Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-11-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΙΝΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ
  • [02] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [03] ΥΠΕΞ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ - ΜΑΡΚΟΥΛΛΗ
  • [04] EURO 2008 - ΚΥΠΡΟΣ - ΤΣΕΧΙΑ

  • [01] ΚΙΝΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ

    Κύπρος και Κίνα υπέγραψαν δύο Μνημόνια Συνεργασίας στους τομείς της Γεωργίας και Αλιείας και του Περιβάλλοντος.

    Οι συμφωνίες υπεγράφησαν από τους Διευθυντές των Τμημάτων των αρμόδιων Υπουργείων των δύο χωρών, στην παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Φώτη Φωτίου και του Αντιπροέδρου της Κίνας Hui Liangyu.

    Σε δηλώσεις του μετά την τελετή υπογραφής, ο κ. Hui, μιλώντας μέσω διερμηνέα, επανέλαβε τη ``σταθερή και σαφή`` θέση της Κυβέρνησης της χώρας του στο Κυπριακό.

    ``Θεωρούμε ότι η ανεξαρτησία, εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα πρέπει να γίνουν πλήρως σεβαστές``, τόνισε και πρόσθεσε: ``Πρέπει να σεβαστούμε την επιλογή που έχουν δώσει οι δύο κοινότητες και σεβόμαστε απόλυτα τη συμφωνία στην οποία έχουν καταλήξει οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων τον Ιούλιο του 2006».

    Η Κίνα, είπε ο κ. Hui, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα συνεχίζει να συμβάλλει στις προσπάθειές προς την τελική επίλυση αυτού του ζητήματος. ``Ελπίζουμε ότι αυτό το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί δίκαια, ειρηνικά και το συντομότερο δυνατό``, είπε.

    Ο κ. Hui επεσήμανε ότι οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στην καλύτερη φάση της ιστορίας τους. Οι οικονομικές και εμπορικές συνεργασίες αναπτύσσονται διαρκώς και η πολιτική μας εμπιστοσύνη εδραιώνεται διαρκώς, όπως και οι ανταλλαγές επισκέψεων σε διάφορους τομείς αναπτύσσονται συνεχώς, συμπλήρωσε.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Φωτίου διαβίβασε τη βαθιά εκτίμηση και τις θερμές ευχαριστίες της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου ``για τη συνεχή και σταθερή υποστήριξη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος``.

    ``Η χώρα σας``, είπε απευθυνόμενος στον κ. Hui, ``τάχθηκε και συνεχίζει να τάσσεται σταθερά υπέρ μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στην Κύπρο, μιας λύσης προς όφελος όλων των νόμιμων κατοίκων της χώρας μας, ασκώντας με αυτό τον τρόπο σημαντικό καταλυτικό ρόλο στις προσπάθειες που καταβάλλονται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών``.

    ``Προσδοκούμε και ελπίζουμε στη συνέχιση αυτού του καταλυτικού ρόλου. Επιζητούμε μια λύση μέσω ειρηνικού διαλόγου και ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, με στόχο να τερματιστεί, επιτέλους, αυτή η μεγάλη αδικία που για τόσα χρόνια διαπράττεται σε βάρος του δικού μας τόπου και του δικού μας λαού``, πρόσθεσε ο κ. Φωτίου και διαβεβαίωσε πως η Κύπρος υποστηρίζει σθεναρά τη θέση της μίας Κίνας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και στην ΕΕ.

    Οπως είπε ο κ. Φωτίου, τα Μνημόνια αυτά καθορίζουν με σαφή και συγκεκριμένο τρόπο το πλαίσιο και τις προτεραιότητες της μελλοντικής συνεργασίας των δύο χωρών. Επίσης, θα αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο για τη μεθόδευση κοινών δραστηριοτήτων τόσο μεταξύ των αρμόδιων κρατικών Υπηρεσιών όσο και μεταξύ του ιδιωτικού τομέα των δύο χωρών.

    Ο Αναπληρωτής ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στις συνομιλίες που προηγήθηκαν της υπογραφής των μνημονίων, σημειώνοντας ότι αυτές επικεντρώθηκαν στους τρόπους και τις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για ενθάρρυνση του εμπορίου γεωργικών προϊόντων με έμφαση σε παραδοσιακά προϊόντα της Κύπρου όπως το κρασί, τα εσπεριδοειδή και το χαλούμι.

    Αναφέρθηκε στις διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών για τον καθορισμό του φυτοϋγειονομικού καθεστώτος που θα καθορίζει την εξαγωγή κυπριακών εσπεριδοειδών στην κινεζική αγορά και πρόσθεσε ότι ``είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε άμεσα στην υπογραφή ενός ειδικού Φυτοϋγειονομικού Πρωτοκόλλου το οποίο έχει ήδη ετοιμαστεί``.

    ``Πιστεύουμε ότι αυτό το Πρωτόκολλο θα συμβάλει στο άνοιγμα της τεράστιας αγοράς της Κίνας και καλούμε τους ενδιαφερόμενους και στις δύο χώρες να αξιοποιήσουν αυτή την προοπτική``, κατέληξε.

    [02] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν κάλεσε από το βήμα της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωβουλής την Τουρκία να προχωρήσει στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της Αγκυρας, ανοίγοντας τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

    Η σαφέστατη τοποθέτηση του κ. Ρεν έγινε με αφορμή την παρουσίαση στους Ευρωβουλευτές της έκθεσης προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και τις εξελίξεις που μεσολάβησαν τους τελευταίους 12 μήνες.

    Ο Φινλανδός Επίτροπος αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας αυτό που είχε πει στις Βρυξέλλες, παρουσία του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Αλι Μπαμπατζάν, για επανέναρξη «σοβαρών διαπραγματεύσεων» προς επίλυση του Κυπριακού και υπενθυμίζοντας ότι συζήτησε το θέμα με αξιωματούχους του ΟΗΕ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το λεγόμενο απευθείας εμπόριο, είπε ότι ο σχετικός κανονισμός βρίσκεται στο «τραπέζι του Συμβουλίου», εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα σημειωθεί πρόοδος.

    Αναφορικά με την έκθεση για την Τουρκία, ο κ. Ρεν έκανε λόγο για «αξιοσημείωτα ομαλή έξοδο από την κρίση» μετά τις εκλογές του περασμένου καλοκαιριού, ενώ κάλεσε την Αγκυρα να προχωρήσει άμεσα στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, κάνοντας ειδική μνεία στη θρησκευτική ελευθερία και την ελευθερία της έκφρασης.

    Για το άρθρο 301 του τουρκικού ποινικού κώδικα, ο κ. Ρεν ανέφερε ότι περιλήφθηκε κριτήριο στο σχετικό κεφάλαιο «Δικαιοσύνης και Θεμελιωδών Ελευθεριών», το οποίο θα ανοίξει εάν και εφόσον η Τουρκία εκπληρώσει την εν λόγω υποχρέωσή της. «Η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της Τουρκίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος.

    [03] ΥΠΕΞ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ - ΜΑΡΚΟΥΛΛΗ

    Οι διεθνείς εξελίξεις, οικονομικά και κοινωνικά θέματα, οι κλιματικές αλλαγές και το διεθνές εμπόριο είναι μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της Κοινοπολιτείας, που θα ολοκληρωθεί αύριο, στην πρωτεύουσα της Ουγκάντα, Καμπάλα. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών, η οποία προηγείται της Συνόδου των Αρχηγών των κρατών μελών της Κοινοπολιτείας, την Κύπρο εκπροσωπεί η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή, η οποία προέβη σε παρεμβάσεις σε διάφορα θέματα που απασχόλησαν τη σημερινή σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών.

    Σε παρέμβαση στη συζήτηση για τις κλιματικές αλλαγές, η Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η περιοχή της Μεσογείου θεωρείται ως η πλέον ευάλωτη περιοχή κλιματικών αλλαγών παγκοσμίως λόγω της ξηρασίας και των θερμών κυμάτων. Πρόσθεσε ότι για την Ευρωπαϊκή Ένωση τα θέματα κλιματικών αλλαγών είναι ύψιστης προτεραιότητας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα μέλη της Κοινοπολιτείας θα αναλάβουν σύντομα μια ισχυρή και παγκόσμια δράση για αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

    Είπε, ακόμη, ότι επιπρόσθετα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που να προνοούν διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές και βοήθεια. Η διεθνής βοήθεια, είπε η κ. Μαρκουλλή, θα πρέπει να επικεντρωθεί στην προσαρμογή, ιδιαίτερα των ευάλωτων αναπτυσσόμενων χωρών. Ανέφερε, επίσης, ότι η συνάντηση στο Μπαλί, τον ερχόμενο Δεκέμβριο, θα παράσχει την ευκαιρία για προώθηση του θέματος και της συνεργασίας των χωρών μελών για αντιμετώπιση αυτής της απειλής.

    [04] EURO 2008 - ΚΥΠΡΟΣ - ΤΣΕΧΙΑ

    Με ήττα ολοκλήρωσε η Εθνική Κύπρου τις υποχρεώσεις της για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Ποδοσφαίρου (Euro 2008).

    Σε αγώνα που ολοκληρώθηκε στο ΓΣΠ, η Κύπρος ηττήθηκε με 2-0 από το αντίστοιχο συγκρότημα της Τσεχίας.

    Τα τέρματα για τους Τσέχους πέτυχαν οι Ντανιέλ Πούντιλ, στο 11ο λεπτό, και Γιαν Κόλερ στο 74ο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 21 November 2007 - 20:29:17 UTC