Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-11-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ - ΚΟΜΙΣΙΟΝ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΑΛΑΤ
  • [03] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
  • [04] ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΠΡΩΤΙΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ - ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να απαγορεύσει στην Κύπρο τις εξαγωγές γαλακτοκομικών προιόντων και κρεάτων, καθώς επίσης και τη διακίνηση ζώων στην επικράτεια της ελεύθερης περιοχής της Κύπρου.

    Επίσης, απαγορεύτηκε η σφαγή ζώων.

    Σε σχετικές δηλώσεις προέβη το απόγευμα της Δευτέρας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας, που εξέτασε το θέμα του αφθώδους πυρετού, ο Υπουργός Γεωργίας Φώτης Φωτίου, ο οποίος ανακοίνωσε σχέδιο στήριξης των κτηνοτρόφων, το οποίο θα κατατεθεί για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    Επιστημονικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της κατάστασης μετά τον εντοπισμό της ασθένειας του αφθώδους πυρετού στην Κύπρο προσφέρουν στις Αρχές της Δημοκρατίας δύο εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ολλανδός Aldo Dekker και o Βρετανός Keith Sumption, οι οποίοι βρίσκονται στο νησί για μερικές μέρες.

    Οι δύο εμπειρογνώμονες, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στη Λευκωσία Θέμης Θεμιστοκλέους, συνοδεύουν τον Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας με τον οποίον διαβουλεύονται για τους τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης, τα μέτρα πρόληψης για αποφυγή της εξάπλωσης της ασθένειας, το ενδεχόμενο εμβολιασμού, ενώ προσφέρεται παράλληλα βοήθεια για τον έλεγχο και τον περιορισμό του αφθώδους πυρετού.

    Υπάρχει, επίσης, ανταλλαγή απόψεων και επιστημονική συμβουλή από μέρους των εμπειρογνωμόνων για τρόποΥς εντοπισμού της ασθένειας.

    «Οι δύο εμπειρογνώμονες θα ενημερώνουν επί καθημερινής βάσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις Αρχές της Δημοκρατίας», πρόσθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε πως οι δύο εμπειρογνώμονες αναμένεται να παραμείνουν στο νησί για 2-3 ημέρες, με ενδεχόμενο παράτασης της εδώ παρουσίας τους.

    Οι κυπριακές αρχές εφαρμόζουν όλα τα προληπτικά μέτρα που προβλέπονται από την κοινοτική νομοθεσία για την αντιμετώπιση της νόσου του αφθώδους πυρετού, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ αύριο θα εξετάσει την κατάσταση η Επιτροπή Τροφικής Αλυσίδας και Υγιεινής των Ζώων, η οποία αναμένεται να επιβεβαιώσει και την απαγόρευση των εξαγωγών.

    Οπως αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημερώθηκε από τις κυπριακές αρχές στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για το ενδεχόμενο ύπαρξης κρούσματος της ασθένειας του αφθώδους πυρετού αιγοπροβάτων στην περιοχή της Δρομολαξιάς, πλησίον της Λάρνακας.

    Τα πρώτα αποτελέσματα από το κοινοτικό εργαστήριο αναφοράς στη Pribright της Μεγάλης Βρετανίας είναι θετικά στον τύπο του υιού Ο (όμικρον), επισημαίνει Επιτροπή.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι κυπριακές αρχές εφαρμόζουν προληπτικά μέτρα σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, τα οποία προβλέπουν τη θανάτωση όλων των αιγοπροβάτων στις ύποπτες ζώνες, έχουν προβλέψει ζώνες αποκλεισμού και επίβλεψη που κυμαίνονται σε ακτίνα τριών και δέκα χιλιομέτρων αντιστοίχως από την εστία της ασθένειας.

    Στις εν λόγω ζώνες απαγορεύεται η διακίνηση ζώων και εφαρμόζονται ενισχυμένα μέτρα βιοασφάλειας. Κανένα ζώο, κρέας ή παράγωγα προϊόντα δεν εξάγεται από την Κύπρο. Την Τρίτη, η Επιτροπή Τροφικής Αλυσίδας και Υγιεινής των Ζώων θα επανεξετάσει την κατάσταση. Η Επιτροπή αυτή θα επιβεβαιώσει τις ζώνες κινδύνου και θα αποφασίσει με ψηφοφορία την απαγόρευση των εξαγωγών ζώντων αιγοπροβάτων και παράγωγων προϊόντων από την Κύπρο, ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση της ασθένειας σε άλλα κράτη μέλη, καταλήγει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Στο μεταξύ, σε δηλώσεις ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Λάρνακα στην παρουσία και του Ολλανδού εμπειρογνώμονα, ο Υπουργός ανέφερε ότι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν ήδη επεκτείνει τα μέτρα σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από τα τρία χιλιόμετρα που ίσχυαν μέχρι χθες, ενώ έχουν αρχίσει και οι απαγορεύσεις στην εξαγωγή κρεάτων.

    Ο κ. Φωτίου είπε ότι αποφασίστηκε ότι μέσω του Τύπου και με τη βοήθεια της Πολιτικής Αμυνας θα εκδοθεί ειδικό ενημερωτικό φυλλάδιο για ενημέρωση του κόσμου πάνω στην ασθένεια αυτή, ενώ επανέλαβε ότι «η ασθένεια δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και ο πανικός αυτή τη στιγμή θα δημιουργήσει μόνο ζημιά. Λαμβάνονται όλα τα μέτρα για να αποφύγουμε τυχόν κίνδυνο στη δημόσια υγεία», συμπλήρωσε.

    Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι ύστερα από συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποφασίστηκε όπως «υπάρξει στήριξη όλων των κτηνοτρόφων που θα υποστούν ζημιές από τα μέτρα που λαμβάνονται. Δεν θα περιοριστούμε μόνο στην καταβολή του ποσού που προνοείται από την ΕΕ για το κόστος των ζώων, θα επεκτείνουμε αυτή τη στήριξη και σε θέματα απώλειας εισοδήματος των κτηνοτρόφων, αλλά και κίνητρα και οικονομική βοήθεια για επαναδραστηριοποίηση των κτηνοτρόφων που θα υποστούν ζημιές».

    Ο Υπουργός είπε ακόμα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ενημερωθεί για τα μέτρα που θα ληφθούν και θα γίνει μια επεξεργασία από διάφορες υπηρεσίες ώστε την Τετάρτη να έχουμε και την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι «πιθανώς να προχωρήσουμε και σε άλλες θανατώσεις» και πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή θα γίνει έλεγχος για κλινικά συμπτώματα της ασθένειας από τον εμπειρογνώμονα της ΕΕ, σε συνεργασία με δικούς μας κτηνιάτρους, σε τέσσερα άλλα υποστατικά και αν προκύψει οτιδήποτε «θα αναγκαστούμε να θανατώσουμε και άλλα ζώα. Αυτή τη στιγμή κανένας δεν γνωρίζει τον αριθμό των ζώων που θα θανατωθούν», ανέφερε ο κ. Φωτίου.

    Πρόσθεσε πως «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε κατάσταση αφθώδους πυρετού στην Κύπρο. Θα χρειαστούν μέρες για να ξεπεράσουμε το πρόβλημα αυτό», είπε και σημείωσε πως η Κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν σε συνεργασία με την ΕΕ, ό,τι προνοείται από τους κανονισμούς της ΕΕ για να μην προκαλέσουμε πρόβλημα όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό.

    «Ο εμπειρογνώμονας της ΕΕ σήμερα (τη Δευτέρα) μετά την επίσκεψή του στα δύο υποστατικά στη Δρομολαξιά, επιβεβαιώνει και ο ίδιος ότι έχουμε κρούσμα αφθώδους πυρετού στην Κύπρο παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουμε την επιβεβαίωση από το κοινοτικό εργαστήρι του Λονδίνου», είπε ο κ. Φωτίου.

    Σημείωσε επίσης ότι "έχουν ληφθεί δείγματα από αγελάδες και χοίρους που βρίσκονται στην ακτίνα των δέκα χιλιομέτρων για να δούμε εάν έχουν επηρεαστεί και αυτά. Για μας έχει σημασία να γνωρίζουμε σε κάποια φάση το μέγεθος της ασθένειας γιατί», όπως εξήγησε, «δεν ξέρουμε ακόμα ούτε το μέγεθος της κατάστασης αυτής, ούτε ξέρουμε αν έχει εξαπλωθεί ο αφθώδης πυρετός και σε άλλες περιοχές. Πρέπει να γνωρίζουμε τα στοιχεία αυτά προκειμένου να αντιμετωπίσουμε καλύτερα το πρόβλημα», συμπλήρωσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Φωτίου είπε πως «παρά το γεγονός ότι δικαιούμαστε να μεταφέρουμε το γάλα για κατανάλωση υπό κάποιες προϋποθέσεις, εμείς έχουμε αποφασίσει ότι ιδιαίτερα αυτές τις μέρες το γάλα θα καταστρέφεται. Είναι για αυτό το λόγο που είπα ότι δεν πρέπει να ανησυχεί ο καταναλωτής και να μην πανικοβληθεί το κοινό, γιατί λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην έχουμε κανένα πρόβλημα».

    Ερωτηθείς εάν θα χρειαστεί η εισαγωγή κρέατος και γάλακτος στην Κύπρο, ο Υπουργός απάντησε αρνητικά και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα «ούτε στο εγγύς μέλλον. Εχω μιλήσει με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας και σήμερα φτάνουν στην Κύπρο δύο εξειδικευμένοι κτηνίατροι για να μας βοηθήσουν στην προσπάθεια αυτή που κάνουμε».

    Από την πλευρά του ο Χαράλαμπος Κακογιάννης, Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών ανέφερε ότι χρειάζεται η συνεργασία του κοινού, των κτηνοτρόφων και των κοινοταρχών γύρω από τις περιοχές που έχει διαπιστωθεί κρούσμα αφθώδους πυρετού και σημείωσε πως η ασθένεια δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν υπάρχει κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία.

    Ο κ. Κακογιάννης ανέφερε ότι δεν είναι ακόμα σίγουρο από πού προήλθε ο αφθώδης πυρετός, υπάρχουν πολλές εικασίες και σκέψεις και σημείωσε πως θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να διαπιστωθεί κάτι τέτοιο. Ξέρουμε ότι οι γύρω χώρες έχουν αφθώδη πυρετό και δεν αποκλείουμε τίποτε αυτή τη στιγμή σχετικά με τη μετάδοση του ιού στην Κύπρο, συνέχισε.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΑΛΑΤ

    Ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επιβεβαιώνει τα όσα έλεγε η Κυβέρνηση περί δημιουργίας δεδομένων δύο κρατιδίων με την υπερψήφιση του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα του 2004, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας, προσθέτοντας ότι τότε η Κυβέρνηση είχε δεχθεί σφοδρή κριτική για τη θέση που τήρησε.

    Σχολιάζοντας τη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Ταλάτ στην εφημερίδα ``Φιλελεύθερος`` και τις αναφορές του στο σχέδιο Ανάν, ο κ. Πάλμας είπε ότι ``είναι φανερό ότι ο κ. Ταλάτ επιδιώκει να ξεφύγει από τη διαδικασία Γκαμπάρι, παρόλο που υπέγραψε τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006``.

    ``Θέλει να ξεφύγει γιατί, με την εφαρμογή της διαδικασίας Γκαμπάρι, δημιουργούνται προϋποθέσεις για ουσιαστικό διάλογο για προώθηση λύσης αμοιβαία αποδεκτής. Μια διαδικασία που, όπως είπε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, μπορεί να τεθεί αμέσως σε εφαρμογή``, είπε ο κ. Πάλμας.

    Πρόσθεσε ότι ``ο κ. Ταλάτ θέλει να αποδεσμευθεί από τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, γιατί επιδιώκει λύση δύο κρατών, λύση συνομοσπονδίας``.

    ``Μπορεί να μιλά για επανένωση, αλλά αυτό που εννοεί και το λέει ξεκάθαρα είναι δύο κράτη που θα σχηματίσουν, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, ένα συνεταιρισμό με χαλαρή σύνδεση, που στην πορεία του χρόνου ενδεχομένως να εξελιχθεί σε ομοσπονδία``, ανέφερε.

    [03] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

    Το Υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί κανονισμούς με τους οποίους θα καταστεί δυνατό ελαφροποινίτες να εκτίουν την ποινή τους στο σπίτι, δήλωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σοφοκλής Σοφοκλέους, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα πρωτοποριακό μέτρο για την επανένταξη των καταδίκων και την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των φυλακών.

    Η Επιτροπή Οικονομικών συζήτησε σήμερα τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το 2008, ο οποίος προβλέπει δαπάνες 176, 64 εκατομμυρίων λιρών που σε σχέση με 165,54 εκ λίρες το 2007, παρουσιάζει αύξηση 11,1εκ. λιρών. Τα 127 εκ. αφορούν δαπάνες για μισθοδοσία του προσωπικού. Οι αναπτυξιακές δαπάνες ανέρχονται στα 21, 287 εκ. λίρες έναντι 15,13 εκ. το 2007.

    Ο κ. Σοφοκλέους ανέφερε ότι μέσα στο πλαίσιο των αναπτυξιακών έργων, προωθείται η υλοποίηση διετούς προγράμματος για την ανέγερση σύγχρονων κρατητηρίων, χωρητικότητας 40 ατόμων στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού, Πάφου και Λάρνακας και χώρου κράτησης λαθρομεταναστών χωρητικότητας 200 ατόμων στη Μεννόγια.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι στον Προϋπολογισμό προβλέπεται κονδύλι για αγορά 30 κινητών μονάδων φωτοεπισήμανσης και κονδύλι για αγορά δύο ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης.

    [04] ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΠΡΩΤΙΑ

    Μετά από τη διεξαγωγή των τελικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου Σκοποβολής 2007, που έγιναν στο Βελιγράδι, η παγκόσμια ανακατάταξη του σκητ το Νοέμβριο, που είναι και η τελευταία για το 2007, έφερε και πάλι τον Κύπριο πρωταθλητή Γιώργο Αχιλλέως στην πρώτη θέση, ενώ την πρώτη θέση καταλαμβάνει και στην ευρωπαϊκή κατάταξη.

    Ο Κύπριος πρωταθλητής, που κατά τη φετινή χρονιά έχει κερδίσει όλους τους τίτλους στο σκητ τόσο στην Ευρώπη όσο και στον κόσμο, κρατά τα σκήπτρα από τον περασμένο Ιούνιο, όταν κατάφερε να γίνει «νούμερο 1» στο σκητ τόσο στην κατάταξη της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Σκοποβολής ESC όσο και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ISSF.

    Μαζί με το Γιώργο Αχιλλέως, στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας και πανευρωπαϊκής κατάταξης του σκητ, περιλαμβάνονται και οι Κύπριοι διεθνείς Κυριάκος Χριστοφόρου στην έκτη θέση και Αντώνης Νικολαΐδης στην ένατη θέση.

    Αξιόλογη είναι και η παρουσία των πρωταθλητριών Λουΐζας Θεοφάνους και Αντρης Ελευθερίου. Η Λουΐζα Θεοφάνους βρίσκεται στην πέμπτη θέση της πανευρωπαϊκής και στη δέκατη ένατη της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ η Αντρη Ελευθερίου είναι 15η στην Ευρώπη και δέκατη έκτη στον κόσμο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 5 November 2007 - 18:29:20 UTC