Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-11-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ - ΖΩΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
  • [02] ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
  • [03] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ - ΙΣΡΑΗΛ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [04] ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ - ΜΕΤΡΑ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ - ΖΩΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

    Τα θέματα των ζωικών ασθενειών που απασχολούν αυτή την περίοδο των Κύπρο ήταν στο επίκεντρο σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για θέματα υγείας Μάρκο Κυπριανού.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού είπε πως συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχουν για τα ευρωπαϊκά ζητήματα, και πως εκ των πραγμάτων τέθηκαν τα διάφορα κτηνιατρικά θέματα που απασχολούν αυτή την περίοδο την Κύπρο και την εξέλιξή τους, ενώ μίλησαν και για κάποιες πρωτοβουλίες που θα πάρει η ΕΕ σε άλλους τομείς.

    Ο κ. Κυπριανού είπε πως η συζήτηση ήταν εποικοδομητική και πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει άμεσο ενδιαφέρον για αυτά τα ζητήματα.

    Είπε πως του δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «απευθείας για τα μέτρα που λήφθηκαν, για την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τους κανονισμούς και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, ιδιαίτερα την ερχόμενη εβδομάδα που θα έχουμε και τις διάφορες θετικές εξελίξεις».

    Επανέλαβε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα μπορέσουν να χαλαρώσουν τα μέτρα όσον αφορά των αφθώδη πυρετό. «Δεν θα αρθούν πλήρως βεβαίως όσο η Κύπρος έχει ζώα που παρουσιάζουν αντισώματα. Αλλά θα μπορέσουν να επιτραπούν κάποιες εξαγωγές και να χαλαρώσουν τα μέτρα στη ζώνη των 10 χιλιομέτρων», είπε ο κ. Κυπριανού.

    Ακόμη ανέφερε πως για την τρομώδη νόσο θα υιοθετηθεί απόφαση για την αναστολή της θανάτωσης των ζώων που είναι ευαίσθητα στην ασθένεια για πέντε χρόνια. Αυτό θα δώσει βεβαίως τη δυνατότητα στην Κύπρο να προγραμματίσει τη σταδιακή αντικατάστασή τους.

    Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του ζήτησε να μεταφέρει κάτι συγκεκριμένο στην ΕΕ όσον αφορά αυτά τα ζητήματα, ο κ. Κυπριανού απάντησε: όχι ήταν περισσότερο ενημέρωση από την πλευρά μου» και πρόσθεσε πως η κοινοτική νομοθεσία είναι σαφής και δεν υπάρχει και θέμα ιδιαίτερης διακριτικής ευχέρειας.

    «Εκείνο που πιστεύω ότι είναι το θετικό είναι ότι τώρα είμαστε στη δεύτερη φάση διαχείρισης πλέον του ζητήματος, άρα περνούμε στο κομμάτι χαλάρωσης των μέτρων», ανέφερε.

    Όπως είπε, η στρατηγική της ΕΕ είναι να λαμβάνονται αμέσως τα αυστηρότερα δυνατόν μέτρα και σιγά σιγά να χαλαρώνουν, όταν γίνει καλύτερη εκτίμηση των διαστάσεων του προβλήματος.

    Σε παρατήρηση πως υποστηρίχθηκε από κάποιους πως τα μέτρα που λήφθηκαν στην Κύπρο για τον αφθώδη πυρετό δεν ήταν τόσο αναγκαία, ο κ. Κυπριανού είπε πως τα μέτρα προβλέπονται από τους κανονισμούς της ΕΕ και η ευθύνη ανήκει στα κράτη μέλη για να εφαρμόσουν τους κανονισμούς και να πάρουν τα μέτρα που συνάδουν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

    Είπε πως η μεγαλύτερη προτεραιότητα της ΕΕ είναι η πρόληψη «και δεν μπορεί να ακολουθηθεί μια προσέγγιση του ``αφήστε και να δούμε`` και για αυτό είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνονται αμέσως δυναμικά, αυστηρά και αποτελεσματικά μέτρα», επισημαίνοντας πως αυτό συνέβη και στις περιπτώσεις άλλων χωρών που αντιμετώπισαν τέτοιες ζωικές ασθένειες.

    «Είναι αυτή η προσέγγιση, ότι είναι καλύτερο να δοθούν κάποιες αποζημιώσεις παρά να ληφθεί οποιοδήποτε ρίσκο επέκτασης της ασθένειας», είπε ο κ. Κυπριανού.

    [02] ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

    Αυτό που είναι σαφές είναι ότι υπάρχει μια κινητικότητα γύρω από το Κυπριακό, αλλά είναι άλλο θέμα αν η κινητικότητα αυτή μετατραπεί σε πρόσκληση για πρωτοβουλία σε επίσημο επίπεδο, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Πάλμας τόνισε ότι σε περίπτωση επίσημης πρωτοβουλίας, η Λευκωσία θα ανταποκριθεί θετικά ``εάν και εφόσον αυτή ανταποκρίνεται σε όλα όσα εμείς εκτιμούμε πως θα πρέπει να υπάρξουν ως πρωτοβουλία γύρω από το Κυπριακό``.

    Σε παρατήρηση ότι χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρωτοβουλία για το Κυπριακό, αλλά κινητικότητα, ο κ. Πάλμας διευκρίνισε ότι ούτε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ούτε ο ίδιος είχαν δηλώσει ποτέ ότι υπήρχε πρωτοβουλία. ``Εκείνο το οποίο όμως είναι σαφές και υπάρχει σήμερα είναι πως ναι συζητιέται και υπάρχει μια κινητικότητα γύρω από Κυπριακό. Τώρα αν αυτή η κινητικότητα γίνει πρωτοβουλία σε επίσημο επίπεδο από τη ΓΓ των ΗΕ ή από την ΕΕ ή από οποιονδήποτε άλλο είναι ένα θέμα το οποίο θα αντιμετωπίσουμε και βεβαίως με θετικό τρόπο θα ανταποκριθούμε εάν και εφόσον αυτό ανταποκρίνεται σε όλα όσα εμείς εκτιμούμε πως θα πρέπει να υπάρξουν ως πρωτοβουλία γύρω από το Κυπριακό``.

    Κληθείς, εξάλλου να σχολιάσει τη δήλωση του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση ότι η αντιπαράθεση μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας λόγω των βέτο που προβάλει η Αγκυρα στην ένταξη της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς ``πληγώνει την ΕΕ`` στο θέμα της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ για το Κοσσυφοπέδιο, ο κ. Πάλμας ανέφερε ότι ``αυτά τα προβλήματα είναι σαφές και ξεκάθαρο πως δεν τα δημιουργεί η Κύπρος, ένα κράτος - μέλος ισότιμο στην ΕΕ, αλλά εκείνοι που εξακολουθούν και κατέχουν εδώ και 34 χρόνια την βόρεια Κύπρο με στρατεύματα``.

    [03] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ - ΙΣΡΑΗΛ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Επίσκεψη εργασίας στο Ισραήλ θα πραγματοποιήσει η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή από τις 3 μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου 2007. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στη διάρκεια της επίσκεψης της η Υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση-γεύμα εργασίας με την ομόλογό της Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Tzipi Livni, ενώ θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο του Ισραήλ Shimon Peres. Θα έχει, επίσης, συνάντηση με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Βουλευτή Benjamin Netanyahu, καθώς και με την ομάδα φιλίας Ισραήλ - Κύπρου στην Ισραηλινή Βουλή.

    Το Μεσανατολικό, ιδιαίτερα μετά τη συνάντηση στη Αννάπολη, οι διμερείς σχέσεις και το Κυπριακό είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν κατά τις συναντήσεις. Θα συζητηθούν, επίσης, περιφερειακά θέματα, καθώς και η συνεργασία των δύο χωρών σε διεθνείς οργανισμούς και ιδιαίτερα οι σχέσεις Ισραήλ-ΕΕ.

    Κατά την παραμονή της στο Τελ Αβίβ η Υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτή από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο ΙΙΙ. Η Υπουργός επιστρέφει στο νησί την Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2007.

    [04] ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ - ΜΕΤΡΑ

    Τα μέτρα που λαμβάνει το κατοχικό καθεστώς για περιορισμό των αγορών των Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές καταδεικνύουν από που προέρχεται η λεγόμενη απομόνωση και η καταπίεση των Τουρκοκυπρίων, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας. Ο κ. Πάλμας κλήθηκε να σχολιάσει τις αντιδράσεις των Τ/κ κατά των μέτρων που λαμβάνει το κατοχικό καθεστώς για περιορισμό των αγορών που κάνουν οι Τ/κ στις ελεύθερες περιοχές.

    ``Νομίζω ότι το τελευταίο παράδειγμα καταδεικνύει από πού προέρχεται η απομόνωση και από πού προέρχεται η καταπίεση σε ό,τι αφορά τους Τ/κ συμπατριώτες μας``, ανέφερε ο Εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως ``όταν κατά διαστήματα η Κυβέρνηση έχει πει και έχει τονίσει πως το θέμα της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/κ αποκλειστικά και μόνον οφείλεται στο κατοχικό καθεστώς, αλλά και στο καθεστώς λειτουργίας του ψευδοκράτους, τότε κάποιοι και από την δική μας πλευρά έκαναν κριτική``.

    Υπενθύμισε τέλος ότι ``η Κυβέρνηση με σειρά από μέτρα έχει αποδείξει πόσο προσπαθεί για να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες και δεδομένα διαβίωσης των Τ/κ, που, εν πάση περιπτώσει, εμείς θεωρούμε συμπατριώτες μας σε αντίθεση με αυτή την στάση και συμπεριφορά του κατοχικού καθεστώτος``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 30 November 2007 - 14:29:16 UTC