Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-10-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ - ΗΜΕΡΙΔΑ
  • [03] ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
  • [04] ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την άποψη ότι για να υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση στο Κυπριακό από μέρους της Τουρκίας, ``θα πρέπει να αναμένουμε να λυθούν πρώτα τα προβλήματα της που έχουν σχέση και με το Ιράκ και με τα εσωτερικά της``, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Μιλώντας σε μέλη της κυπριακής κοινότητας στην Πράγα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει ``την πολιτική της προσέγγισης με τους Τ/Κ, θα συνεχίσουμε την πολιτική της ανάληψης πρωτοβουλιών, θα πιέζουμε προς αυτή την κατεύθυνση και θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε μια πολιτική αρχών σε ό,τι αφορά στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος``.

    ``Η ανάληψη πρωτοβουλιών και η ευελιξία δεν αποκλείει καθόλου, αλλά συμπλέει με την υπεράσπιση των βασικών αρχών λύσης του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των συμφωνιών υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979, του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου``, είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ακόμη ότι ``η Τουρκία επικεντρώνει αυτή την ώρα την προσοχή της και τις δυνάμεις της στο βόρειο Ιράκ`` και σημείωσε ότι ``για να υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση στο Κυπριακό ίσως θα πρέπει να αναμένουμε να λυθούν αυτά τα προβλήματα που έχουν σχέση και με το Ιράκ και με τα εσωτερικά της Τουρκίας``.

    ``Αυτό δεν είναι μια αισιόδοξη ανάλυση αλλά μου αρέσει να βλέπουμε την πραγματικότητα στα μάτια``, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Σε σχέση με τη συμφωνία και της 8ης Ιουλίου, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ``οι εξελίξεις στην Τουρκία και γύρω από την Τουρκία δεν επέτρεψαν να υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου``, προσθέτοντας ότι ``η συμφωνία της 8ης Ιουλίου θα μπορούσε να δημιουργήσει προϋποθέσεις να σπάσει το αδιέξοδο, να αρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες σε ομάδες εργασίας για να μειωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών πάνω σε σειρά πολύ σημαντικών πτυχών του κυπριακού προβλήματος``.

    Ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε και στην αντιπαράθεση που υπάρχει μεταξύ των Τούρκων στρατιωτικών και του κόμματος του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και σημείωσε ότι υπάρχουν σοβαροί και εύλογοι φόβοι ότι το αποτέλεσμα του συμβιβασμού που υπήρξε μεταξύ των δύο πλευρών για την εκλογή του νέου Τούρκου Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ``να συνεχιστεί μια σκληρή γραμμή στο κυπριακό πρόβλημα``.

    Αναφορικά με την επίσκεψη του στην Πράγα, ο κ. Χριστόφιας την χαρακτήρισε πολύ περιεκτική και ουσιαστική και σημείωσε ότι οι συνομιλίες που είχε ``έχουν επαναβεβαιώσει τις σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ Κύπρου και Τσεχίας``.

    ``Δεν υπάρχουν αυτή την ώρα ζητήματα που να δημιουργούν τριβή στις σχέσεις των δύο χωρών``, κατέληξε ο κ. Χριστόφιας.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ - ΗΜΕΡΙΔΑ

    Η Κυβέρνηση έχει πρωταρχικό ενδιαφέρον, όπως δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Μιχαηλίδης, την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και θέτει σε δεύτερη μοίρα τα πιθανά οικονομικά οφέλη, που μπορεί να προκύψουν από συμφωνίες ή έρευνες και γεωτρήσεις στην κυπριακή ζώνη αποκλειστικής οικονομική εκμετάλλευσης.

    Ο Υπουργός, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της Ημερίδας του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών με θέμα ``Κυπριακά Πετρέλαια: Πολιτική, Οικονομική και Περιβαλλοντική Πρόκληση``, που πραγματοποιήθηκε στη Δημοσιογραφική Εστία, συνεχάρη ``θερμά`` το Κίνημα ``για την πρωτοβουλία του να οργανώσει τη σημερινή Ημερίδα, που έχει σχέση με την πολιτική, οικονομική και περιβαλλοντική πτυχή του θέματος της αναζήτησης και πιθανής εξόρυξης πετρελαιοειδών στην Οικονομική Ζώνη της Κύπρου``.

    Οπως ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης, ``παρουσιάστηκαν τέσσερεις μελέτες πάνω στο θέμα με σχετικές ομιλίες και υπήρξε πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον με ερωτήσει στο τέλος, πράγμα που έχει διαφωτίσει σε πολλές πτυχές το ενδιαφέρον αυτό θέμα``.

    [03] ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

    Με πικετοφορία έξω από την πρωθυπουργική έδρα στο Λονδίνο εγκαινιάζεται η νέα φάση κινητοποιήσεων της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, διερμηνεύοντας τα αισθήματα απογοήτευσης, αλλά και αγανάκτησης που διακατέχουν την ομογένεια εξαιτίας της άκρως προκλητικής ενέργειας της βρετανικής Κυβέρνησης να υπογράψει Συμφωνία Στρατηγικού Συνεταιρισμού με την Τουρκία, που αποβλέπει στην αναβάθμιση του λεγομένου κράτους και τελική αναγνώρισή του.

    Η Ομοσπονδία καλεί την παροικία να παραστεί στην πικετοφορία διαμαρτυρίας την 1η Νοεμβρίου από τις 18:00 μέχρι τις 20:30 τοπική ώρα.

    ``Σαν Βρετανοί πολίτες, παρατηρούμε με μεγάλη απογοήτευση, για ακόμα μια φορά, ότι η βρετανική Κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που έχει σαν εγγυήτρια δύναμη, αλλά παρουσιάζεται να συμπλέει με την πολιτική της Τουρκίας, με στόχο την αναβάθμιση του ψευδοκράτους και τη διχοτόμηση της Κύπρου``, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.

    [04] ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

    Τερματίζεται από την Κυριακή η περίοδος της θερινής ώρας για το 2007 και τίθεται σε εφαρμογή και στην Κύπρο η χειμερινή ώρα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στις 4:00 το πρωί της Κυριακής, 28 Οκτωβρίου 2007, οι δείκτες των ωρολογίων θα πρέπει να μετακινηθούν κατά μίαν ώρα πίσω και να δείχνουν 3:00.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 27 October 2007 - 13:29:19 UTC