Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-10-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ - ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΤΣΕΧΙΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [03] ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΔΕΑ - ΔΩΡΕΑ
  • [04] ΡΑΔΙΟΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ - ΔΥΟ ΕΚΑΤ.

  • [01] ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επί του ψηφίσματος που αφορά τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας στην παρουσία του Επιτρόπου Ολι Ρεν και του εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υφυπουργού αρμόδιου για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Λόμπο Αντούνες. Στην πλειοψηφία τους τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τοποθετήθηκαν με αυστηρότητα όσο αφορά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας για την ένταξή της στην ΕΕ, αλλά και για το θέμα μίας ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ.

    Ο Πορτογάλος Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις ανέφερε ότι «η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ είναι κίνητρο για τις μεταρρυθμίσεις. Γεγονός που δεν επιδέχεται αμφιβολίες. Οσον αφορά τις επιθέσεις του PKK θα πρέπει να σας επισημάνω ότι θα πρέπει να βοηθήσουμε την Τουρκία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, με σεβασμό, όμως, του κράτους δικαίου. Να μην προχωρήσει σε στρατιωτική δυσανάλογη δράση και θα πρέπει να συνεργαστεί με το Ιράκ».

    Από την πλευρά του ο Επίτροπος Ολι Ρεν επεσήμανε ότι στην Κομισιόν «θέλουμε μία αντικειμενική έκθεση». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «με τη σημερινή συζήτηση και το ψήφισμα, το ΕΚ στέλνει σαφή μηνύματα, ότι ήρθε ο καιρός για επιτάχυνση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών, η οποία δεν θα λειτουργήσει μόνο υπέρ των Τούρκων πολιτών αλλά και για την πρόοδο της ενταξιακής πορείας της χώρας και για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που αφορούν την ελευθερία της έκφρασης και τη θρησκευτική ελευθερία.

    Στέλλεται, επίσης, το μήνυμα ότι «καταδικάζουμε τις τρομοκρατικές επιθέσεις του PKK, αλλά η Τουρκία θα πρέπει να αναζητήσει πολιτική λύση με τις περιφερειακές αρχές του Ιράκ και να δείξει πνεύμα αναλογικότητας στην αντίδρασή της στο PKK».

    Αναφορικά με το Αρμενικό, ο κ. Ρεν δήλωσε ότι «υποστηρίζουμε μια διαδικασία συμφιλίωσης μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας γιατί μόνο αυτός ο τρόπος θα αποφέρει καρπούς συμφιλίωσης και δικαιοσύνης».

    Επίσης, ο Επίτροπος είπε ότι όλα «τα θέματα θα πρέπει να συζητούνται ανοιχτά στο εσωτερικό της Τουρκία με τη συμμετοχή των πολιτών της. Οι περιορισμοί στην ελευθερία έκφρασης οδήγησαν σε εκδηλώσεις μίσους».

    Καταλήγοντας, ο κ. Ρεν υποστήριξε ότι «θα πρέπει να θυμηθούμε κάτι ακόμη: εκ μέρους σας υπάρχουν αυστηρά αιτήματα για τη μεταρρύθμιση, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η εξίσωση δουλεύει προς τις δύο κατευθύνσεις. Θα πρέπει να τηρούμε το λόγο μας: προοπτική ένταξης για την Τουρκία. Σε διαφορετική περίπτωση θα φωνάζουμε όσο θέλουμε, αλλά δεν θα υπάρχει απάντηση παρά μόνο σιωπή».

    Το ψήφισμα τίθεται σε ψηφοφορία αργότερα σήμερα.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΤΣΕΧΙΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας αναχωρεί την Πέμπτη για την Τσεχία, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής της χώρας Miloslav Vlcek.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Χριστόφιας θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Τσεχίας Vaclav Klaus, τον Πρωθυπουργό Mirek Topolanek, τους Προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας Miloslav Vlcek και Premysl Sobotka, τον Αντιπρόεδρο της Βουλής Vojtech Filip και τον Υπουργό αρμόδιο για νομοθετικά θέματα Cyril Svoboda.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής θα επιστρέψει στην Κύπρο το Σάββατο, 27 Οκτωβρίου.

    [03] ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΔΕΑ - ΔΩΡΕΑ

    Η Κυβέρνηση της Αυστραλίας θα προχωρήσει σε δωρεά ύψους 10.000 δολαρίων Αυστραλίας προς τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), ως συνεισφορά στο έργο της εκταφής, ταυτοποίησης και επιστροφής των λειψάνων αγνοουμένων, που ξεκίνησε το 2006.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΕΑ, τη δωρεά κοινοποίησε στην Επιτροπή ο Ειδικός Απεσταλμένος της Αυστραλίας, Τζιμ Σορτ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της ΔΕΑ. Επικροτώντας το έργο της ΔΕΑ, ο κ. Σορτ είπε πως η δωρεά γίνεται για ανθρωπιστικούς λόγους και για υποβοήθηση της συμφιλίωσης στην Κύπρο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Η ΔΕΑ εκφράζει ευγνωμοσύνη για τη γενναιοδωρία της αυστραλιανής Κυβέρνησης, η οποία θα βοηθήσει τις δικοινοτικές ομάδες επιστημόνων να συνεχίσουν το έργο τους, σε όλο το νησί εκ μέρους των οικογενειών των αγνοουμένων και από τις δύο κοινότητες.

    [04] ΡΑΔΙΟΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ - ΔΥΟ ΕΚΑΤ.

    Ξεπέρασαν τα δύο εκατομμύρια λίρες οι εισφορές για το 18ο Ραδιομαραθώνιο για παιδιά με ειδικές ανάγκες που ολοκληρώθηκε τα μεσάνυκτα.

    Στις δύο ημέρες του θεσμού, στήθηκαν 52 συνολικά περίπτερα σε βασικά σημεία των πόλεων, ενώ 12 αυτοκίνητα κουμπαράδες περιόδευσαν σε όλη την ελεύθερη Κύπρο, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να συνεισφέρουν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 24 October 2007 - 11:29:19 UTC