Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-10-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΠΡΟΤΟΜΗ ΣΠΥΡΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
  • [04] ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΤΡΟΟΔΟΣ - ΒΡΑΒΕΙΟ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

    Η Κυβέρνηση διακρίνει ότι υπάρχει διάθεση και πρόθεση από κάποιες χώρες για αναβάθμιση του ψευδοκράτους, την οποία προσπαθεί με κάθε μέσο να αποτρέψει, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πάλμας σημείωσε το γεγονός πως μετά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν το 2004 από τον κυπριακό λαό και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχει διαμορφωθεί ένα αρνητικό κλίμα από κάποιες χώρες, τονίζοντας, ωστόσο, πως η Κυβέρνηση οφείλει να εξαντλεί όλα τα περιθώρια που έχει προκειμένου να διαφυλάττει τα συμφέροντα της Δημοκρατίας.

    Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών έχει πληροφορήσει τη βρετανική πλευρά ότι η υπογραφή του Μνημονίου Στρατηγικού Συνεταιρισμού μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του σχετικά με την Κύπρο, δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση του Κυπροβρετανικού Φόρουμ που θα γινόταν στην Πάφο στις 3 Νοεμβρίου και πως με βάση και αυτή την εξέλιξη, δεν θα πραγματοποιηθεί το ταξίδι της Υπουργού Εξωτερικών Ερατούς Κοζάκου-Μαρκουλλή στο Λονδίνο.

    «Το Υπουργείο Εξωτερικών θεώρησε, μετά από αυτή τη συμμαχία ή τη συνεργασία που συνήφθη μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Τουρκίας, πως το κλίμα δεν θα επέτρεπε να γίνει αυτό το Φόρουμ και να συζητηθούν έστω και ζητήματα τα οποία αφορούν άλλα θέματα εκτός από το Κυπριακό», είπε ο κ. Πάλμας.

    Σε παρατήρηση ότι σε μια ενδεχόμενη συνάντηση θα υπήρχε ευκαιρία να εκτεθούν οι απόψεις της Κυβέρνησης ο κ. Πάλμας είπε ότι η Κυβέρνηση θεωρεί το θέμα πάρα πολύ λεπτό θέμα και το χειρίζεται με διακριτικότητα.

    «Οταν και εφόσον κρίνουμε πως είναι η καταλληλότερη στιγμή να γίνει οτιδήποτε, να είστε βέβαιοι ότι θα το πράξουμε», είπε ο κ. Πάλμας, διευκρινίζοντας πως η συνάντηση της 3ης Νοεμβρίου αφορούσε το Φόρουμ, όπου μεταξύ άλλων θεμάτων συζητείται το Κυπριακό, περιφερειακά θέματα, η μετανάστευση, η εγκληματικότητα, ζητήματα που έχουν σχέση με την ΕΕ, την ΚΕΠΠΑ «και ασφαλώς ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Βρετανίας».

    Σε ερώτηση εάν ενδέχεται να ληφθούν και άλλα μέτρα αντίδρασης από την Κύπρο, ο κ. Πάλμας είπε ότι «έχουν ληφθεί αποφάσεις σε διάφορα επίπεδα και θα ληφθούν και άλλες», οι οποίες θα γνωστοποιούνται με την εφαρμογή τους, εκτός και αν η Κυβέρνηση κρίνει πως θα πρέπει να λειτουργήσει διαφορετικά.

    Ερωτηθείς εάν η Κυβέρνηση αναμένει οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες από άλλες χώρες για αναβάθμιση του ψευδοκράτους είπε: «Είναι γεγονός πως μετά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν το 2004 από τον Κυπριακό λαό και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχει διαμορφωθεί ένα αρνητικό κλίμα από κάποιες χώρες αναφορικά με αυτή την απόφαση που είχαμε πάρει. Και είναι γεγονός πως έχουν γίνει κινήσεις, ίσως να γίνουν και κάποιες άλλες κινήσεις επιβράβευσης της στάσης την οποία τήρησαν οι Τουρκοκύπριοι στο δημοψήφισμα. Εμείς δεν λέμε ποτέ πως ο δρόμος είναι εύκολος, ούτε πως το πολιτικό σκηνικό το οποίο έχει διαμορφωθεί και η προσέγγιση από κάποιες χώρες είναι ιδανική. Από εκεί και πέρα όμως, οφείλουμε ως Κυπριακή Κυβέρνηση να εξαντλούμε όλα τα περιθώρια που έχουμε και να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Οσον αφορά τη στάση της Βρετανίας, ο κ. Πάλμας είπε πως «διαχρονικά, η στάση, η συμπεριφορά και η πολιτική προσέγγιση που είχε η Βρετανία έναντι της Κύπρου και κυρίως σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, είναι καταγραμμένη προς τη δυσμενή κατεύθυνση».

    «Η διαφορά σε σχέση με τη συγκεκριμένη συμμαχία η οποία έχει συναφθεί με την Τουρκία, είναι πως υπάρχει πλέον μια απροκάλυπτη προσέγγιση από μέρους των Βρετανών αναφορικά με την ετεροβαρή τους θέση μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας», σημείωσε.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του διεθνολόγου και μέλους της ΚΕ του ΑΚΕΛ Τουμάζου Τσιελεπή, ο οποίος διετέλεσε και Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι το παράνομο κράτος, με αυτές τις ενέργειες χωρών μετατρέπεται σταδιακά σε μη αναγνωρισμένο κράτος, που θα μπορέσει να κάνει τα πάντα εκτός από του να έχει διπλωματική εκπροσώπηση στο εξωτερικό, ο κ. Πάλμας είπε πως φαίνεται να υπάρχει διάθεση και πρόθεση από κάποιες χώρες για αναβάθμιση του ψευδοκράτους «και εξωραϊσμό του, με βάση και την απόφαση που είχαν πάρει οι Τουρκοκύπριοι το 2004».

    Ο κ. Πάλμας επεσήμανε ότι ο κ. Τσιελεπής την περίοδο εκείνη ουσιαστικά είχε διαχωρίσει τη θέση του, την πολιτική του προσέγγιση, σε ό,τι αφορά τις θέσεις και τις απόψεις που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ερωτηθείς ποιες χώρες αφορούν οι δηλώσεις του, είπε πως έχουν καταγραφεί διάφορα πολιτικά γεγονότα κατά διαστήματα, όπως η απόφαση του Γερμανικού Κοινοβουλίου, κάποιες προσεγγίσεις και απόψεις του Υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπίλντ.

    «Είναι αυτά που εννοώ. Εν πάση περιπτώσει, χωρίς να θέλω να εξωραΐσω ή να δημιουργήσω κλίμα ότι όλα βαίνουν ομαλά, επαναλαμβάνω ότι υπάρχει μια τάση, μια διάθεση από κάποιες χώρες. Αυτό όμως δεν εξυπακούεται ότι θα πρέπει να αναγκαστούμε, είτε ο Κυπριακός λαός είτε η Κυπριακή Κυβέρνηση να κάνει τέτοιου είδους κινήσεις, που να καταδεικνύουν πανικό ή φόβο, και να δημιουργηθεί χειρότερη κατάσταση από αυτή που έχουμε σήμερα. Σήμερα, η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ, είναι μέλος της παγκόσμιας διεθνούς κοινότητας, Αυτό είναι ένα ισχυρό χαρτί το οποίο θα πρέπει να διαφυλάττουμε ως κόρη οφθαλμού και να το αξιοποιούμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό», υπογράμμισε ο κ. Πάλμας.

    Ερωτηθείς προς τί ο δομημένος διάλογος Κύπρου Βρετανίας δεδομένης της διαχρονικής βρετανικής στάσης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο δομημένος διάλογος έγινε πάνω στην πολιτική βάση βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    Σε ερώτηση ποιες είναι οι προθέσεις της Κυβέρνησης δεδομένου ότι ο δομημένος διάλογος έχει εκπνεύσει, ο κ. Πάλμας επανέλαβε ότι «σε σχέση με τα ζητήματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, δεν πρόκειται να προαναγγείλουμε οτιδήποτε».

    Σε ερώτηση πόσο απέχει η αναβάθμιση του ψευδοκράτους από την αναγνώρισή του ο κ. Πάλμας είπε πως υπάρχει ασφαλώς απόσταση από του να είναι το κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου αναγνωρισμένο κράτος μέλος της διεθνούς κοινότητας και μέλος διεθνών οργανισμών, από του να αναβαθμιστεί.

    Ωστόσο, ανέφερε πως η Κυβέρνηση δεν υποτιμά σε καμία περίπτωση τα δεδομένα τα οποία υπάρχουν ενώπιόν της και προσπαθεί να αποτρέψει καταστάσεις.

    «Υπάρχουν αποφάσεις και ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου Ασφαλείας και βεβαίως αποφάσεις της ΕΕ, που απαγορεύουν την απόσχιση των κατεχομένων. Άρα, δεν τίθεται θέμα οποιασδήποτε αναγνώρισης των κατεχομένων ως ισότιμου κράτους μέλους της διεθνούς κοινότητας», σημείωσε ο κ. Πάλμας.

    Οπως ανέφερε, κάποιοι προσπαθούν να σπρώξουν τα πράγματα και να ασκήσουν τόση πίεση στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην Κυπριακή Κυβέρνηση, ούτως ώστε να συρθεί σε υποχωρητικότητα και να ενδώσει σε πρακτικές και λύσεις που στο παρελθόν ο Κυπριακός λαός απέρριψε.

    Αυτό είναι σαφές, είπε, και βγαίνει μέσα από τοποθετήσεις και δηλώσεις που γίνονται, καθώς και μέσα από τοποθετήσεις και δηλώσεις και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι κάποια στιγμή οι ξένοι θα επαναφέρουν το Σχέδιο Ανάν, ο Εκπρόσωπος είπε: «Με την επικεφαλίδα ή με τον τίτλο Ανάν δεν πρόκειται να έλθει οποιοδήποτε Σχέδιο. Άλλωστε, και το ίδιο το Σχέδιο προνοούσε ότι σε περίπτωση απόρριψής του, αποτελεί παρελθόν. Πρόνοιες όμως του Σχεδίου υπό μια άλλη ονομασία, που δεν μπορώ να γνωρίζω ποια θα είναι, ασφαλώς και είναι μπροστά μας και υπάρχει ο κίνδυνος να επανέλθουν».

    Σχολιάζοντας τέλος την κριτική που δέχεται η Κυβέρνηση από πολιτικά πρόσωπα και υποψήφιους για την Προεδρία σχετικά με τις αρνητικές εξελίξεις, ότι δεν επιδεικνύει ευελιξία και τρέχει πίσω από τα γεγονότα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Εκείνοι που λένε όλα αυτά, περιορίζονται στους τίτλους αυτών των πολιτικών αλλά δεν μας αναλύουν και το περιεχόμενο, τί εννοούν όταν λένε πρωτοβουλίες, τί εννοούν όταν λένε ευελιξία, τί εννοούν όταν λένε τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα. Θα ήταν εποικοδομητικότερο και ουσιαστικότερο και πρακτικότερο να μπουν και στο περιεχόμενο αυτών των τίτλων που επικαλούνται και ασκούν και κριτική στην Κυβέρνηση ότι δεν αναλαμβάνει την άλφα ή την βήτα πρωτοβουλία. Θα ήταν ενδιαφέρον».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΠΡΟΤΟΜΗ ΣΠΥΡΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

    Στην παρουσία της πολιτικής, θρησκευτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου και πλήθους κόσμου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β τέλεσαν σε ανοικτό χώρο στο Δήμο Εγκωμης, τα αποκαλυπτήρια προτομής του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και πρώην Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού, που κατασκευάστηκε με πρωτοβουλία του ΔΗΚΟ Εγκωμης.

    Σε ομιλία του στο πλαίσιο της τελετής, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως ολόκληρη η ζωή του Σπύρου Κυπριανού ήταν ένας διαρκής μόχθος για το καλό της Κύπρου, μια διαρκής πάλη για τη δικαίωση και επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού. «Οποια θέση και όποιο αξίωμα και αν είχε, για το Σπύρο Κυπριανού ήταν πάντα μια έπαλξη. Και σε αυτή την έπαλξη παρέμενε άγρυπνος, διεκδικώντας, με πείσμα και με πίστη, τα δίκαιά μας, αρνούμενος να συμβιβαστεί με τα ασυμβίβαστα, αρνούμενος να προβεί σε ανεπίτρεπτες εκπτώσεις. Με μαχητικότητα και με αξιοπρέπεια πορεύτηκε. Με σθένος ψυχής και με ευτολμία αγωνίστηκε``, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό και στη λύση που προέβλεπε το σχέδιο Ανάν, είπε πως «αυτού του είδους οι προτάσεις ή παρόμοιου περιεχομένου όσο αφορά τις ουσιώδεις πτυχές του Κυπριακού, δεν ήταν προσφορά λύσης. Ήταν πρόταση κατάλυσης του κράτους και διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τουρκικές προδιαγραφές και πρόνοιες, που καθιστούν την Τουρκία επικυρίαρχη δύναμη, σε ολόκληρη την Κύπρο».

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

    Ο Υπουργός Υγείας Κώστας Καδής δήλωσε ότι στην Κύπρο τα παιδιά μέχρι 19 χρονών αποτελούν το 29% του πληθυσμού και η ανάπτυξή τους σε υγιές περιβάλλον αποτέλεσε από την αρχή της παρούσας διακυβέρνησης έναν από τους κοινωνικούς στόχους προτεραιότητας. Σε χαιρετισμό του στη δημοσιογραφική διάσκεψη για την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης ``Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού 2007-2010``, ο κ. Καδής είπε ότι ``γι` αυτό δημιουργήθηκαν δομές και ενισχύθηκαν πολύπλευρες δραστηριότητες για τη διασφάλιση της υγείας, της ασφάλειας, και των δικαιωμάτων του παιδιού, όπως ο διορισμός Επιτρόπου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η έγκριση του Στρατηγικού Σχεδίου για την Πρόληψη των Τραυματισμών και Δηλητηριάσεων στα Παιδιά και η δημιουργία το 2004 της Εθνικής Επιτροπής `Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού`».

    Αναφερόμενος στη δραστηριότητα της Επιτροπής αυτής, ο κ. Καδής είπε ότι υποστηρίζεται συνεχώς με ετήσιο προϋπολογισμό της τάξης των 35.000 με 40.000 λιρών, ενώ πρόσθεσε ότι ``βασικός σκοπός της Επιτροπής είναι η προώθηση και ο συντονισμός των δράσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για διερεύνηση, ευαισθητοποίηση και πρόληψη των επιπτώσεων των τοξικών παραγόντων στο παιδί``. ``Η Επιτροπή``, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, ``έχει αναπτύξει μια αξιόλογη δράση, καταξιώθηκε διεθνώς και πρωτοστάτησε σε επίπεδο ΕΕ στην προώθηση ειδικής νομοθεσίας, για την προφύλαξη των παιδιών από τις διοξίνες``.

    Πρόσθεσε ότι ``μεταξύ των όρων εντολής της Επιτροπής ήταν και η ετοιμασία και ο συντονισμός του Εθνικού Σχεδίου Δράσης `Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού 2007-2010, Cy-CEHAP`, που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και στοχεύει να πραγματώσει το όραμά μας δηλαδή να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά στην Κύπρο από το στάδιο της σύλληψης μέχρι την ενηλικίωσή τους να μπορούν να απολαμβάνουν ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον με την ελάχιστη δυνατή έκθεση τους σε περιβαλλοντικούς κινδύνους``.

    [04] ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΤΡΟΟΔΟΣ - ΒΡΑΒΕΙΟ

    «Τρόοδος:Οαση ηρεμίας, μακριά από τη φασαρία των παραλαθάσσιων θέρετρων». Με αυτόν τον τίτλο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται με ανακοίνωσή της στο κοινοτικό βραβείο αγροτουρισμού που δόθηκε στον ορεινό όγκο του Τροόδους.

    Η απονομή του βραβείου, που σαν στόχο έχει την ενθάρρυνση εναλλακτικών μορφών τουριστικής ανάπτυξης και την ανάδειξη τέτοιων προορισμών, έγινε την Παρασκευή στην Πορτογαλία από τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο ορεινός όγκος Τρόοδος, αποτελείται από πέντε ξεχωριστές περιοχές, γύρω από το όρος Ολυμπος. Η περιοχή Τρόοδος προσφέρει μεγάλη ποικιλία αξιοθεάτων, σύμφωνα με την Επιτροπή, όπως: το να διασχίσει κάποιος πεζός ή με ποδήλατο τους δασικούς δρόμους, να λάβει μέρος σε γιορτές και πανηγύρια στα χωριά, να δοκιμάσει τα παραδοσιακά εδέσματα, να ανακαλύψει την πολιτιστική κληρονομία της περιοχής και τα αναγνωρισμένα από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως παγκόσμιας κληρονομιάς μνημεία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 30 October 2007 - 10:29:14 UTC