Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-10-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ
  • [02] ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΡΕΝ
  • [03] ΛΟΝΔΙΝΟ - ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [01] ΕΕ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ

    Αρχίζει σήμερα στην πρωτεύουσα της προεδρεύουσας της ΕΕ Πορτογαλίας, Λισαβόνα, η διήμερη άτυπη Σύνοδος Κορυφής των Αρχηγών Κρατών ή Κυβερνήσεων της ΕΕ, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθεί και η Διακυβερνητική Διάσκεψη με αντικείμενο τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της ΕΕ, που θα τροποποιήσει τις υπάρχουσες Συνθήκες της ΕΕ, με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της δημοκρατικής νομιμοποίησης της διευρυμένης Ενωσης, καθώς και την ενίσχυση της συνοχής της εξωτερικής της δράσης.

    Την Κύπρο θα εκπροσωπήσει στη Σύνοδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Με βάση το σημερινό πρόγραμμα της Συνόδου οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ θα φθάσουν στο χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος (Pavilhao Atlantico) στις 5 το απόγευμα (7 μμ ώρα Κύπρου)

    Εκεί θα τους καλωσορίσουν ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες και ο Υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Λουίς Αμάντο.

    Στις 6 το απόγευμα θα ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου. Στις 7.50 οι ηγέτες θα έχουν την καθιερωμένη «οικογενειακή φωτογραφία» και στις 8 θα πραγματοποιηθεί το δείπνο εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Πρέοδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον ΓΓ/Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας.

    Σε δείπνο θα παρακαθίσουν και οι Υπουργοί Εξωτερικών κατά το οποίο θα συζητήσουν θέματα διεθνούς σημασίας, όπως είναι η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή η κατάσταση στο Λίβανο και το Ιράκ.

    Μεταρρυθμιστική Συνθήκη ----------------------- Oι βασικές αλλαγές που προβλέπει η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη είναι η κατάργηση της εκ περιτροπής εξάμηνης προεδρίας και η θέσπιση θέσης Προέδρου της ΕΕ, η θέσπιση θέσης Υπουργού Εξωτερικών, η μείωση του αριθμού των Eπιτρόπων, η αύξηση των αρμοδιοτήτων της Ευρωβουλής, με επέκταση της συναπόφασης σε νέους τομείς, η κατάργηση του βέτο σε ορισμένους τομείς, η εισαγωγή του χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών.

    Κατά τη συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων, την περασμένη Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη για τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της ΕΕ, η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, η οποία συνοδεύει τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στην Πορτογαλία, αφού συγχάρηκε την πορτογαλική Προεδρία και τη Νομική Υπηρεσία του Συμβούλιου της ΕΕ για τις προσπάθειες που κατέβαλαν, ώστε να υπάρξει συμφωνία επί του κειμένου της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης της ΕΕ, εξέφρασε την ολόθερμη στήριξη της Κύπρου για τελική επίτευξη συμφωνίας στο Ατυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισαβόνας.

    Στην επιστολή με την οποία προσκαλεί τους Αρχηγούς Κρατών ή Κυβερνήσεων στην Ατυπη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας, ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες αναφέρει πως από την έναρξη της Διακυβερνητικής Διάσκεψης στις 23 Ιουλίου 2007, η πορτογαλική Προεδρία εργάζεται με όλα τα κράτη μέλη για την ετοιμασία του τελικού κειμένου της μελλοντικής Συνθήκης.

    Προσθέτει πως υπήρξαν αυστηρά προσηλωμένοι στους όρους της εντολής που υιοθετήθηκε στην τελευταία Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου "και ως αποτέλεσμα των συζητήσεών μας στις 3 Οκτωβρίου 2007 παρουσιάστηκε ένα κείμενο που μας έφερε πιο κοντά στο στόχο μας."

    Ο κ. Σόκρατες επισημαίνει πως η επίτευξη συμφωνίας επί του τελικού κειμένου για το μέλλον της Συνθήκης είναι η πρόκληση την οποία παρουσιάζει στη Σύνοδο της Λισαβόνας.

    ``Αυτό είναι ένα θεμελιώδες θέμα για την Ευρώπη. Η υιοθέτηση του κειμένου για τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη σημαίνει όχι μόνο πως η ΕΕ θα μπορεί να επικεντρώσει τις προσπάθειές της σε θέματα που επηρεάζουν και αφορούν πιο άμεσα τους πολίτες της, αλλά επίσης ότι θα μπορεί να το κάνει αυτό πιο αποτελεσματικά``, σημειώνει.

    Ο κ. Σόκρατες αναφέρει ακόμη πως κατά τη Σύνοδο της Λισαβόνας θα επιδιώξει τη συζήτηση τρόπων ανάπτυξης της εξωτερικής διάστασης της Στρατηγικής της Λισαβόνας, σημειώνοντας πως ζήτησε από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προβεί σε μια παρουσίαση κατά τη Σύνοδο με βάση το έγγραφο ``Το Ευρωπαϊκό συμφέρον: Το να επιτύχεις στην εποχή της παγκοσμιοποίησης``.

    Προσθέτει πως σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν δυο ειδικά θέματα ιδιαίτερης σημασίας που πιστεύει ότι πρέπει να συζητήσουν, που είναι οι οικονομικές αγορές και οι κλιματικές αλλαγές, υπό το φως της υπουργικής συνάντησης στο Μπαλί τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

    Ο κ. Σόκρατες αναφέρει επίσης πως δεδομένου ότι η Σύνοδος αυτή είναι άτυπη, εκτός από την επίσημη συνάντησή τους ως Διακυβερνητική Διάσκεψη, δεν θα υπάρξουν οποιαδήποτε επίσημα γραπτά συμπεράσματα. Ο ίδιος θα παρουσιάσει στο τέλος της Συνόδου κάποια προφορικά συμπεράσματα.

    Υπενθυμίζεται πως η Πολωνία επιθυμεί αλλαγές στη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο Ιούνιο σχετικά με τον τρόπο λήψης των αποφάσεων στην Κοινότητα ενώ η Ιταλία θεωρεί άδικη τη νέα κατανομή των εδρών στην Ευρωβουλή.

    Η Πολωνία ζητά να συμπεριληφθεί στη Συνθήκη και όχι ως δήλωση στο παράρτημα, ο λεγόμενος «συμβιβασμός των Ιωαννίνων», ο οποίος προβλέπει την καθυστέρηση της λήψης μιας απόφασης με ειδική πλειοψηφία, όταν μειοψηφούσα χώρα επικαλείται ζωτικό συμφέρον.

    Η πορτογαλική Προεδρία και τα περισσότερα κράτη μέλη δεν προτίθενται να ικανοποιήσουν αυτό το αίτημα, θεωρώντας ότι αφενός μεν πρόκειται για ένα θέμα που έχει κλείσει από τον Ιούνιο και αφετέρου μια τέτοια πρόβλεψη στη συνθήκη θα ναρκοθετούσε την ομαλή λειτουργία της Κοινότητας.

    Από την άλλη, οι ενστάσεις της Ρώμης έχουν να κάνουν με την πρόσφατη κατανομή των εδρών των ευρωβουλευτών που θα ενσωματωθεί στη νέα Συνθήκη και θα τεθεί σε ισχύ από τις προσεχείς ευρωεκλογές του 2009.

    Για πρώτη φορά από το 1979, που γίνονται οι ευρωεκλογές με καθολική ψηφοφορία, η Ιταλία θα έχει λιγότερες έδρες από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία. Κι αυτό γιατί ο υπολογισμός και η κατανομή έγιναν με βάση τον πληθυσμό κάθε κράτους μέλους και όχι τον αριθμό των ψηφοφόρων. Η Ιταλία, με λιγότερους ξένους μετανάστες, εμφανίζει μικρότερο πληθυσμό από τις δύο χώρες με αποτέλεσμα να της αναλογούν 72 έδρες έναντι 73 της Μεγάλης Βρετανίας και 74 της Γαλλίας.

    Επιμέρους αίτημα έχουν θέσει οι Αυστριακοί, οι οποίοι θέλουν να περιορίσουν τον αριθμό των φοιτητών, κυρίως των Γερμανών στα πανεπιστήμιά τους, και επειδή δεν μπορούν να το κάνουν με την ισχύουσα σήμερα κοινοτική νομοθεσία ζητούν να ενσωματωθεί στη Συνθήκη.

    Οι Τσέχοι από την πλευρά τους ζητούν, στο πλαίσιο της επικουρικότητας, να μπορεί το Συμβούλιο Υπουργών να υποχρεώνει την Κομισιόν να αποσύρει πρότασή της για εισαγωγή κοινοτικής νομοθεσίας σε κάποιον τομέα.

    Ιστορικό -------- Υπό το φως των αποτελεσμάτων της ΔΚΔ του 2000 η οποία οδήγησε στη Συνθήκη της Νίκαιας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε στα τέλη του 2001 να διοργανώσει μια Συνέλευση η οποία θα εξέταζε το πώς θα μπορούσε η Ενωση να καταστεί περισσότερο δημοκρατική, διαφανής και αποτελεσματική. Η Συνέλευση αυτή, η οποία διεξήγαγε τις εργασίες της μεταξύ Μαρτίου 2002 και Ιουλίου 2003, συνέταξε μια Συνθήκη για τη θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης, η οποία επρόκειτο να αντικαταστήσει τις υπάρχουσες Συνθήκες.

    Εν συνεχεία η Συνθήκη αυτή υποβλήθηκε σε μια ΔΚΔ όπου και εγκρίθηκε, ελαφρώς τροποποιημένη, τον Ιούνιο του 2004 και υπεγράφη τον Οκτώβριο του ιδίου έτους, στη Ρώμη.

    Tα προβλήματα που προέκυψαν το 2005 κατά τη διαδικασία κύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης οδήγησαν την Ενωση στο να κινήσει μια διαδικασία προβληματισμού για τις μελλοντικές μεταρρυθμίσεις. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ήταν η πρόσκληση στην οποία προέβη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον Ιούνιο του 2006, προς τη μελλοντική γερμανική Προεδρία να προετοιμάσει μια έκθεση για τις επόμενες ενέργειες.

    Η εν λόγω έκθεση, μαζί με τις εργασίες που διεξήγαγε η γερμανική Προεδρία, έδωσαν τη δυνατότητα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κατά τη σύνοδό του στις 21-22 Ιουνίου 2007, να συμφωνήσει για τη σύγκληση μιας ΔΚΔ η οποία θα εκπονήσει μια «Μεταρρυθμιστική Συνθήκη» που θα τροποποιήσει τις υπάρχουσες Συνθήκες με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της δημοκρατικής νομιμοποίησης της διευρυμένης Ενωσης, καθώς και την ενίσχυση της συνοχής της εξωτερικής της δράσης. Η ΔΚΔ θα διεξαγάγει τις εργασίες της σύμφωνα με την αναλυτική εντολή καθηκόντων που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Με βάση την εντολή αυτή ανατίθεται στη ΔΚΔ να συντάξει μια Συνθήκη (Μεταρρυθμιστική Συνθήκη) που να τροποποιεί τις ισχύουσες Συνθήκες προκειμένου να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα και τη δημοκρατική νομιμότητα της διευρυμένης Ενωσης καθώς και τη συνοχή της εξωτερικής της δράσης. Εγκαταλείπεται η συνταγματική αντίληψη, που συνίστατο στην κατάργηση όλων των ισχυουσών Συνθηκών και στην αντικατάστασή τους από ένα και μόνο κείμενο, αποκαλούμενο «Σύνταγμα». Η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη θα εισαγάγει στις υπάρχουσες Συνθήκες, οι οποίες θα εξακολουθήσουν να ισχύουν, τις καινοτομίες που προέκυψαν από τη ΔΚΔ του 2004.

    [02] ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΡΕΝ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είχε χθες βράδυ στις Βρυξέλλες συνάντηση σε δείπνο, σε ξενοδοχείο της βελγικής πρωτεύουσας, με τον αρμόδιο Επίτροπο για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν, παρουσία και του Κύπριου Επιτρόπου Μάρκου Κυπριανού.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στη συνάντηση ήταν και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μεταβαίνει σήμερα στη Λισαβόνα προκειμένου να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής, που αρχίζει σήμερα το απόγευμα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή.

    [03] ΛΟΝΔΙΝΟ - ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Οι δυνατότητες ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού στην Κύπρο είναι πολύ μεγάλες και η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου προσφέρει μεγάλα περιθώρια γι αξιοποίηση προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα από εξειδικευμένη για το θέμα αυτό, συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο με διοργανωτές το υπουργείο Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), τον Κυπριακό Οργανισμού Τουρισμού και το Συμβούλιο Προώθησης Υγειονομικών Υπηρεσιών Κύπρου.

    Ομιλητές στη συνδιάσκεψη ,που έγινε στο ξενοδοχείο Claridges και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι βρετανικών οργανισμών σχετιζομένων με τον ιατρικό τουρισμό όπως και κυπριακών ιατρικών μονάδων που ασχολούνται ήδη σε αυτό τον τομέα, ήταν ο Ύπατος Αρμοστής, Γιώργος Ιακώβου, ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Βασίλης Ρολόγης,, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Προώθησης Υγειονομικών Υπηρεσιών Κύπρου, Νίκος Μαρουδιάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ηλεκτρονικού οργανισμού Medical Tourism Abroad, Keith Pollard και ο Διευθυντής των Γραφείων του ΚΟΤ στο Λονδίνο, Ορέστης Ρωσσίδης.

    Ο κ. Ιακώβου, υπό την αιγίδα του οποίου ετέθη η συνδιάσκεψη, όπως και ο κ. Ρολόγης , τόνισαν τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος τόσο από πλευράς τουρισμού όσο και από πλευράς ιατρικών υπηρεσιών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 18 October 2007 - 11:29:11 UTC