Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-11-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ - ΣΤΗΡΙΞΗ
  • [02] ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΔΡΟΜΟΛΑΞΙΑΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ - ΣΤΗΡΙΞΗ

    Μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί από την εμφάνιση αφθώδους πυρετού στις μονάδες τους, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ύστερα από συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, διαβεβαιώνοντας ότι η εφαρμογή των μέτρων θα είναι άμεση και οι αποζημιώσεις θα δοθούν κατά τις αμέσως επόμενες ημέρες.

    Τα μέτρα στήριξης, είπε, αφορούν ``αποζημίωση ύψους 110 λιρών για κάθε ζώο που θανατώνεται, κάλυψη για έξι μήνες της απώλειας εισοδήματος ύψους 75 λιρών για κάθε ζώο, και αν και εφόσον κριθεί αναγκαίο από τις συνθήκες, η περίοδος των έξι μηνών θα παραταθεί``.

    Επίσης, προνοούν ``αποζημίωση για τις ζωοτροφές που θα καταστραφούν`` και ``κάλυψη των δαπανών που θα απαιτηθούν για την επαναδραστηριοποίηση των κτηνοτροφικών μονάδων που έχουν πληγεί``, είπε, προσθέτοντας ότι ``στη δαπάνη αυτή περιλαμβάνεται και το τυχόν πρόσθετο κόστος για την αγορά ζώων``.

    ``Τονίζω ότι η εφαρμογή τους θα είναι άμεση. Τις αμέσως επόμενες ημέρες``, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

    ``Σε χθεσινή μου δήλωση, δεσμεύτηκα ότι η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά θα σταθούμε δίπλα στους κτηνοτρόφους που δοκιμάζονται σκληρά. Οτι δεν θα αφήσουμε την κτηνοτροφία να χαθεί στον τόπο μας. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και σοβαρό``, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Πρόσθεσε ότι ``από την πρώτη στιγμή, οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες της ΕΕ, κάνουν όλα όσα πρέπει, ώστε η έκταση του προβλήματος να περιοριστεί και να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του και οι κίνδυνοι που συνεπάγεται για την κυπριακή κτηνοτροφία και την κοινωνία γενικότερα``.

    ``Δυστυχώς, η αντιμετώπιση του προβλήματος επιβάλλει σκληρά μέτρα. Ολοι καταλαβαίνουμε την οδύνη των κτηνοτρόφων που τα ζώα τους πρέπει να θανατωθούν, συμπάσχουμε μαζί τους και τους συμπαραστεκόμαστε. Η συμπαράσταση μας αυτή δεν είναι μόνο ηθική, αλλά και υλική. Δεν είναι μόνο στα λόγια, αλλά και σε συγκεκριμένα έργα``, ανέφερε.

    Το πλαίσιο ολοκληρωμένων μέτρων στήριξης για τους κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι ``με την πολιτική, που με συνέπεια και υπευθυνότητα ακολουθήσαμε, η κυπριακή οικονομία είναι αρκετά ισχυρή ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, χωρίς να επηρεαστεί η γενικότερη πορεία του τόπου μας``.

    [02] ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΔΡΟΜΟΛΑΞΙΑΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Την παραίτηση τόσο του Υπουργού Γεωργίας Φυσικών Πόρων όσο και Περιβάλλοντος Φώτη Φωτίου και του Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Χαράλαμπου Κακογιάννη ζήτησαν κτηνοτρόφοι της Δρομολαξιάς.

    Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Κοινοτικό Συμβούλιο Δρομολαξιάς, στην οποία πήραν μέρος ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, οι Βουλευτές του ΑΚΕΛ Πάμπης Κυρίτσης και Πανίκος Σταυριανός, ο Κοινοτάρχης Δρομολαξιάς Κύπρος Αντρονίκου, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΚΑ Κωστάκης Κωνσταντινίδης και κτηνιατρικοί λειτουργοί, οι κτηνοτρόφοι αμφισβήτησαν τα αποτελέσματα του εργαστηρίου στο Λονδίνο για την ύπαρξη αφθώδους πυρετού στην Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε ότι παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή «τον πόνο και τον σπαραγμό» των παραγωγών» και πρόσθεσε πως μετέβη στη Δρομολαξιά για να συμπαρασταθεί και να συμμεριστεί τον πόνο τους.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε πως η Κύπρος δέχθηκε «ένα σημαντικότατο πλήγμα το οποίο θα εξελιχθεί σε εθνική τραγωδία» όπως είπε και πρόσθεσε πως το θέμα του αφθώδους πυρετού δεν μπορεί να τύχει πολιτικής εκμετάλλευσης. «Θα δούμε και θα συζητήσουμε τρόπους στήριξης των παραγωγών και εφ` όσον το κράτος σταθεί αρωγός να βοηθήσουμε όσους θέλουν να επαναδραστηριοποιηθούν» είπε.

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    Ως σημαντικό χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας, ότι στην Εκθεση Προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία αναγνωρίζεται απερίφραστα ότι η συμφωνία της 8ης Ιουλίου θα πρέπει να προετοιμάσει το έδαφος για πλήρεις διαπραγματεύσεις με σκοπό τη συνολική λύση του Κυπριακού. Απαντώντας σε ερωτήσεις, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Πάλμας είπε ακόμη ότι το γεγονός και μόνο ότι η Επιτροπή εκφράζει προσμονή για συνέχιση της υποστήριξης της Τουρκίας για επανέναρξη των συνομιλιών, στη βάση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ``η σαφής αυτή υποχρέωση της Τουρκίας παραμένει ακόμη ένα μεγάλο ζητούμενο``.

    Ταυτόχρονα, σημείωσε το γεγονός ότι «επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά πως η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου είναι η μόνη Συμφωνία που υπάρχει ενώπιον μας για δημιουργία προϋποθέσεων και δεδομένων επίτευξης προόδου στο Κυπριακό και μετά βεβαίως από τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών και τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά το ίδιο».

    Χαρακτήρισε ακόμη σημαντικό το γεγονός ότι στην Εκθεση ασκείται κριτική για το ρόλο που το στρατιωτικό κατεστημένο της Αγκυρας διαδραματίζει στα πολιτικά πράγματα της χώρας αλλά και σε ζητήματα όπως το Κυπριακό. Σε ό,τι αφορά, πρόσθεσε, την ενδελεχή ανάλυση αυτής της Εκθεσης Προόδου, «τις απόψεις μας θα τις εκφράσουμε αναλυτικά, στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 7 November 2007 - 14:29:14 UTC