνες θα υπάρξει κατάληξη σε συγκεκριμένη πρόταση, η οποία θα αναφέρεται σε τροποποίηση της νομοθεσίας και την ολική αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η παρούσα δομή και διάταξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στις νέες ευρωπαϊκές προκλήσεις και ανέφερε ότι με το σημερινό συνέδριο άνοιξε ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση και ότι η ειδική επιτροπή που συστάθηκε θα μελετήσει τα πορίσματα και τις προτάσεις που θα κατατεθούν στο συνέδριο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 2 December 2007 - 14:29:20 UTC