Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-11-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ - ΕΓΚΑΙΝΙΑ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΑΦΙΞΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [03] ΠΡΕΣΒΗΣ ΚΙΝΑΣ ΚΥΠΡΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ - ΕΓΚΑΙΝΙΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος κάλεσε όλους να συνειδητοποιήσουν ότι η εισαγωγή ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ), που είναι καθολικής κάλυψης, δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα και ούτε ένα κοινωνικό έργο μιας Κυβέρνησης ή μιας μόνο γενιάς.

    Σε ομιλία του στην τελετή εγκαινίων του Νοσοκομείου Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επανέλαβε την ``ανυποχώρητη δέσμευση`` της Κυβέρνησης για εφαρμογή του ΓΕΣΥ, το οποίο χαρακτήρισε ως τη ``δεύτερη μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση του λαού, μετά το Σχέδιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων`` και ανέλυσε τις ενέργειες της Κυβέρνησης και τον καταρτισμό στρατηγικής για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, η Κυβέρνηση αναμένει τα αποτελέσματα της ολοκλήρωσης του διαλόγου με όλους τους αρμόδιους φορείς, ώστε να προχωρήσει στην έναρξη της εφαρμογής του ΓΕΣΥ, κάτι που, όπως είπε, θα γίνει σταδιακά.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, στο Πενταετές Πρόγραμμα για την Υγεία, η Κυβέρνηση περιέλαβε, εκτός από την ετοιμασία και εφαρμογή του ΓΕΣΥ και τους άξονες πολιτικής για την αυτονόμηση των νοσοκομείων με σκοπό την αποδοτική και βιώσιμη λειτουργία τους, αλλά και την ένταξή τους στο ΓΕΣΥ, την εισαγωγή τεχνολογίας της πληροφορικής σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια, την αναδιοργάνωση και αποτελεσματικότερη λειτουργία του Υπουργείου Υγείας και την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας.

    ``Πάνω σε αυτούς τους άξονες εργάζεται η Κυβέρνηση αυτή, για να εκσυγχρονίσει το σύστημα υγείας όσο πιο σύντομα γίνεται, και να το καταστήσει ικανό να εξυπηρετήσει τους πολίτες μέσα σε συνθήκες ισότητας και με σεβασμό της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειάς τους. Εχω την εκτίμηση ότι η Κυβέρνηση έχει πετύχει σημαντικά άλματα στην προσπάθεια για επίτευξη όλων αυτών των στόχων και, παρά τα επί μέρους προβλήματα, η πρόοδος είναι ορατή και χειροπιαστή``, πρόσθεσε.

    Αναφέρθηκε ακόμη στις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη βδομάδα, όπως τη λήψη άμεσων μέτρων για μείωση του χρόνου αναμονής ασθενών για χειρουργικές επεμβάσεις και άλλες ιατρικές εξετάσεις, για την παράλληλη εισαγωγή προγράμματος αγοράς υπηρεσιών από ιδιωτικές κλινικές για φιλοξενία χρόνιων ασθενών και για την απάμβλυνση της συμφόρησης, που επικρατεί στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

    ``Στόχος των μέτρων είναι η σμίκρυνση του χρόνου και των καταλόγων αναμονής στον ένα μήνα, που θα καταστήσει την Κύπρο πρωτοπόρα σε όλη την Ευρώπη``, είπε.

    Τέλος, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι με τα εγκαίνια του νέου Νοσοκομείου Αμμοχώστου, ολοκληρώνεται το πρώτο προαπαιτούμενο για το ΓΕΣΥ, που ήταν οι κτιριακές εγκαταστάσεις.

    ``Ο κύκλος ανανέωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ο οποίος άρχισε από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, με την ανέγερση του Μακάρειου Νοσοκομείου, συνεχίστηκε με τα Νοσοκομεία Λεμεσού, Λάρνακας και το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, συμπληρώνεται σήμερα με τα εγκαίνια και την παράδοση, και επίσημα, στο λαό της ελεύθερης Αμμοχώστου``, είπε και κατέληξε: ``Ολες οι πόλεις της ελεύθερης Κύπρου, διαθέτουν σήμερα σύγχρονα νοσοκομεία, τα οποία δεν υστερούν από τα νοσοκομεία οποιασδήποτε αναπτυγμένης χώρας``.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΑΦΙΞΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Μεταφέροντας τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας στον αγώνα της Κύπρου για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος, που θα βασίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ, στις αρχές και στις αξίες της ΕΕ, και τονίζοντας πως κοινός στόχος είναι να πέσουν τα μόνα τείχη που παραμένουν σε ευρωπαϊκό έδαφος και να επανενωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Δημήτριος Σιούφας έφθασε στην Κύπρο για διήμερη επίσημη επίσκεψη ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Τον κ. Σιούφα υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος καλωσορίζοντάς τον, τον συνεχάρη για την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και ευχήθηκε εκ μέρους του λαού της Κύπρου και της Βουλής κάθε επιτυχία στο έργο του.

    Πρόσθεσε ότι αυτή είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του κ. Σιούφα στο εξωτερικό, εξέφρασε την ικανοποίησή του που αυτός βρίσκεται στην Κύπρο και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων θα συμβάλει «στην παραπέρα προώθηση των κοινών μας στόχων τόσο για την προώθηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος όσο και των κοινών στόχων μας εντός της ΕΕ».

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε επίσης την ευχή η επίσκεψη του κ. Σιούφα «να στεφθεί από απόλυτη επιτυχία και να συμβάλει στην παραπέρα σύσφιξη των αδελφικών σχέσεων μεταξύ των κοινοβουλίων των δυο χωρών καθώς και των αδελφικών σχέσεων μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Κύπρου».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων ευχαρίστησε τον κ. Χριστόφια για τη θερμή υποδοχή που επεφύλαξε στον ίδιο και τη συνοδεία του και ανέφερε: Δεν θα μπορούσα ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων να πραγματοποιήσω άλλη επίσκεψη εκτός Ελλάδος εάν δεν ερχόμουν στην Κύπρο».

    Πρόσθεσε ότι επέλεξε να είναι αυτή πρώτη επίσημη επίσκεψή του εκτός Ελλάδος «και για λόγους ουσίας αλλά και για λόγους συμβολισμού, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση που μου απηύθυνε ο Δημήτρης Χριστόφιας».

    [03] ΠΡΕΣΒΗΣ ΚΙΝΑΣ ΚΥΠΡΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟ

    Ιστορικό ρεκόρ, χαρακτήρισε ο Πρεσβευτής της Κίνας στην Κύπρο Zhao Yali, την αξία των εμπορικών συναλλαγών Κύπρου και Κίνας τους πρώτους εννέα μήνες του 2007, οι οποίες ανήλθαν, σύμφωνα με τον Κινέζο Πρεσβευτή, στα 505,6 εκατομμύρια δολάρια,

    Ταυτόχρονα, ο κ. Zhao ανέφερε ότι από την εγκαθίδρυση το 1971, των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι εμπορικές συναλλαγές σημείωσαν αύξηση περίπου 83%.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία της έκθεσης κινέζικων προϊόντων και υπηρεσιών, που διοργανώνεται στο IMC (Διεθνές Κέντρο Εμπορίου), στο πλαίσιο της ευρω - κινέζικης επιχειρηματικής εβδομάδας από τις 19 μέχρι τις 25 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή 200 περίπου εταιρειών από την Κίνα, ο κ. Zhao είπε ότι οι εισαγωγές στην Κύπρο από την Κίνα ανήλθαν την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου του 2007, στα 500,3 εκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 80%, ενώ οι εξαγωγές από την Κύπρο προς την Κίνα ανήλθαν στα 5,3 εκ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 154%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο .

    Ο κ. Zhao διαβεβαίωσε ότι η Κίνα ``προσπαθεί να μειώσει το χάσμα`` που υπάρχει μεταξύ του εμπορίου των δύο χωρών και εξέφρασε την άποψη ότι οι επίσημες επισκέψεις που πραγματοποίησαν στην Κίνα τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Βουλής όσο και η συνεχής ανταλλαγή εμπορικών αντιπροσωπειών μεταξύ Κίνας και Κύπρου συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 13 November 2007 - 16:29:23 UTC